Unde găsesc adresa IP a imprimantei?

În acest articol despre, unde găsesc adresa IP a imprimantei, vă voi explica cum să găsiți adresa IP a imprimantei voastre în diferite circumstanțe, cu instrucțiuni simple pentru toate modelele de imprimante (Epson, HP, Brother etc). Vă spun de la început că este o operațiune extrem de simplă, care nu va dura mai mult de câteva minute.

Informații despre adresa IP la imprimantă

Unde găsesc adresa IP a imprimantei

Pentru a găsi adresa IP a imprimantei, trebuie îndeplinite o serie de condiții foarte precise. În primul rând, imprimanta trebuie să fie pornită, activată corespunzător și conectată la routerul care gestionează rețeaua voastră de acasă, fie prin cablu, fie prin Wi-Fi.

Acestea fiind spuse, există mai multe modalități de a găsi adresa IP la imprimantă, de exemplu, folosind panoul corespunzător al sistemului de operare, folosind o aplicație terță pentru telefon sau tabletă, sau chiar din panoul imprimantei sau din panoul de gestionare a routerului.

Dacă doriți să aflați adresa IP folosind un al doilea dispozitiv, fie că este vorba de un PC sau laptop, un telefon sau o tabletă, asigurați-vă că acesta este conectat la aceeași rețea ca și imprimanta.

Unde găsesc adresa IP a imprimantei în Windows

Dacă aveți un calculator cu sistem de operare Windows, puteți găsi cu ușurință adresa IP a unei imprimante de rețea. Dacă utilizați o versiune de Windows cum ar fi Windows 10 sau Windows 11, dați click dreapta pe butonul Start al sistemului de operare (pictograma Windows situată în partea de jos pe bara de activități), alegeți Setări din meniul care apare, apoi dați click pe pictograma Dispozitive sau pe elementul Bluetooth și dispozitive.

După ce ați făcut acest lucru, deschideți secțiunea Imprimante și scanere, dați click pe numele imprimantei care vă interesează, vizibil în lista dispozitivelor disponibile, apoi pe butonul Gestionați și, în cele din urmă, pe elementul Proprietăți imprimantă, adresa IP ar trebui să se afle în cadrul câmpului numit Identificator unic, locație sau adresă IP.

În edițiile anterioare de Windows, puteți accesa același ecran în felul următor: deschideți Panoul de control utilizând elementul sau pictograma corespunzătoare din meniul Start, deschideți secțiunile Hardware și sunet> Dispozitive și imprimante (dacă nu le vedeți, dați click pe meniul derulant din dreapta sus a ecranului principal al Panoului de control și setați opțiunea Categorie) și căutați numele imprimantei, printre cele enumerate.

După ce ați făcut acest lucru, dați click cu butonul drept al mouse-ului pe pictograma acesteia, alegeți Proprietăți imprimantă din meniul contextual care se deschide și dați click pe fila General, care se află în ecranul următor, pentru a obține informațiile pe care le doriți.

Unde găsesc adresa IP a imprimantei în macOS

Dacă aveți un Mac, puteți să găsiți adresa IP a imprimantei direct din Preferințe de sistem. Deci, deschideți Preferințe de sistem făcând click pe roata dințată din bara Dock, dați click pe pictograma Imprimante și scanere, faceți click pe numele imprimantei și faceți click pe butonul Opțiuni, adresa IP ar trebui să apară în fila Locație.

Dacă nu apare, deschideți terminalul, introduceți în el comanda arp -a și apăsați Enter: veți obține o listă completă a dispozitivelor conectate la aceeași rețea cu Mac-ul vostru: nume, adrese IP și adrese MAC. Tot ce trebuie să faceți este să căutați imprimanta printre diferitele dispozitive listate și ați terminat.

Dacă nu apare niciun nume în listă, încercați să identificați dispozitivul după adresa MAC, comparând adresa MAC din fereastra Terminalului cu adresa MAC de pe autocolantul atașat la imprimantă sau de pe ambalajul de vânzare al acesteia.

Unde găsesc adresa IP a imprimantei pe telefon

Unde găsesc adresa IP a imprimantei pe telefon? Ei bine, tot ce trebuie să faceți este să începeți să imprimați orice document direct de pe dispozitivul în cauză și să selectați imprimanta din lista de dispozitive disponibile: de obicei, adresa IP în cauză este specificată lângă nume.

De exemplu, dacă folosiți Android, deschideți orice imagine prin intermediul aplicației de gestionare a galeriei pe care obișnuiți să o utilizați (de exemplu, Google Photo), atingeți pe butonul ⫶ din colțul din dreapta sus și atingeți pictograma sau elementul Imprimare, aflat în panoul următor. După ce ați făcut acest lucru, apăsați pe meniul derulant din partea de sus a paginii, căutați imprimanta care vă interesează în lista care apare și notați adresa IP de sub numele acesteia.

Pașii pe iPhone și iPad sunt foarte asemănători cu cei de mai sus pentru Android. Deschideți orice imagine în aplicația Photo, atingeți pe pictograma de partajare și selectați Imprimați din meniul care apare. În cele din urmă, atingeți elementul Imprimantă din partea de sus, apăsați pe butonul corespunzător dispozitivului care vă interesează și uitați-vă la ceea ce este scris în câmpul Locație.

