Diferența dintre POP3 și IMAP

Trebuie să utilizați POP3, IMAP sau Exchange, dar nu știți care este diferența? În acest articol despre, care este diferența dintre POP3 și IMAP sau Exchange, vă voi explica ce diferențe sunt.

Diferența dintre POP3 și IMAP

Diferența dintre POP3 și IMAP

Înainte de a vă explica care este diferența dintre POP3 și IMAP sau Exchange, trebuie să clarificăm diferența dintre un client de e-mail și un webmail. Un client de e-mail este un program gratuit sau contra cost care, după instalare sau în alt mod, permite unuia sau mai multor conturi de e-mail să descarce, să citească și să trimită mesaje de pe un dispozitiv (telefon, tabletă, laptop sau PC).

Un webmail, pe de altă parte, este un serviciu special care poate fi utilizat prin intermediul oricărui browser și care permite ca unul sau mai multe conturi de e-mail să descarce, să citească și să trimită mesaje de pe orice dispozitiv conectat la internet, fără a fi nevoie să instalați și să configurați nimic.

Dacă utilizați un client de e-mail, trebuie să îl configurați prin alegerea protocolului de comunicare care va fi utilizat atât pentru primirea, cât și pentru trimiterea de e-mailuri.

Ce înseamnă POP3?

În domeniul informaticii, Post Office Protocol, denumit în mod obișnuit POP este un protocol de nivel aplicație utilizat de clienții de e-mail pentru a primi e-mailuri de la un server de e-mail. POP a fost utilizat pe scară largă în trecut, atunci când nu era posibilă o conexiune continuă la internet.

Cândva, ne conectam la internet, făceam ceea ce aveam de făcut și apoi ne deconectam de la internet. POP a fost creat tocmai pentru a permite descărcarea mesajelor de e-mail pentru a le putea citi mai târziu, atunci când eram offline. Prima versiune POP, adică POP1, a fost creată în 1984, în timp ce a doua versiune, adică POP2, a fost creată în 1985.

Cea de-a treia versiune POP, POP3, a fost creată în 1988, dar rămâne în continuare unul dintre cele mai utilizate protocoale de e-mail. Cea de-a patra versiune POP, POP4, există doar ca propunere informală, dar dezvoltarea sa a fost blocată din 2003. Practic, POP3 funcționează în felul următor:

 • odată configurat prin intermediul unui anumit POP3, clientul de e-mail utilizat se conectează la serverul de e-mail ales;
 • apoi, prin POP3, clientul de e-mail utilizat descarcă toate mesajele de e-mail noi de pe server pe dispozitivul său;
 • în cele din urmă, tot prin POP3, clientul de e-mail utilizat șterge toate mesajele de e-mail de pe server.

Dacă doriți, puteți, de asemenea, să configurați clientul de e-mail astfel încât e-mailurile să nu fie șterse de pe server pentru o anumită perioadă de timp sau chiar să nu fie șterse deloc, chiar dacă au fost deja descărcate prin POP3 de pe clientul vostru de e-mail.

Acest lucru înseamnă că, dacă mesajele de e-mail sunt șterse de pe server, singurele copii disponibile ale acestor mesaje vor fi doar pe propriul client de e-mail, astfel încât acestea nu pot fi accesate de pe niciun alt dispozitiv. Dacă decideți să utilizați POP3 pentru a verifica e-mailurile de pe mai multe dispozitive, lucrurile se complică și dacă alegeți să nu ștergeți mesajele de pe server după ce au fost descărcate de pe clientul de e-mail. De exemplu:

 • atunci când trimiteți un e-mail, acesta este stocat în clientul de e-mail ales de voi. În consecință, pe alte dispozitive configurate să utilizeze POP3, nu veți putea vedea ce mesaje au fost trimise;
 • atunci când ștergeți un e-mail dintr-un client de e-mail, acesta este șters numai din acel client de e-mail. Cu alte cuvinte, e-mailul șters de un client de e-mail va fi în continuare prezent pe orice alt client de e-mail care l-a descărcat deja;
 • fiecare client de poștă electronică descarcă pe dispozitivul utilizat o copie a tuturor mesajelor de poștă electronică care se află pe server. Totuși, acest comportament creează mai multe copii ale mesajelor de e-mail pe toate dispozitivele utilizate, iar voi nu știți care dintre aceste e-mailuri ați citit sau nu (cel puțin fără a redirecționa toate e-mailurile sau a transfera manual mesajele de la o adresă de e-mail la alta).

În ciuda acestor limitări într-o anumită măsură, POP3 rămâne în continuare un protocol deosebit de util în toate acele cazuri în care poșta electronică este gestionată de pe un singur dispozitiv (de exemplu, dacă se utilizează un singur calculator, POP3 rămâne cea mai potrivită alegere).

Ce înseamnă IMAP?

