Cum alegi o memorie microSD pentru telefon

Cum alegi o memorie microSD pentru telefon. Doriți să extindeți spațiul de stocare la un smartphone sau tabletă, dar nu știți ce memorie microSD să alegeți? Nicio problemă, deoarece în acest articol, vă voi explica care sunt factorii de luat în considerare pentru a ști ce memorie microSD ar trebui să cumpărați.

Cum alegi o memorie microSD pentru telefon

De ce să alegi un microSD

Pe lângă faptul că au costuri mai mici decât taxa suplimentară care trebuie plătită pentru a cumpăra un smartphone sau o tabletă echipată cu o memorie integrată cu o capacitate mai mare, cardurile microSD, au și avantajul incontestabil de a fi ușor transformate în carduri normale, permițând astfel utilizarea și pe alte dispozitive compatibile cu acest standard.

Cu toate acestea, microSD-urile de pe piață nu sunt toate la fel. De fapt, pe lângă capacitate, ceea ce distinge un microSD de celălalt este mai presus de toate viteza de citire și scriere, pe scurt, nu numai că vă permite să încărcați fotografii, videoclipuri și diferitele aplicații deja instalate pe dispozitiv mai rapid, dar vă permite, de asemenea, să creați fișiere noi, cum ar fi fotografii sau videoclipuri.

Cum alegi o memorie microSD pentru telefon

După cum probabil ați observat deja, pe cardurile microSD există abrevieri specifice care indică în esență tipul și clasa microSD-ului în cauză. Așadar, pentru a ști cum să alegeți un microSD, voi încerca să vă clarific ideile cu privire la fiecare dintre aceste aspecte.

Tipologia microSD-ului

Primul element de evaluat, dacă nu știți cum să alegeți un microSD, este tipologia. De fapt, există standarde diferite pe piață:

 • carduri microSD, cu o capacitate maximă de 2 GB;
 • microSDHC, (High Capacity) cu o capacitate maximă de 32 GB;
 • microSDXC, (eXtended Capacity) cu o capacitate care poate varia între 32 GB și 2 TB;
 • microSDUC, (Ultra Capacity) cu o capacitate care poate varia între 2 TB și 128 TB.

Cu toate acestea, în alegerea tipului de microSD, rețineți că:

 • microSDUC-urile pot fi utilizate numai pe dispozitive compatibile cu standardul microSDUC;
 • microSDXC-urile pot fi utilizate atât pe dispozitive compatibile cu standardul microSDXC, cât și pe dispozitive compatibile cu standardul microSDUC;
 • microSDHC-urile pot fi utilizate atât pe dispozitive compatibile cu standardul microSDHC, cât și pe dispozitive compatibile cu standardul microSDXC, precum și pe dispozitive compatibile cu standardul microSDUC;
 • cardurile microSD pot fi utilizate atât pe dispozitive compatibile cu standardul microSD, cât și pe dispozitive compatibile cu standardul microSDHC, și pe dispozitive compatibile cu standardul microSDXC, precum și pe dispozitive compatibile cu standardul microSDUC;
 • dispozitivele compatibile cu standardul microSDUC pot utiliza microSD, microSDHC, microSDXC și microSDUC;
 • dispozitivele compatibile cu standardul microSDXC pot folosi microSD, microSDHC și microSDXC;
 • dispozitivele compatibile cu standardul microSDHC pot utiliza atât microSD cât și microSDHC;
 • dispozitivele compatibile cu standardul microSD pot utiliza numai standardul microSD.

Pe scurt, microSDHC-urile funcționează pe aproape toate dispozitivele de pe piață, în timp ce microSDXC-urile sau microSDUC-urile nu. Prin urmare, înainte de a cumpăra un microSD de ultimă generație, încercați să vă informați înainte pe internet sau consultați manualul de instrucțiuni al dispozitivului în care doriți să utilizați memoria.

