Program pentru devirusare calculator gratuit

Program pentru devirusare calculator gratuit. Dacă v-ați dat seama că ceva nu este în regulă cu calculatorul vostru, de exemplu, unele ferestre apar brusc pe desktop, aveți programe pe care nu vă amintiți că le-ați instalat și unele procese consumă mai multe resurse decât ar trebui, și credeți că calculatorul a fost infectat de un virus, sunteți în locul potrivit. În acest articol despre, program pentru devirusare calculator gratuit, vă voi explica cum să devirusați calculatorul folosind programe speciale pentru eliminarea virușilor.

Program pentru devirusare calculator gratuit

Dacă aveți probleme cu calculatorul vostru (Windows sau macOS) și credeți că este posibil să fi fost infectat de un virus, prima soluție pe care vă recomand să o luați în considerare este să folosiți un program antivirus sau anti-malware (adică un program special care se ocupă de viruși și alte programe rău intenționate), cum ar fi un program pentru devirusare calculator gratuit din lista de mai jos.

Windows Defender (Windows)

Program pentru devirusare calculator gratuit Windows

Dacă utilizați o versiune recentă de Windows, nu este strict necesar să instalați un antivirus sau un anti-malware suplimentar, deoarece calculatorul vostru este deja echipat cu Windows Defender, antivirusul implicit din sistemul de operare Windows, care a înregistrat recent rezultate foarte bune în testele comparative.

Dacă, în ciuda protecției oferite de Windows Defender, credeți că ați luat un virus, puteți încerca să efectuați o scanare manuală. Pentru a face acest lucru, deschideți programul prin intermediul barei de căutare, tastați Windows Defender și dați click pe primul rezultat din listă. În fereastra care se deschide, dați click mai întâi pe Protecție împotriva virușilor și amenințărilor și apoi pe Începeți analiza pentru a începe scanarea.

Dacă aveți nevoie să efectuați o analiză în profunzime a sistemului, dați click pe Efectuarea unei noi analize avansate, și alegeți o opțiune din Analiză completă, Analiză personalizată (pentru a alege calea care urmează să fie verificată) și Analiză offline Windows Defender (aceasta din urmă efectuează o scanare în profunzime fără ca sistemul de operare să fie pornit).

Avast (Windows/macOS)

Program pentru devirusare calculator gratuit

Printre toate programele antivirus, un program pentru devirusare calculator gratuit este Avast. Acest program este compatibil atât cu Windows, cât și cu macOS și este disponibil și într-o versiune cu plată. În versiunea cu plată există câteva funcții mai avansate, cum ar fi protecția web pentru date, în cazul achizițiilor efectuate prin intermediul internetului. De asemenea, Avast este un antivirus care poate fi descarcat și pe Android.

Pentru download versiunea gratuită pentru Windows, accesați site-ul Avast și dați click pe butonul Descărcare gratuită. Salvați fișierul executabil pe calculator și așteptați să se descarce, apoi porniți-l făcând dublu click pe el, dați click pe butonul Da din fereastra Control cont utilizator, apoi selectați butonul Instalare, așteptați ca descărcarea și instalarea automată să se termine, apoi dați click pe butonul Continuare.

Odată ce apare ecranul principal al programului, dați click pe butonul Rulare scanare inteligentă. La sfârșitul scanării, dacă au fost detectate amenințări, apăsați butonul Rezolvă totul: programul va elimina virușii și va curăța calculatorul de orice program rău intenționat.

Pe macOS, după ce ați descărcat fișierul de instalare .dmg de pe site-ul oficial Avast, dați dublu click pe el pentru al porni. Pe ecranul care se deschide, dați dublu click pe pictograma Avast Security, apăsați Continuare apoi selectați butonul Acceptare pentru a accepta termenii serviciului.

În ecranul următor, debifați Avast SecureLine VPN și Avast Passwords dacă nu doriți să instalați aceste componente și dați click pe Continuare.

Apoi dați click pe Instalați pentru a începe instalarea, introduceți parola Mac-ului atunci când vi se solicită și dați click pe Instalare software. În fereastra următoare, dați click pe Deschideți preferințele de securitate și, în panoul care se deschide, dați click pe Permiteți și apoi pe pictograma cu semnul unui lacăt. După ce ați făcut acest lucru, introduceți din nou parola Mac-ului și faceți click pe Deblocare. În cele din urmă, dați click pe Închidere pentru a finaliza instalarea.

