Încărcare telefon fără încărcător

Încărcare telefon fără încărcător. Bateria telefonului vostru mobil este descărcată și nu o puteți reîncărca deoarece nu aveți încărcătorul? Utilizarea intensă a telefonului mobil chiar dacă bateria este încărcată 100%, de multe ori nu ține o zi întreagă (mai ales dacă îl utilizați pentru înregistrare video). Asta înseamnă că atunci când nu sunteți acasă sau la birou, riscați să rămâneți fără baterie și nu mai puteți utiliza telefonul.

Încărcare telefon fără încărcător

În acest articol despre, încărcare telefon fără încărcător, vom vorbi despre cum puteți să încărcați telefonul mobil fără încărcător prin intermediul unor dispozitive care vă permit să reîncărcați bateria atunci când nu sunteți acasă sau la birou și nu aveți o priză de curent pe lângă voi.

Încărcare telefon fără încărcător

Deci, dacă vă întrebați care este modul de încărcare telefon fără încărcător, mai jos veți găsi câteva dispozitive care vă permit să încărcați bateria telefonului fără să utilizați încărcătorul telefonului. Pentru mai multe detalii, citiți în continuare acest articol.

Power Bank

Power Bank

Primul sfat pe care vi-l dau pentru încărcare telefon fără încărcător, este să folosiți un dispozitiv Power Bank. Acest dispozitiv vă permite să reîncărcați telefoane mobile, tablete și orice alte dispozitive portabile atunci când nu sunteți acasă sau la birou. În acest dispozitiv sunt baterii care țin curentul electric și apoi îl transmit prin porturile USB dispozitivelor care sunt conectate la el.

În general, dimensiunea unui Power Bank este similară cu cea a unui telefon, dar poate fi și mai mică sau mai mare. Deoarece există baterii înăuntru, cu cât este mai mare dimensiunea sa, cu atât mai multă încărcare poate ține. Acestea fiind spuse, un dispozitiv Power Bank poate fi transportat în geantă sau în buzunar.

Pe piață sunt disponibile multe modele Power Bank. Ceea ce vă sfătuiesc să faceți este, în cazul achizițiilor online, să citiți recenziile lăsate de alți utilizatori, pentru a va da seama dacă dispozitivul poate fi de bună calitate.

Pe lângă aceasta, vă recomand să verificați și alte caracteristici tehnice, care vă pot ghida spre o alegere mai precisă. În primul rând, verificați capacitatea sa de încărcare, care este exprimată în miliamperi (mAh). Puteți citi această valoare pe ambalaj sau în descrierea dispozitivului, în cazul achiziției online.

De asemenea, verificați capacitatea bateriei telefonului. Capacitatea Power Bank-ului trebuie să fie egală sau mai mare decât cea de la bateria telefonului, astfel încât să fiți siguri că puteți efectua cel puțin o încărcare completă. Dacă capacitatea este mai mare, căutați un Power Bank cu o capacitate de 20000 mAh, în acest caz veți putea reîncărca telefonul de mai multe ori.

Un alt lucru fundamental este intensitatea curentului, măsurată în amperi (A), care afectează timpii de încărcare al dispozitivelor. De obicei, un port USB 2.0 are un amperaj de 500mA, în timp ce un port USB 3.0 este de 900mA. În cazul încărcării rapide (tehnologia QuickCharge Qualcomm), poate ajunge chiar și la 4,6 A. Evident, pentru a profita de aceste intensități este necesar ca și telefonul să suporte aceste amperaje.

În plus, verificați și valoarea tensiunii al Power Bank-ului pentru încărcarea oricărui dispozitiv, care în general este de aproximativ 5V. Dacă luați în mână încărcătorul furnizat și verificați valorile tensiunii și intensității curentului și le înmulțiți, veți obține o valoare care determină puterea electrică (exprimată în Watt).

Dacă valoarea puterii al Power Bank-ului este egală sau apropiată cu câteva zecimale de cea a încărcătorului original, atunci nu există probleme și îl puteți achiziționa în siguranță. Cu toate acestea, nu trebuie să fie niciodată mai mare, pentru a evita deteriorarea bateriei.

Totuși, țineți cont de faptul că valoarea intensității curentului indicată pe un Power Bank nu reflectă de fapt ceea ce va fi generat prin conectarea telefonului deoarece datorită cipurilor instalate, acesta se va echilibra în funcție de ceea ce are nevoie telefonul.

În cele din urmă, verificați porturile de ieșire al Power Bank-ului, care trebuie să fie compatibile cu telefonul vostru. De exemplu, puteți găsi porturi USB A (în format 2.0 sau 3.x) sau porturi Type-C, compatibile cu telefoanele de ultimă generație.

Husă cu baterie externă

Husă cu baterie externă

Similar cu Power Bank-urile sunt husele cu baterie externă. Aceste produse nu sunt altceva decât huse potrivite pentru anumite modele de telefoane cu o baterie în interior care le permite să fie reîncărcate. Husele în cauză, integrând o baterie externă, tind să crească greutatea și dimensiunea telefonului atunci când sunt utilizate.

De obicei, caracteristicile tehnice ale acestor produse sunt puține, deoarece sunt disponibile pentru anumite modele de telefoane. Singurul lucru pe care îl puteți afla este capacitatea bateriei care indică numărul de cicluri de încărcare care pot fi efectuate pe telefon.

