Ce este un virus informatic?

Ce este un virus informatic? Virușii informatici sunt unul dintre cele mai discutate subiecte din domeniul securității cibernetice, pentru ai recunoaște și a ne apăra împotriva lor, este necesar să știm cum funcționează și cum acționează. Acestea se numără printre cele mai cunoscute amenințări informatice, corup resursele informatice pentru a se reproduce, a se răspândi și a provoca tot felul de neplăceri.

Ce este un virus informatic

De-a lungul anilor, unele atacuri informatice au rămas în istorie, în special pentru pagubele importante pe care le-au provocat: începând cu virusul Melissa, care a reușit să infecteze sistemele de operare Windows și să provoace pagube de peste un miliard de dolari, până la cel mai recent, cunoscut sub numele de Stuxnet, care a reușit să saboteze sistemele centralelor nucleare iraniene, alarmând întreaga lume. Prin urmare, pentru ai recunoaște și a ne apăra împotriva lor, este de asemenea necesar să știm cum funcționează și cum acționează.

Ce este un virus informatic?

Ce este un virus informatic? Un virus informatic este un program sau o secțiune de cod încărcat pe un computer fără știrea sau autorizarea proprietarului.

Conceput pentru a se răspândi de la un computer gazdă la altul, un virus informatic se atașează la un document sau la un program de pe computerul gazdă și rămâne la pândă până când un utilizator deschide fișierul în cauză.

Atunci când un virus preia controlul unui computer, acesta își reproduce propriul cod, infectând toate celelalte fișiere, la fel cum un virus biologic își reproduce propriul ADN. Datorită capacității sale de a se reproduce pe dispozitiv și în mai multe programe, riscul ca un utilizator să transfere virusul pe un alt computer fără să-și dea seama este foarte mare.

Majoritatea virușilor rău intenționați sunt codificați pentru a provoca daune grave rețelelor de calculatoare, cu scopul de a fura date confidențiale, de a prelua controlul asupra computerului unei persoane din motive profesionale sau personale sau, mai simplu, de a bloca rețeaua de calculatoare a unui utilizator.

Principalele tipuri de viruși informatici

Virușii nu sunt lucruri care se întâmplă, ci sunt creați în mod intenționat în scopuri specifice. Aceștia sunt atașați la programele pe care le folosim zilnic, cum ar fi vizualizatoarele PDF, programele de mesagerie instantanee, cum ar fi Skype, Facebook Messenger, Windows Live Messenger sau sunt atașați în atașamente de e-mail sau descărcați din neglijență de pe internet.

Virușii care subminează securitatea calculatoarelor sunt, în general, numiți malware, prescurtare de la malicious software (software rău intenționat) și, de-a lungul anilor, au fost împărțiți în diferite tipuri:

Troian: funcționarea acestui virus este rezumată în numele său complet de cal troian. La fel ca și calul troian mitologic, care se deghizează în software inofensiv, acesta are sarcina de a deschide ușile de acces pentru software rău intenționat sau pentru utilizatori rău intenționați. Datorită acestui malware, hackerii reușesc să se strecoare în mod invizibil în sistemele informatice.

Worm: tradus prin vierme, acest virus informatic complet independent preia controlul asupra unui PC sau laptop și se răspândește mai departe prin exploatarea conexiunii de rețea sau a mediilor de stocare. Fiind capabil să se reproducă singur, acesta sare de la un calculator la altul, consumând spațiu pe hard disk și încetinind procesorul calculatoarelor.

Bot: Un virus puțin cunoscut, cunoscut și sub numele de robot, deoarece este conceput pentru a interacționa în rețea în mod complet autonom. Considerat a fi cea mai avansată formă a virusului Worm, după ce infectează dispozitivul gazdă, acesta se conectează la serverul central, infectând toate dispozitivele conectate la acea rețea. Pe lângă furtul de date sensibile, acesta este, de asemenea, un instrument pentru atacurile DDos (Distributed Denial Of Service), care sunt responsabile în principal pentru blocarea și obstrucționarea serviciilor unui portal.

