Ce este un cablu USB?

Ce este un cablu USB? USB (Universal Serial Bus) a suferit mai multe transformări de-a lungul anilor, care specifică modul în care numeroasele versiuni de USB se conectează, comunică și furnizează energie dispozitivelor informatice moderne. Cea mai recentă evoluție dintr-o serie lungă de versiuni ale standardului USB este noul standard USB-C, care reprezintă un pas uriaș înainte în lumea informaticii.

Ce este un cablu USB

Ce este un cablu USB?

Ce este un cablu USB? Universal Serial Bus (USB) este o interfață plug-and-play standard din industrie pentru cabluri și conectori care facilitează comunicarea între calculatoare, periferice și alte dispozitive. USB este portul cel mai frecvent utilizat în diferite tipuri de dispozitive, cum ar fi tastatura, mouse-ul, aparatele foto, imprimantele, scannerele, HDD-urile externe, unitățile flash și chiar dispozitivele de rețea.

Cablurile USB sunt utilizate pentru încărcarea telefoanelor mobile, iar desktopurile și laptopurile găzduiesc mai multe porturi USB pentru transferul de date și conectarea altor dispozitive externe de intrare/ieșire. O formă de port USB este, de asemenea, utilizată în consolele de jocuri, dispozitivele de rețea, televizoarele inteligente și alte dispozitive electronice, ceea ce îl face cu adevărat universal.

Conectorii USB sunt de diferite forme și dimensiuni. Majoritatea variantelor de conectori USB se concentrează pe trei tipuri de bază: Mini-USB, Micro-USB și USB-C. Pe computerele desktop, laptopuri, tablete și periferice veți găsi, în general, cel puțin unul dintre aceste trei tipuri de porturi USB.

Există trei versiuni de USB, așa cum a fost stabilit de USB Implementers Forum, un grup responsabil cu promovarea și comercializarea USB, și anume USB 1.0, USB 2.0 și USB 3.0. O versiune ulterioară a USB 3.0 a fost lansată cu întârziere sub denumirea de USB 3.1, cunoscută și sub numele de SuperSpeed+ și capabilă să asigure viteze de transfer de până la 10 Gbps.

Ce este un cablu USB-C?

USB-C, cunoscut oficial sub numele de USB Type-C, este un conector standard relativ nou în industrie pentru transmiterea datelor și a energiei către și de la dispozitive informatice. Este un conector cu 24 de pini, la fel ca un conector micro USB, care acceptă cele mai recente standarde USB, cum ar fi USB 3.1, facilitând transferuri de date mai rapide de până la 10 Gbps.

USB 3.1 este un sistem de conectori minusculi care se găsește în mod obișnuit la laptopurile, smartphone-urile și tabletele din prezent. USB-C este un upgrade mult îmbunătățit și avansat față de standardele USB anterioare. În primul rând, este mai mic și mai subțire, astfel încât se poate potrivi oricărui dispozitiv minuscul alături de cele de dimensiuni normale.

Cablurile USB-C sunt foarte versatile și mai puternice decât predecesoarele lor. Acestea sunt capabile să transporte până la 100 de wați de putere, astfel încât vă puteți încărca rapid dispozitivele electronice de dimensiuni standard, cum ar fi laptopurile, smartphone-urile etc.

Cablurile full USB-C cu specificații USB 3.1 Gen 2 sunt suficient de puternice pentru a transfera date cu până la 10 gigabiți pe secundă, ceea ce reprezintă o rată de transfer de date extrem de ridicată. USB-C este dezvoltat de USB-IF. Toate marile companii de tehnologie adoptă acum noul standard USB-C pe toate dispozitivele lor.

Diferența dintre USB și USB-C

Conectorii USB sunt de toate formele și dimensiunile, dar toate variantele de conectori USB aparțin unuia dintre cei trei conectori USB standard: USB-A, USB-B și USB-C. USB de tip A este conectorul standard care se găsește pe aproape toate computerele desktop și pe laptopurile mai vechi. Există, de asemenea, subseturi ale acestui conector, cum ar fi USB Mini-A și USB Micro-A. USB-C, pe de altă parte, este un conector cu 24 de pini cu două fețe care acceptă cele mai recente standarde USB, cum ar fi USB 3.1.

Cablurile USB se identifică prin conectorul de la ambele capete. Cele mai comune tipuri sunt USB-Mini, USB-Micro și USB-C. Micro USB, conceput pentru a înlocui mini USB, este mufa USB de mici dimensiuni care se găsește pe hard disk-uri externe, smartphone-uri, camere digitale, hub-uri USB, controlere de console de jocuri și alte dispozitive.

Cablurile USB-C, pe de altă parte, sunt mai flexibile și mai rapide decât cablurile micro USB și se găsesc în majoritatea smartphone-urilor moderne și a laptopurilor cu Android. Spre deosebire de micro USB, cablurile USB-C sunt reversibile, ceea ce înseamnă că le puteți conecta la priză în ambele sensuri, indiferent dacă sunt cu capul în jos.

Standardul USB 1.0 este o specificație de bus extern care acceptă o rată maximă de transfer de date de până la 12 Mbps; USB 2.0, introdus în 2000, este un USB de mare viteză care acceptă rate maxime de transfer de date de până la 480 Mbps; iar standardul USB 3.0 acceptă rate de transfer de până la 5 Gbps.

În prezent, USB-C se bazează pe standardul USB 3.1 de a doua generație și este suficient de puternic pentru a transporta date la o viteză de transfer de până la 10 gigabiți pe secundă, ceea ce reprezintă o rată de transfer de date extrem de ridicată.

Singurul lucru care diferențiază cu adevărat USB-C este versatilitatea sa. Este foarte versatil și mai puternic decât predecesorii săi, totul într-un factor de formă mai mic, mai subțire și mai ușor, astfel încât se poate potrivi oricărui dispozitiv mic, alături de cele de dimensiuni normale.

Cu toate acestea, este suficient de puternic pentru a transporta până la 100 de wați de energie, astfel încât să puteți încărca rapid dispozitivele electronice de dimensiuni normale, cum ar fi laptopurile și smartphone-urile.

În cele din urmă, putem încheia acest articol spunând că atât USB 3.1 Gen 1, cât și Gen 2 folosesc aceleași cabluri și conectori ca și USB 3.0. Cu toate acestea, unele porturi USB 3.1 Gen 2 suportă un nou conector reversibil de viteză foarte mare, USB-C, care poate fi utilizat atât de hub-uri, cât și de dispozitive. USB-C este suficient de puternic pentru a transfera date și energie în ambele direcții, înlocuind în cele din urmă vechile specificații USB de tip A și B.

Datorită factorului său de formă mic, vitezelor ultra-înalte de transfer de date și versatilității, USB-C se regăsește acum pe majoritatea laptopurilor moderne și smartphone-urilor Android. De fapt, cei mai mulți producători de laptopuri au eliminat porturile USB-A și Ethernet pentru a face loc unui singur port USB-C pentru orice, de la rețea, redare video, transfer de date și încărcare. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce este un cablu USB, și care este diferența dintre USB și USB-C