Ce înseamnă formatare stick USB sau card SD

Ce înseamnă formatare stick USB sau card SD. Nu știți ce înseamnă să formatați un PC, CD-RW, stick USB, hard disk, telefon sau cardul de memorie? Ei bine, în acest articol veți găsi răspunsuri la nelămuririle voastre.

Ce înseamnă formatare stick USB sau card SD

În acest articol vă voi explica ce înseamnă formatare, și de ce trebuie uneori să formatați un dispozitiv. Deci, pentru mai multe detalii, citiți în continuare acest articol.

Ce înseamnă formatare?

formatarea unui hard disk

În informatică, termenul formatare și, uneori, termenul inițializare, înseamnă o anumită operație care vă permite să pregătiți un mediu specific de memorie de masă, cum ar fi un hard disk sau un stick USB, pentru a putea fi utilizat pentru stocarea datelor personale.

Cu alte cuvinte, prin procedura de formatare, a unui anumit mediu de memorie de masă, acesta va fi pregătit să gestioneze fișierele care vor fi ulterior create sau copiate pe dispozitiv.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în contextul programelor precum Word sau Excel, termenul formatare indică în schimb procedura care vă permite să pregătiți un text sau o parte a acestuia cu o anumită structură (aspect, numerotarea paginilor, paragrafele etc) împreună cu orice elemente grafice (italice, aldine, caractere speciale etc) pentru a putea fi apoi imprimate cu ușurință.

Prin urmare, în aceste cazuri, un document formatat sau o foaie de calcul neformatată reprezintă, respectiv, un fișier care a fost sau nu supus acestor personalizări din punct de vedere al structurii sau al elementelor grafice.

Cum se formatează un dispozitiv?

Cum se formatează un dispozitiv

În primul rând, să spunem că procedura de formatare trebuie efectuată întotdeauna înainte de a utiliza un mediu de memorie specific. Cu toate acestea, stick-urile USB, cardurile de memorie și uneori chiar și hard disk-urile sunt de obicei deja formatate înainte de a fi lansate pe piață.

În al doilea rând, trebuie spus, de asemenea, că procedura de formatare variază în funcție de mediul de stocare utilizat. De exemplu, în cazul hard disk-urilor, stick-urilor USB și cardurilor de memorie, procedura de formatare poate fi efectuată de obicei folosind instrumente speciale deja integrate în sistemul de operare, folosind, de exemplu, Computer/ în cazul în care este un sistem de operare Windows.

În cazul suporturilor optice care pot fi scrise, cum ar fi un CD-RW sau DVD-RW, procedura de formatare se efectuează în același timp cu scrierea datelor prin intermediul unor programe speciale de inscripționare.

Dacă dispozitivul care urmează să fie formatat este un PC, un telefon sau o tabletă, procedura de formatare se efectuează în cele din urmă utilizând una sau mai multe metode specifice, care de obicei sunt incluse în sistemul de operare, indiferent dacă este un sistem Android sau Windows.

Indiferent de suportul de memorie ales sau de dispozitivul utilizat, trebuie spus, de asemenea, că procedura de formatare poate fi efectuată în general folosind două niveluri diferite de formatare: o formatare mai lentă, adică mai aprofundată și cealaltă mai rapidă, adică mai puțin aprofundată.

De ce trebuie uneori o formatare?

Unul dintre principalele motive pentru care recurgem uneori la formatarea unui anumit dispozitiv sau a unui mediu de memorie specific este acela de a face acel dispozitiv utilizabil din nou în urma defecțiunilor cauzate de viruși sau malware, sau din cauza problemelor cauzate de software defectuos care în vreun fel a cauzat probleme dispozitivului.

De fapt, procedura de formatare șterge toate datele de pe dispozitiv, făcând astfel dispozitivul sau mediul de stocare în cauză aproape ca și cum ar fi la prima utilizare.

În consecință, înainte să formatați un anumit dispozitiv sau un anumit mediu de stocare, dacă este nevoie, ar fi bine să salvați toate datele create anterior prin intermediul unui backup, altfel toate datele vor fi șterse și uneori nu mai pot fi recuperate (program pentru recuperare fișiere de pe hard disk sau stick USB).

Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce înseamnă formatare stick USB sau card SD, și de ce uneori trebuie să formatați un dispozitiv.