Ce înseamnă DPI la imprimantă?

Ce înseamnă DPI la imprimantă? Atunci când se alege o imprimantă pentru acasă sau pentru birou, majoritatea oamenilor se uită în primul rând la preț, în timp ce o parte dintre ei se uită la viteza de imprimare și la consumul de cerneală. Cu toate acestea, aproape nimeni nu ia în considerare valoarea DPI. Aceasta determină calitatea imprimării rezultate. În acest articol despre, ce înseamnă DPI la imprimantă, vă voi explica care este rolul DPI la imprimare.

Ce înseamnă DPI la imprimantă

Ce înseamnă DPI la imprimantă?

Ce înseamnă DPI la imprimantă? DPI înseamnă dots per inch, adică numărul de puncte (pixeli) pe o linie imprimată de un inch. Acesta determină densitatea punctelor de imprimare și, prin urmare, claritatea (rezoluția) imaginii sau a textului tipărit. Cu cât valoarea DPI este mai mare, cu atât documentul imprimat va fi mai detaliat.

Dacă imprimanta imprimă la 300 DPI, înseamnă că 300 de puncte (pixeli) pot încăpea într-o linie de 1 inch lungime. La un DPI de 900, aceasta va înghesui de trei ori mai mulți pixeli în aceeași linie.

PPI se referă la rezoluția monitorului sau a ecranului. Este valoarea matematică care determină cât de mari vor fi pixelii atunci când sunt imprimați pe ecran. Pe de altă parte, DPI reprezintă numărul de puncte fizice de cerneală care sunt așezate într-un centimetru liniar al unei pagini imprimate. Imprimantele transformă pixelii într-o serie de puncte folosind un proces numit Dither.

DPI-ul este același lucru ca și rezoluția?

Dpi descrie câte puncte pe inch pot fi imprimate pe o bucată de hârtie fizică. Aceasta este măsura standard utilizată pentru a determina calitatea imaginilor, iar atât DPI, cât și PPI sunt adesea utilizate în mod interschimbabil cu termenul rezoluție.

Dacă v-ați întrebat vreodată dacă rezoluția de puncte pe inch a imprimantei voastre este aceeași cu rezoluția monitorului vostru, răspunsul este nu. Deși atât DPI, cât și PPI sunt modalități de măsurare a rezoluției, ele sunt complet diferite.

De exemplu, o imprimantă cu o rezoluție de 300 x 300 puncte pe inch înseamnă că poate imprima la 300 de puncte pe inch pentru o anumită lățime a hârtiei. Acest lucru este foarte diferit de rezoluția PPI a monitorului calculatorului vostru, de exemplu, care are o rezoluție cea mai comună de 72 PPI (1920×1080) – 123 PPI (2560×1440).

Chiar și monitoarele 4k UHD de 24 (3840×2160) au o rezoluție de numai 180 PPI. Display-urile telefoanelor mobile se încadrează în intervalul 200 – 300 PPI.

În general, toate imprimantele cu jet de cerneală funcționează în același mod, folosind aceeași tehnologie. Acestea utilizează o duză pentru a pulveriza cerneala pe hârtie în timp ce aceasta trece prin imprimantă. Din nou, calitatea imprimării depinde de rezoluția imprimantei.

DPI-ul este frecvent utilizat ca instrument de marketing de către imprimante și agenții de publicitate pentru a manipula consumatorii să cumpere anumite dispozitive, dar este important să rețineți că specificațiile pe care le folosesc agenții de publicitate pentru a evalua un dispozitiv pot fi înșelătoare. De exemplu, chiar dacă o imprimantă poate fi promovată ca fiind o imprimantă de 4800 dpi, calitatea reală a imprimării va depinde de calitatea cernelii și de tipul de hârtie.

300 este considerat PPI-ul standard la camere digitale?

Nu există nimic de genul DPI (dots per inch) sau PPI (pixels per inch) standard. Nici pentru camerele foto, nici pentru imprimante. Mulți oameni cred că numărul standard de pixeli pe inch pentru o cameră digitală este 300. Acest număr reprezintă rezoluția unuia dintre primele aparate foto digitale, Kodak DCS520, care avea un senzor de imagine CCD de 3,2 megapixeli capabil să capteze 1600 × 1200 pixeli.

Valoarea DPI poate fi, de asemenea, bidimensională. Acestea definesc valoarea punctelor pe inch pentru un inch pătrat de imagine imprimată, de exemplu. Dacă imprimanta are un DPI de 600 × 1200, atunci va imprima 600 de pixeli pe centimetru de lățime și 1200 de pixeli pe centimetru de înălțime.

