Ce sistem de operare să folosesc?

Ce sistem de operare să folosesc? Nu știți ce sistem de operare să instalați pe PC-ul vostru? În acest articol vom vorbi despre cele mai bune sisteme de operare pe care le puteți instala și utiliza.

Ce sistem de operare să folosesc

Sistemul de operare vă permite să utilizați PC-ul și este primul element de instalat pe un PC asamblat de la zero. Există mai multe sisteme de operare, cu toate acestea, vom vorbi doar despre cele mai populare și disponibile în acest moment și care sunt punctele lor forte și când ar trebui să le utilizați.

În opinia mea, nu există un sistem de operare perfect. Fiecare sistem de operare are avantajele și dezavantajele sale. Totul depinde de nevoile și cerințele voastre de utilizare. Deci, înainte de toate gândiți-vă bine ce trebuie să faceți cu sistemul operativ, în acest fel alegerea va fi mult mai ușoară.

Ce sistem de operare să folosesc pe PC sau laptop?

Mai jos veți găsi cele mai populare sisteme de operare pe care le puteți instala și utiliza pe PC sau laptop. Așa cum am menționat mai sus, este alegerea voastră ce sistem de operare să instalați pe PC, în funcție de nevoile voastre.

Windows

Windows

Să începem cu Windows, cu siguranță cel mai versatil și utilizat sistem de operare. Pentru Windows există multe programe, chiar complet gratuite, care vă permit să faceți orice. Acesta este cu siguranță unul dintre punctele forte ale acestui sistem. De asemenea, suita Microsoft Office a contribuit la răspândirea Windows, având în vedere potențialul său mare de utilizare. Cine este obișnuit să folosească Office, nu va folosi un alt program.

Windows este cea mai bună alegere dacă doriți să jucați jocuri pe PC, pentru că veți avea cele mai bune performanțe și mai ales pentru că jocurile sunt dezvoltate în principal pentru Windows. Deci, dacă sunteți un gamer, Windows este cea mai bună alegere. Un alt punct forte este compatibilitatea cu perifericele. Imprimantele, scanerele sau multe alte dispozitive sunt recunoscute foarte ușor prin conectarea lor la porturile USB ale computerului. Uneori nici nu trebuie să instalați driverele, deoarece sunt deja încorporate în Windows.

Dezavantajul este securitatea, deoarece Windows este cel mai utilizat sistem de operare, deci este și cel mai atacat de programe rău intenționate, cum ar fi viruși și malware. Din acest motiv, este important să mențineți sistemul actualizat instalând cele mai recente actualizări disponibile.

De asemenea, se recomandă utilizarea unui program antivirus, care trebuie să fie actualizat pentru a preveni amenințările din rețea. Dacă doriți să utilizați Windows pe PC-ul sau laptopul vostru, puteți descărca Windows 10 urmând pașii din articolul descarcă Windows 10 gratuit direct de la Microsoft.

Linux

Sistem de operare Linux

Linux este sistemul de operare preferat de profesioniști, adică acele persoane care doresc să aibă posibilitatea de a personaliza orice aspect al sistemului. Este utilizat pe scară largă de către programatori, datorită limbajelor de programare și mai ales că dispune de un terminal mult mai avansat în comparație cu cel din Windows.

Există mai multe versiuni de Linux, toate gratuite, și sunt numite distribuții. Fiecare distribuție are principalele sale caracteristici, cu personalizări specifice și grafică. Vă pot spune că Linux a făcut progrese enorme de-a lungul anilor, datorită multor dezvoltatori care au făcut acest sistem de operare accesibil tuturor (și ușor de utilizat).

Dacă sunteți curioși de acest sistem de operare puteți încerca distribuția numită Ubuntu. Această versiune este printre cele mai faimoase, deoarece este ușor de instalat și cu o grafică foarte familiară și asemănătoare cu Windows. De asemenea, integrează mai multe aplicații preinstalate și gata de utilizare.

