Transformare televizor în Smart TV

Transformare televizor în Smart TV. De ce să cumpărați un televizor Smart TV foarte scump, când puteți aduce toate funcțiile Smart principale, de la navigarea online la redarea de conținut de streaming, pe orice televizor cu un port HDMI? Dacă vă puneți această întrebare și căutați o modalitate de a face ca televizorul vostru care încă funcționează bine, dar care nu are o conexiune la internet să devină Smart, trebuie să știți că sunteți în locul potrivit. În acest articol despre, transformare televizor în Smart TV, vă voi explica cum să transformați un televizor în Smart TV cu ajutorul unor dispozitive capabile să se conecteze la internet, să primească audio/video de la telefon, tabletă, PC sau servicii online și să ruleze aplicații. Deci, dacă vă interesează acest lucru, citiți în continuare acest articol.

Transformare televizor în Smart TV

Dacă vă întrebați care este modul de transformare televizor în Smart TV, tot ceea ce trebuie să faceți este să citiți toate soluțiile de mai jos. Sunt sigur că veți găsi dispozitivul care vi se potrivește cel mai bine pentru a transforma un televizor vechi într-un Smart TV.

Chromecast

Chromecast

Primul dispozitiv pentru transformare televizor în Smart TV este Chromecast. Acesta este un dispozitiv HDMI, adică un fel de stick pe care îl conectați la portul HDMI al televizorului, care vă permite să recepționați conținut de streaming de pe internet (de exemplu, YouTube, Spotify, Netflix) și să oglindiți ecranul de pe telefon, tabletă sau PC.

Oferă un raport calitate/preț practic imbatabil și, din acest motiv, este una dintre cele mai bune soluții pentru a asigura conexiunea la internet pentru televizoarele care nu sunt Smart. Pe lângă faptul că este ieftin, este ușor de utilizat și este compatibil cu o gamă foarte largă de dispozitive. Sunt disponibile două modele Chromecast.

  • Chromecast care permite vizualizarea videoclipurilor la o rezoluție de până la 1080p.
  • Chromecast cu Google TV care suportă atât rezoluția 4K, cât și HDR cu Dolby Vision, include o telecomandă și, fiind alimentat de sistemul de operare Google TV, permite instalarea de aplicații direct pe dispozitiv.

Chromecast se bazează pe tehnologia wireless Google Cast, care este compatibilă cu toate tabletele și telefoanele echipate cu Android 4.1 sau o versiune mai recentă, cu iPhone-urile, iPad-urile și toate computerele capabile să ruleze browserul Google Chrome.

Rezoluția videoclipurilor transmise prin intermediul acestui dispozitiv, după cum am menționat deja, poate fi de până la 1080p (Full HD) cu modelul de bază al dispozitivului și de până la 4K cu modelul Ultra. Lag-urile, adică întârzierile de transmisie în raport cu sursa, sunt minime.

Pentru a utiliza Chromecast, trebuie doar să conectați dispozitivul la un port HDMI de pe televizor și la priza de alimentare (sau chiar doar la un port USB de pe televizor, dacă utilizați modelul de bază al dispozitivului). Apoi descărcați aplicația pentru configurarea dispozitivului, Google Home (Android/iOS), pe telefon sau tabletă și urmați instrucțiunile de pe ecran.

După ce Chromecast a fost configurat, tot ce trebuie să faceți este să instalați o aplicație cu suport Google Cast pe telefon sau tabletă, să începeți să redați conținutul audio/video care urmează să fie trimis la televizor și să atingeți pe pictograma de difuzare.

Există multe aplicații care sunt compatibile cu acest sistem: YouTube, Netflix, Spotify, Google Music și multe alte aplicații care permit redarea pe televizor, într-un mod foarte simplu, a conținutului de streaming sau a conținutului din rețeaua locală (de exemplu, de pe NAS sau de pe hard disk-uri de rețea).

