Ce este Metaverse și cum funcționează

Ce este Metaverse și cum funcționează. Nu avem de-a face cu o tehnologie și nici măcar cu un termen inventat de Zuckerberg, ci cu un proces inevitabil de convergență digitală care a început în ultimul deceniu al secolului trecut și care își are originile adânc în gândirea modernă. Metaversul este viitorul internetului, un ansamblu de spații virtuale traversate de avatare, cu un pas înaintea realității virtuale.

Metaversul, strict vorbind, nu este nou. Își are originea în cultura cyberpunk și a intrat în lumina reflectoarelor anul trecut, când Facebook a decis să numească numele grupului (care controlează platformele Facebook, WhatsApp, Instagram și Quest) Meta și să lanseze un proiect cu acest nume. Imediat după aceea, Microsoft a anunțat integrarea Metaverse-ului în platforma Teams cu Mesh: utilizatorii vor putea, peste ceva timp, să aibă un avatar cu care să participe la întâlniri de serviciu.

Ce este Metaverse și cum funcționează

Aceste anunțuri ale marilor companii de tehnologie au fost urmate de alte câteva. Printre acestea se numără crearea Metaverse Standards Forum, un loc în care principalele organizații active în acest domeniu vor colabora pentru a promova standardizarea pragmatică și oportună care va fi esențială pentru un Metaverse deschis și incluziv.

Înființat de 37 de membri, Metaverse Standard Forum a crescut și include diverse organizații și companii, consorții industriale, furnizori de platforme, producători de hardware și organizații de utilizatori finali. Bineînțeles, pe lângă Meta, sunt membri Adobe, Microsoft, Huawei, Nvidia, Epic Games, World Wide Web Consortium (W3C), Qualcomm, Sony Interactive Entertainment și alte aproximativ 30 de companii și organizații de diferite tipuri. De pe listă lipsește însă Apple.

Porțile de acces către Metaverse

Apple a prezentat în urmă cu câteva săptămâni Vision Pro (o marcă comercială aparent deja înregistrată de Huawei în urmă cu 4 ani), dispozitivul de realitate mixtă, adică VR/AR virtual și augmentat. Acest produs va fi disponibil începând cu anul 2024. Însă, după cum a remarcat un jurnalist de la Financial Times, în toate prezentările făcute de gigantul din Cupertino un cuvânt a lipsit cu desăvârșire: Metaverse.

Meta nu stă cu mâinile în sân și a dezvăluit noul său dispozitiv, Meta Quest 3, care va ajunge pe piață în toamna anului 2023. În afară de tehnologia diferită și de preț (Apple Vision Pro va costa în jur de 3.500 de dolari, în timp ce Meta Quest 3 va costa puțin sub 600 de euro), ambele sunt necesare pentru a participa fizic la Metaverse care nu este fizic.

De fapt, Metaverse promite să aducă interacțiunea umană într-o lume imersivă, în care oamenii vor putea interacționa unii cu alții ca și cum ar fi prezenți fizic. Un mediu care constă într-un sistem de realități virtuale. Am putea vedea un set de universuri virtuale care se întind pe mai multe platforme, fiecare cu propriile reguli și povești. Ar exista, de asemenea, economii în care utilizatorii ar putea cumpăra și vinde bunuri și servicii. În acest moment, ne putem întreba cum va putea Metaversul să gestioneze tranzacțiile financiare. Va fi interesant de văzut cum se va schimba Metaverse în timp și la ce alte evoluții ne putem aștepta de la această platformă.

Dar să vedem în detaliu ce este Metaversul, știind că nu este posibil să îl definim exact.

Originile termenului Metaverse

Metaversul este un termen inventat de Neal Stephenson în cartea de cultură cyberpunk Snow Crash (1992), descrisă de autor ca un fel de realitate virtuală împărtășită prin intermediul internetului, în care o persoană este reprezentată în trei dimensiuni prin intermediul unui avatar. În această lume, diferența dintre clasele sociale este reprezentată de rezoluția propriului avatar (cu cât este mai definit și mai bogat în detalii, cu atât mai mult reflectă un statut social ridicat) și, în consecință, de posibilitatea de a avea acces la locuri exclusiviste.

Nu numai că avatarul are de-a face cu noi, dar noua dimensiune (spre) ne pune față în față cu o temă fundamentală a dezvoltării umane, identitatea: nu numai cea digitală, ci și cea globală. Vorbim, așadar, despre adevărate stări de conștiință în devenire, despre schimbări în profunzime, oriunde există o reprezentare.