Spyware: cunoscut și sub numele de virus spion, este conceput cu scopul de a capta și stoca date de navigare și informații sensibile care sunt tastate de utilizator pe tastatură. Informații precum parolele, datele de identificare și datele cardurilor de credit pot fi filtrate de malware chiar și prin intermediul unui simplu stick USB, iar apoi trimise hackerului care a creat virusul.

Adware: Denumit virusul publicitar, deoarece inundă victimele cu reclame, făcând navigarea frustrantă și deosebit de enervantă. Pe lângă faptul că face să apară continuu pop-up-uri, virusul face profilul activității online a utilizatorului pentru a afișa ulterior reclame mai relevante, care pot redirecționa navigarea către site-uri periculoase. Mai mult, virusul este capabil să detecteze găurile de securitate și apoi să lase să intre alte programe malware.

Rootkit: Programe malware create pentru a ataca orice dispozitiv și capabile să păcălească sistemele de securitate mai avansate. Activitatea acestui virus vizează, de asemenea, furtul de date sensibile, cu posibilitatea de a efectua atacul cu acces de la distanță.

Ransomware: acest tip de virus, numit și cripto-virus, este cel mai răspândit în ultimii ani și reprezintă adevărata teroare a fiecărei companii. Motivul pentru care este atât de temut constă în faptul că virusul ia literalmente ostatice toate datele companiei și, uneori, chiar întregul hard disk, împiedicând utilizarea acestuia, iar apoi cere o răscumpărare de la proprietar.

Recunoaștere virus informatic

În general, prezența unui virus informatic se manifestă prin semne clare:

  • Încetinirea neașteptată a dispozitivului și a conexiunii la internet;
  • Dispariția fișierelor sau a folderelor de pe calculator;
  • Nu este posibilă accesibilitatea programelor, a fișierelor și a documentelor;
  • Apariția ferestrelor de eroare pe desktop sau în browser;
  • Dezactivarea neașteptată a antivirusului;
  • Reducerea spațiului de stocare pe hard-disk;
  • Navigare pe internet îngreunată de reclame continue;
  • Probleme la pornirea dispozitivului.

Semnele enumerate mai sus sunt unele dintre principalele simptome ale unei infecții cu un virus informatic.

Eliminarea și prevenirea virușilor informatici

Eliminarea unui virus informatic este o procedură deosebit de complicată, deoarece fragmentele de cod periculos rămân adesea ascunse în sistemul de operare chiar și după ștergerea tuturor fișierelor compromise.

Cea mai eficientă soluție este de a preveni aceste amenințări cibernetice prin utilizarea unui program antivirus și prin salvarea frecventă a datelor. În special, antivirusul este esențial pentru a asigura funcționarea dispozitivelor și, mai ales, pentru a proteja datele și fișierele sensibile.

Odată instalat, antivirusul detectează și elimină orice virus, scanând sistemul:

  • Scanare în timp real: antivirusul analizează, în timp ce sistemul este în funcțiune, toate fișierele sau programele care sunt accesate, astfel încât virusul este oprit înainte de a putea infecta dispozitivul, protejând toate datele;
  • Scanarea completă a sistemului: se efectuează o singură dată și inspectează întregul dispozitiv, în căutarea virușilor sau a programelor malware. Atunci când este activă scanarea în timp real, scanarea completă poate fi efectuată ocazional. Cu toate acestea, este recomandat să o efectuați atunci când instalați un nou program antivirus.

Pe de altă parte, multe programe efectuează scanări săptămânale, apărând sistemul împotriva virușilor mai noi. O regulă bună este să planificați o scanare zilnică/săptămânală/lunară, în funcție de nevoile voastre, pentru a avea întotdeauna totul sub control.

Pentru companiile mai dezvoltate, cu o zonă IT, este foarte util să se utilizeze un software antivirus cu o consolă centralizată, astfel încât toate rapoartele actualizate ale rețelei să fie disponibile pe un singur ecran.

În concluzie, trebuie subliniat faptul că programele malware evoluează în timp pentru a putea păcăli sistemele de protecție antivirus, astfel încât chiar și companiile producătoare de software antivirus se văd nevoite să își actualizeze frecvent programele antivirus. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce este un virus informatic. Dacă nu știți care sunt cei mai periculoși viruși, vă sfătuiesc să citiți articolul cei mai periculoși viruși de calculator.