Programe de editat video gratis

Programe de editat video gratis. Doriți să creați un montaj cu videoclipurile pe care le-ați realizat cu telefonul mobil, adăugând audio, titluri și efecte de tranziție între scene? Ei bine, trebuie să știți că puteți face acest lucru și fără să cheltuiți bani.

Programe de editat video gratis

Există numeroase programe de editat video gratis care pot combina ușurința extremă de utilizare cu o putere comparabilă cu cea a multor programe contra cost. În acest articol vă voi prezenta unele dintre cele mai bune instrumente din această categorie. Acestea sunt programe cu ajutorul cărora oricine, chiar și cei mai puțin pricepuți cu noile tehnologii, pot edita cu ușurință videoclipuri.

Programe de editat video gratis pe Windows

Dacă căutați programe de editat video gratis pe Windows, atunci puteți lua în considerare utilizarea programelor pe care le găsiți în lista de mai jos. Toate sunt destul de ușor de utilizat și oferă întotdeauna rezultate bune, încercați-le și veți vedea că nu veți regreta.

DaVinci Resolve

Primul dintre programele gratuite de editat video gratis pe care ar trebui să îl luați în considerare este DaVinci Resolve. Acest program este destinat în primul rând profesioniștilor, dar poate fi utilizat fără prea multe probleme și de către cei mai puțin experimentați. Acesta include mai multe funcții avansate, cum ar fi suportul 8K. Rețineți că este gratuit ca versiune de bază, dar există și o versiune contra cost cu funcții suplimentare, inclusiv zeci de plugin-uri ResolveFX și FairlightFX.

Pentru download programul DaVinci Resolve pe PC-ul sau laptopul vostru care rulează sistemul de operare Windows, accesați site-ul DaVinci Resolve, dați click pe butonul Free Download din centru și selectați butonul Windows de lângă titlul DaVinci Resolve. Apoi completați formularul propus cu datele necesare și dați click pe butonul Register & Download.

După descărcare, extrageți arhiva ZIP obținută într-un folder la alegere și rulați fișierul .exe din interior. În fereastra afișată pe ecran, dați click pe butoanele Yes, Install și Next, apoi bifați caseta I accept the terms in the License Agreement și finalizați instalarea făcând click pe butonul Next, apoi pe butoanele Install, Finish și OK.

După finalizarea instalării, porniți programul DaVinci Resolve dând click pe pictograma din meniul Start sau de pe desktop, faceți click pe butonul New project din fereastra principală a programului, accesați meniul File din colțul din stânga sus și selectați elementul pentru a importa videoclipul pe care doriți să îl editați.

După ce ați făcut acest lucru, utilizați instrumentele și funcțiile atașate editorului pentru a edita videoclipul. În partea de sus veți găsi bara cu meniuri pentru a face modificări și pentru a folosi diverse comenzi și file pentru selectarea efectelor, a sunetelor etc. În mijloc se află playerul pentru redarea videoclipului, în stânga se află lista elementelor adăugate la proiect, în partea de jos se află cronologia și butoanele pentru a face alte modificări, în dreapta se află alte opțiuni și meniuri în funcție de ceea ce ați selectat.

Când ați terminat de editat videoclipul, dați click pe meniul File din colțul din stânga sus și alegeți fie elementul corespunzător pentru a salva videoclipul ca proiect (dacă doriți să continuați editarea altă dată), fie cel pentru a proceda la export într-un format la alegere dintre cele acceptate (de exemplu, AVI sau MOV).

Wondershare Filmora

Wondershare Filmora este un alt program de editat video gratis. Acest program este disponibil pentru Windows și macOS și este extrem de simplu de utilizat. Acesta include foarte multe funcții care pot concura cu cele mai renumite programe profesionale de editat video. Vă permite să tăiați și să editați clipuri video, să aplicați efecte, să adăugați muzică de fundal, text și multe altele.