Ce este Metaverse

Ce este Metaverse și cum funcționează

Ce este Metaverse și cum funcționează? Metaversul este un univers digital rezultat din multiple elemente tehnologice, inclusiv video, realitate virtuală și realitate augmentată. Utilizatorii accesează Metaverse prin intermediul unor ochelari 3D și trăiesc experiențe virtuale: pot crea avataruri realiste, pot întâlni alți utilizatori, pot crea obiecte sau proprietăți virtuale, pot merge la concerte, conferințe, pot călători și multe altele.

Metaversul se dezvoltă în domeniul digital, materia sa este reprezentată de date și informații, în strânsă corelație cu universul obiectiv, structura sa este spațio-temporală, la fel ca universul fizic. Este o structură compusă din lungime, lățime, adâncime și timp: spațiul cibernetic, în esență un univers creat și alimentat de rețelele de comunicare globale.

Este timpul pentru experiență, toată lumea vrea să simtă, să experimenteze, chiar și în formă digitală, așa că a sosit momentul pentru un nou salt în țara avatarurilor. Metaversul este un pas în plus pe drumul spre emanciparea digitală și are sens doar în cadrul unei viziuni globale și compozite a complexității actuale: a fi instruit corect pentru a utiliza un document Excel la potențialul său maxim este la fel de important ca și a ști cum să gestionezi o construcție într-o platformă de Realitate Virtuală – VR.

Rolul realității virtuale

Realitatea virtuală este mediul media nativ al Metaversului. Alegerea virtualității provine din convergența a două modele majore ale informaticii: informatica ubicuă, în care informatica apare oricând și oriunde, odată cu dezvoltarea dispozitivelor mobile, din ce în ce mai ușoare și mai puternice, care pot fi purtate, și informatica în cloud, care permite accesul la date și stocarea lor practic infinită.

Această convergență a permis ca portabilitatea în rețea a mediilor grafice care simulează spațiul, perspectiva și lumina dezvoltate de grafica computerizată să fie mai ușoară și mai ieftină, partajabilă și în timp real.

Ceea ce dă sens și continuitate între Universul Sensibil și Metaversul Digital, pe lângă corelația dintre date și realitate, este împărtășirea valorilor, a unei ipoteze Gaia care, în timp, a căpătat tot mai mult corp și substanță în prezența bine stabilită a rețelei, a sistemului nervos care a obiectivat Noosfera, sfera gândirii umane a lui Pierre Teilhard de Chardin, devenită Infosfera în gândirea modernă a lui Pierre Levy.

Care este rolul mărcilor în Metaverse?

Care este rolul mărcilor în Metaverse

 • 25% au obiective de vânzare virtuală (NFT, produse), dintre care majoritatea au o prezență stabilă pe platforme;
 • 33% utilizează Metaverse pentru a-și promova brandul și pentru a-și lărgi baza de clienți, majoritatea având o prezență stabilă pe platforme;
 • 37% lansează produse noi prin intermediul canalului Metaverse, majoritatea prin campanii și spoturi publicitare;
 • 5% promovează articole deja existente pe piață;
 • 21% și-au dezvoltat propriile soluții, fără a valorifica platformele existente.

Raportul McKinsey Digital twins arată că utilizarea virtuală a resurselor fizice, potențiale și reale echivalente cu obiecte, procese, persoane, locuri, infrastructuri, sisteme și dispozitive la nivelul întreprinderii poate fi utilizată pentru a crea metaversul de afaceri al viitorului.

În conformitate cu importanța tot mai mare, aceștia devin instrumente-cheie pentru optimizarea proceselor și a deciziilor în fiecare sector. În acest sens, companiile pot începe călătoria către metaversul companiilor prin adoptarea unui twin digital care are la bază un produs de date, evoluând în timp pentru a oferi capacități tot mai predictive. În plus, organizațiile pot adopta o interconectare a mai multor twins digitali pentru a debloca și mai multe cazuri de utilizare și pentru a stratifica tehnologiile suplimentare necesare pentru a transforma această rețea de twins digitali într-un Metaverse al companiei.

Cum să intri în Metaverse

Ușile Metaversului sunt accesibile tuturor celor interesați și nu sunt necesare cunoștințe speciale de utilizare a calculatorului. Sunt necesare doar câteva instrumente pentru a avea acces:

 1. Un PC sau laptop care poate fi înlocuit de un telefon sau tabletă
 2. O conexiune la internet pentru a putea interacționa cu lumea web
 3. Un cont pe una dintre platformele lumii virtuale Metaverse
 4. Pentru a face experiența mai captivantă, se pot folosi și ochelari de realitate augmentată.