Așa cum am menționat deja, Chromecast poate fi folosit și pentru a transmite în timp real ceea ce se întâmplă pe ecranul calculatorului, folosind funcția de difuzare din meniul de setări al browserului.

Fire Stick TV

Fire Stick TV

Printre dispozitivele pe care le puteți folosi pentru transformare televizor în Smart TV, vă pot recomanda Fire Stick TV. Acest dispozitiv de la Amazon vă permite să accesați conținut video de la Netflix, YouTube etc și puteți instala multe alte aplicații pentru a le reda pe ecranul televizorului, deoarece este echipat cu Android.

Costul său nu este exagerat și este disponibil în mai multe modele: cel de bază, care suportă rezoluții de până la 1080p, și cele mai avansate, care suportă rezoluția 4K. Ambele dispozitive trebuie să fie conectate la portul HDMI al televizorului și la sursa de alimentare. În plus, acestea sunt echipate cu o telecomandă cu Alexa, asistentul virtual Amazon.

Adaptor Miracast

Transformare televizor în Smart TV

Dacă telefonul sau tableta voastră acceptă tehnologia Miracast, puteți cumpăra un adaptor pe care îl puteți conecta la portul HDMI al televizorului și veți avea posibilitatea de a transmite conținut audio/video către televizor (inclusiv oglindirea ecranului). Acestea sunt în general ieftine, dar trebuie să vă feriți de cele prea ieftine, deoarece pot oferi performanțe slabe.

Mai exact, Miracast este o tehnologie promovată de Wi-Fi Alliance, care permite transmiterea wireless a conținutului audio/video și oglindirea ecranului de la telefon, tabletă sau PC cu ajutorul tehnologiei Wi-Fi Direct (adică nu necesită o rețea wireless de suport pentru a funcționa).

Miracast acceptă videoclipuri cu o rezoluție de până la 4K, iar lag-ul în timpul transmiterii este, în general, redus, deși totul depinde de distanța dintre dispozitivul sursă și cel țintă.

Suportul pentru această tehnologie ar trebui să fie garantat pe toate dispozitivele Android începând cu versiunea 4.4 sau mai recentă și pe multe terminale Windows produse recent. Din păcate, însă, trebuie să verificați dispozitiv cu dispozitiv, deoarece nu toți producătorii au decis să o adopte. Toate dispozitivele Apple sunt excluse de la suportul Miracast, care utilizează în schimb o tehnologie wireless proprie numită AirPlay. Adaptoarele Miracast pentru televizoare pot fi extrem de ieftine sau ceva mai scumpe (produse de mărci cunoscute, cum ar fi Microsoft).

TV Box Android

Transformare televizor în Smart TV

O altă soluție pentru transformare televizor în Smart TV este utilizarea unui TV Box Android. Acestea sunt computere foarte mici echipate cu Android, care pot fi sub forma unei mici cutii sau chiar a unui stick care poate fi conectat direct la televizor și poate fi controlat prin intermediul telecomenzii (adesea inclusă în pachetul de vânzare) sau prin intermediul mouse-ului și al tastaturii.

Există și unele foarte ieftine, dar trebuie să fiți atenți să nu cumpărați produse de proastă calitate. În general, aceste televizoare includ aplicația Kodi, un centru media extrem de versatil care, datorită unor plug-in-uri speciale care pot fi descărcate gratuit de pe internet, vă permite să vizionați filme, seriale TV, documentare și multe alte conținuturi, chiar și în rețeaua locală.

TV Box-urile Android pot include porturi USB, cititoare de carduri microSD și se pot conecta la internet fie prin Wi-Fi, fie prin cablu Ethernet. Acestea pot fi compatibile cu tehnologiile wireless, cum ar fi Bluetooth și DLNA și, în general, acceptă atât conținut Full HD, cât și 4K (cu unele limitări legate de anumite tipuri de fișiere).