Deci, dacă sunteți începător și doriți să explorați Linux, versiunea Ubuntu este cea pe care vă recomand să o încercați. Există un magazin virtual în Ubuntu de unde puteți căuta și descărca multe aplicații gratuite, fără să utilizați terminalul. În plus față de personalizarea avansată a sistemului de operare, un alt punct forte la Linux este expunerea mai mică la viruși în comparație cu Windows.

De asemenea, Linux este recomandat pentru readucerea la viață a PC-urilor sau laptopurilor cu hardware vechi. În acest caz, vă recomand să utilizați distribuțiile Linux mai ușoare, cum ar fi Lubuntu sau Puppy Linux.

Un dezavantaj pentru Linux este compatibilitatea cu dispozitive și periferice externe. Pot exista probleme de compatibilitate cu anumite dispozitive, ceea ce vă poate împiedica să le utilizați.

MacOS

Ce sistem de operare să folosesc pe Mac

Sistemul de operare MacOS este preinstalat pe dispozitivele Apple. Deci, înseamnă că, pentru a utiliza acest sistem de operare, trebuie să achiziționați un produs Apple. Este o cheltuială pe care trebuie să o luați în considerare, deoarece pentru utilizarea acestui sistem de operare trebuie să aveți un buget destul de mare.

MacOS este mult iubit de creatorii de conținut, deci de oamenii care lucrează cu videoclipuri, fotografii, audio. Există mai multe aplicații extrem de optimizate și performante pentru MacOS, care fac acest sistem de operare foarte atractiv pentru cei care lucrează în aceste sectoare. Sistemul este ușor de utilizat, datorită la interfața grafică curată și ușor de înțeles. MacOS este mai puțin predispus la atacuri de viruși decât Windows și este actualizat periodic pentru a îmbunătăți siguranța și funcționalitatea.

Trebuie să știți că există și așa-numitul Hackintosh pentru instalarea MacOS pe dispozitive care nu sunt de la Apple. Cu toate acestea, această procedură este ilegală. Dacă trebuie să utilizați în mod necesar un program care rulează pe Windows, atunci sistemul MacOS nu este pentru voi. Poate fi cea mai bună alegere dacă aveți un ecosistem de dispozitive Apple, cum ar fi iPhone, iPad, MacBook etc.

Chromium OS

Chromium OS

Chromium OS este un proiect open source bazat pe sistemul de operare Chrome, și el însuși este bazat pe Linux. Diferența dintre sistemul de operare Chromium OS și Chrome OS este că acesta din urmă este disponibil numai pe dispozitive Chromebook, adică laptopuri ieftine. În schimb, Chromium OS poate fi instalat pe orice computer sau notebook.

Luați în considerare acest sistem numai dacă aveți nevoie de un dispozitiv pentru a lucra online. De fapt, este un sistem de operare care funcționează cu internetul, deoarece puteți folosi Magazin Google Play pentru a descărca aplicații și utiliza Chrome pentru a naviga pe net. De asemenea, puteți instala extensii Chrome și totul va fi sincronizat cu contul vostru Gmail.

Dacă utilizați mult internetul și servicii de cloud, acest sistem de operare ar putea fi alegerea potrivită pentru voi. Este un sistem de operare foarte ușor de configurat și utilizat, și este destul de rapid chiar și pe PC-urile cu hardware mai vechi. Cu toate acestea, dacă trebuie să utilizați programe cum ar fi AutoCAD sau programe de editare video și foto, atunci nu este o alegere bună, deoarece nu veți putea instala aceste aplicații.

Ce sistem de operare să instalez pe laptop sau PC?

Pe internet veți găsi mai multe sisteme de operare pe care le puteți instala pe PC sau laptop. Eu vi le-am prezentat doar pe cele principale, pentru a vă simplifica alegerea. Doar voi știți ce trebuie să faceți cu PC-ul sau laptopul vostru, și care este sistemul ideal pentru voi.