Cele mai populare platforme pentru a intra în Metaverse. Există multe lumi digitale care se adresează utilizatorilor și care pot fi accesate prin browsere, aplicații sau dispozitive de realitate virtuală. Iată care sunt principalele platforme pentru a intra în Metaverse:

 • Decentraland este o lume de realitate virtuală din Metaverse creată de Ethereum. În acest univers virtual, utilizatorii, odată înregistrați, pot crea clădiri virtuale, case, parcuri și pot percepe taxe pentru vizitarea acestora. Toate obiectele virtuale din Decentraland pot fi achiziționate cu o criptomonedă numită MANA. Decentraland a găzduit, de asemenea, un festival de muzică cu Paris Hilton. Intrarea în Metaversul Decentraland este foarte ușoară, trebuie doar să accesați site-ul, să vă creați un cont cu avatarul vostru și să începeți să explorați.
 • Sandbox este un Metaverse virtual care a devenit popular de când și-a anunțat parteneriatul cu Meta. Avatarele sale au un stil vizual de tip blocky, precum Minecraft, și pot construi, deține și monetiza folosind NFT și SAND.
  Sandbox a încheiat, de asemenea, parteneriate cu peste 165 de mărci pentru a crea avataruri în lumea virtuală ale unor celebrități precum Snoop Dog și The Walkind Dead. Platforma Sandbox nu este încă disponibilă, dar, în timp ce așteptați, puteți vizita site-ul și interacționa cu comunitatea.
 • Stageverse este o nouă platformă virtuală pentru experiențe imersive. Aceasta a debutat la concertul Muse și permite utilizatorilor să experimenteze concerte prin intermediul unor imagini 3D la 360° și efecte speciale. Stageverse poate fi accesată prin intermediul aplicației Oculus Quest pentru dispozitive iOS și Android.

Posibile aplicații ale Metaversului

Vor fi Metaversul și realitatea virtuală un mediu neutru, așa cum este web-ul (cel puțin în elementele sale fundamentale)? Va putea Code Authority să se adapteze la nevoile și cerințele oamenilor? Greu de prezis. Deocamdată, ne limităm la a enumera pe scurt câteva domenii de activitate, dintre care unele sunt deja prezente în lumile virtuale.

Divertisment, jocuri

Unul dintre primele și cele mai evidente domenii de aplicare a virtualității, în toate gradele sale de separare de realitate. Aspectul cel mai interesant va fi apariția unor platforme de joc originale în cadrul Metaversului, care să exploateze resursele interne ale lumii în care se desfășoară, sau crearea unor spectacole native virtuale capabile să adune un public în comparație cu care Woodstock este un festival ca un târg.

Fashion

Branduri de lux precum Gucci, Dolce & Gabbana, LV, Etro, lanțuri de fast fashion precum Zara, H&M, Benetton și îmbrăcăminte sport, în plin efect FOMO (fear of missing out), nu au ratat ocazia de a-și deschide magazinele emblematice în districtele Metaverse Fashion Districts, creând experiențe captivante pentru utilizatori. Un exemplu în acest sens a fost Metaverse Fashion Week, care a avut loc în martie anul trecut în Decentraland și a fost prima și cea mai mare săptămână a modei digitale din lume, cu patru zile de prezentări de modă și peste 60 de mărci, designeri și artiști renumiți.

Alimente și băuturi

Unele mărci de produse alimentare și băuturi și-au stabilit deja pe deplin prezența în Metaverse, în timp ce altele încep să facă primii pași prin lansarea unor proiecte experimentale pentru a atrage și a distra, a crea etichete NFT și a crea conținut digital unic și de calitate.

Formare și educație

Comunități de practică, ateliere de lucru, simulatoare. Metaversul este locul ideal pentru a avea experiențe cu un puternic impact emoțional, dar și educațional. De la team building la medicină, de la școlile de navigație la sălile de curs universitare, virtualul permite experiențe la fel de memorabile ca și, uneori, mai mult decât cele reale.

Artă, teatru, arhitectură și design

Metaversul în sine este opera creatorilor. Norocul lumilor virtuale constă în aderarea creativilor la platformă, contribuind astfel la construcția de lucruri, medii, obiecte care vor face Metaversul locuibil. Fără îndoială, activitățile nativilor virtuali sunt în mod esențial creative.

Tocmai în Decentraland Pini Group, compania multinațională de inginerie a creat proiectul Helmallery, o inițiativă care, datorită colaborării cu Helm, a permis să își virtualizeze arhitectura. De fapt, într-una dintre principalele metaversuri existente până în prezent a fost dezvoltată o clădire cu mai multe etaje, care va găzdui NFT a operelor unor artiști de renume internațional.

