Ce înseamnă HDMI la televizor?

Ce înseamnă HDMI la televizor? Alegerea televizorului potrivit înseamnă, de asemenea, evaluarea porturilor și a conexiunilor disponibile pentru a utiliza dispozitive externe, cum ar fi hard disk-uri multimedia etc. Atunci când familia este convinsă că este timpul să cumpere un nou televizor, alegerea nu este niciodată simplă. În primul rând, trebuie să alegem ce tehnologie să alegem (de exemplu, LED, OLED, QLED, sau Mini LED), iar apoi să trecem la dimensiuni, rezoluție etc. Acestea sunt, de fapt, doar primele aspecte care trebuie evaluate.

Există un aspect care adesea nu este luat în considerare, dar care, în realitate, poate schimba foarte mult experiența generală de vizionare: și anume tipul și numărul de porturi și conexiuni disponibile pe televizor. Da, pentru că pe vremuri tot ce trebuia să faci era să conectezi cablul de alimentare la priză și antena pentru a da viață noii tale achiziții, dar în zilele noastre, între HDMI, USB, cititoare de carduri inteligente și multe altele, panoul unui televizor seamănă din ce în ce mai mult cu cel al unui adevărat computer, cu atât mai mult dacă vorbim despre un televizor Smart TV. Pentru că oamenii ajung adesea să creadă că este suficient să verifice dacă există un port HDMI (cel puțin unul), dar în realitate există multe conexiuni și mufe diferite pe televizor. În acest articol despre, ce înseamnă HDMI la televizor, veți afla la ce folosesc la TV toate aceste porturi (HDMI, USB etc) de pe spatele televizorului vostru.

Ce înseamnă HDMI la televizor?

Ce înseamnă HDMI la televizor

Ce înseamnă HDMI la televizor? Cele mai importante porturi sunt porturile HDMI. Vă recomand să alegeți un televizor care are suficiente porturi (de exemplu, trei sunt de ajuns), deoarece puteți conecta mai multe dispozitive externe fără a utiliza adaptoare sau alte soluții de rezervă.

La ce folosește cablul HDMI? Cablul HDMI este cel care vă permite să conectați decodoare de satelit, playere Blu-Ray, console de jocuri, stick-uri media și alte dispozitive. Ieșirea HDMI este, de asemenea, o modalitate excelentă de a transforma un televizor într-un televizor Smart TV prin conectarea unui dispozitiv precum Chromecast direct la intrarea HDMI.

Vă sfătuiesc să folosiți întotdeauna cablul HDMI, spre deosebire de altele, deoarece acesta are două avantaje principale: datele audio și video sunt transmise pe un singur cablu, iar calitatea imaginii nu este niciodată comprimată, astfel încât rezultatul pe ecran este cu siguranță mai bun. Iar acum că știți la ce folosește cablul HDMI, de asemenea, trebuie să știți că nu există o limită a numărului de conexiuni HDMI.

Trebuie să știți că nu toate cablurile HDMI sunt la fel. De fapt, acestea au suferit multe îmbunătățiri de-a lungul anilor, în special în ceea ce privește lățimea de bandă. Versiunea 2.0 a crescut lățimea de bandă la 18 gigabiți pe secundă. În acest caz, dispozitivele care folosesc portul HDMi de pe televizor pot suporta rezoluția 4K la 60 de cadre pe secundă, precum și video 3D de până la 25 de cadre pe secundă.

Aș dori, de asemenea, să subliniez prezența standardului HDMI ARC (Audio Return Channel), care are rolul de a face viața mai ușoară în timpul unei conexiuni audio/video prin eliminarea unor cabluri aglomerate. Aceasta deoarece, datorită standardului HDMI ARC, nu mai trebuie neapărat să folosiți un cablu optic pentru a conecta o bară de sunet la televizor, deoarece ARC trimite semnalul audio de la o mufă compatibilă HDMI de pe televizor la o mufă compatibilă HDMI ARC de pe o bară de sunet sau un receptor AV.

Evoluția sa se numește eARC și face parte din cea mai recentă și, probabil, și cea mai așteptată actualizare, și anume standardul HDMI 2.1. De ce a fost atât de mult așteptat? Pentru că permite conectarea la televizor a consolelor de ultimă generație. eARC utilizează o lățime de bandă mai mare și, astfel, trimite fișiere audio de o calitate mai bună. Același lucru este valabil și pentru video, deoarece standardul HDMI 2.1 a crescut lățimea de bandă la 48 Gbps.

Porturile USB la televizor

Apoi, desigur, găsim și televizoare cu porturi USB, de obicei două sau chiar mai multe. Porturile USB sunt folosite pentru a conecta stick-uri și memorii USB sau hard disk-uri pe care sunt salvate filme, videoclipuri personale, muzică și fotografii. Majoritatea televizoarelor de pe piață le pot reda fără a fi nevoie de alte dispozitive. Personal, vă recomand să alegeți un televizor care să aibă cel puțin două porturi USB, astfel încât să puteți păstra un dispozitiv conectat permanent și să aveți o intrare USB liberă pentru utilizare ocazională.

Astfel, portul USB este uneori utilizat în combinație cu un port HDMI: de fapt, stick-urile media folosesc un port HDMI pentru imagini și un port USB pentru alimentare. Acest lucru se datorează faptului că, așa cum am explicat în rândurile de mai sus, calitatea garantată de un cablu HDMI este superioară. Dacă nu există unul liber pe televizor, va trebui să recurgeți la un adaptor, ceea ce este mai incomod din punct de vedere estetic.

Alte conexiuni la televizor

Ce înseamnă HDMI la televizor Smart

Printre conexiunile mai puțin obișnuite se numără conexiunile composite și component și mufele RCA sunt folosite pentru a transmite semnale analogice, în timp ce HDMI este digital. Composite se bazează pe trei cabluri, cel galben pentru video, plus unul roșu și unul alb pentru audio.

Conexiunea component, pe de altă parte, are cabluri roșu, verde și albastru, în plus față de cele deja menționate pentru audio. Ar putea fi importantă, dar nu pentru toată lumea, prezența a cel puțin un port scart, până de curând acesta era standardul folosit și pentru a converti semnalul composite sau component.

Este un standard pe cale de a deveni inutilizabil, dar încă necesar pentru a asigura compatibilitatea cu dispozitivele de generație mai veche (DVD playere, console de jocuri etc). Prin urmare, dacă aveți în casă un dispozitiv mai vechi, ar trebui să căutați un televizor care să aibă cel puțin o mufă scart.

În plus, un televizor cu o intrare pentru carduri de memorie SD, MicroSD și alte formate poate fi util pentru a reda conținutul de pe un telefon, tabletă, camera video sau aparatul foto. În fine, dacă aveți un laptop fără ieșire HDMI, îl puteți conecta la televizor dacă acesta are un port VGA (veți avea nevoie de un cablu special, ca și în celelalte cazuri).