Ce sunt NFT-urile?

Ce sunt NFT-urile? Ați auzit de NFT-uri, dar nu aveți nicio idee despre ce sunt acestea? Ei bine, în acest articol vă voi explica ce sunt NFT-urile și la ce se folosesc. Pentru mai multe detalii, citiți în continuare acest articol.

Ce sunt NFT-urile

Ce sunt NFT-urile?

NFT-urile sunt certificate digitale speciale concepute pentru a stabili proprietatea unui bun digital. Pe scurt, NFT-urile sunt o modalitate de a face un fișier unic. Acest lucru înseamnă că fiecare NFT este unic și nu este interschimbabil cu alte NFT-uri de același tip. Spre deosebire de Bitcoin, NFT-urile nu sunt, prin urmare, echivalente între ele, ci au o valoare diferită în funcție de caracteristicile lor unice.

La ce sunt folosite NFT-urile?

Să spunem că fac un desen pe calculator. Dacă mă decid să vă dau o copie, acel folder cu desenul îl vom avea toți. Cu alte cuvinte, nu este ca atunci când cumperi un tablou fizic, care este exclusiv al meu și, prin urmare, doar eu îl dețin. De fapt, dacă ar fi un obiect fizic, cum ar fi tabloul Mona Lisa, și m-aș decide să vi-l dau, atunci aș rămâne fără el.

Așadar, după cum am menționat deja, NFT-urile au rolul de a face un fișier unic. Dar de ce este necesar ca un fișier să fie unic? Pur și simplu pentru că valoarea multor lucruri se datorează rarității lor. Să luăm, de exemplu, diamantele: cu cât sunt mai puține, cu atât valoarea lor este mai mare. Fișierele, pe de altă parte, pot fi copiate și, prin urmare, același fișier poate fi partajat cu milioane de oameni care, prin urmare, vor avea toți același fișier. Revenind la discursul obiectului fizic, este ca și cum aș face o copie a unui tablou important, dar va fi întotdeauna o copie, pentru că originalul se află în muzeu.

Iată, așadar, la ce folosesc NFT-urile. Vă permit să știți care este fișierul original al unui anumit lucru. Există artiști care au decis să creeze lucrări certificate de NFT. Artistul Beeple a creat opera de artă digitală intitulată Everydays: the First 5000 Days, care a fost cumpărată cu peste 69 de milioane de dolari. În acest fel, cel care l-a cumpărat este sigur că are fișierul original și nu unul dintre numeroasele fișiere disponibile.

Cu toate acestea, arta digitală nu este singurul lucru care se vinde prin intermediul NFT. Unele persoane au început să vândă postări unice pe rețelele de socializare. Dar de ce să faci o postare unică pe o rețea socială? Pentru că atunci acel post capătă valoare. De exemplu, Jack Dorsey, creatorul Twitter, a vândut primul tweet din lume pe care l-a postat pentru aproximativ 2,5 milioane de dolari. Aceasta este o modalitate de a face digital ceva unic care poate deveni un obiect de colecție, la fel ca un obiect fizic care capătă valoare în timp.

Totuși, la fel ca în cazul bitcoinilor, nu este sigur că valoarea NFT va crește. Dimpotrivă, acestea ar putea chiar să scadă și, prin urmare, ca orice proprietate de acest tip, ar putea fi o investiție riscantă. Desigur, este posibil ca piața NFT să crească exponențial în anii următori, dar este posibil și ca ea să cadă în uitare, poate împreună cu alte criptomonede.

Așadar, feriți-vă de oamenii care profită de aceste moduri (există unele persoane care încep să își vândă NFT-urile pe baza valului de popularitate pe care acestea îl au, dar, bineînțeles, mai multe NFT-uri vor fi apoi fără valoare).

Cum funcționează NFT-urile

NFT-urile funcționează prin intermediul blockchain-urilor, adică sunt legate de blockchain-ul ales și, dacă se dorește, pot fi schimbate între utilizatori prin intermediul unor platforme speciale (cum ar fi, de exemplu, OpenSea), unde NFT-urile pot fi cumpărate și vândute în mod sigur și fiabil.

Creare NFT Binance

Procesul de creare a unui NFT nu este complicat, dar necesită timp și efort, precum și posibile costuri. Pentru a crea NFT-uri, trebuie mai întâi să fiți în posesia unui portofel digital (numit și portofel electronic sau e-wallet) pentru a gestiona NFT-ul și câștigurile generate de vânzarea sau schimbul acestuia (în bani reali sau în criptomonede). De asemenea, trebuie să știți că orice tip de bun digital poate deveni un NFT: o fotografie, un videoclip, o melodie, un fișier PDF, un emoticon și așa mai departe. În orice caz, există în principal trei pași pentru a crea un NFT:

  1. crearea propriu-zisă a NFT-ului, și anume alegerea tipului de resursă digitală pe care doriți să o transformați într-un NFT
  2. transformarea fișierului în NFT, și anume, codarea acestuia
  3. vânzarea NFT-ului.

Platforma Ethereum a fost prima care a introdus NFT, dar acum sunt disponibile și alte platforme, cum ar fi Cardano și Binance.

Investește în NFT

Investiția în NFT este oarecum diferită de investiția în criptomonede precum Bitcoin sau Ether. Deoarece NFT-urile reprezintă bunuri digitale, cel mai bun mod de a investi în ele este să căutați proiecte care vi se par interesante și apoi să le monitorizați evoluția în timp. În plus, este important de reținut că investiția în NFT implică și riscul de a vă pierde toți banii. Prin urmare, înainte de a lua orice decizie, asigurați-vă că vă documentați bine și că investiți doar suma pe care sunteți dispus să o pierdeți.

Exemple de NFT

Există diferite tipuri de NFT. Câteva exemple de NFT-uri celebre sunt CryptoKitties și Decentraland:

  • CryptoKitties este un joc în care se poate captura, crește și vinde pisici digitale rare,
  • Decentraland este o lume virtuală în care utilizatorii pot cumpăra, vinde și tranzacționa proprietăți virtuale.

Un alt exemplu de NFT este Axie Infinity, un joc în care creaturi numite Axies sunt crescute, adunate și antrenate. Artistul Cory Ondrejka, fostul director de creație al Linden Lab (compania de software care a dezvoltat Second Life), a creat lumea virtuală Another World, în care participanții au posibilitatea de a explora sau de a construi într-un mediu comun.

În cele din urmă, merită menționat și The Sandbox, o lume virtuală în care utilizatorii pot crea jocuri și aplicații, oferindu-le dezvoltatorilor posibilitatea de a-și monetiza creațiile cu ajutorul tehnologiei NFT. Acestea sunt doar câteva exemple a ceea ce este posibil cu ajutorul NFT. De fapt, NFT-urile pot fi folosite pentru a reprezenta orice, de la opere de artă și videoclipuri muzicale la licențe software și conturi de rețele sociale. În practică, NFT-urile pot fi utilizate pentru a urmări proprietatea oricărui bun digital.

Pe scurt, NFT-urile au schimbat modul în care oamenii pot achiziționa, schimba și comercializa bunuri digitale. Înainte de introducerea NFT, bunurile digitale erau, de fapt, ușor de duplicat și, prin urmare, necostisitoare. Acum, cu ajutorul NFT, fiecare bun digital poate fi verificat ca fiind unic și autentic, ceea ce îl face mult mai valoros. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce sunt NFT-urile.