Ce aparat de fotografiat să cumpăr (sfaturi utile)

Ce aparat de fotografiat să cumpăr (sfaturi utile). Marea majoritate a fotografiilor din întreaga lume sunt realizate cu un smartphone, dar uneori telefonul mobil nu este suficient. Un aparat foto, care este numai și exclusiv pentru fotografii, poate oferi nu numai o calitate superioară a imaginii, ci și, mai presus de toate, o versatilitate pe care un smartphone pur și simplu nu o poate avea. Deși este adevărat că în ultima perioadă există multe modele de telefoane cu zoom optic disponibile pe piață, dar un aparat foto, fie el compact sau reflex, vă oferă mult mai mult.

Ce aparat de fotografiat să cumpăr

În primul rând vă permite să nu consumați bateria telefonului vostru, care poate fi folosită și pentru situații de urgență și vă permite să măriți calitatea. În plus, un aparat de fotografiat oferă adesea o ergonomie superioară, setări diferite pe care le puteți alege pentru fiecare fotografie, are o memorie dedicată doar pentru fotografiile făcute și videoclipurile înregistrate. Pe scurt, un aparat foto este numai și exclusiv pentru un singur scop și este, fără îndoială, cel mai bun dispozitiv pentru a face fotografii.

Alegerea nu este ușoară și trebuie să alegeți între aparate compacte point and shoot, reflex, bridge sau mirrorless, dar nu vă faceți griji, în acest articol despre ce aparat de fotografiat să cumpăr vă voi ajuta să alegeți un aparat foto potrivit pentru voi.

De asemenea, vă voi explica diferența dintre diferite categorii de aparate care sunt disponibile în prezent pe piață și câteva noțiuni tehnice care nu strică niciodată. Toate acestea pentru a vă permite să alegeți un aparat foto bun, fie că este vorba de unul compact, bridge, mirrorless sau reflex.

Tipuri de aparate de fotografiat

Mai jos veți găsi lista cu principalele tipuri de aparate foto disponibile în prezent pe piață. Deci, haideți să vedem care sunt tipurile de aparate de fotografiat, și care sunt diferențele intre ele.

Aparate foto compacte

Aparate foto compacte

Aparatele foto compacte sunt concepute pentru cei care caută mai mult confort. Nu au setări complicate de reglat și nu pun utilizatorul în dificultate că trebuie să aleagă între diferite obiective. După cum sugerează și numele lor, pentru utilizare, luați aparatul foto și faceți o fotografie, la restul se va gândi aparatul datorită filtrelor care ajustează setările de fotografiere în funcție de situație.

În majoritatea cazurilor, acestea nu oferă calitatea celor mai avansate aparate, nici măcar flexibilitatea lor în ajustarea parametrilor de fotografiere, dar pe de altă parte sunt mult mai ieftine și mai ușor de manevrat.

Totuși, în ultimii ani, așa-numitele aparate compacte avansate sau profesionale se răspândesc din ce în ce mai mult. Nu sunt la același nivel cu mirrorless sau DSLR-urile mai scumpe, dar pot oferi fotografii de o calitate excelentă.

Aparate foto bridge

Aparate foto bridge

Aparatele bridge au zoom la mare distanţă, și vă permit să reglați mai multe setări decât aparatele point and shoot tradiționale, dar calitatea fotografiilor nu este la nivelul aparatelor profesionale. Mai mult, de obicei pe aparate bridge nu există posibilitatea de a schimba obiectivul, o caracteristică care le face mai puțin versatile decât aparatele reflex sau mirrorless.

Pe lângă aparatele bridge și compacte există și aparate superzoom, aparate care au zoom optic de peste 20x. Acestea sunt puțin mai voluminoase decât cele point and shoot, dar cântăresc mai puțin decât aparatele bridge și, în variantele mai avansate, există posibilitatea de a fotografia automat.

Mirrorless

Ce aparat de fotografiat să cumpăr

Aparatele foto mirrorless sunt la jumătatea străzii când vine vorba despre aparatele compacte și cele reflex pe care pot fi montate diferite obiective. Modelele de ultimă generație asigură o flexibilitate similară cu cea a aparatelor profesionale și chiar și calitatea fotografiilor este acum comparabilă, dacă nu chiar mai mare în unele cazuri.

În ultimii ani, aparatele mirrorless au evoluat foarte mult, și în unele cazuri, chiar depășesc cele mai avansate aparate reflex.

