Program pentru creare benzi desenate

Program pentru creare benzi desenate. Benzile desenate sunt formate din texte și imagini, crearea benzilor desenate necesită cu siguranță multă pricepere, dar pe Internet este posibil să găsiți programe speciale care ușurează acest tip de operațiune.

Program pentru creare benzi desenate

În acest articol despre, program pentru creare benzi desenate, vă voi prezenta o listă cu programe pentru desenare benzi desenate pe care să le puteți instala și utiliza pe PC sau laptop. Trebuie să știi că există programe pentru fiecare tip de utilizator, unele vă permit să creați benzi desenate folosind template-uri gata de utilizat iar altele vă permit să creați benzi desenate manual. De asemenea, pentru acest lucru puteți utiliza servicii care pot fi folosite direct online și aplicații care pot fi instalate și utilizate pe telefon sau tabletă.

Program pentru creare benzi desenate gratis pe PC

Dacă căutați un program pentru creare benzi desenate gratis pe PC, mai jos veți găsi o listă cu cele mai bune programe din această categorie. Programele pot fi utilizate pe Windows, macOS și Linux.

Creare benzi desenate cu Kitra

Creare benzi desenate cu Kitra

Printre programele pentru creare benzi desenate gratis, Kitra este primul program pe care ar trebui să îl încercați. Acesta este un program gratuit disponibil pentru Windows, macOS și Linux și include multe instrumente avansate pentru crearea de benzi desenate și manga, începând de la zero, sau folosind șabloane gata de utilizare. De asemenea, puteți utiliza și tableta grafică.

Pentru download programul pe PC sau laptop, accesați site-ul programului, dați click pe butonul Get Kitra Now și, pe pagina care se deschide, dați click pe butonul „Windows Installer” sau pe butonul „macOS Installer”, în funcție de sistemul de operare pe care îl utilizați.

După ce ați descărcat programul, continuați cu instalarea. Dacă utilizați Windows, dați dublu click pe fișierul .exe descărcat și, în fereastra care apare pe ecran, dați click pe butonul OK și Next, apoi bifați caseta de lângă „I accept the terms in the license agreement” și dați click pe butonul Next. După ce ați făcut acest lucru, dați click pe butonul I agree, Next, Install și Finish. Apoi deschideți programul dând click pe pictograma care a fost adăugată în meniul Start sau pe desktop.

Dacă utilizați macOS, deschideți pachetul .dmg descărcat, trageți pictograma programului în folderul Aplicații, dați click dreapta pe el și alegeți opțiunea „Deschideți” din meniul contextual care apare pe ecran, astfel încât să porniți programul.

Apoi, indiferent de sistemul de operare pe care îl utilizați, când vedeți pe desktop fereastra principală a programului puteți să creați benzi desenate. Pentru a crea un nou proiect, dați click pe pictograma foaie din stânga sus și alegeți dacă doriți să utilizați un template gol dând click pe butonul Custom sau dacă doriți să utilizați unul dintre template-urile gata de utilizare. În al doilea caz, selectați una dintre categoriile disponibile dintre Animation Templates, Comic Templates, Design Templates, DSLR Templates și Texture Templates, apoi alegeți un template pe care îl preferați și dați click pe butonul „Utilizează acest șablon”.

Template program

După ce ați făcut acest lucru, începeți să creați benzile desenate și să le personalizați folosind instrumentele din bara laterală din dreapta. După ce ați terminat de creat benzile desenate, dați click pe pictograma floppy pentru a salva proiectul și al exporta într-unul dintre formatele acceptate (CSV, JPG, TIFF, PNG, BMP etc).

MediaBang Paint

Benzi desenate în română

MediBang Paint este un alt program pentru creare benzi desenate pe care ar trebui să îl încercați. Acest program este pentru cei care au abilități bune de design grafic și doresc să deseneze benzi desenate. Programul este disponibil gratuit pentru Windows și macOS și vă permite să creați un cont pentru a salva proiectele online și pentru a sincroniza biblioteca cu telefonul sau tableta.

Pentru download programul pe PC, accesați site-ul programului, dați click pe butonul Download și, pe pagina care se deschide, dați click pe butonul Download de lângă sistemul de operare pe care îl utilizați.

După ce ați descărcat programul, dacă aveți un PC care rulează Windows, deschideți fișierul .exe și, în fereastra care apare pe ecran, dați click pe butonul Da, apoi dați click pe butoanele OK, Next și Install pentru a porni instalarea. Apoi așteptați câteva secunde și dați click pe butonul Finish pentru a termina instalarea.

Dacă utilizați macOS, deschideți pachetul dmg descărcat, trageți pictograma programului în folderul Aplicații, dați click dreapta pe el și alegeți opțiunea Deschideți din meniul contextual care apare pe ecran, apoi dați click pe butonul „Deschideți” pentru a porni programul.

Când vedeți fereastra programului pe desktop, alegeți dacă doriți să creați un cont gratuit (pentru a sincroniza proiectele cu toate dispozitive și pentru a debloca toate funcțiile disponibile), dând click pe butonul „Register” sau, dacă nu doriți să creați un cont, dați click pe butonul Close.

