Temperatura la procesor în Windows 10

Temperatura la procesor în Windows 10. Atunci când calculatoarele se supraîncălzesc, se întâmplă de obicei pentru că unitatea centrală de procesare (CPU) este prea fierbinte. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive: cum ar fi lipsa de ventilație, praful sau piesele care funcționează defectuos. Dacă începeți să observați că PC-ul sau laptopul vostru este mai fierbinte decât în mod normal, atunci cred că este timpul să verificați temperatura la procesor. În acest articol despre, cum afli temperatura la procesor în Windows 10, vă voi explica cum să verificați temperatura procesorului în Windows sau macOS.

Informații despre temperatura la procesor în Windows 10

Informații despre temperatura la procesor

Monitorizarea temperaturii și, mai precis, a componentelor precum CPU, GPU, placa de bază și hard disk/SSD, poate fi foarte utilă pentru a găsi existența oricăror probleme, precum și, desigur, pentru a evita posibile deteriorări hardware.

Aceste componente pot deveni mai fierbinți decât este necesar atunci când calculatorul este supus unor probleme deosebite sau în perioada de vară sau, în orice caz, atunci când mediul în care se află calculatorul devine mai fierbinte decât de obicei. Când apar astfel de circumstanțe, ventilatoarele pornesc și au sarcina de a disipa căldura. Cu toate acestea, atunci când ceva nu merge așa cum ar trebui, componentele se încălzesc chiar și în alte cazuri.

Temperatura din calculator este foarte importantă, din acest motiv producătorii au montat senzori pe cele mai sensibile componente, astfel încât, atunci când căldura devine excesivă, calculatorul să se poată opri automat, înainte de a lua foc sau de a arde un circuit. Pentru a evita aceste probleme, verificați temperatura calculatorului detectată de senzori, pentru acest lucru puteți utiliza programe speciale sau intrați în BIOS/UEFI.

Verificare temperatura la procesor în Windows 10

Mai jos vă voi prezenta câteva programe disponibile gratuit pentru verificare temperatura la procesor în Windows 10 (programele pot fi utilizate și pe sisteme de operare mai vechi, cum ar fi Windows 7).

Speccy

Temperatura la procesor în Windows 10

Primul program pentru verificare temperatura la procesor în Windows 10 se numește Speccy. Acesta este un program pentru Windows (compatibil cu aproape toate sistemele principale de Windows, Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows 10 și Windows 11) lansat de aceiași dezvoltatori care au dat viață programului CCleaner, programul care ajută foarte mult la curățarea calculatoarelor. Programul este gratuit, este foarte simplu de utilizat, și vă permite să obțineți informații detaliate despre toate componentele hardware din laptop sau PC și, de asemenea, să aflați temperaturile componentelor hardware.

Pentru descărcarea programului Speccy, accesați site-ul programului și dați click pe butonul Download. Când descărcarea este finalizată, deschideți fișierul .exe descărcat și, în fereastra care se deschide pe desktop, dați click pe butonul Da. Apoi, selectați limba engleză din meniul derulant situat în partea dreaptă sus și dați click mai întâi pe butonul Install și apoi pe butonul Start Speccy, pentru a finaliza configurarea și a deschide programul.

Când vedeți fereastra principală a programului pe desktop, dați click pe CPU (în bara din partea stângă) și uitați-vă la secțiunea Temperature în dreapta, pentru a afla temperatura.

Dacă considerați că este necesar, puteți salva datele obținute sub formă de fișier, astfel încât să le puteți consulta ulterior. Pentru acest lucru, dați click pe meniul File situat în partea stângă sus și alegeți opțiunea pe care o preferați din meniul care se deschide pe ecran.

HWMonitor

Verificarea temperaturii la procesor în Windows 10

Un alt program pentru verificare temperatura la procesor în Windows 10 este HWMonitor. Acesta este un program gratuit pentru Windows și face un singur lucru, dar îl face bine, adică monitorizează temperatura procesorului, a hard disk-ului, și temperatura la placa de bază.

Pentru descărcarea programului HWMonitor pe calculator, accesați site-ul programului și dați click mai întâi pe butonul Setup ∙ English și apoi pe butonul Download Now. Când descărcarea este completă, deschideți fișierul .exe descărcat și, în fereastra care se deschide pe ecran, dați click pe butoanele Da, Next, Install și Finish pentru a finaliza instalarea.

După ce ați făcut acest lucru, deschideți programul și dați click pe butonul Da, după care veți găsi toate componentele calculatorului listate în coloana Sensor și temperaturile detectate în coloanele Value, Min și Max. Dacă doriți, puteți salva informațiile obținute, pentru a le putea consulta ulterior, pentru acest lucru deschideți meniul File și apoi dați click pe Save Monitoring data.

Core Temp

O altă modalitate de a verifica temperatura procesorului este să utilizați programul Core Temp. La fel ca multe alte programe gratuite, acesta va încerca să instaleze programe suplimentare dacă nu debifați câteva căsuțe în timpul instalării. Pentru download acest program, accesați site-ul programului și dați click pe butonul Download.

După instalare, deschideți programul pentru a vedea starea actuală a procesorului, inclusiv temperatura medie în partea de jos a ferestrei. Dacă doriți mai multe informații, dați click pe butonul Show hidden icons din bara de activități, situat pe marginea din dreapta a barei de activități Windows. Veți vedea o listă cu temperaturile pentru fiecare nucleu CPU individual din calculator.