Pentru a începe scanarea, deschideți programul din Launchpad, dați click pe fila Scanare și alegeți una dintre opțiunile de pe ecran, cum ar fi Scanare completă a sistemului, pentru a începe o scanare în profunzime. Apoi dați click pe Start pentru a începe scanarea.

Avira (Windows/macOS)

Devirusarea calculatorului de viruși

Un alt program pentru devirusare calculator gratuit pe care vă recomand să îl folosiți este Avira. Programul este disponibil pentru Windows, macOS și Android. De asemenea, dispune și de o versiune contra cost care include instrumente suplimentare de protecție, de exemplu VPN.

Pentru download programul pe Windows sau macOS, accesați site-ul Avira și dați click pe butonul Download for Free. După finalizarea descărcării, dacă utilizați un PC cu Windows, lansați fișierul descărcat făcând dublu click pe acesta pentru a începe instalarea programului. Apoi dați click pe butoanele Accept and Install și Da și așteptați descărcarea automată a tuturor fișierelor necesare pentru ca programul să funcționeze.

Pe macOS, după ce ați descărcat fișierul și ați făcut dublu click pe el pentru al porni, veți vedea fereastra Avira Installer. Apoi, dați dublu click pe pictograma Avira și apăsați butonul Deschideți din notificarea care apare pe ecran. În ecranul următor, dați click pe Accept and Install, introduceți parola macOS și apăsați OK, astfel va începe descărcarea componentelor necesare pentru instalare.

După ce ați terminat, apăsați butonul Deschideți preferințele sistemului din fereastra care apare pentru a accesa panoul de securitate și confidențialitate al sistemului macOS. Apăsați apoi butonul Permiteți și dați click pe pictograma de blocare din colțul din stânga jos, introducând parola Mac-ului pentru a autoriza funcționarea programului.

Pe Windows, pentru a scana calculatorul, dați click pe butonul Scan (și așteptați ca programul să execute scanarea completă pentru a vă arăta raportul. Pe macOS, în schimb, dați click pe butonul New Scan și alegeți una dintre metodele de scanare afișate pe ecran Quick Scan, Computer Scan sau Custom Scan. Faceți click pe Start, pentru a începe scanarea calculatorului.

Malwarebytes (Windows/macOS)

Malwarebytes

Un alt program pentru devirusare calculator gratuit pe care vă recomand să îl folosiți este Malwarebytes. Acesta este un program anti-malware, adică o soluție mai cuprinzătoare decât un antivirus tradițional, și este mai potrivit pentru detectarea programelor malware decât a virușilor.

Personal, vă recomand să îl folosiți în combinație cu un antivirus pe Windows (fără a activa scanarea în timp real) și să îl folosiți ca unic antivirus pe macOS, chiar dacă nevoia nu este încă atât de mare pe macOS. Este disponibilă și versiunea Premium care este contra cost și oferă scanare anti-malware în timp real. De asemenea, poate fi descărcat și pe Android.

Dacă intenționați să utilizați Malwarebytes, accesați pagina programului și dați click pe butonul Free Download pentru al descărca pe calculator. După ce ați făcut acest lucru, pe Windows, deschideți fișierul .exe obținut, selectați limba română din fereastra care se deschide, dați click pe OK, apoi pe Instalare și, în final, dați click pe Terminare. În ecranul care se deschide, dați click pe Start pentru a începe perioada de încercare de 14 zile a versiunii Premium și apoi începeți scanarea făcând click pe butonul Scanare din ecranul principal.

Pe macOS, descărcați fișierul .pkg și dați dublu click pe el după ce descărcarea este completă pentru a începe instalarea programului. După ce ați făcut acest lucru, apăsați butonul Înainte și apoi selectați butonul Accept. Apoi, dați click pe butonul Instalare, introduceți parola macOS și apoi selectați Instalare. La finalul acestei proceduri, dați click pe butonul Închidere pentru a finaliza instalarea. După ce programul a pornit, utilizați butonul Scanare pentru a începe scanarea fișierelor și apoi vizualizați raportul de analiză.

