Montare placa video în calculator

Montare placa video în calculator. În acest articol o să vă explic cum se montează placa video în PC. Nu trebuie să vă faceți griji, procedura este foarte simplă. Urmați instrucțiunile pe care vi le voi da, și nu veți avea probleme.

Montare placa video în calculator

Montare placa video PC

După ce ați achiziționat placa video pentru calculatorul vostru nou sau vechi, primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a o putea instala corect în calculator va fi să găsiți slotul de expansiune de pe placa de bază unde va fi introdusă placa video. Acest slot, se numește PCI Express x16, dar uneori poate fi denumit și PCIe x16, iar pe plăci de bază mai noi poate fi găsit în versiunile 1.0, 2.0 sau 3.0 (diferența dintre versiuni se referă la performanță).

În funcție de placa de bază aleasă, trebuie să știți că puteți găsi, de asemenea, două sau mai multe dintre aceste sloturi PCI Express x16, astfel încât să puteți monta mai multe plăci video simultan folosind tehnologiile așa-numite SLI sau CrossFire. Primul slot PCI Express x16 este în general amplasat sub procesor și este posibil să îl găsiți foarte ușor, deoarece acesta este cel mai mic slot:

Montare placă video PC

Slotul în care trebuie introdusă placa video este cel cu un plastic mic în capăt, oricum ar trebui să fie scris PCIe x16. În funcție de dimensiunea plăcii video pe care ați ales-o, înainte de a o putea instala pe calculator, trebuie să știți că este posibil să aveți nevoie să scoateți bucățica de metal din spatele carcasei (cu grijă, că e ascuțită), exact la aceeași înălțime cu slotul PCI Express x16 unde va fi instalată placa video. În funcție de carcasă, puteți face acest lucru fie direct cu mâinile, fie cu ajutorul unei șurubelnițe.

În plus, atunci când montați placa video în interiorul calculatorului, va trebui să acordați atenție cablurilor care sunt în partea din față la placa video. Dacă aveți prea multe cabluri, atunci va trebui să mutați cablurile mai întâi pentru a face spațiu.

Montare placa video în calculator

În primul rând, trebuie să știți că procedura pentru montare placa video în calculator pe care o vedeți în acest articol, este făcută pe un calculator nou. Dacă intenția voastră este să înlocuiți placa video veche, înainte de a putea monta noua placă video pe PC, va trebui mai întâi să dezinstalați complet driverele la placa video veche NVIDIA, AMD/ATI sau Intel. Deci, mai întâi va trebui să scoateți cablul de alimentare de la sursă și cablul de la monitor, apoi va trebui să deșurubați șurubul de la placa video, iar în final va trebui să scoateți placa video de pe placa de bază.

Pe lângă toate acestea, dacă ați folosit o placă video integrată pe calculator, trebuie să știți că va trebui să o dezactivați din BIOS (acest lucru trebuie făcut după ce montați placa video dedicată). Dacă nu știți cum puteți dezactiva placa video din BIOS, vă sfătuiesc să aruncați o privire la un articol separat. Dezactivare placa video integrată din BIOS sau UEFI. Acestea fiind spuse, mai jos veți găsi procedura de urmat care vă va permite să montați placa video în calculator.

Montare placa video

În primul rând, pentru a evita să deteriorați componentele electronice din calculator, asigurați-vă că descărcați energia electrică din corpul vostru, atingând cu ambele mâini un calorifer sau marginile metalice de la carcasă, sau folosiți mănuși. Apoi, așezați carcasa pe o suprafață posibil solidă, bine luminată și la o înălțime care vă permite să lucrați cu ușurință.

Puneți carcasa într-o poziție orizontală, cu fața orientată spre voi și partea stângă orientată în sus, apoi deșurubați peretele lateral de la carcasă și puneți-l deoparte. În funcție de carcasă, această lucru îl puteți face fie direct cu mâinile, fie cu ajutorul unei șurubelnițe.

Acum, luați placa video, apucând-o eventual de margini și nu de locul în care se află contactele și introduceți-o ușor în slotul PCI Express x16 de pe placa de bază. Aveți grijă la cârligul de plastic care trebuie folosit pentru blocarea acesteia pe placa de bază.

Montare placa video in slot

După ce ați introdus corect placa video în slot, acum trebuie să înșurubați șurubul care menține placa video nemișcată în carcasă. Chiar dacă credeți că ați fixato destul de bine cu mâinile, vă sfătuiesc să înșurubați și șurubul.

șurubul de la placa la calculator

Rețineți că, la unele plăci video, va trebui să conectați unul sau mai multe cabluri pentru alimentare suplimentară. Aceste cabluri, în funcție de marca și modelul plăcii video pe care ați ales-o, pot fi de 6, 8, 6 + 8, sau chiar 8 + 8 pini. Dacă sursa de alimentare de la calculatorul vostru nu are cablurile necesare, atunci veți fi obligat să achiziționați adaptoare speciale.

Dacă ați respectat această procedură pentru a înlocui placa video din calculator, acum va trebui doar să închideți carcasa, apoi conectați cablul de alimentare și cablul de la monitor și, în sfârșit, porniți calculatorul pentru a descărca și instala driverele necesare pentru sistemul vostru de operare Windows, Linux sau macOS.

Înainte de a încheia, vreau să vă spun că, și pe YouTube găsiți tutoriale despre cum se montează o placă video în calculator. Dar, dacă ați citit acest articol, sunt sigur că ați înțeles cum puteți monta o placă video în PC.