Încărcare laptop fără încărcător

Încărcare laptop fără încărcător. Dacă aveți un laptop pe care nu l-ați mai folosit de mult timp, și nu aveți încărcător pentru el, atunci trebuie să știți că îl puteți încărca folosind alte metode. În acest articol despre, încărcare laptop fără încărcător, vă voi explica cum să încărcați laptopul vostru dacă nu mai aveți încărcătorul. Pentru a face acest lucru, tot ce trebuie să faceți este să recuperați câteva informații despre încărcătorul laptopului, după ce ați făcut acest lucru, vă va fi foarte ușor să înlocuiți încărcătorul original, alegând între cel puțin două soluții. De exemplu, puteți folosi un încărcător compatibil sau o baterie externă, cum ar fi un powerbank.

Verificați câți volți și amperi are încărcătorul

Verificați câți volți și amperi are încărcătorul

Înainte de a înțelege care este modul de încărcare laptop fără încărcător, este necesar să obțineți informații despre volți (V) (tensiunea electrică capabilă să facă să funcționeze laptopul) și amperi (A) (cantitatea de curent pe care laptopul este capabil să o gestioneze corect) suportate de baterie și de hardware-ul laptopului. O eroare în acest sens poate fi foarte periculoasă și poate duce la un scurtcircuit devastator, care ar putea deteriora laptopul, ar putea arunca afară sistemul electric sau, chiar mai rău, ar putea provoca vătămări corporale persoanei care încearcă să încarce laptopul. Prin urmare, citiți cu atenție în continuare și, dacă nu sunteți sigur ce trebuie să faceți, cereți sfatul unei persoane mai experimentate.

În mod normal, informațiile privind volții și amperajul sunt marcate pe încărcătorul original al laptopului, dar pot fi obținute și de pe eticheta lipită pe partea inferioară a laptopului, care conține, de asemenea, informații precum adresa MAC și numărul de serie, sau de pe eticheta atașată pe baterie (presupunând că o mai aveți la dispoziție).

Deci, verificați volții și amperajul necesar pentru a alimenta bateria. De obicei, la laptopuri, volții poate varia între 15V și 24V curent continuu (sau DC), în timp ce amperajul poate varia între 3A și 5A (în funcție de puterea laptopului). Atunci când trebuie să faceți alegerea, așa cum vă voi explica mai jos, asigurați-vă că volții de ieșire (output) sunt aceeași cu cei indicați pe laptop (pentru a evita problemele de supraîncărcare) și că amperajul este cel puțin la fel de mare ca cel indicat pe laptop.

Un încărcător compatibil de 5A este de asemenea bun pentru încărcarea unui laptop de 3A, nu trebuie să conectați un încărcător cu un amperaj mai mic decât cel cerut de laptop, deoarece riscați să provocați daune grave prin arderea încărcătorului (care, în acest caz, ar trebui să genereze o cantitate excesivă de curent pentru a alimenta corect laptopul).

Verificați mufa de alimentare

Verificați mufa de alimentare

După ce aveți informațiile necesare despre volți și amperi, trebuie să luați în considerare un ultim detaliu fundamental. Tipul de mufă pentru alimentare,  acceptată de laptopul pe care îl aveți. De obicei, conectorul de alimentare este situat pe unul dintre panourile laterale ale laptopului. Nu toate sunt la fel, deoarece fiecare producător are un conector diferit (cu lungime și grosime diferită) și nu este neobișnuit să găsiți conectori de alimentare diferiți la laptopuri de la același producător.

Așadar, atunci când alegeți, asigurați-vă că dispozitivul de încărcare nu are doar un singur conector (dedicat, de exemplu, unui anumit model de laptop), din fericire, majoritatea încărcătoarelor compatibile includ aproape toate conectoarele disponibile, care pot fi instalate cu ușurință la capătul cablului de încărcare.

Conector pentru Mac

În ceea ce privește laptopurile Apple, problema este diferită. Pentru cele mai recente MacBook-uri (inclusiv Air și Pro), sunt disponibile trei tipuri specifice de conectori, pe care le veți găsi mai jos.

  • Pe MacBook-urile produse din 2009 până în 2012 este posibil să găsiți conectorul „L” numit MagSafe,
  • Pe MacBook-urile produse din 2012 până în 2015 este posibil să găsiți conectorul „T” numit MagSafe 2,
  • Cu toate acestea, pe Macbook-urile produse începând cu anul 2016 se poate găsi conectorul USB Type-C.