Alte programe pentru devirusare calculator gratuit

Pe lângă programele antivirus pe care le-am menționat mai sus, există și multe altele la care puteți recurge pentru devirusare calculator gratuit. Cu programele de mai jos puteți elimina amenințările precum virușii sau programele malware din Windows sau macOS.

  • AVG Free antivirus (Windows/macOS) – este un program antivirus gratuit dezvoltat de compania AVG Technologies, care oferă protecție împotriva virușilor, malware-ului și altor amenințări de securitate pentru utilizatorii de calculatoare. Printre caracteristicile sale, programul include scanarea întregului sistem de operare, verificarea fișierelor și a e-mail-urilor în timp real, protecția navigării web împotriva site-urilor web periculoase sau infectate și actualizarea automată a bazei de date de viruși. De asemenea, poate detecta și elimina adware-ul (programe nedorite care afișează reclame pe PC sau laptop) și spyware-ul (programe care colectează informații despre utilizator fără consimțământul acestuia). Programul este disponibil și pentru Android.
  • Panda Free Antivirus (Windows/macOS) – este un antivirus gratuit pentru Windows și macOS și este cunoscut pentru sistemul său de protecție bazat pe cloud. Punctul său forte constă în ușurința sa, deoarece nu suprasolicită procesorul și memoria RAM, efectuând multe sarcini în cloud, în loc de local. De asemenea, este disponibil și ca aplicație pentru Android.

Devirusare calculator online gratis

Dacă aveți nevoie să vă curățați calculatorul gratuit, dar nu aveți posibilitatea de a descărca programe, puteți verifica dacă există amenințări în sistem cu ajutorul unor instrumente bazate pe internet. Mai jos veți găsi câteva soluții utile pentru devirusare calculator online gratis.

ESET Online Scanner

Devirusare calculator online gratis

Dacă aveți nevoie să controlați un PC sau laptop online deoarece credeți că este infectat cu un virus sau cu un program malware, puteți utiliza instrumentul ESET Online Scanner. Acesta este disponibil numai pe Windows și scanează calculatorul folosind suportul browserului (browserele acceptate sunt Firefox, Opera, Chrome, Microsoft Edge și Internet Explorer).

Pentru a utiliza acest instrument, trebuie să descărcați aplicația de pe site-ul oficial, accesați site-ul ESET, derulați în jos pe pagina pe care o vedeți până când găsiți butonul One-Time Scan și dați click pe el pentru a începe descărcarea fișierului esetonlinescanner.exe.

După ce descărcarea este finalizată, porniți fișierul .exe făcând dublu click pe el, dați click pe butonul Accept, dați click pe Da în fereastra Control cont utilizator, selectați limba română din meniul derulant și apoi dați click pe butonul Start pentru a începe scanarea online a calculatorului.

Alte instrumente pentru devirusare calculator online gratis

Mai jos veți găsi alte instrumente pentru devirusare calculator online gratis. Sunt sigur că sunt unele pe care le veți găsi cu adevărat utile.

  • VirusTotal – acesta este un serviciu web gratuit care analizează fișierele și programele importate în el, utilizând motoarele de căutare a peste 70 de programe antivirus. Poate fi utilizat de pe site-ul său oficial și nu necesită instalarea sau descărcarea de plugin-uri. După ce fișierul sau programul a fost analizat, este necesar să eliminați amenințarea cu ajutorul unui program antivirus, cum ar fi cele pe care le-am menționat la începutul articolului.
  • Jotti – acesta este un instrument similar cu VirusTotal, care vă permite să scanați gratuit fișierele și programele de pe PC sau laptop pentru a detecta viruși sau programe malware. Poate fi utilizat prin intermediul principalelor browsere și nu necesită înregistrare.

Dacă ați urmat sfaturile pe care vi le-am dat în acest articol, dar nu ați reușit să curățați calculatorul din cauza unui virus foarte periculos, în acest caz, nu vă faceți griji, deoarece mai am câteva sfaturi pentru voi.

De exemplu, dacă nu reușiți să eliminați un virus, puteți utiliza un software antivirus, cum ar fi Kaspersky Rescue Disk, care, în calitate de disc de recuperare în caz de urgență, este cea mai bună soluție pentru a vă restaura calculatorul și al curăța de viruși. În cele din urmă, o soluție extremă pentru a curăța un PC sau laptop de viruși este formatarea acestuia, în acest fel cu siguranță veți scăpa de viruși.