După ce ați făcut acest lucru, pentru creare benzi desenate, dați click pe butonul „File” situat în partea de sus, alegeți opțiunea „New” din meniul care apare și, în fereastra care se deschide, dați click pe fila „Comic”, apoi setați rezoluția, culoarea fundalului, marginile, înălțimea, lățimea și dați click pe butonul OK. Dacă doriți să utilizați un template gata de utilizat, îl puteți alege din meniul derulant situat lângă secțiunea „Template” și selectați unul dintre: Yonkoma, USA Comic, Manga sau Doujinshi.

Apoi începeți să creați benzile desenate folosind instrumentele din bara laterală din stânga sau din meniul din partea de sus. După ce ați terminat, dați click pe butonul File apoi pe Save As.. pentru a exporta benzile desenate pe PC în format PNG, JPG, TIFF, BMP sau PSD, în caz contrar alegeți opțiunea „Save to Cloud” pentru a salva proiectul în cloud și să fie disponibil pe toate dispozitivele voastre.

Alte programe pentru creare benzi desenate gratis

Alte programe pentru creare benzi desenate gratis

Dacă căutați alte programe pentru creare benzi desenate gratis pe PC-ul vostru cu Windows sau macOS, puteți încerca programele din lista de mai jos.

  • Pencil2D (Windows/macOS/Linux) – acesta este un program gratuit care vă permite să creați benzi desenate. A fost conceput ca un simplu program pentru desen, dar mai târziu dezvoltatorii l-au îmbogățit cu funcții pentru crearea de benzi desenate. Este foarte simplu de utilizat și vă permite să digitalizați și să îmbunătățiți desenele realizate manual.
  • Comic Life (Windows/macOS) – acesta este programul ideal pentru cei care nu au abilități bune cu programe de grafică și desen, dar doresc totuși să creeze benzi desenate. Programul vă permite să utilizați template-uri gata de utilizare și să adăugați elemente, imagini și texte cu posibilitatea de a le personaliza după bunul plac. Acest program este disponibil pentru Windows și macOS și îl puteți utiliza gratuit într-o versiune de probă de 30 de zile.

Program profesional pentru creare benzi desenate

Dacă aveți destulă experiență pentru crearea benzilor desenate și doriți să utilizați programe profesionale de creat benzi desenate, încercați programele din lista de mai jos, aceste programe sunt în opinia mea cele mai bune din această categorie.

Photoshop

Photoshop

Dacă sunteți în căutarea unor programe profesionale pentru a crea benzi desenate, sfatul meu este să utilizați Photoshop. Acesta este cel mai renumit program și apreciat în ceea ce privește editarea foto la nivel profesional și crearea de diverse tipuri de imagini, deci și pentru crearea benzilor desenate. Programul este disponibil pentru Windows și macOS și este contra cost, dar puteți descărca versiunea de încercare care funcționează fără limitări timp de 7 zile.

Pentru a descărca și instala versiunea de încercare a programului, accesați site-ul Adobe, dați click pe link-ul „Versiune de încercare gratuită” situat în dreapta sus și urmați instrucțiunile pe care vi le-am dat în articolul descarcă Photoshop gratis în română.

Clip Studio Paint

Clip Studio Paint

Un alt program profesional pentru creare benzi desenate pe care îl puteți folosi este Clip Studio Paint. Este disponibil pentru Windows și macOS și este conceput special pentru desenarea și colorarea benzilor desenate și animații de diferite tipuri. După puțină practică, veți vedea cu nu este foarte dificil de utilizat. Programul este contra cost dar îl puteți descărca și utiliza într-o versiune de probă gratuită care funcționează timp de trei luni.

Pentru download programul Clip Studio Paint, accesați site-ul programului și dați click pe butonul „Free Trial” situat în stânga sus, apoi dați click pe butonul  Windows sau macOS, în funcție de sistemul de operare pe care îl utilizați.

Program de făcut benzi desenate online

Dacă nu doriți sau nu puteți descărca și instala programe pe PC sau laptop, în acest caz puteți utiliza un program de făcut benzi desenate online (sau mai bine zis un serviciu online) pe care îl puteți utiliza direct din fereastra browserului. Mai jos veți găsi cele mai bune servicii din această categorie.

Pixton

Pixton

Primul program de făcut benzi desenate online pe care ar trebui să îl încercați este Pixton. Acesta este un serviciu online care vă permite să creați benzi desenate folosind numeroase template-uri. Acest serviciu este gratuit, dar pentru a profita de toate funcțiile oferite, trebuie să faceți un abonament contra cost.

Pentru a utiliza acest serviciu online, accesați site-ul Pixton și dați click pe butonul „Sign up” din dreapta sus. Apoi alegeți categoria voastră, data nașterii și alegeți dacă vă înregistrați folosind contul vostru Google, Facebook sau Microsoft.

Apoi creați un avatar personalizat pentru profilul vostru, alegând dintre diferite elemente care vor caracteriza chipul și corpul. După ce ați făcut acest lucru, dați click pe butonul „Make a comic”, introduceți titlul pentru proiect și dați click pe butonul Continue, și începeți să utilizați editorul de pe ecran.