Este DPI-ul chiar atât de important? Depinde de ceea ce imprimați. Deși vă puteți mulțumi cu un DPI de 300 atunci când imprimați un document de birou, în cazul fotografiilor, puteți face în mod sigur diferența între rezoluția mică și cea mare din prima încercare. Iar acest lucru ne duce la întrebarea dacă ochiul uman are vreo limită DPI?

Limita de rezoluție vizibilă a ochiului uman

Densitatea exactă a pixelilor sau limita de rezoluție a ochiului uman este foarte individuală. Se spune că ochiul are o limită de densitate a pixelilor de ~300 ppi datorită rezoluției retinei fovea. Fovea este o zonă a retinei în formă de cornet, responsabilă pentru viziunea de înaltă acuitate și este responsabilă pentru viziunea centrală la om. Fovea cuprinde doar aproximativ 1-2% din suprafața retinei, dar conține ~50% din totalul fotoreceptorilor.

Acest lucru înseamnă că obțineți cea mai bună calitate a rezultatului atunci când folosiți imprimanta cu cea mai mare rezoluție de pe piață (9600 de puncte pe inch)? Nu, deoarece ochiul uman are limitele sale și percepe calitatea imprimării în mod identic începând de la o anumită densitate de imprimare.

Rezoluțiile de imprimare mai mari decât rezoluția individuală a unui ochi nu mai sunt recunoscute de acesta. Capacitatea de a distinge detaliile scade rapid odată cu distanța față de imagine. Bineînțeles, capacitatea de focalizare este individuală, defectele ochiului fiind semnificative. Cu toate acestea, putem spune că abia dacă se poate face diferența între o fotografie cu o rezoluție de 1200 și 9600 de dots/inch.

Care imprimantă consumă mai multă cerneală, 600 DPI sau 1200 DPI?

Deși creșterea rezoluției unei imprimante foto de la 2200 în sus nu are niciun efect asupra experienței noastre estetice, ne afectează cu siguranță portofelul. Acest lucru se datorează faptului că, la un DPI mai mare, imprimanta folosește mai multă cerneală (trebuie acoperite mai multe puncte pe inch).

Capul de imprimare este cel care determină valoarea DPI. Tehnologia capului de imprimare determină gama DPI a unei imprimante. Diferite tipuri de capuri de imprimare se pot adapta la diferite densități de pixeli pe inch:

  • Imprimante matriciale (imprimante cu ace): 60 până la 90 DPI
  • Imprimante cu jet de cerneală: 600 până la 9600,
  • Imprimante laser: 600 până la 2400.

DPI-ul standard pentru imprimare documente și fotografii

Pentru imprimarea documentelor standard, bazate pe text, o imprimantă de 300 DPI este suficientă. La imprimarea fotografiilor, rezoluția este importantă, iar calitatea rezultată este determinată în primul rând de aparatul foto pe care îl folosiți pentru a realiza fotografia. De exemplu, un aparat cu o rezoluție de 8 Mpx poate înregistra 8 milioane de pixeli într-o fotografie, dar nu există o legătură directă între această valoare și valoarea punctelor pe inch.

Cu alte cuvinte, rezoluția aparatului foto determină cât de detaliată este imaginea pe care o realizați. Rezoluția imprimantei determină apoi cât de clară va arăta fotografia pe hârtie. O imprimantă cu o rezoluție de 600 DPI sau mai mare va asigura faptul că imaginile voastre vor arăta bine pe hârtie.

Dacă doriți să imprimați acasă fotografii de înaltă calitate (pe hârtie foto de înaltă calitate), optați pentru un dispozitiv cu o rezoluție de 1200 × 2400 dpi sau mai mare.

DPI-ul standard pentru imprimarea pe haine

Rezoluția standard pentru tricouri, hanorace cu glugă și alte articole de îmbrăcăminte este de 300 DPI. Aceasta este în general acceptată ca fiind standardul pentru imprimarea pe îmbrăcăminte și reprezintă o bună regulă de bază.

Tricourile sunt de obicei imprimate în două moduri. În primul rând, acestea pot fi imprimate cu o imprimantă specială de sublimare a colorantului pentru a imprima direct pe tricou. Aceste imprimante imprimă la 300DPI și se găsesc de obicei în magazinele de specialitate.

Al doilea mod este de a imprima pe hârtie de transfer. În acest caz, imaginea este imprimată pe hârtie specială de transfer, care este trecută printr-o presă termică. Acest lucru se face, de obicei, la 300DPI sau 600DPI, în funcție de dimensiunea imprimării.

Dacă nu știți ce înseamnă DPI la mouse sau cum să verificați DPI-ul mouse-ului, vă sfătuiesc să citiți articolele ce înseamnă DPI la mouse PC și cum se verifică DPI-ul mouse-ului. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce înseamnă DPI la imprimantă.