Montare procesor pe placa de bază (+ cooler)

Montare procesor pe placa de bază (+ cooler). În acest articol vom vorbi despre modul de instalare a unui procesor (CPU) și cooler pe pe placa de bază.

Montare procesor pe placa de bază (+cooler)

Montare procesor pe placa de bază

Înainte de a monta procesorul pe placa de bază, trebuie spus că în funcție de socket și de marca procesorului folosit (de exemplu, Intel LGA 1150, 1151, 1155 și așa mai departe, sau AMD FM2, AM3, AM4 și așa mai departe), maneta de blocare de pe placa de bază poate avea, de asemenea, forme și dimensiuni diferite, cu toate acestea procedura care trebuie urmată va rămâne, mai mult sau mai puțin aceeași. Acestea fiind spuse, iată care este procedura de urmat care vă va permite să montați procesorul pe placa de bază.

În primul rând, pentru a evita să deteriorați componentele electronice din calculator, asigurați-vă că descărcați energia electrică din corpul vostru, atingând cu ambele mâini un calorifer sau marginile metalice de la carcasa calculatorului, sau folosiți mănuși. Apoi, așezați carcasa pe o suprafață posibil solidă, bine luminată și la o înălțime care vă permite să lucrați cu ușurință.

Puneți carcasa într-o poziție orizontală, cu fața orientată spre voi și partea stângă orientată în sus, apoi deșurubați peretele lateral de la carcasă și puneți-l deoparte. În funcție de carcasă, această lucru îl puteți face fie direct cu mâinile, fie cu ajutorul unei șurubelnițe.

Acum, lăsați în jos maneta care blochează procesorul pe placa de bază (1), apoi ridicați-o ușor în sus (2):

Montare procesor pe placa de bază pozitie si pini

Acum, ridicați ușor plăcuța în sus:

placa de la procesor de pe placa de baza

Scoateți și, eventual, păstrați plasticul care protejează socket-ul plăcii de bază:

plasticul care protejează socket-ul

Indiferent de procesorul pe care îl veți instala, acum aveți grijă să nu atingeți contactele socket-ului de pe placa de bază, nici pinii procesorului:

pinii procesorului

În acest moment, luați procesorul de margini și apoi așezați-l ușor pe socket-ul plăcii de bază încercând să nu îl înclinați și, mișcați-l foarte ușor în caz de nevoie. Când faceți acest lucru, asigurați-vă că crestăturile laterale de pe marginea procesorului se potrivesc cu cele de la socket-ul plăcii de bază. Asigurați-vă că săgeata mică situată pe marginea procesorului corespunde cu săgeata de lângă socket-ul plăcii de bază:

săgeata mică situată pe marginea procesorului

Acum, închideți plăcuța (1), apoi, apăsați ușor, și coborâți maneta pentru a bloca procesorul în socket (2):

blocheaza procesorul în socket

Montare cooler procesor

După montare (instalare) procesorul pe placa de bază, acum trebuie doar să montați cooler-ul pe procesor. Poate că aceasta este cel mai dificil lucru, deoarece dacă cooler-ul este montat prost, acesta din urmă nu va permite, de exemplu, răcirea corectă a procesorului sau nu va porni corect calculatorul.

În plus, întrucât procedura de urmat se schimbă în funcție de tipul de cooler utilizat (pe piață, puteți găsi atât cooler stock, care vine vândut împreună cu procesorul, cât și cooler aftermarket, care vine vândut separat), eu vă voi explica cum să montați un cooler stock.

Dacă doriți să montați un cooler aftermarket, de exemplu pentru răcirea cu lichid, metoda de instalare a acestuia pe placa de bază se schimbă în funcție de cooler-ul folosit. Prin urmare, singurul lucru pe care vă pot sfătui să îl faceți este să montați cooler-ul pe care l-ați ales urmând cu atenție instrucțiunile date în manualul respectiv.

Instalare cooler stock pe procesor

Pentru a instala un cooler de aer pe procesor, adică un cooler normal, procedura de urmat se schimbă ușor în funcție de, dacă este vorba de un cooler Intel sau de un cooler AMD.

Cu toate acestea, având în vedere că este mai complicat să instalați un cooler Intel, o să vă explic mai detaliat cum se instalează acesta. De asemenea, va trebui mai întâi să descărcați energia electrică din corpul vostru, așa că vă recomand să montați cooler-ul cu o brățară antistatică sau, să folosiți mănuși antistatice speciale.

Pe lângă aceasta, trebuie spus și că pasta termoconductoare, numită și pastă termică, ar trebui să fie deja prezentă pe cooler (în teorie nu este necesar să aplicați mai multă, dar dacă doriți nimeni nu vă interzice să o faceți). Atenție: nu montați niciodată cooler-ul pe procesor fără pasta termică, dacă nu aveți la îndemână cumpărați un tub.

Acestea fiind spuse, iată care este procedura care trebuie respectată pentru montarea unui cooler stock pe procesor:

În primul rând asigurați-vă că săgețile de deasupra picioarelor de fixare sunt orientate spre exterior. Acum, aliniați picioarele pe placa de bază și poziționați ușor cooler-ul peste procesor:

instalare cooler pe procesor

Acum împingeți în jos fiecare dintre cele patru picioare de fixare până când auziți un fel de click. Puteți face acest lucru mai întâi pe o parte și apoi pe cealaltă, așa cum vedeți în imaginea de mai jos:

clemele de la cooler

Asigurați-vă că cooler-ul nu se mișcă, adică că este bine fixat pe placa de bază (pentru a vedea dacă se mișcă îl puteți apuca și trage ușor) și că picioarele sunt bine introduse și blocate în placa de bază. Odată ce ați montat cooler-ul pe procesor, acum va trebui doar să conectați cablul de alimentare de la ventilator pe placa de bază (acolo unde este scris de obicei CPU_FAN).

Totuși, atunci când efectuați această operație simplă, aveți grijă să nu treceți cablul de alimentare peste ventilator. Dacă cablul este prea lung, încercați să îl puneți într-o poziție în care nu deranjează ventilatorul.

cablu de alimentare cooler

Acum, veți avea, instalat corect cooler-ul. Cu toate acestea, dacă ați făcut o greșeală și cooler-ul nu este bine aliniat, pentru demontarea acestuia, întoarceți săgețile la cele patru picioare de fixare către cooler, după care va trebui să trageți fiecare picior.

demontare cooler picioarele de fixare

Dacă utilizați un procesor AMD și doriți să montați un cooler standard, în acest caz, va trebui să fixați cooler-ul pe placa de bază, mai întâi pe o parte și apoi pe cealaltă, după care va trebui să rotiți săgețile lângă cooler în așa fel încât să blocheze cooler-ul pe CPU.

Probleme instalare cooler pe procesor

Dacă ați citit acest articol și nu ați reușit să montați procesorul pe placa de bază sau cooler-ul pe procesor, puteți căuta tutoriale video pe Youtube. Veți găsi tutoriale video despre cum se montează memorie RAM în PC sau laptop, cum se testează placa de bază la PC sau laptop și multe altele.