În cazul în care procedurile pe care le-am enumerat mai sus nu vă ajută să aflați adresa IP la imprimantă, încercați să efectuați o analiză a rețelei LAN cu ajutorul unor aplicații precum Fing pentru Android (disponibilă și în magazine alternative), iPhone și iPad. După ce descărcați aplicația, deschideți-o și începeți detectarea dispozitivelor din rețea apăsând butonul corespunzător. După ce scanarea este finalizată, găsiți numele imprimantei (sau adresa MAC a acesteia) în lista dispozitivelor din rețea și ați terminat.

Cum să găsești adresa IP din panoul imprimantei?

Unde găsesc adresa IP a imprimantei în panoul de control

O altă modalitate de a găsi adresa IP a imprimantei este chiar din imprimantă, dacă aveți un ecran LCD sau tactil, accesați meniul Network Settings, LAN Settings sau ceva similar și căutați funcția de imprimare a unui raport de rețea sau de afișare a adreselor IP. Confirmați alegerea, fie pentru a obține o foaie care conține informații despre setările de rețea ale imprimantei (inclusiv adresa IP), fie pentru a afișa informațiile direct pe ecran.

Dacă aveți o imprimantă fără ecran, trebuie să apăsați combinația de taste care vă permite să începeți să imprimați o pagină de stare a rețelei: de obicei, trebuie doar să țineți apăsat butonul info/go și să apăsați simultan butonul de activare Wi-Fi.

Din păcate, nu pot să vă ofer informații mai precise, deoarece fiecare model de imprimantă are propriile proceduri, dar ceea ce pot face este să vă prezint o serie de proceduri standard pe care le puteți pune în practică pe câteva imprimante cunoscute.

Unde găsesc adresa IP la imprimantă Brother?

Unde găsesc adresa IP la imprimantă Brother

Aproape toate imprimantele marca Brother au un ecran LCD, chiar și unul mic, prin intermediul căruia puteți imprima raportul de configurare a rețelei (care include informații despre adresa IP locală utilizată).

Pentru a face acest lucru, apăsați elementul Settings de pe panoul imprimantei, utilizați săgețile direcționale pentru a selecta Print Report, apăsați butonul OK, apoi selectați Config. Network. În cele din urmă, apăsați din nou butonul OK și începeți imprimarea prin apăsarea butonului fizic Start (în formă de triunghi).

Dacă imprimanta are un ecran tactil, apăsați pe pictograma Settings (cheia cu șurubelniță), selectați elementele All Settings> Print Report> Network Configuration și, în final, apăsați pe Yes pentru a începe imprimarea.

Unde găsesc adresa IP la imprimantă HP?

Să trecem acum la imprimantele HP. Pentru a găsi adresa IP a imprimantei, dacă aveți un dispozitiv cu ecran și meniu sau cu ecran tactil, apăsați pictograma Wi-Fi sau deschideți meniul Settings> Network Settings> Wireless Summary: informațiile pe care le căutați le găsiți la rubrica IP Address.

Dacă utilizați o imprimantă care nu are ecran, trebuie să imprimați o pagină de informații despre starea rețelei: pentru a face acest lucru, țineți apăsat butonul Wi-Fi și informații (de obicei identificat prin simbolul (i)) în același timp, timp de câteva secunde, până când dispozitivul începe să tipărească pagina de informații.

Unde găsesc adresa IP la imprimantă Epson?

Imprimantă Epson

Dacă aveți o imprimantă Epson cu ecran, apăsați butonul de setări (cel care reprezintă o șurubelniță și o cheie) vizibil pe acesta, folosind tastatura imprimantei (dacă ecranul nu este unul tactil), deschideți secțiunile Wi-Fi Settings> Test Wi-Fi connection și, când testul este finalizat, apăsați elementul sau butonul Yes pentru a începe imprimarea unui raport de rețea.

Unde găsesc adresa IP a imprimantei în router

O altă modalitate pentru a afla adresa IP a imprimantei este utilizarea panoului de gestionare a routerului: există o zonă în cadrul routerului care afișează adresele IP ale tuturor dispozitivelor conectate la rețea, inclusiv a imprimantei.

Pentru a accesa zona de administrare a routerului, deschideți browserul pe care îl utilizați de obicei pentru a naviga pe internet, tastați adresa IP a routerului (de obicei 192.168.1.1 sau 192.168.1.254) în bara de navigare a programului sau aplicației de navigare și apăsați Enter. Pentru a finaliza autentificarea, introduceți numele de utilizator și parola în câmpurile corespunzătoare și apăsați butonul pentru a vă conecta. La routerele mai vechi, este posibil să vă puteți conecta fără a introduce o parolă sau utilizând o combinație standard, de exemplu admin/admin sau admin/password.

După conectare, accesați secțiunea Connected Devices, Local Area Network sau LAN Settings și căutați numele imprimantei în lista dispozitivelor conectate în rețea, adresa IP ar trebui să fie lângă numele imprimantei.

Din păcate, nu vă pot oferi informații mai precise, deoarece nu cunosc marca și modelul exact al routerului pe care îl aveți: ca să vă dau un exemplu, dacă folosiți un router din gama AVM FRITZBox, trebuie să dați mai întâi click pe rubrica Local Network și apoi pe rubrica Network, pentru a accesa lista dispozitivelor conectate în prezent la router (și a celor care au fost conectate în trecut). Adresa IP a imprimantei se află lângă numele acesteia.