Conectare telefon la TV prin WiFi Direct

Conectare telefon la TV prin WiFi Direct. Doriți să profitați de noul televizor pentru a vizualiza conținutul de pe smartphone, dar nu îl puteți conecta la Internet, deoarece nu aveți un router acasă? Ei bine, puteți rezolva problema dacă citiți în continuare acest articol.

Conectare telefon la TV prin WiFi Direct

În acest articol vom vorbi despre Wi-Fi Direct și despre modul de conectare telefon la TV prin WiFi Direct, o tehnologie capabilă să conecteze două sau mai multe dispozitive fără un router, aceasta tehnologie este disponibilă pe multe televizoare. Mai multe detalii găsiți mai jos.

Ce este WiFi Direct

Informații despre WiFi Direct

Înainte să vă explic cum să conectați telefonul la televizor cu WiFi Direct, vreau să vă ofer mai multe informații despre tehnologia WiFi Direct.

Wi-Fi Direct, introdus în 2010, este un standard de comunicație creat inițial pentru a facilita schimbul de fișiere între dispozitive, prin intermediul plăcilor lor de rețea fără fir, fără a fi nevoie de un router sau alte dispozitive, această tehnologie elimină necesitatea unor proceduri complexe de configurare.

Diferența dintre Wi-Fi Direct și rețelele wireless fără fir constă în acest aspect: în timp ce conexiunile wireless au nevoie de o procedură de asociere mai mult sau mai puțin complexă pentru a funcționa, conexiunea prin Wi-Fi Direct este cu siguranță mai imediată.

Gândiți-vă doar că, de exemplu, recunoașterea între dispozitive are loc automat, fără a fi nevoie să stabiliți care ar trebui să efectueze funcțiile „server” și fără a introduce nicio parolă. Tot ce trebuie să faceți este să utilizați funcția specială pe dispozitiv și așteptați să înceapă transferul de date. În ciuda acestui fapt, conexiunea este încă protejată de o cheie de acces schimbată întotdeauna automat, când se stabilește conexiunea între dispozitive.

De-a lungul timpului, modalitățile de utilizare Wi-Fi Direct au depășit de mult posibilitatea schimbului de fișiere. Această tehnologie poate fi utilizată, de exemplu, pentru a conecta periferice precum un mouse, o tastatură sau o imprimantă împreună și, prin intermediul protocolul Miracast, se poate transmite conținut pe ecrane sau televizoare compatibile.

În ceea ce privește calitatea video, Miracast poate transmite conținut cu o rezoluție maximă de 4096 x 2160 pixeli (4K/UltraHD). Acest lucru poate varia în funcție de categoria conținutului transmis și de caracteristicile dispozitivului utilizat.

În acest articol vă voi explica modul de transmitere a conținutului de pe smartphone la televizor folosind tehnologia Miracast și Wi-Fi Direct.

Dispozitive compatibile cu Wi-Fi Direct

Dispozitive compatibile cu Wi-Fi Direct

Deși Wi-Fi Direct funcționează numai cu ajutorul la o placă de rețea wireless, nu toate dispozitivele care sunt echipate cu o placă de acest fel sunt automat compatibile cu tehnologia în cauză, în general, caracteristica menționată mai sus este indicată în fișa tehnică a dispozitivelor.

Cele mai moderne televizoare Smart sunt compatibile cu Wi-Fi Direct, precum și unele adaptoare HDMI pentru televizoare și numeroase smartphone-uri (și tablete) cu sistemul de operare Android. Pentru a verifica dacă smartphone-ul și televizorul pe care îl aveți sunt compatibile cu Wi-Fi Direct și Miracast, dați click pe acest link, introduceți marca televizorului în câmpul Brand, faceți click pe rezultatele propuse, apoi faceți aceeași operațiune cu marca smartphone-ului.

După ce ați făcut acest lucru, la Categories, puneți o bifă lângă cuvintele Phones și Televisions & Set top Boxes, accesați caseta Featured Capabilities, bifați caseta Miracast și uitați-vă la lista de produse care apare puțin mai jos. Dacă modelul smartphone și TV aflat în posesia voastră apar în listă, acestea sunt cu siguranță compatibile cu tehnologia Wi-Fi Direct.

