Ștergere viruși din calculator

Ștergere viruși din calculator. Vă temeți că calculatorul vostru a fost infectat cu viruși, dar antivirusul pe care îl utilizați în prezent nu detectează nimic suspect? Ei bine, dacă raspunsul este da, sfatul meu este să încercați un alt program sau chiar, dacă situația o cere, să descărcați unul dintre acele programe antivirus pe care să le copiați pe suporturi externe (CD sau stick USB) și să le executați în afara sistemului de operare. În acest articol despre, ștergere viruși din calculator, vă voi explica cum să eliminați virușii din calculator folosind cele mai bune soluții de securitate informatică disponibile în prezent în mod gratuit.

Pentru a vă proteja bine calculatorul și pentru a lupta chiar și împotriva celor mai periculoși viruși de calculator, nu este nevoie să cumpărați suite comerciale scumpe. Există programe antivirus gratuite la costuri zero, iar în acest articol vi le voi prezenta pe cele mai fiabile, adică pe cele care au obținut cele mai bune rezultate în testele comparative.

Ștergere viruși din calculator cu program antivirus

Mai jos veți găsi metode pentru ștergere viruși din calculator cu antivirușii tradiționali, ca să spunem așa, cei care trebuie instalați și menținuți activi în mod constant pe calculator pentru a preveni și elimina infecțiile cauzate de viruși informatici.

Avira Free Antivirus

Ștergere viruși din calculator cu Avira antivirus

Pentru ștergere viruși din calculator puteți folosi programul Avira Free Antivirus care are un nivel ridicat de protecție. Singurul său neajuns real este că nu verifică înainte conținutul e-mailurilor, aceasta este o funcție disponibilă doar în versiunea contra cost a programului.

Pentru a descărca versiunea gratuită a programului pe calculatorul vostru, accesați site-ul oficial al programului și dați click pe butonul Free Download. După ce descărcarea este finalizată, deschideți pachetul de instalare .exe și dați click mai întâi pe Accept and install și apoi pe Da.

După ce ați făcut acest lucru, va începe descărcarea și instalarea ulterioară a antivirusului propriu-zis. Puteți urmări evoluția procedurii făcând click pe pictograma umbrelă roșie situată în zona de notificări, lângă ceasul Windows. Procedura, vă avertizez încă de la început, poate dura câteva minute, având în vedere că va trebui să descărcați de pe internet date, totul în funcție de viteza conexiunii la internet.

În plus, în timpul fazei de descărcare a antivirusului, vi se va oferi posibilitatea de a descărca câteva programe suplimentare dezvoltate de Avira: Phantom VPN pentru a naviga în siguranță prin intermediul unui VPN, Avira System Speedup pentru a vă optimiza calculatorul, extensia pentru browser SafeSearch Plus și Avira Software Updater pentru a descărca actualizări pentru programele instalate pe calculatorul vostru. Vă recomand să nu le băgați în seamă și apoi să închideți fereastra de instalare făcând click pe butonul X din colțul din dreapta sus.

După ce descărcarea este finalizată, începeți imediat o verificare completă a sistemului făcând click pe pictograma Avira din bara de sistem a PC-ului vostru și selectați Free antivirus din meniul care apare. După ce ați făcut acest lucru, selectați elementul System scanner din bara laterală din stânga, dați click pe Local drives, dați click pe butonul cu lupa și steagul Windows și așteptați să se afișeze rezultatul scanării.

Dacă este necesar, puteți, de asemenea, să începeți să scanați fișiere individuale. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să dați click dreapta pe ele și să alegeți elementul corespunzător din meniul contextual care se deschide.

Ștergere viruși din calculator cu soft rulat de pe CD sau stick USB

Atunci când situația devine dificilă, adică atunci când nu reușiți să eliminați viruși din calculator cu ajutorul unui soft antivirus obișnuit, trebuie să încercați să faceți față situației descărcând instrumente care pot porni înaintea sistemului de operare și pot acționa mai bine decât acesta din urmă. Mai jos le veți găsi pe cele care, în opinia mea, sunt cele mai bune instrumente din această categorie.