Clasa microSD-ului

Al doilea element de evaluat, dacă nu știți cum să alegeți un microSD, se referă la clasa cardului. Totuși, contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu indică viteza maximă realizată de microSD, exprimată în megabyte pe secundă sau în MB/s, ci mai degrabă viteza minimă de scriere secvențială necesară în timpul înregistrării fișierelor video.

Acest lucru se datorează faptului că viteza minimă de scriere secvențială este un aspect foarte important pentru camerele video, smartphone-uri, tablete și, în general, pentru toate acele dispozitive care vă permit să creați videoclipuri.

De fapt, dacă cumpărați un microSD prea lent, în timp ce înregistrați și, salvați, un videoclip de înaltă definiție, performanța inadecvată a microSD-ului vă poate duce chiar la pierderea cadrelor prețioase ale videoclipului, cu consecințe neplăcute, cum ar fi pierderea calității.

Application Performance Class

Viteza de scriere secvențială nu este întotdeauna cel mai relevant parametru atunci când doriți să cumpărați un card de memorie. Gândiți-vă, de exemplu, la operațiunile de citire/scriere a datelor din smartphone-uri prin diferitele aplicații instalate. SD Card Association a adoptat un standard suplimentar, numit Application Performance Class, care prin logo-urile A1 și A2 identifică toate acele produse care îndeplinesc acest standard.

Cardurile de memorie conforme cu standardele A1 și A2 trebuie, prin urmare, să respecte nu numai parametrul minim 10 MB/s în citire secvențială, ci și parametrii 1.500 /500 IOPS în citire și scriere aleatorie în cazul standardului A1, și parametrii 4.000 /2.000 IOPS pentru citire și scriere aleatoare în cazul standardului A2.

Capacitate și alte caracteristici

Pentru a alege cea mai potrivită capacitate a microSD-ului vostru, deoarece spațiul disponibil nu este practic niciodată suficient, încercați să cumpărați, pe cât posibil, un microSD echipat cu capacitatea maximă permisă de dispozitiv. În același timp, amintiți-vă însă că capacitatea declarată nu va corespunde niciodată cu cea reală, tocmai pentru că unitățile de măsură utilizate de producătorii de microSD-uri sunt diferite de cele care sunt de fapt utilizate pe calculator, atât de mult încât producătorii folosesc sistemul zecimal în timp ce sistemul de operare al computerului poate sau nu utiliza sistemul binar.

Pe scurt, acest lucru înseamnă că un microSD cu capacitatea, de exemplu, de 8 GB este văzut cu o capacitate eficientă de aproximativ 7,45 GB (sau cu 7,4% mai puțin). În consecință, când sunteți pe cale să alegeți capacitatea microSD-ului vostru, țineți cont de acest ultim aspect.

De asemenea, atunci când alegeți un microSD, trebuie să știți că, pe lângă clasicul microSD, există și microSD-uri speciale pe piață, care sunt rezistente la temperaturi ridicate, apă sărată sau apă dulce, căzături accidentale, câmpuri magnetice, raze X și alte astfel de lucruri. Dacă în cazul în care sunteți interesat, când sunteți pe punctul de a cumpăra un microSD, atunci încercați să vă informați despre aceste funcții suplimentare.

Concluzie

Pentru a alege un microSD, cele mai importante aspecte de luat în considerare sunt mai presus de toate tipul și clasa, în plus, desigur, pe lângă capacitatea corespunzătoare. În ceea ce privește producătorii de microSD-uri, cei mai cunoscuți sunt Hama, Kingston, Lexar, PNY, Samsung, SanDisk, Sony, Transcend și Verbatim. În cele din urmă, dacă doriți un ultim sfat, evitați pe cât posibil să cumpărați produse deosebit de ieftine, deoarece dacă găsiți o anumită capacitate la un preț prea convenabil, este foarte probabil să fie un microSD cu o capacitate falsificată sau cu o capacitate diferită decât aceea de pe ambalaj. Cu toate acestea, acum, ar trebui să știți cum să alegeți o memorie microSD pentru telefon.