De asemenea, trebuie să știți că Wi-Fi Direct este disponibil pe numeroase calculatoare echipate cu Windows 10, în timp ce pe dispozitivele Apple, din cauza deciziilor luate de companie, nu este acceptat de iPhone, iPad și Mac. Prin urmare, dacă sunteți în căutarea unei metode de transmitere a conținutului de pe iPhone pe TV, ar trebui să utilizați o altă, cum ar fi AirPlay.

Conectare telefon la TV prin WiFi Direct

Conectare telefon la TV prin WiFi Direct

După ce am făcut clarificările necesare, a sosit momentul să aflați modul de conectare telefon la TV prin WiFi Direct. Dacă aveți un Smart TV compatibil, trebuie mai întâi să activați tehnologia Miracast, trebuie să intrați la setările TV.

Din păcate, nu am cum să vă spun pașii exacți pentru modelul Smart TV pe care îl aveți, deoarece fiecare producător identifică tehnologia Miracast cu un nume diferit. De exemplu, pe televizoarele LG se numește Screen Share, pe Samsung se numește AllShare, pe televizoare Bravia de la Sony se numește Screen Mirroring și pe multe televizoare Philips se numește Wireless Screencast.

Din acest motiv, verificați cu atenție fiecare meniu și fiecare aplicație integrată în televizor, pentru a identifica rapid elementul care trebuie activat sau software-ul care trebuie rulat, dacă nu îl găsiți, consultați manualul de utilizare al televizorului.

Dacă televizorul nu are suport pentru Miracast/Wi-Fi Direct, puteți rezolva problema achiziționând un adaptor special (nu le recomand pe cele prea ieftine, care ar putea avea probleme de performanță).

Pentru a utiliza un adaptor de acest tip, trebuie să îl conectați la unul dintre porturile HDMI de la televizor, să îl alimentați prin USB (sau printr-un încărcător USB pentru smartphone-uri, dacă intenționați să îl conectați la rețea) și, după ce ați făcut acest lucru, porniți televizorul și selectați sursa video HDMI.

Un alt dispozitiv compatibil cu tehnologia Miracast este Amazon Fire TV Stick, un dongle HDMI care vă permite să accesați o gamă largă de conținut online, să instalați aplicații compatibile cu Android și să primiți conținut transmis prin Wi-Fi Direct.

După obținerea acestuia, va trebui să îl conectați și să îl configurați, puteți activa recepția Miracast accesând secțiunile Sunet și ecran apoi activați setările de oglindire a ecranului din meniul Setări al dispozitivului.

conexiunea de la telefon la TV prin WiFi Direct

În orice caz, odată ce televizorul este configurat pentru a primi conținut Miracast, puteți transmite ecranul de pe un smartphone Android într-un mod foarte simplu. Accesați setările telefonului și atingeți pe Dispozitive conectate.

Ulterior, pentru a activa Miracast, atingeți () din dreapta sus și bifați caseta de lângă cuvântul Activați ecranul wireless, situat în meniul care apare.

Acum, ar trebui să vedeți numele televizorului în lista dispozitivelor detectate, pentru a stabili conexiunea, atingeți pe el și, dacă este necesar, autorizați conexiunea răspunzând afirmativ la mesajul de avertizare care apare pe ecranul televizorului. În unele cazuri, vi se poate cere să introduceți un cod PIN de securitate.

De asemenea, vreau să vă spun că unele televizoare SMART sunt capabile să recepționeze și să afișeze conținutul primit prin Wi-Fi Direct sub formă de fișiere, fără a fi nevoie să transmiteți întregul ecran al dispozitivului. În acest caz, după activarea tehnologiei menționate mai sus pe televizor, este necesar să descărcați o aplicație specifică pe smartphone și, prin intermediul aplicației, să începeți partajarea fișierelor selectate și conectarea la televizor.