Conectare mixer la PC sau laptop

Conectare mixer la PC sau laptop. Mixerul este un echipament esențial pentru desfășurarea diferitelor activități care implică atât reproducerea, cât și înregistrarea audio. Este frecvent utilizat în special pentru sesiuni live, pentru a remixa audio din diferite surse de sunet, dar și pentru producția de podcasturi sau pentru un studio de înregistrare și pentru a simplifica înregistrarea pe mai multe piste.

Conectare mixer la PC sau laptop

Pentru a îndeplini toate aceste funcții, este adesea esențial să îl conectați la PC sau laptop. În acest articol despre conectare mixer la PC sau laptop vă voi explica cum să conectați mixerul la calculator în cel mai bun mod, luând în considerare opțiunile cu care vă puteți confrunta.

Tipuri de mixere audio

Tipuri de mixere audio

În primul rând trebuie să stabiliți tipul de mixer pe care îl aveți la dispoziție sau pe care va trebui să îl cumpărați, pentru al conecta corect cu placa de sunet de la PC sau laptop. În principiu, există două tipuri, mixere digitale și mixere analogice.

Mixerele digitale procesează intern sunetul într-un mod analog, apoi îl digitalizează și îl codifică prin convertoare software făcându-l mai curat. În mixerul analogic această transformare nu are loc, sunetul este păstrat cât mai fidel posibilului original și procesat prin mecanisme precum filtre, egalizatoare și compresoare, care funcționează pe semnalul electric. Rezultatul capătă caracteristici de mai mare naturalețe și bogăție de nuanțe, dar și de imprevizibilitate.

Evident, este mai ușor pentru un PC sau laptop să poată lucra pe un semnal digital, care necesită mai puține resurse, deoarece este mai puțin complex de procesat. În special, dacă nu aveți o interfață audio externă, este recomandabil să alegeți această soluție, având în vedere că adesea plăcile de sunet integrate nu permit calitativ să proceseze fluxuri analogice.

Faptul este că alegerea unui mixer rămâne complet subiectivă și este, din toate punctele de vedere, influențată de diverși factori, precum disponibilitatea financiară și scopurile stabilite pentru aceasta. Cu toate acestea, este posibil să faceți conexiuni la PC sau laptop de la ambele tipuri de mixere.

Conectare mixer la PC pentru înregistrare

mixer audio

Mixerul este un instrument extrem de convenabil de utilizat pentru înregistrare, în asociere cu un DAW (Digital Audio Workstation) sau un program pentru înregistrare, deoarece vă permite să gestionați fizic diferite canale de intrare și ieșire. De asemenea, este posibil să profitați de preamplificatoarele sale, în special cele pentru microfon, pentru a oferi ajutor la ieșirea audio și a compensa acolo unde placa de sunet nu este capabilă să garanteze performanțe deosebit de ridicate.

Mai jos vă voi explica cum să conectați mixerul la PC sau laptop pentru a înregistra, pentru a vă realiza cel mai bine proiectele prin rutare (adică procedurile complexe care vă permit să direcționați corect semnalele audio în mixer și către sistemele externe), esențiale pentru a minimiza incidența zgomotului.

Conectare mixer digital

mixer digital

În ultimii ani, conversia semnalului digital a devenit mai sofisticată și permite obținerea unor rezultate calitative foarte satisfăcătoare.

Deci, haideți să vedem care este modul de conectare a unui mixer digital la PC sau laptop. În principiu, există două posibilități: prima, cea mai tradițională, are loc prin utilizarea unui cablu USB, unde primul capăt (uneori de tip USB-B) este introdus în intrarea corespunzătoare din mixer, în timp ce al doilea capăt, cu un conector USB-A standard, trebuie introdus în portul USB de la laptop sau PC.

Cu toate acestea, poate fi necesar să instalați driverele și software-ul mixerului pe PC, în cazul în care modelul pe care îl aveți are o placă de sunet internă și faceți conexiunea menționată mai sus, instalați driverele doar dacă procesul de instalare cere acest lucru.