Aparate foto Reflex

Aparate foto Reflex

Aparatele reflex (sau DSLR) sunt cele mai avansate și complete aparate de până acum. Acestea pot fi echipate cu o gamă largă de obiective și vă permit să reglați cu precizie toți parametrii de fotografiere. Sunt potrivite atât pentru profesioniști, cât și pentru pasionații fără experiență, care pot profita de funcțiile de optimizare automată a fotografiilor.

Caracteristici tehnice

Caracteristici tehnice

Odată ce ați ales ce tip de aparat de fotografiat să cumpărați, pentru a găsi modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor voastre, trebuie să luați în considerare câteva aspecte tehnice. Una dintre acestea este cu siguranță numărul de megapixeli.

Megapixeli (MP) indică numărul de pixeli (în milioane) care alcătuiesc fotografiile făcute de aparatele digitale, pentru a fi mai precis este multiplicarea pixelilor pe latura orizontală și verticală a imaginii: au importanța lor, dar singuri nu ajută la calitatea fotografiilor.

Fotografii de o calitate bună sunt obținute atunci când senzorii mari (capabili să capteze multă lumină) sunt asociați cu un număr mare de pixeli. Oricum, vă spun că în prezent 16 megapixeli sunt de asemenea suficienți pentru uz profesional.

O altă valoare pe care trebuie să o luați în considerare este sensibilitatea ISO, adică nivelul de luminozitate al senzorului: atunci când este ridicat, aparatul poate face fotografii clare chiar și în condiții de lumină slabă. Aveți grijă, însă, când faceți o fotografie crescând prea mult valoarea ISO (care este reglabilă) riscați să obțineți o fotografie de calitate proastă.

Vorbind despre senzorul la aparat, trebuie menționat faptul că acesta poate fi de diferite tipuri. La aparatele reflex sunt cele Full Frame care măsoară 24 × 36 mm, cele APS-C care măsoară 23 x 15 mm și au un raport de conversie de 1,5: 1 sau 1,6: 1. În general, cu cât senzorul este mai mare, cu atât este mai mare calitatea fotografiilor. De obicei, pe aparatele compacte, bridge și pe unele mirrorless, senzorul este mai mic decât cele pe care tocmai le-am indicat.

Obiectivul folosit contribuie foarte mult la calitatea unei fotografii. Pentru a evalua un obiectiv, trebuie să luați în considerare deschiderea maximă a diafragmei care reglează lumina care trece prin obiectiv, distanța focală și nivelul de zoom acceptat. Distanța focală este distanța dintre suprafața senzorului și centrul obiectivului atunci când este setat să focalizeze la infinit. Poate fi de 50 mm (standard), unghi larg (pentru a surprinde zone foarte mari) sau teleobiectiv (adică cu o distanță focală mai mare decât obiectivul standard).

De asemenea, luați în considerare rezoluția și frecvența frame rate la video pe care un aparat este capabil să le creeze, suportul pentru Wi-Fi (pentru a partaja fotografiile rapid cu alte dispozitive) și prezența GPS-ului pentru a salva locația geografică în care au fost făcute fotografiile și videoclipurile.

Ce aparat de fotografiat să cumpăr ?

Cu toate sfaturile pe care vi le-am dat, aș spune că sunteți pregătiți la întrebarea ce aparat de fotografiat să cumpăr ? Așadar, mai jos veți găsi o listă cu aparate foto compacte, reflex, și mirrorless.

Nikon Coolpix A100

Ce aparat de fotografiat să cumpăr

Cu un raport calitate-preț excelent, este Nikon Coolpix A100, dar chiar și în acest caz recomand numai dacă doriți să cheltuiți multi bani și nu vă pasă prea mult de calitatea finală a fotografierii. Pe acest model găsim un senzor de 20,1 MP și un zoom optic de până la 5x (26-130mm în formatul de 35mm). Cântărește doar 120 de grame, o caracteristică care îl face extrem de ușor de transportat în toate circumstanțele, chiar și în buzunar.

