Testare placa de bază PC sau laptop

Testare placa de bază PC sau laptop. Aveți un calculator care pornește dar, după câteva secunde se oprește? Dacă răspunsul este da, citiți în continuare acest articol și veți afla ce trebuie să faceți în această situație.

Testare placa de bază PC sau laptop

În acest articol, vă voi explica cum să testați o placă de bază printr-o serie de tehnici simple, dar eficiente, care pot fi puse în practică chiar și de către cei care, nu sunt foarte familiari cu tehnologia.

Înainte de a explica cum să testați o placă de bază pe PC sau laptop, vreau să vă ofer mai multe informații despre această componentă hardware.

Placa de bază, numită și motherbord, sau mainboard, este un element al calculatorului: pe ea sunt instalate componente cum ar fi procesorul, memoria RAM, și toate celelalte componente hardware, cum ar fi placa video, placa de sunet, placa de rețea și așa mai departe.

Fiecare placă de bază are circuite integrate, conectori, sloturi de expansiune care fac transferul de date între dispozitivele conectate. În plus, placa de bază are grijă de sortarea curentului primit de la sursa de alimentare, care trece la toate perifericele conectate la calculator.

Cu alte cuvinte, totul din interiorul PC-ului trebuie să fie conectat la placa de bază, pentru a funcționa corect. Având în vedere complexitatea plăcii de bază, nu este întotdeauna ușor de înțeles dacă funcționează corect, deoarece problemele întâmpinate pot fi de asemenea de la perifericele conectate la ia.

Cu ajutorul acestui articol veți învăța cum puteți testa o placă de bază și să vă dați seama dacă este defectă sau sunt probleme de la periferice.

Testare placa de bază PC

Deci, acum o să vă explic cum să testați o placă de bază și să vedeți dacă funcționează corect sau nu.

Beep-uri placa de bază

Semnalele sonore la pornire

Primul aspect la care trebuie să acordați atenție este prezența unor beep-uri la pornirea PC-ului: de fapt, majoritatea plăcilor de bază disponibile pe piață sunt concepute pentru a efectua teste la pornire și raportează defecțiuni interne, emițând sunete prin difuzorul integrat.

În cazul unei defecțiuni, așa cum am explicat anterior, este posibil ca datele să nu treacă corect și să împiedice pornirea plăcii video, ceea ce face imposibilă vizualizarea mesajelor de eroare.

În orice caz, analiza mesajelor cu sunete este relativ simplă: după pornirea calculatorului, LED-ul de alimentare este iluminat și unul sau mai multe beep-uri, scurte sau lungi, sunt emise din difuzorul intern. Durata și secvența fiecărui sunet, ajută la identificarea exactă a problemei. Din păcate, nu este posibil să vă explic toate sunetele de eroare care pot fi găsite, deoarece fiecare producător folosește diferite sunete.

De exemplu, dacă placa de bază este marca ASUS, puteți auzi următoarele beep-uri.

  • Un beep lung și două beep-uri scurte – problemă cu memoria RAM. Unul sau mai multe module RAM pot fi deteriorate sau nu sunt instalate corect. În unele cazuri, chiar și slotul de memorie RAM poate fi defect la rândul său.
  • Un beep lung și trei beep-uri scurte – problemă cu placa video, care poate fi insuficient alimentată, instalată incorect sau defectă.
  • Cinci beep-uri scurte – problemă cu procesorul sau CMOS (cipul care conține BIOS-ul plăcii de bază).
  • LED-ul de stare aprins, fără beep-uri – instalarea incorectă a procesorului, a memoriei RAM sau placa video (în acest caz, tranzitul de date este blocat înainte de a putea genera coduri de eroare).

Mai jos sunt codurile de eroare la plăcile de bază marca Intel.

  • Două beep-uri și oprire – nu există nicio placă video, placa video neinstalată corect sau defectă.
  • Trei beep-uri consecutive – memoria RAM nu este prezentă, nu este instalată corect sau defectă.
  • Opt beep-uri – supraîncălzire sau probleme cu procesorul.

Pentru mai multe informații despre codurile de eroare pentru alte plăci de bază, vă recomand să consultați site-urile web cum ar fi ASUS, Intel, Gigabyte, ASRock.

Pe Mac puteți încerca să porniți depanarea internă, ținând apăsată tasta D în timpul pornirii și analizați codurile de eroare, dar, probabil, dacă placa de bază are probleme, nu veți putea porni Mac-ul și nu puteți rula testul în cauză.