Să luăm ca exemplu seria Yamaha MG (Mixing Console). Dacă aveți unul dintre produsele acestei game, accesați această pagină unde puteți găsi driverele pe 64 de biți sau pe 32 de biți, în funcție de sistemul vostru de operare.

De asemenea, trebuie să știți că, unele dispozitive pot monta interfețe USB care îndeplinesc standardul 1.0. Acesta din urmă vă permite să înregistrați pe un singur canal de la mixer (în mod ideal Master). Numai de la standardul 2.0 este posibil să se înregistreze în modul multitrack, deoarece acesta din urmă a introdus posibilitatea de a separa canalele mixerului atribuindu-le pe DAW. Vă sugerez să verificați această caracteristică.

Unele modele de mixere digitale au o interfață Firewire, aceasta este o tehnologie specială Plug & Play care permite recunoașterea dispozitivului fără ca utilizatorul să intervină pentru instalare sau configurare. Ca tehnologie, este mai puțin utilizată în ultimii ani, este înlocuită de evoluția celor mai moderne standarde USB. Cu toate acestea, nu este exclus să găsiți această tehnologie pe multe modele de mixere.

Firewire oferă o viteză de transfer de la 400 la 800 Mbps și vă permite să trimiteți toate canalele de intrare la PC. Cu toate acestea, este esențial ca și PC-ul să aibă această intrare. În caz contrar, trebuie achiziționat un adaptor specific.

Conectare mixer analogic fără USB

mixer analogic

Aveți îndoieli cu privire la modul de conectare a unui mixer analogic fără USB la PC sau laptop? Nicio problemă, această conexiune poate fi făcută foarte simplu. Pentru a realiza această conexiune aveți nevoie de un cablu capabil să conecteze ieșirea stereo a mixerului la intrarea plăcii de sunet a PC-ului.

Există mai multe soluții, iar alegerea depinde în principal de tipul de placă de sunet pe care o aveți. Dacă doriți să utilizați intrarea integrată de la PC, veți avea nevoie de un cablu echipat la un capăt cu doi conectori RCA de sex masculin, pentru a fi introdus în cele două ieșiri stereo (respectând corespondența culorilor alb și roșu) ale mixerului și la celălalt capăt cu un conector jack. 3,5 mm.

Alternativ, puteți cumpăra un cablu echipat cu un adaptor cu două mufe Jack TRS (Jack stereo) la un capăt, pentru a fi conectat la intrarea Main Out a mixerului și la celălalt capăt cu un conector jack de 3,5 mm, pentru a fi introdus la PC sau laptop.

Mufa TRS este similară cu cea de 3,5 mm, dar are o dimensiune mai mare, ajungând la aproximativ 6,3 mm. Este folosit pentru a permite transmiterea unui semnal audio echilibrat, deci lipsit de perturbări externe și, prin urmare, mult mai stabil.

Dacă aveți o placă de sunet externă, cel mai probabil veți putea profita de intrările sale stereo, dacă aveți așa ceva vă trebuie un cablu cu doi conectori RCA de sex masculin la un capăt pentru a fi introdus în placa de sunet și la celălalt capăt doi conectori RCA de sex masculin pentru a fi introduși în ieșirile stereo ale mixerului.

Conectare mixer la laptop pentru karaoke

mixer pentru karaoke

Sunteți pasionați de karaoke și doriți să creați un sistem de ultimă generație, făcând corect toate conexiunile? În acest caz, va trebui să utilizați PC-ul sau laptopul ca sursă audio.

Dacă mixerul este USB sau Firewire, considerați că aceste interfețe sunt bidirecționale, adică capabile să proceseze atât semnalele de intrare, cât și cele de ieșire. Conexiunea cu PC-ul sau laptopul se face așa cum v-am explicat în secțiunea pentru mixer digital.

Situația se schimbă dacă trebuie să conectați un mixer analogic. În acest caz este necesar să utilizați un cablu ca cel de mai sus, prin urmare echipat pe o parte cu un conector jack de 3,5 mm, pentru a fi introdus în ieșirea căștilor de la PC sau laptop și la celălalt capăt cu două mufe Jack TRS de introdus de data aceasta în intrările LINE IN ale mixerului.