Panasonic Lumix DMC-SZ10EG-K

Panasonic Lumix DMC-SZ10EG-K

Dacă doriți ceva diferit de obișnuitele Nikon și Canon, vă puteți gândi la Panasonic Lumix DMC-SZ10EG-K, nu este cu siguranță un aparat profesional, dar este un aparat compact bun datorită senzorului său de 16 MP combinat cu un zoom optic de 12x cu stabilizare a imaginii OIS. Obiectivul variază de la 24 la 288 mm în formatul full frame de 35 mm. Ecranul poate fi reglat și există posibilitatea de a conecta periferice externe prin WiFi.

Canon IXUS 285 HS

Canon IXUS 285 HS

Canon IXUS 285 HS are un senzor CMOS de 20,2 megapixeli, un obiectiv grandangular de 25 mm cu o distanță focală de 25-300 mm și un zoom optic de 12x. Suportă Wi-Fi, NFC și GPS și are un ecran de 3″. De asemenea, vă permite să înregistrați videoclipuri Full HD în format MP4.

Sony DSC-HX60

Sony DSC-HX60

Sony DSC-HX60 are un senzor de 20,4 MP și zoom optic 30x. Are mai multe moduri de fotografiere și înregistrează videoclipuri la rezoluție Full HD. În varianta DSC-HX60V implementează și un modul GPS, care vă permite să salvați poziția în care ați făcut fotografiile.

Nikon Coolpix B500

Nikon Coolpix B500

Nikon Coolpix B500 este un aparat de fotografiat compact de tip bridge cu un zoom optic de 40x. Folosește un senzor de 16MP și oferă o ușurință mare de operare împreună cu modurile de fotografiere manuală. Obiectivul acceptă stabilizarea de tip VR pentru reducerea vibrațiilor. Ecranul este de 3″ se poate înclina și, în ceea ce privește înregistrarea video, avem posibilitatea de a înregistra în Full HD. Printre modurile de fotografiere se numără și cel specific pentru macro.

Panasonic Lumix DMC-LX100

Ce aparat de fotografiat să cumpăr

Un alt aparat de fotografiat compact de calitate excelentă este Panasonic Lumix DMC-LX100, are un senzor de 12,8 MP care poate atinge o sensibilitate ISO maximă de 25.600, oferind astfel fotografii de calitate chiar și pe întuneric. Obiectivul care nu se poate înlocui este un Leica Vario-Summilux de calitate, cu luminozitate ridicată datorită diafragmei f/1.7-2.8. Distanțele focale acoperite sunt cuprinse între 24 și 75 mm și există posibilitatea de a înregistra videoclipuri în 4K Ultra HD.

Canon EOS 4000D

Canon EOS 4000D

Un aparat de fotografiat foarte bun este Canon EOS 4000D, ideal mai ales dacă faceți primii pași în lumea fotografiei. Acest model are un senzor CMOS APS-C de 18MP capabil să atingă până la 6.400 ISO în modul nativ, extensibil până la 12.800. Pentru video există suport pentru Full HD la 30 fps. WiFi este integrat, iar obiectivele pot fi înlocuite.

Sony Alpha 6000L

Sony Alpha 6000L

Dacă căutați un aparat de fotografiat mirrorless, gândiți-vă și la Sony Alpha 6000L care are un senzor APS CMOS Exmor HD de 24,3 megapixeli cu zoom optic de 3x, o sensibilitate ISO de 100 până la 25.600 și, desigur, permite utilizarea cu diferite obiective. Suportă Wi-Fi, NFC și înregistrează videoclipuri 1080p cu o frecvență de 60FPS. De asemenea, are o funcție de focalizare automată, un SVGA OLED Tru-finder și un ecran de 3″ pentru vizualizarea și editarea fotografiilor.

Sony DSC-RX100M4

Sony DSC-RX100M4

Aparatele foto point and shoot nu sunt toate ieftine, dar există și modele de înaltă calitate, cum ar fi Sony DSC-RX100M4. Acest model se numără printre cele mai noi. Folosește un senzor CMOS Exmor RS de 20,1 MP și un obiectiv Zeiss Vario-Sonnar T cu zoom optic de 2,9x. Poate înregistra chiar și la rezoluție 4K Ultra HD cu o rată de biți de 100 Mbps și are opțiuni de mișcare lentă până la maximum 1000 fps.

Canon PowerShot G5 X

Canon PowerShot G5 X

Canon PowerShot G5 X are un senzor de 1″ cu rezoluție de 20,2 MP, combinat cu un obiectiv luminos cu diafragmă f/1.8-2.8. Acest aparat de fotografiat poate salva până la 5,9 fotografii pe secundă, poate înregistra în format Full HD la 60 fps și se poate conecta la dispozitive externe prin WiFi.