Deconectează perifericele

Deconectează perifericele

O altă metodă de a verifica dacă placa de baza este bună, este dezasamblarea perifericelor conectate la ea, până când identificați problema.

Deci, deconectați cablul de la sursa de alimentare, deschideți carcasa și dezasamblați fizic toate perifericele instalate pe placa de bază (lăsând doar sursa de alimentare, CPU, un modul de memorie RAM și placa video, dacă calculatorul nu are una integrată).

După ce ați terminat, reconectați cablul la sursa de alimentare și porniți-l: dacă problema nu este la placa de bază sau la una dintre componentele conectate, placa de bază va încerca să pornească sistemul semnalându-vă la un moment dat, absența sistemului de operare.

În acest caz, este ușor de dedus că defecțiunea este de la un dintre perifericele dezasamblate. De asemenea, puteți încerca să le reasamblați una câte una până când găsiți defecțiunea.

Dacă, dimpotrivă, situația rămâne neschimbată, atunci funcționarea incorectă a plăcii de bază poate fi cauzată de procesor (sursa de alimentare defectă), memoria RAM (instalarea incorectă a modulului) sau placa video (instalare incorectă). În acest caz, ar trebui să primiți beep-uri la pornire, exact așa cum am explicat mai sus.

Dacă nu aveți suficientă experiență pentru a dezasambla un calculator, nu ezitați să solicitați ajutorul unui prieten, cunoștințe sau al unui tehnician specializat. Unul sau mai mulți pași efectuați incorect ar putea compromite în continuare funcționarea corectă a PC-ului.

Folosește un Motherboard Test Card

Folosește un Motherboard Test Card

Un alt mod destul de eficient de a testa o placă de bază implică utilizarea unor dispozitive hardware, numite Motherboard Test Card: acestea sunt mici carduri cu ecran, și odată introduse în slotul PCI pe placa de bază, sunt capabile să detecteze erorile POST generate.

După ce instalați acest tester, porniți calculatorul și așteptați câteva secunde, astfel încât cardul să poată detecta orice defecțiune. După detectare, pe ecranul cardului de testare trebuie să apară o explicație foarte scurtă a erorii (în limba engleză) sau un cod de eroare specific.

Testare placa de bază demontată

Cum se testează o placă de bază demontată

Aveți nevoie să testați o placă de bază demontată, astfel încât să verificați funcționarea corectă a acesteia? Ei bine, se poate face acest lucru, dar numai în anumite condiții.

Pentru început, placa de bază trebuie să fie neapărat conectată la sursa de alimentare (care, la rândul ei, trebuie să primească curent); în plus, procesorul trebuie să fie prezent pe placa de bază împreună cu cooler-ul său, cel puțin un modul de memorie RAM și placa video (integrată sau dedicată). Dacă sunteți interesat să testați funcționarea sistemului de operare, nu uitați să conectați hard disk-ul care conține sistemul operativ.

De asemenea, va trebui să instalați LED-ul pentru hard disk (dacă considerați că este necesar sa testați sistemul de operare) și difuzorul intern, astfel încât să puteți auzi beep-urile. Nu uitați că, și butonul de pornire trebuie conectat la placa de bază (chiar dacă se poate porni cu o șurubelniță).

Deci, conectați fiecare componentă pe placa de bază, apoi conectați monitorul la una dintre ieșirile video disponibile (HDMI, DisplayPort sau VGA, de exemplu). În cele din urmă, după ce conectați totul, porniți placa de bază folosind butonul instalat și vedeți comportamentul.

Atenție: Datorită tranzitului rapid de date și a procesului de lucru, placa de bază și toate componentele conectate se pot supraîncălzi. Prin urmare, asigurați-vă că nu atingeți placa de bază sau componentele conectate în timpul funcționării sau imediat după oprire. Faceți acest test pe o suprafață neinflamabilă (de exemplu, o suprafață din plastic ignifug sau marmură).

Testare placa de bază fără procesor

Testare placa de bază fără procesor

Dacă ați citit până aici, înseamnă că ați înțeles perfect cum să testați o placă de bază. Acum, dacă sunteți curioși să aflați dacă este posibil să efectuați toate verificările necesare chiar și fără procesor, vreau să vă spun că, nu este posibil. Procesorul este creierul la placa de bază, componenta care are grijă să efectueze calculele necesare procesării.

Deci, dacă încercați să porniți o placă de bază fără procesor, s-ar putea întâmpla două lucruri: placa de bază ar putea să nu funcționeze deloc sau să genereze un cod de eroare sub forma unui beep. În ambele cazuri, placa de bază va fi complet inutilizabilă și nu poate fi testată în niciun fel.