Există TV Box-uri Android pentru toate gusturile și, mai ales, pentru toate buzunarele. Cele mai ieftine pot costa destul de puțin, dar, desigur, trebuie să vă feriți de țepe, multe TV Box-uri Android ieftine au probleme cu recepția Wi-Fi și supraîncălzirea.

Cu cât prețul este mai mare, cu atât este mai mic riscul de a da peste dispozitive de proastă calitate. De asemenea, puteți achiziționa dispozitive precum NVIDIA Shield TV, un amestec între un TV Box Android și o consolă de jocuri, care vă permite să vizionați conținut de toate tipurile (chiar și în 4K) și să jucați jocuri cu un controler special.

Apple TV

Transformare televizor în Smart TV

Apple TV este un mic centru media produs de Apple care vă permite să transmiteți conținut de pe internet sau din rețeaua locală. Trebuie să știți că prin intermediul Apple TV puteți reda conținut de pe internet, folosind aplicații precum YouTube, Netflix, Apple TV+ și magazinul pentru cumpărarea și închirierea de filme administrat chiar de Apple, puteți reda conținut de pe iPhone, iPad și Mac și puteți oglindi ecranul dispozitivelor.

Sunt disponibile două modele Apple TV. Primul este generația a 4-a, care dispune de o telecomandă tactilă, are un hardware mai bun decât modelele anterioare, care au fost scoase din uz, și mai ales include un App Store dedicat, ca cel pentru iPad și iPhone, care permite descărcarea de aplicații și jocuri (inclusiv cele pentru redarea de conținut multimedia din rețeaua locală).

Celălalt este Apple TV 4K, care are toate caracteristicile celei de-a 4-a generație Apple TV, la care se adaugă suportul pentru 4K și tehnologiile Dolby Vision și HDR10. Acest din urmă model este disponibil în variantele de 32 și 64 GB.

Ambele generații de Apple TV profită de tehnologia AirPlay de la Apple, care suportă videoclipuri de până la 4K (în funcție de model) și asigură o întârziere minimă. Pentru a funcționa, are nevoie de suportul unei rețele Wi-Fi.

Pentru a trimite un videoclip la televizor prin AirPlay, pur și simplu începeți redarea pe iPhone/iPad (care trebuie să fie conectat la aceeași rețea wireless cu Apple TV), dați click pe pictograma de difuzare și selectați numele Apple TV din meniul care apare. Oglindirea necesită fie utilizarea centrului de control iOS, fie utilizarea pictogramei de difuzare din zona de notificare a Mac-ului.

Player Blu-Ray Smart

Player Blu-Ray Smart

Există multe playere Blu-Ray Smart, care sunt capabile să se conecteze la internet și să transmită conținut, chiar și din rețeaua locală. Prețurile lor nu sunt exagerate, așa că pot fi luate în considerare dacă aveți nevoie de un player Blu-Ray/DVD.

De asemenea, există playere Blu-Ray pentru toate bugetele, atât Wi-Fi cât și numai Ethernet, atât normale cât și cu suport pentru Blu-Ray 4K.

Raspberry Pi

Transformare televizor în Smart TV

Raspberry Pi este un mic computer cu o singură placă, adică un computer ale cărui componente sunt implementate pe o singură placă de circuite, ceea ce oferă un nivel ridicat de personalizare. Este extrem de ieftin și include tot ce aveți nevoie pentru transformare televizor în Smart TV. Acesta are porturi USB și Ethernet, un slot MicroSD, un procesor ARM, un port HDMI și interfețe Wi-Fi și Bluetooth.

Raspberry Pi este destinat în principal pasionaților de calculatoare. Trebuie să știți că aveți nevoie de cunoștințe de informatică pentru al configura cât mai bine ca centru media, dar puteți găsi foarte multe tutoriale pe internet. De asemenea, îl puteți extinde și modifica după bunul plac și este vândut la un preț foarte convenabil. Este o alternativă la TV Box-urile despre care am vorbit mai sus, dar vă recomand să îl luați în considerare doar dacă vă place să umblați cu computerele.