Ce înseamnă DPI la mouse PC?

Ce înseamnă DPI la mouse PC? Sensibilitatea unui mouse pentru jocuri la mișcările mâinii noastre este exprimată în Dpi. Acest termen înseamnă [dots per inch]. În acest articol despre, ce înseamnă DPI la mouse PC, vă voi explica în detaliu ce este Dpi-ul unui mouse și mai ales la ce este folosit.

Ce înseamnă DPI la mouse PC

Ce înseamnă DPI la mouse PC (dots per inch)

Ce înseamnă DPI la mouse PC (dots per inch). Oricine este un jucător pasionat de jocuri știe cât de importantă este valoarea Dpi a unui mouse de gaming sau a altor dispozitive utilizate pentru a indica. Este clar că dispozitivele mai scumpe și, prin urmare, aparținând unei categorii de preț mai ridicate, sunt caracterizate de un Dpi mai mare în comparație cu mouse-uri mai ieftine.

Dar ce înseamnă DPI la mouse PC și de ce sunt importante? Dpi este tocmai unitatea de măsură care stabilește cât de sensibil este instrumentul de detecție pe care îl vom folosi. Având în vedere că vorbim despre un mouse de gaming, ne referim la senzorul optic sau laser al mouse-ului.

Dpi indică numărul de puncte (dots) pe care se deplasează cursorul mouse-ului pe ecranul computerului atunci când dispozitivul este deplasat cu un inch (milimetru).

Există, de asemenea, unele mărci care preferă să utilizeze Cpi (counts per inch) ca unitate de măsură. În realitate, însă, este vorba despre același lucru. Singura diferență între Cpi și Dpi este că Dpi este utilizat și în alte sectoare, cum ar fi grafică și editare.

Cu cât este mai mare numărul Dpi al unui mouse pentru jocuri, cu atât mai mare este mișcarea cursorului care corespunde mișcării mâinii jucătorului.

Dacă ceea ce am spus până acum a fost prea complex, dar sunteți curioși pentru că sunteți un pasionat de jocuri, chiar dacă sunteți încă un începător, voi încerca să fiu mai clar cu un exemplu practic. Să ne imaginăm că luăm mouse-ul de gaming și îl mutăm cu 2 centimetri spre dreapta. Vom observa pe ecran că cursorul va fi deplasat puțin. Dacă vom continua să creștem Dpi-ul mouse-ului, atunci când vom mișca mouse-ul cu 2 centimetri, așa cum am făcut înainte, cursorul se va mișca mult mai mult față de prima încercare. Mișcarea va fi deci egală cu cea făcută cu mâna.

La ce folosește DPI-ul la mouse PC?

Una dintre întrebările care se pun adesea este: la ce folosește DPI-ul la mouse PC? Adevărul este că acesta este important pentru creșterea performanței în jocuri. Prezența unui număr optim de Dpi este un factor important pentru jocuri. Dacă luăm ca exemplu un mouse de gaming cu 16.000 Dpi, ne vom trezi cu un mouse prea sensibil pentru majoritatea gamerilor.

De ce să nu optați pentru o sensibilitate atât de ridicată? Vă voi explica imediat. Dacă mutați mouse-ul de gaming chiar și cu câțiva milimetri cu 16.000 Dpi, vă veți trezi cu cursorul complet în altă parte a ecranului decât cea de unde ați pornit. Cei care sunt obișnuiți să joace jocuri de precizie nu se pot folosi de un Dpi prea mare. Astfel de valori ar compromite tocmai fluiditatea și precizia mișcărilor.

Desigur, dacă mouse-ul de gaming pare lent și obligă utilizatorul să miște prea mult mâna, înseamnă că este timpul să măriți Dpi-ul pentru a evita oboseala mâinilor și pierderea de timp. Întotdeauna trebuie să găsiți echilibrul potrivit, de asemenea, în funcție de tipul de joc.

DPI sau CPI?

Am mai menționat acest lucru mai sus, dar voi intra și mai mult în detalii aici. Semnificațiile Dpi și Cpi înseamnă același lucru. Ambele dezvăluie sensibilitatea unui mouse de gaming. Cu cât numărul Dpi sau Cpi este mai mare, cu atât cursorul se va mișca mai mult în mod egal cu mișcarea fizică făcută de mâna noastră.

Termenul Dpi este utilizat și în alte domenii decât cel al jocurilor video. Este un acronim foarte popular atunci când se vorbește despre imprimante, deoarece indică rezoluția imprimărilor. Prin urmare, putem spune că termenul Cpi ar fi și mai precis atunci când abordăm problema sensibilității mouse-ului. În trecut, se mai numea și Ppi, sau pulses per inches.

Oricare ar fi termenul, semnificația rămâne aceeași. Prin urmare, alegerea este făcută de companiile de mouse-uri. SteelSeries, de exemplu, preferă să folosească termenul CPI atunci când descrie caracteristicile tehnice ale mouse-urilor sale de gaming, alte mărci cum ar fi Razer, folosesc în schimb termenul DPI.

Creșterea și scăderea DPI

Se spune din ce în ce mai des că, cu cât este mai mare valoarea Dpi/Cpi a unui mouse de gaming, cu atât este mai bună precizia în timpul unei sesiuni de joc. Dar acest lucru nu este adevărat. Trebuie să știți că, cu cât numărul Dpi/Cpi este mai mare, cu atât cursorul de pe ecranul calculatorului se va mișca, de fapt, în mod egal cu mâna noastră.

Cu un mouse de gaming de 400 Dpi, cursorul se va deplasa cu 400 de pixeli la fiecare 2,54 centimetri. Dacă setăm mouse-ul de gaming la 800 Dpi, cursorul se va deplasa la 800 de pixeli la fiecare 2,54 centimetri. Nu se poate spune care dintre aceste măsurători este cea mai bună. Doar voi puteți afla răspunsul, în funcție de jocul vostru, de nevoile voastre și de modul vostru de joc. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce înseamnă DPI la mouse PC.