În informatică, Internet Message Access Protocol (IMAP) este un protocol de nivel aplicație utilizat de clienții de e-mail pentru a primi e-mailuri de la un server de e-mail. Deși a fost creat în 1986, IMAP este mult mai util în prezent, adică atunci când este nevoie să rămâi conectat la internet în permanență.

IMAP a fost conceput pentru a răspunde nevoii de a nu fi nevoit să se bazeze pe un singur client de e-mail, făcând astfel posibilă citirea e-mailurilor de pe mai multe dispozitive în același timp. Spre deosebire de POP3, IMAP oferă următoarele avantaje:

 • stochează toate mesajele de e-mail numai pe un anumit server de e-mail;
 • atunci când vă conectați la un server IMAP, clientul vostru de e-mail vă permite să citiți direct e-mailurile de pe server, oferindu-vă chiar și opțiunea de a descărca o copie pentru a le citi și offline;
 • atunci când ștergeți un mesaj de pe un client de e-mail, mesajul respectiv este șters automat și de pe serverul IMAP și, prin urmare, nu îl mai puteți descărca, chiar dacă vă conectați din nou la serverul de e-mail de pe alte dispozitive;
 • mesajele de e-mail trimise sunt stocate pe serverul IMAP, precum și informații despre mesajele care au fost deja citite și cele care nu au fost citite.

Pe scurt, IMAP este cel mai bun protocol care trebuie utilizat în toate cazurile în care o persoană se conectează la serverul de e-mail de pe mai multe dispozitive în același timp. Așadar, în zilele noastre, într-o lume în care oamenii s-au obișnuit să își verifice e-mailurile simultan de pe PC, telefon sau tabletă, această caracteristică IMAP reprezintă o diferență fundamentală. Cu toate acestea, IMAP, deoarece stochează e-mailurile pe un server de poștă electronică, nu este complet lipsit de probleme.

În general, căsuța de e-mail are o cantitate limitată de spațiu disponibil (deși volumul acestui spațiu depinde de caracteristicile oferite de serviciul de e-mail ales), astfel încât, dacă se dorește stocarea a mii de e-mailuri, cu protocolul IMAP se pot întâmpina probleme la trimiterea și primirea de e-mailuri atunci când spațiul disponibil în căsuța de e-mail se termină (pentru a rezolva această problemă, mulți utilizatori creează copii locale ale e-mailurilor cu ajutorul clientului de e-mail pentru a le șterge de pe serverul IMAP).

Ce înseamnă Exchange?

Microsoft Exchange Server (denumit în mod obișnuit Exchange Server sau pur și simplu Exchange) este atât un server de e-mail, cât și un server de calendar dezvoltat de compania Microsoft, care rulează exclusiv pe sistemele de operare Windows Server.

Prima versiune Microsoft Exchange Server, care datează din 1996, s-a numit Exchange Server 4.0 și a fost creată pentru a înlocui Microsoft Mail 3.5. Până la versiunea 5.0, Exchange a fost livrat cu un client de e-mail numit Microsoft Exchange Client. Ulterior, clientul Microsoft Exchange a fost înlocuit de un alt client de e-mail cunoscut sub numele de Microsoft Outlook.

Pentru a comunica cu clienții de e-mail, serverul Exchange utilizează aproape exclusiv protocolul proprietar numit MAPI, deși ulterior a fost adăugat și suportul pentru POP3, IMAP și Exchange ActiveSync (cunoscut sub numele de EAS). Acesta din urmă, care este un protocol proprietar Microsoft conceput pentru sincronizarea e-mailurilor, contactelor, calendarelor, sarcinilor și notelor, este utilizat în principal în mediul corporativ. Cu toate acestea, majoritatea clienților de e-mail (inclusiv cei sub formă de aplicații pentru Android și iOS) sunt, de asemenea, capabili să utilizeze acest protocol suplimentar.

Așadar, alegerea protocolului care trebuie utilizat pentru a primi e-mailuri prin intermediul unui anumit client de e-mail depinde, în esență, de nevoile fiecăruia:

 • dacă obișnuiți să vă verificați e-mailurile simultan de pe mai multe dispozitive, atunci cea mai bună alegere ar fi să utilizați IMAP;
 • dacă obișnuiți să vă verificați e-mailurile de pe un singur dispozitiv, atunci ar trebui să utilizați POP3 (deși IMAP nu trebuie exclus în totalitate);
 • dacă utilizați de obicei un e-mail de serviciu, iar compania la care lucrați utilizează Exchange, atunci sunteți obligat să utilizați Exchange.

Cu toate acestea, în toate celelalte cazuri, ar fi de preferat să folosiți un webmail clasic pentru a verifica e-mailurile, care, în afară de introducerea unui nume de utilizator și a unei parole, nu necesită nicio configurare. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți care este diferența dintre POP3 și IMAP sau Exchange.