Încărcător wireless

Încărcător wireless

O altă soluție care ar putea fi potrivită pentru voi este un încărcător wireless, în locul încărcătorului clasic. Cu toate acestea, această soluție nu este disponibilă pentru toate telefoanele, deoarece încărcarea wireless trebuie să fie suportată de telefon sau tabletă. Multe telefoane, precum cele mai noi modele ale unor mărci cum ar fi Samsung și Apple, acceptă această tehnologie și este posibil să folosiți acest tip de dispozitiv pentru a încărca bateria telefonului.

Funcționarea încărcării wireless se bazează pe principiul inducției electromagnetice și rezonanței electrice. În termeni simpli, un câmp electromagnetic este generat printr-un circuit generat de bobinele prezente pe cele două suprafețe (cea a încărcătorului și cea de pe spatele telefonului) foarte apropiate una de cealaltă, ceea ce permite transferul de energie dintr-o parte în alta. Pentru a efectua încărcarea, încărcătorul trimite mai întâi un semnal către telefon, pentru a identifica compatibilitatea, iar apoi primește informații despre puterea de ieșire care urmează să fie furnizată.

Acestea fiind spuse, în funcție de telefonul pe care îl dețineți, puteți cumpăra un încărcător wireless direct de pe site-ul producătorului sau puteți alege dintre cele compatibile. În acest caz, trebuie să verificați dacă există compatibilitate cu standardul Qi al consorțiului WPC, care este acum folosit de aproape toți producătorii de dispozitive care utilizează tehnologia de încărcare wireless.

Acest standard este esențial pentru a nu exista riscul de deteriorare a dispozitivului, menținând în același timp toate acele standarde de siguranță care pot păstra integritatea dispozitivului și a tot ceea ce îl înconjoară (inclusiv persoanele).

În general, încărcătoarele wireless sunt echipate cu un cablu USB pentru a fi conectate la o sursă de alimentare sau orice altă sursă care poate furniza energie printr-un port USB. De asemenea, există și soluții all-in-one datorită cărora este posibil să profitați de tehnologia de încărcare wireless direct pe o baterie portabilă. Este cazul unor tipuri de Power Bank-uri, care sunt echipate cu încărcare wireless care acceptă standardul Qi.

Încărcător de mașină

Încărcare telefon fără încărcător

Dacă călătoriți des cu mașina și folosiți unele funcții ale telefonului vostru, cum ar fi navigatorul prin satelit, trebuie să îl păstrați încărcat pentru a evita descărcarea rapidă a bateriei. În acest caz, puteți achiziționa o brichetă cu porturi USB de 12V.

În ceea ce privește intensitatea curentului, aceasta este gestionată și de telefon și de încărcător. Dacă telefonul mobil suportă de exemplu, Quick Charge 2.0 la 3A, și încărcătorul auto trebuie să aibă aceeași tehnologie pentru a trimite amperajul necesar. Dacă această cerință nu este îndeplinită, timpii de încărcare sunt prelungiți.

Încărcător solar

Încărcare telefon fără încărcător

O altă soluție este să folosiți baterii cu celule solare. Există încărcătoare care se încadrează în categoria Power Bank-urilor și au panouri solare mici care le permit să-și mențină încărcarea bateriilor dacă sunt expuse la lumina soarelui.

Funcționarea acestora se bazează pe exploatarea energiei electrice generate de efectul fotovoltaic. Celula fotovoltaică este compusă dintr-un semiconductor, precum siliciul, ai cărui electroni sunt „excitați” în contact cu lumina directă a soarelui. Acest proces generează energie electrică, care este apoi stocată în baterii.

Din păcate însă, caracteristicile electrice ale celulelor fotovoltaice depind în mare măsură de cantitatea și intensitatea luminii la care sunt expuse. Din acest motiv, bateria aflată în posesia lor poate avea un procent de încărcare diferit.

Cablu OTG

Cablu OTG

Dintre metodele menționate mai sus, poate nu v-ați gândit la o soluție suficient de simplă. De exemplu, conectați telefonul la portul USB al altui dispozitiv. De obicei, este suficient să conectați un telefon mobil la un computer prin cablu USB pentru a începe încărcarea bateriei.

Dacă nu aveți un computer, puteți utiliza un cablu OTG pentru a conecta două dispozitive portabile, cum ar fi un telefon la un alt telefon sau un telefon la o tabletă. Procedând astfel, telefonul mobil se va reîncărca din bateria celuilalt dispozitiv.

Acest cablu OTG este format dintr-un capăt „masculin”, pentru al conecta la un dispozitiv, iar celălalt „feminin”, pentru a primi cablul USB la care este conectat celălalt dispozitiv.

Pentru a efectua această operațiune, conectați cablul OTG la dispozitivul portabil de la care doriți să luați curent. Apoi trebuie să conectați telefonul, în acest fel telefonul mobil se va reîncărca, consumând treptat bateria celuilalt dispozitiv.

Încărcător de urgentă cu dinam

Încărcător de urgentă cu dinam

O altă soluție pentru încărcare telefon fără încărcător este să utilizați un încărcător cu manivelă. Acest tip de dispozitiv este echipat cu un dinam care generează curent electric atunci când manivela este rotită continuu.

Partajarea wireless

Partajarea wireless

O altă soluție pentru încărcare telefon fără încărcător este să utilizați un alt telefon cu funcția de partajarea wireless a bateriei. Unele telefoane în special cele de ultimă generație, cum ar fi cele din gama Samsung S21 și Google Pixel 6, au capacitatea de a partaja bateria cu alte telefoane, prin wireless (încărcare inversă).