Meniul Settings din program vă permite să schimbați exact ceea ce veți vedea în bara de activități, deși configurația implicită vă permite să vedeți foarte ușor dacă procesorul vostru se supraîncălzește sau funcționează conform așteptărilor.

Temperatura la procesor Windows 10 în BIOS

Temperatura la procesor Windows 10 în BIOS

Dacă nu doriți sau nu puteți instala programe pe calculator, puteți vedea temperatura procesorului în BIOS/UEFI. Dacă nu știți despre ce vorbesc, vreau să vă spun că BIOS-ul este un mic program care se află într-un cip situat pe placa de bază și nu face altceva decât să se asigure că toate perifericele calculatorului funcționează corect.

Pe calculatoarele și laptopurile noi BIOS-ul a fost înlocuit de sistemul UEFI prin care este posibil să se acționeze asupra configurației într-un mod mai ușor și printr-o interfață grafică care poate fi utilizată cu mouse-ul și tastatura.

Acestea fiind spuse, trebuie mai întâi să intrați în BIOS sau UEFI. Când vedeți ecranul cu setări, accesați System monitor și puteți vedea temperatura la procesor, GPU etc, în secțiunea Hardware Monitor, Health Status, System Health sau Sensor. Din păcate, nu pot fi mai precis cu privire la secțiunile și elementele de căutat în BIOS/UEFI, deoarece, în funcție de marca și modelul calculatorului utilizat, acestea pot fi diferite.

Temperatura la procesor în macOS

Mai jos vă voi prezenta câteva aplicații care vă permit să vedeți temperatura procesorului în sistemul de operare macOS. Aplicațiile pe care le găsiți mai jos sunt, în opinia mea, cele mai bune aplicații din această categorie.

iStat Menus

iStat Menus

Pentru verificare temperatura la procesor pe Mac, puteți utiliza aplicația iStat Menus. Aceasta este o aplicație foarte cunoscută, datorită căreia este posibil să monitorizați diverse informații cu privire la funcționarea calculatorului și a componentelor hardware instalate. Din păcate, aplicația nu este gratuită, costă 14,63 $ dar este disponibilă ca versiune de încercare, funcționând fără limitări pentru o perioadă limitată de timp.

Pentru a descărca aplicația iStat Menus pe Mac, accesați site-ul aplicației și dați click butonul Download. După terminarea descărcării, extrageți arhiva ZIP descărcată și trageți pictograma aplicației în folderul Aplicații MacOS. Apoi, dați click dreapta pe pictograma aplicației și alegeți opțiunea Deschideți din meniul contextual.

Când vedeți fereastra aplicației pe ecran, alegeți să porniți versiunea de încercare gratuită, apoi dați click pe comutatorul situat lângă elementul Sensor. După ce faceți acest lucru, veți vedea că temperatura procesorului apare în colțul din dreapta sus al ecranului. Dacă dați click pe acea pictogramă se va deschide un meniu cu temperaturile tuturor celorlalte componente.

Trebuie să știți că puteți decide în funcție de nevoile și preferințele voastre componenta a cărei temperatură să fie afișată direct în bara de meniu. Pentru a face acest lucru, trebuie să accesați opțiunile pe care le găsiți în secțiunea din partea de sus.

Macs Fan Control

Macs Fan Control

O altă aplicație pentru verificare temperatura la procesor este Macs Fan Control. Aceasta este o aplicație gratuită pentru macOS (este disponibilă și pentru Windows) prin care, după cum sugerează și numele, puteți gestiona comportamentul ventilatoarelor, și puteți vedea temperaturile componentelor hardware. Aplicația este disponibilă și într-o versiune Pro, care costă 16,95 $, și vă permite să folosiți mai multe funcții.

Pentru download această aplicație, accesați site-ul aplicației și dați click pe butonul Free Download. Pe pagina care se deschide, dați click pe butonul Download for macOS. După descărcarea aplicației, extrageți arhiva ZIP și trageți pictograma aplicației în folderul Aplications. Apoi dați click dreapta pe aplicație și alegeți opțiunea Deschideți.

În fereastra care se deschide pe ecran, tastați parola de utilizator, apăsați tasta Enter de pe tastatură și apoi veți vedea fereastra principală a aplicației. În partea dreaptă în secțiunea Temperature sensors, veți găsi temperaturile tuturor componentelor hardware. Cu toate acestea, în stânga există presetările disponibile pentru a schimba viteza la ventilatoare.

Care este cea mai bună temperatură la procesor?

Temperatura maximă acceptată variază de la un procesor la altul. În mod ideal, temperaturile ar trebui să fie menținute sub 60° C. Orice lucru la această temperatură ar trebui să funcționeze la cele mai bune performanțe, fără a provoca daune calculatorului.

Dacă observați că temperatura calculatorului vostru se situează în mod constant între 60° C și 80° C, este probabil că a sosit timpul pentru o curățare. Verificați dacă ventilatoarele funcționează corect și dacă nu sunt blocate de praf.

Asigurați-vă că procesorul nu atinge temperaturi mai mari de 90°C. Acest lucru va cauza deteriorarea gravă a calculatorului. Dacă temperatura procesorului este ridicată, încercați să înlocuiți ventilatoarele și să resetați orice setări de overclocking pe care le-ați făcut.