Este compatibil cu toate formatele de fișiere media și permite, de asemenea, crearea de videoclipuri de diferite tipuri. De asemenea, include o selecție largă de clipuri audio fără drepturi de autor pe care le puteți utiliza gratuit în propriile proiecte și un magazin unic de unde puteți descărca efecte video, audio și media fără drepturi de autor.

Pentru download acest program de editat video gratis, dați click aici, apoi pe pagina care se deschide dați click pe butonul Free Download. Programul poate fi descărcat și utilizat gratuit, cu toate acestea trebuie menționat faptul că adaugă un filigran pe videoclipurile generate, pentru a elimina această limitare (și pentru a beneficia de asistență tehnică gratuită), trebuie să vă abonați sau să achiziționați o licență.

Pentru a edita un videoclip cu acest program, tot ce trebuie să faceți este să deschideți programul, să selectați un format video din meniul derulant din ecranul care se deschide și să dați click pe butonul pentru a crea un nou proiect. Apoi trebuie să importați în program clipurile video care urmează să fie editate. Pentru a face acest lucru, puteți pur și simplu să luați fișierele și să le trageți în caseta Import Media Files, sau să mergeți la File> Import Media> Import Media Files (stânga sus) și să le selectați manual.

Odată ce importul este finalizat, trageți videoclipurile care vă interesează pe cronologia programului (aranjându-le în ordinea pe care o preferați) și, dacă este necesar, alegeți să potriviți caracteristicile primului video cu cele ale proiectului curent. După ce ați făcut acest lucru, puteți să utilizați toate instrumentele și funcțiile programului pentru a vă realiza proiectul.

Imediat deasupra liniei de timp, în partea stângă, există o bară de instrumente cu instrumente pentru editarea videoclipurilor: coșul de gunoi, pentru a șterge secvența selectată în linia de timp: foarfeca, pentru a tăia videoclipul în punctul selectat: ceasul, pentru a regla viteza de redare și barele de ajustare pentru a edita videoclipul prin rotire, mărire sau adăugarea altor efecte. De asemenea, deasupra liniei de timp, dar în dreapta, se află pictograme pentru adăugarea unui marcaj la videoclip, pentru deschiderea mixerului audio și activarea zoom-ului pentru a ajusta și a mări/micșora zoom-ul general al videoclipului.

Pe de altă parte, prin selectarea filelor din partea de sus, puteți adăuga la videoclipurile voastre audio, titluri, tranziții, efecte și elemente, prin simpla glisare și plasare a acestora în locul dorit de pe linia de timp. Dați click pe pictograma săgeată (în dreapta sus) pentru a accesa magazinul de unde puteți obține efecte video, efecte audio și alte elemente pe care să le adăugați la proiectul vostru.

Când sunteți mulțumit de rezultat, puteți salva videoclipul făcând click pe butonul Export și puteți alege dacă doriți să continuați să utilizați versiunea gratuită a programului (făcând click pe butonul Create Account) sau să achiziționați una dintre versiunile contra cost ale programului (făcând click pe unul dintre butoanele Buy Now). În continuare, faceți click pe butonul Create Account și completați formularul care vă este oferit pentru a vă crea ID-ul Wondershare.

După înregistrare, faceți din nou click pe butonul Filmora Export, apoi faceți click pe Continue to Use și alegeți formatul în care doriți să exportați videoclipul (puteți selecta un tip de fișier, un dispozitiv de destinație sau puteți alege să creați un videoclip optimizat pentru DVD, YouTube sau Vimeo).

În cele din urmă, selectați, din meniul derulant Save, folderul în care doriți să exportați videoclipul, dați click pe butonul Settings pentru a alege rezoluția și rata de biți a fișierului și apăsați butonul Export pentru a începe exportul.

Video Candy

Dacă căutați un program de editat video gratis care să fie ușor de utilizat de pe orice dispozitiv, atunci încercați Video Candy. În cazul în care nu ați auzit de el până acum, acesta este un editor video online gratuit, care funcționează direct din browser (deci poate fi utilizat pe PC, telefon și tabletă) și vă permite să comprimați, rotiți, tăiați, redimensionați, întoarceți, convertiți și personalizați clipuri video din toate formatele de fișiere video.