Kaspersky Rescue Disk

Kaspersky Rescue Disk

Un alt antivirus foarte bun pentru ștergere viruși din calculator este Kaspersky Rescue Disk, care, după cum se poate ghici cu ușurință din numele său, este produs de Kaspersky, cunoscuta companie de software pentru protecția calculatoarelor. Oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și curăța calculatorul de viruși în mod complet gratuit, utilizând cele mai recente definiții antivirus.

Pentru a descărca imaginea ISO Kaspersky Rescue Disk (care are ca dimensiune puțin sub 300 MB), accesați site-ul programului și dați click mai întâi pe butonul Download & Info din bara laterală din stânga și apoi pe butonul Distributive.

Alegeți apoi dacă doriți să copiați antivirusul pe CD/DVD, folosind un program de inscripționare, sau dacă doriți să-l copiați pe un stick USB (folosind programul oferit direct de Kaspersky), după care reporniți sistemul și porniți de pe suportul pe care tocmai l-ați creat.

Când pe ecran apare mesajul Press any key to enter the menu, apăsați orice tastă de pe tastatura calculatorului și Kaspersky va porni automat. Apoi selectați limba engleză (din păcate, limba română nu este disponibilă), apăsați tasta 1 de pe tastatura calculatorului și selectați Kaspersky Rescue Disk. Graphic Mode din meniul care apare.

După ce ați făcut acest lucru, așteptați să apară ecranul Kaspersky Rescue Disk și începeți să actualizați definițiile antivirus făcând click mai întâi pe fila My update center și apoi pe butonul Start update (trebuie să aveți o conexiune la internet pentru a executa actualizarea). În continuare, accesați fila Object scans, asigurați-vă că există o bifă în dreptul Disk boot sectors, Hidden startup objects și C: și dați click pe butonul Start objects scan pentru a începe scanarea completă a sistemului de operare.

Malware și Adware

Ștergere Malware și Adware

Din nefericire, există și unele tipuri speciale de malware (software periculos) pe care programele antivirus obișnuite nu le pot detecta. Aceste amenințări sunt, în general, mai puțin agresive decât virușii, dar sunt totuși enervante. Un exemplu este reprezentat de browser care modifică setările implicite ale programelor de navigare, cum ar fi Chrome, instalând bare de instrumente și redirecționând utilizatorul către site-uri și motoare de căutare pline de reclame (și conținut periculos).

Pentru a combate acest tip de amenințare, puteți folosi programe cum ar fi AdwCleaner și Malwarebytes Antimalware Free.

Antivirus pentru macOS

Ștergere viruși din calculator

Pana acum am vorbit despre metode de ștergere viruși din calculator Windows, acum este timpul sa trecem la sistemul de operare macOS, care, contrar a ceea ce mulți cred, nu este vulnerabil chiar așa tare la viruși. Există cu siguranță mai puține amenințări concepute pentru sistemul de operare Apple decât pentru Windows, nu în ultimul rând pentru că Windows este instalat pe mult mai multe computere din întreaga lume, dar acest lucru nu exclude Mac-urile de malware și alte pericole.

La aceasta se adaugă faptul că oricine care partajează frecvent fișiere cu utilizatorii de Windows ar putea fi un purtător de viruși pentru PC-urile prietenilor. Prin urmare, instalarea unui antivirus care poate detecta amenințările la adresa sistemului de operare Microsoft și utilizarea acestuia pentru a controla fișierele pe care trebuie să le partajați cu utilizatorii Windows este esențială pentru siguranță.

Din toate motivele de mai sus, vă recomand să descărcați un antivirus bun și pe Mac. Având în vedere situația, pentru moment, utilizarea unui program capabil să monitorizeze calculatorul 24 de ore din 24 nu este încă indispensabilă, dar un instrument cum ar fi Bitdefender Virus Scanner, care permite o scanare a sistemului atunci când dorește utilizatorul, este cu siguranță recomandat.