De câțiva ani încoace, laptopurile care rulează sistemul de operare Windows suportă și încărcarea prin portul USB-C, ceea ce face ca improvizarea unui încărcător să fie mult mai ușoară, așa cum vă voi explica în detaliu mai jos.

Încărcare laptop fără încărcător

Acum că am încheiat partea teoretică a acestui articol, vă voi explica care este modul de încărcare laptop fără încărcător. În practică, puteți alege să cumpărați un powerbank reîncărcabil, util pentru alimentarea bateriei incluse în laptop, sau să cumpărați un încărcător compatibil, pe care îl puteți folosi atât pentru operațiunile de încărcare, cât și pentru alimentarea laptopului direct de la rețeaua de curent.

Baterie externă/powerbank

Baterie externă powerbank

Dacă doriți să utilizați o baterie externă (powerbank) pentru a încărca bateria laptopului, trebuie să aveți în vedere achiziționarea unui dispozitiv cu amperaj suficient pentru a furniza energia necesară pentru încărcare. Personal, vă recomand să optați pentru un dispozitiv cu o capacitate de 20.000 mAh sau mai mult, astfel încât chiar și bateriile laptopurilor mai mari să poată fi reîncărcate fără probleme.

De asemenea, acordați atenție pachetului de conectori inclus în pachetul de vânzare. Citiți cu atenție specificațiile produsului și asigurați-vă că sunt prezenți diverși conectori de alimentare pentru utilizarea cu laptopul (de exemplu, MagSafe pentru Mac-urile mai vechi, conectori pentru laptopurile obișnuite sau conectori USB Type-C pentru laptop-urile moderne).

Personal, vă sfătuiesc să nu folosiți sursa de alimentare powerbank dacă aveți nevoie de o putere de calcul extrem de mare, fiind o sursă de alimentare cu o capacitate limitată, deoarece ați putea rămâne rapid fără curent atunci când nu vă așteptați. Prin urmare, dacă intenționați să folosiți laptopul în sesiuni lungi sau cu consum mare de energie, vă recomand să optați pentru un încărcător compatibil.

De asemenea, există powerbank-uri cu o capacitate mare și o priză de curent (acestea vin cu un adaptor) la care puteți conecta în mod normal laptopul. Acestea costă mai mult dar s-ar putea să aveți nevoie de ele în cazurile în care aveți la dispoziție încărcătorul laptopului, dar nu aveți o priză la care să-l conectați.

Încărcător universal pentru laptop

Încărcător universal pentru laptop

Dacă intenționați să alimentați laptopul (sau să reîncărcați bateria) direct de la rețeaua de curent, vă puteți baza pe un încărcător universal/compatibil, adică pe un dispozitiv de încărcare care se poate adapta la tensiunile/amperajele solicitate de diferite tipuri de laptopuri, datorită conectorilor furnizați și transformatorului care poate fi personalizat.

În cele din urmă, înainte de a continua cu achiziția, asigurați-vă că încărcătorul pe care îl veți alege are conectorul potrivit pentru laptopul vostru. În general, utilizarea acestor încărcătoare este extrem de simplă, tot ce trebuie să faceți este să identificați conectorul potrivit pentru laptop, să îl atașați la capătul cablului de alimentare și să utilizați dispozitivul în același mod în care ați face-o cu cel original.

Dacă aveți un laptop care se poate încărca prin USB-C, sunteți norocoși, deoarece puteți folosi orice încărcător de telefon sau tabletă care îndeplinește standardele Power Delivery. În general, recomand să folosiți numai încărcătoare fabricate de companii de renume, dar odată îndeplinită această cerință, le puteți folosi fără să vă faceți griji. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont este că, cel mai probabil, laptopul se va încărca mai încet și, dacă îl utilizați pentru sarcini de lucru complexe, s-ar putea să observați că bateria se va descărca oricum, deși mai încet.

În ceea ce privește laptopurile Apple, pentru a evita deteriorarea și surprizele neplăcute la pornire, vă recomand să cumpărați cabluri și încărcătoare originale. Dacă trebuie să încărcați un telefon fără încărcător, vă sfătuiesc să citiți articolul încărcare telefon fără încărcător.