Pentru utilizare, accesați pagina principală și selectați instrumentul pe care doriți să îl utilizați: Compress video (pentru a reduce mărimea unui videoclip), Trim video (pentru a tăia un videoclip), Merge videos (pentru a îmbina mai multe videoclipuri), Сrop video (pentru a tăia cadrul unui videoclip), Resize video (pentru a redimensiona un videoclip), Stop motion maker (pentru a crea videoclipuri stop motion), Add music to video (pentru a adăuga muzică la un videoclip), Change video speed (pentru a schimba viteza unui videoclip), Remove audio from video (pentru a elimina sunetul dintr-un videoclip), Slideshow maker (pentru a crea videoclipuri cu fotografii și muzică), Reverse video (pentru a inversa direcția de redare a unui videoclip), Rotate video (pentru a roti un videoclip), Loop video (pentru a crea un videoclip care se repetă de mai multe ori), Flip video (pentru a întoarce imaginea unui videoclip) sau Video to GIF (pentru a converti scena unui videoclip într-un GIF animat).

Pe pagina care se deschide, dați click pe butonul pentru a adăuga fișiere (sau trageți pur și simplu videoclipul pe care doriți să îl editați în fereastra browserului). La finalul încărcării, care poate dura câteva minute (trebuie menționat că Video Candy protejează confidențialitatea utilizatorilor săi prin stocarea securizată a fișierelor pe serverele sale și ștergerea lor în termen de 2 ore de la încărcare), vă veți afla în fața editorului Video Candy cu instrumentul pe care l-ați selectat.

Instrumentele oferite de Video Candy au comenzi diferite, dar toate sunt extrem de intuitive, așa că nu veți avea probleme în a înțelege cum funcționează. De exemplu, instrumentul de tăiere video (Trim video) prezintă în partea de jos linia de timp cu indicatori sau câmpuri de text pentru a selecta scena care urmează să fie exportată. Creatorul de prezentări prezintă în partea de jos linia de timp cu miniaturi ale conținutului adăugat la proiect (care poate fi rearanjat după cum doriți), plus butoane pentru a adăuga muzică de fundal și tranziții, în timp ce instrumentul de comprimare video prezintă direct butoanele pentru a descărca videoclipul în format comprimat sau pentru a aplica alte modificări.

După ce ați terminat de editat videoclipul, puteți descărca videoclipul făcând click pe butonul de export (dacă este necesar) și apoi pe butonul download.

Trebuie să știți că, după ce încărcați un videoclip, îl puteți edita cu diverse instrumente Video Candy (care îl vor reține) fără a fi nevoie să îl încărcați de fiecare dată. Acest lucru vă va economisi mult timp, mai ales dacă conexiunea voastră nu este foarte rapidă. Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial.

Avidemux

Un alt program de editat video gratis pe un PC sau laptop care rulează sistemul de operare Windows 7, Windows 10, sau Windows 11 este Avidemux. Acesta este printre cele mai cunoscute din categoria sa, deoarece acceptă toate formatele de fișiere video (inclusiv AVI/DivX și MP4) și permite editarea, tăierea și modificarea lor cu ușurință. În plus, vă permite să lucrați atât în modul de flux, cât și în modul de procesare completă (programul este disponibil și într-o versiune portabilă). Ținând cont de funcțiile sale, acesta este considerat printre cele mai bune programe de editat video gratis pe Windows.

Pentru download Avidemux pe PC-ul sau laptopul vostru, accesați site-ul Avidemux și dați click pe link-ul FossHub win32 Zip (32 bits) dacă utilizați Windows pe 32 de biți sau pe link-ul win64 Zip (64 bits) dacă utilizați Windows pe 64 de biți (puteți afla dacă rulați Windows pe 32 sau 64 de biți urmând instrucțiunile pe care vi le-am dat în articolul unde văd dacă Windows este pe 32 sau 64 de biți).