Totul este vizibil în secțiunea din dreapta și puteți face orice alte modificări folosind bara de instrumente din partea de jos. Pentru a adăuga mai multe panouri, dați click pe butonul din stânga „Add panel”. După ce ați creat benzile desenate, dați click pe butonul „Done” și, pe pagina care se deschide, dați click pe butonul Share, apoi decideți dacă descărcați proiectul pe PC sub forma unei imagini, să îl imprimați sau să îl distribuiți online, pentru acest lucru dați click pe butoanele din partea dreaptă sus.

Aplicații de făcut benzi desenate

Dacă nu doriți să folosiți PC-ul, și căutați aplicații de făcut benzi desenate care să funcționeze pe dispozitive mobile Android și iOS, mai jos veți găsi lista cu cele mai bune aplicații din această categorie, aplicațiile le puteți descărca din Magazin Google Play (dacă utilizați un telefon sau tabletă Android) sau din App Store (dacă utilizați un telefon sau tabletă iOS)

MediaBang Paint

MediaBang Paint

Prima aplicație pe care o puteți utiliza din lista cu aplicații de făcut benzi desenate, este MediaBang Paint, aceasta este versiunea mobilă a programului pe care vi l-am prezentat mai sus. Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS și are aceleași funcții ca în versiunea pentru Windows. În versiunea de bază, aplicația este gratuită, dar puteți face achiziții în aplicație pentru a debloca toate funcțiile.

Pentru a descărca și instala aplicația pe telefon sau tabletă, urmați acești pași. Dacă utilizați Android, atingeți pe acest link pentru a deschide aplicația în Magazin Google Play și apoi atingeți pe butonul „Instalați” (dacă pe telefon nu aveți Magazin Play, puteți instala aplicația din magazine alternative). Dacă utilizați un telefon sau tabletă care rulează iOS, atingeți pe acest link pentru a deschide aplicația în App Store și apoi atingeți pe butonul Obțineți.

Apoi, după ce ați deschis aplicația puteți crea benzi desenate atingând butonul „New Canvas”. Din editorul aplicației, utilizați instrumentele disponibile pentru a desena benzi desenate în zona din centru. Când ați terminat, atingeți butonul Save situat în partea de jos a ecranului, iar proiectul creat va fi adăugat imediat în galeria de pe ecranul principal al aplicației.

Procreate

Procreate

Dacă aveți un iPad și căutați o aplicație profesională de făcut benzi desenate, atunci puteți încerca cu Procreate. Din păcate, aplicația este contra cost (costă 49,99 lei), dar merită, deoarece oferă foarte multe caracteristici care pot fi personalizate. În plus, integrează numeroase funcții pentru gestionarea nivelurilor și instrumente avansate de selecție. De asemenea, aplicația este disponibilă și într-o versiune pentru iPhone (costă 24,99 lei), dar are o funcționalitate mai limitată și nu este potrivită pentru crearea benzilor desenate.

Pentru utilizare, descărcați aplicația din App Store, apoi porniți-o și continuați cu crearea unui nou desen apăsând butonul (+). După ce ați făcut acest lucru, setați dimensiunea și rezoluția foii. Alternativ, puteți să importați o imagine deja prezentă în memoria dispozitivului vostru.

Apoi, când vedeți editorul aplicației, utilizați funcțiile disponibile în bara de instrumente situată în partea din dreapta sus pentru a crea benzile desenate. De exemplu, puteți să utilizați toate instrumentele de creare și editare și să personalizați culorile. Pentru mai multe detalii despre cum puteți descărca aplicația, citiți articolul descarcă aplicația Procreate pentru iPad.

Alte aplicații de făcut benzi desenate

Dacă căutați alternative la aplicațiile prezentate mai sus, adică alte aplicații de făcut benzi desenate, mai jos veți găsi alte aplicați din această categorie pe care le puteți utiliza pe telefon sau tabletă.

  • MomentCam Cartoons & Stickers (Android / iOS) – aceasta este o aplicație care vă permite să creați benzi desenate folosind fotografiile voastre. Încărcându-le de pe dispozitivul vostru sau descarcându-le din contul vostru de Facebook. Aplicația este gratuită, dar puteți face achiziții în aplicație pentru a debloca funcții suplimentare.
  • Comic Draw (iOS) – aceasta este una dintre cele mai bune aplicații de făcut benzi desenate pe iPhone și iPad. Oferă multe pensule și instrumente care vă permit să creați rapid diferite tipuri de desene. Odată ce proiectul este terminat, acesta poate fi exportat în format PDF, ePUB, JPEG sau PNG. Aplicația este gratuită.
  • Comic Life (iOS) – aceasta este versiunea mobilă a programului Comic Life, programul pentru PC care vă permite să creați benzi desenate chiar dacă nu aveți abilități speciale pentru desen. Aplicația este contra cost și vă permite să alegeți dintre zeci de template-uri gata de utilizare și să personalizați benzile desenate adăugând desene animate, text și imagini.