Clădire care va găzdui NFT în Metaverse

Științe sociale, marketing, comunicare

O caracteristică a lumilor sociale virtuale este, ca să spunem așa, metabolismul cultural foarte rapid pe care îl au. Simularea eficacității unui punct de vânzare sau a unei campanii de marketing, verificarea interesului publicului pentru un produs, crearea unui concurs sau conceperea unui personal creativ hibrid real/virtual: Metaversul permite răspunsuri și verificări la fel de bine și mai bine decât orice sondaj, permite crearea unui prototip nu numai al unui obiect, ci și realizarea unui prototip social și testarea produsului.

Orașul virtual, geolocalizarea

Orașul virtual și orașul real, harta și teritoriul se pot suprapune până la punctul de a se combina sau, dimpotrivă, pot deveni o extensie a celeilalte. Geolocalizarea și combinarea realului și a virtualului se numără printre cele mai promițătoare domenii.

Birou virtual și Smart Working

Evoluția tehnologiilor de identitate, munca agilă, conferințele telefonice. Toate acestea sunt tehnologii și soluții de comunicare și de lucru pe care le cunoaștem și care își găsesc cea mai eficientă sinteză în virtualitate, iar marii actori de pe această piață oferă deja scenarii și produse publicului și companiilor. Dacă va exista vreodată un booster pentru Metaverse, acesta va fi din nou Office Automation, care va deschide calea, ca și în cazul web-ului.

Facebook, un Metaverse privat?

Nu există încă detalii, dar Marc Zuckerberg a vorbit despre un proiect numit Metaverse în timpul convenției Facebook Connect 2021, prezentând Horizon Home, care pare a fi primul pas. Este vorba despre noua casă a platformei de realitate virtuală Oculus, care permite personalizarea acestui spațiu în cadrul căruia se pot invita avatarurile prietenilor. În ciuda asigurărilor date de directorul financiar al Facebook, David Wehner, cu privire la un Metaverse responsabil, problemele acumulate de Big Digital Five sunt atât de mari și complexe încât este îndoielnic.

După Zuckerberg, Nadella de la Microsoft a vorbit și el despre Metaverse la evenimentul Ignite, unde a fost prezentat un videoclip al unei întâlniri Teams între doi manageri de la Accenture: unul în carne și oase, celălalt în versiunea sa de avatar.

Avatar doi manageri

De la Web la Metaverse și invers

Realitatea virtuală nu înlocuiește World Wide Web. Interoperabilitatea între lumi și platforme este unul dintre cele mai importante pariuri ale Metaversului, ba chiar putem spune că este pariul, aplicația care va permite ca platforma Metaversului să fie adoptată în același mod în care a fost adoptat Web-ul.

Este momentul potrivit pentru a merge dincolo de simpla automatizare și a adopta o viziune mai amplă, aducând transformarea digitală împreună cu o societate inteligentă, în care noile paradigme incluzive și centrate pe om sunt adoptate la toate nivelurile sociale, economice și culturale. Numai o viziune holistică surprinde toate realitățile: inovarea nu este o întreprindere privată.

Cât costă Metaverse?

După ce ați aflat ce este Metaverse și cum funcționează, poate vă întrebați cât costă Metaverse. Ei bine, vorbind în termeni de valoare economică, studiul recent al McKinsey, Value creation on metaverse, realizat prin intervievarea a peste 3.400 de consumatori și directori de afaceri, identifică potențialul metaversului în cifre.

Potrivit firmei globale de consultanță, până în 2030, metaversul va valora 5 trilioane de dolari, anunțându-se ca fiind cea mai mare nouă oportunitate de creștere pentru mai multe sectoare în următorul deceniu, având în vedere potențialul său de a permite dezvoltarea de noi modele de afaceri, produse și servicii și de a acționa ca un canal de implicare atât în B2B, cât și în B2C. Impactul potențial al metaversului, subliniază studiul, variază în funcție de sector, deși se crede că implicațiile se vor extinde în toate sferele.

De exemplu, cercetătorii de la McKinsey estimează că, până în 2030, Metaverse ar putea avea un impact de 2 trilioane până la 2,6 trilioane de dolari pe piața comerțului electronic, un impact de 180 miliarde până la 270 miliarde de dolari pe piața învățării virtuale academice, un impact de 144 miliarde până la 206 miliarde de dolari pe piața publicității și un impact de 108 miliarde până la 125 miliarde de dolari pe piața jocurilor de noroc.

Pe scurt, metaversul este o evoluție a conceptului de realitate virtuală, dar cu un accent mai mare pe socializare și interacțiune între utilizatorii care participă la el. Deși există preocupări legitime cu privire la utilizarea sa, multe companii văd metaversul ca pe o mare oportunitate pentru comerț și publicitate, astfel încât metaversul ar putea deveni o parte din ce în ce mai importantă a vieții noastre digitale în anii următori. Deci, dacă ați citit acest articol acum știți ce este Metaverse și cum funcționează.