Nikon Coolpix P950

Nikon Coolpix P950

Printre cele mai bune aparate foto superzoom de pe piață este fără îndoială, Nikon Coolpix P950. Este un aparat foto potrivit pentru fotografii astronomice (de exemplu, fotografii cu luna), în special pentru cei care nu sunt prea familiarizați cu setările manuale. Printre soluțiile de conectivitate avem WiFi, NFC, GPS, în timp ce senzorul are 16,79 MP și poate înregistra videoclipuri în 4K.

Sony DSC-RX100M6

Sony DSC-RX100M6

Sony DSC-RX100M6 este topul din gama Sony, dintre cele compacte de ultima generație. Senzorul are rezoluție de 1″ la 20,1 MP, în timp ce obiectivul este un Zeiss 24-200mm cu diafragmă f/2,8-4,5. Acest model poate înregistra până la 960 fps pentru modul super slow motion, în timp ce la viteză normală acceptă rezoluție 4K Ultra HD, chiar și cu codecuri XAVC S. Calitatea fotografiilor și videoclipurilor sunt la cele mai înalte niveluri.

Nikon D7500

ce aparat de fotografiat să cumpăr Nikon D7500

Cu mai mulți bani puteți cumpăra cel mai recent Nikon D7500, cel mai bun producător japonez pentru modele cu senzor în format APS-C, are 20,9 MP. Acesta suportă toate obiectivele DX compatibile cu reflex Nikon și poate ajunge până la maximum 164.000 ISO și până la 51.200 ISO în modul nativ. Senzorul are 51 de puncte de focalizare (cu capacitate de urmărire). Acest model poate înregistra și în 4K Ultra HD, până la maximum 30 de cadre pe secundă.

Canon EOS 6D Mark II

Canon EOS 6D Mark II

Canon EOS 6D Mark II este un aparat de fotografiat conceput pentru profesioniști, are un senzor Full Frame de 26,2 MP și posibilitatea de a atinge maximum 40.000 ISO în modul nativ, extensibil la 102.400 ISO. În ceea ce privește videoclipurile, este posibil să se atingă o valoare de 25.600 ISO. Procesorul integrat este proprietatea companiei Digic 7, în timp ce în ceea ce privește obiectivele avem posibilitatea de a instala EF-S și EF-M.

Sony Alpha 7 III

Sony Alpha 7 III

Sony Alpha 7 III este unul dintre cele mai bune aparate foto mirrorless disponibile pe piață, datorită senzorului Full Frame de 24,2 MP și capacitatea de a înlocui obiectivul. Obiectivul este de 28-70mm cu o deschidere de f/3.5-5.6, echipat cu stabilizare optică. Acest aparat acceptă până la 204,800 ISO și înregistrează în 4K Ultra HD, precum și HDR30 cu HLG.

Panasonic Lumix GH5

ce aparat de fotografiat să cumpăr Panasonic Lumix GH5

Printre modelele preferate de profesioniști se numără Panasonic Lumix GH5, care are un senzor de 20 MP fără filtru low-pass și un stabilizator de imagine dublu. Pe lângă diferite moduri manuale pentru videoclipuri și fotografii și diferite soluții de conectivitate, acest model poate înregistra în 4K Ultra HD chiar și la o rată de 60 de cadre pe secundă.

Canon EOS R

Canon EOS R

Acesta este un aparat de fotografiat profesional, primul cu senzor full frame produs de Canon. Canon EOS R este în vârful gamei Canon atunci când vine vorba de aparate foto mirrorless și acceptă o rezoluție de 30,3MP cu focalizare foarte rapidă, suport pentru Wi-Fi, Bluetooth, 4K Ultra HD în înregistrarea video și posibilitatea de a ajunge la 40000 ISO.

Nikon Z6

ce aparat de fotografiat să cumpăr Nikon Z6

Un alt aparat foto mirrorless, cu senzor full frame dintre cele mai bune. Nikon Z6 are un senzor de 24,5MP cu 273 de puncte pentru focalizare automată . Acesta suportă obiectivele Nikon Z Mount, concepute special pentru mirrorless Z. Suportă până la 51200 ISO, înregistrare video 4K Ultra HD la 30 fps și are un ecran de 3,2″.