După descărcare, extrageți arhiva ZIP obținută într-un folder la alegere, apoi rulați fișierul avidemux.exe pentru a porni programul. Când vedeți pe ecran fereastra principală a programului, dați click pe pictograma folderului din colțul din stânga sus și selectați videoclipul pe care doriți să îl editați.

După ce ați făcut acest lucru, utilizați instrumentele, funcțiile și comenzile din interfața programului, care este împărțită după cum urmează: în partea de sus se află meniurile pentru gestionarea fișierelor, utilizarea filtrelor etc: în centru se află playerul cu previzualizarea videoclipului care urmează să fie editat: în stânga se află meniurile derulante pentru stabilirea preferințelor privind codecul și formatul pentru output: în partea de jos se află comenzile multimedia și linia de timp. După ce modificările sunt finalizate, faceți click pe pictograma dischetei din partea de sus pentru a salva videoclipul editat.

Programe de editat video gratis pe macOS

Multe dintre programele de editat video gratis pe care le-am menționat pentru Windows pot fi utilizate și pe macOS și funcționează în același mod. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea a ceva conceput special pentru computerele Apple, puteți încerca alte programe de editat video gratis pe macOS din lista de mai jos.

QuickTime Player

Deși natura sa nu este cea a unui editor video, QuickTime Player, playerul media implicit în macOS, include mai multe funcții pentru editarea video digitală de bază, astfel că prezența sa într-o listă de programe de editat video gratis este mai mult decât justificată. Cu ajutorul acestuia, clipurile video pot fi tăiate și unite, rotite și salvate în diferite formate de fișiere pentru a fi redate pe computere, iPhone, iPad și pe internet. Formatele de fișiere acceptate se modifică în funcție de codecurile instalate pe Mac. QuickTime Player este preinstalat pe toate Mac-urile și este un program dezvoltată de Apple.

Pentru a utiliza QuickTime Player, deschideți mai întâi programul selectând pictograma sa din Launchpad sau din folderul Applications, apoi deschideți videoclipul care urmează să fie redat selectându-l din fereastra Finder care apare.

Apoi treceți la editarea videoclipului făcând click pe meniul Edit din colțul din stânga sus și selectând elementele legate de operațiile pe care doriți să le efectuați. Eliminarea sunetului, tăierea, adăugarea de clipuri la sfârșit etc. După ce ați terminat editarea, salvați videoclipul editat făcând click pe meniul File din colțul din stânga sus și pe elementul Export As, apoi alegeți rezoluția de output preferată, dați un nume fișierului, indicați locația de salvare preferată și ați terminat.

iMovie

iMovie este fără îndoială unul dintre cele mai bune programe gratuite de editare video pentru computerele Apple. În cazul în care nu ați auzit de iMovie, aceasta este o altă aplicație dezvoltată de Apple, special pentru computerele sale, care combină funcții avansate cu o interfață extrem de intuitivă, ceea ce îl face excelent atât pentru utilizatorii experimentați, cât și pentru începători. Programul este gratuit și este preinstalat pe toate Mac-urile mai noi (dacă l-ați dezinstalat, îl puteți descărca din App Store).

Pentru a utiliza iMovie, deschideți programul prin selectarea pictogramei sale din Launchpad sau din folderul Applications, apoi alegeți opțiunea Movie și importați videoclipurile care urmează să fie editate trăgându-le în fereastra programului și apoi pe linia de timp din partea de jos a acestuia.

După ce ați făcut acest lucru, folosiți instrumentele și secțiunile găsite în interfața programului pentru a efectua modificări la clipul video. Puteți utiliza filele din stânga sus pentru a insera audio, titluri, fundaluri și tranziții în proiectul vostru, iar pictogramele din dreapta sus (deasupra playerului de previzualizare) pentru a tăia/roti clipurile selectate în linia de timp, pentru a le ajusta viteza, culorile și mulți alți parametri.

După ce ați terminat editarea, exportați videoclipul editat făcând click pe pictograma săgeată din colțul din dreapta sus și, în fereastra care se deschide, faceți click pe File. Apoi dați click pe butonul Next și apoi pe butonul Save.