Care este funcționarea unui calculator?

Care este funcționarea unui calculator? Dacă nu știți cum funcționează un calculator, sunteți în locul potrivit. În acest articol despre, care este funcționarea unui calculator, vă voi explica cum funcționează un PC. Pentru mai multe informații, citiți în continuare acest articol.

Care este funcționarea unui calculator?

Care este funcționarea unui calculator?

Oriunde ne uităm, calculatoarele au schimbat lumea din jurul nostru. În prezent, calculatoarele, indiferent de tip și dimensiune, se găsesc peste tot, de la școală la locul de muncă, acasă etc. Deși mulți oameni folosesc aceste forme de calculatoare în fiecare zi, rareori se întreabă care este funcționarea unui calculator.

Funcțiile calculatorului

De-a lungul timpului, oamenii au lucrat întotdeauna cu unelte și mașini care să-i ajute să rezolve probleme comune. O roabă, un ciocan, o mașină de scris sau un tractor sunt toate obiecte tipice create pentru a ajuta oamenii la munca manuală.

Cu timpul, însă, omul a început să se întrebe dacă este posibil să construiască o mașină capabilă să îl ajute în munca mentală, de exemplu rezolvând ecuații matematice sau mai degrabă observând stelele de pe cer. În loc să deplaseze sau să mute obiecte fizice, cum ar fi pământul sau pietrele, aceste mașini trebuiau să poată lucra pe baza unui set de informații care să descrie problema care trebuia rezolvată.

Cuvântul calculator provine din cuvântul latin computare care înseamnă a calcula sau a aduna, dar calculatoarele de astăzi sunt capabile de mult mai mult. Când cercetătorii informatici au descoperit cum să construiască o mașină gânditoare, și-au dat seama că aceasta trebuie să fie capabilă să îndeplinească patru sarcini diferite:

  1. să obțină informații de intrare;
  2. să stocheze informațiile primite;
  3. să prelucreze într-un anumit mod informațiile stocate;
  4. să furnizeze date de ieșire ca rezultat al prelucrării efectuate.

Cu toate acestea, primele calculatoare au fost realizate din lemn și metal, cu manete mecanice și roți de diferite dimensiuni. Abia în secolul al XX-lea, calculatoarele au început să utilizeze componente electrice. Aceste calculatoare timpurii, care au început ca niște calculatoare de bază pentru procesarea numerelor, erau însă uriașe și foarte lente. De fapt, un calculator de mărimea unei camere avea nevoie de câteva ore pentru a calcula rezultatul unei probleme simple de matematică.

În zilele noastre, suntem obișnuiți să folosim computerele pentru a comunica între noi, pentru a ne juca, pentru a controla roboți și aproape orice altceva ne trece prin cap. Calculatoarele moderne nu seamănă deloc cu vechile mașini de altădată, dar ele îndeplinesc aceleași patru sarcini.

Aceste patru sarcini, comune tuturor calculatoarelor, sunt, prin urmare, ceea ce face din aceste mașini de gândire un calculator în adevăratul sens al cuvântului. Toate calculatoarele, indiferent de tehnologia utilizată, efectuează întotdeauna aceleași patru sarcini: colectează informații de intrare, salvează aceste informații sub formă de date, procesează datele salvate într-o anumită ordine și, în final, produc rezultate.

Ce înseamnă input?

Toate informațiile care sunt furnizate calculatorului ca intrare (sau input în limba engleză) sunt introduse cu ajutorul unui dispozitiv periferic extern, cum ar fi, de exemplu, o tastatură, un mouse, un microfon sau o cameră foto. Cu toate acestea, computerele moderne pot primi, de asemenea, informații de intrare din mediul înconjurător prin intermediul unor senzori care detectează mărimi fizice (cum ar fi bătăile inimii prin intermediul unui ceas de mână sau mișcarea unui deget prin intermediul unui ecran tactil).

Cum sunt stocate și prelucrate datele?

Toate informațiile primite, indiferent de tipul lor, furnizează date calculatorului, care sunt apoi stocate în memoria de masă a acestuia. După aceea, creierul calculatorului (numit procesor sau CPU) preia datele stocate în memoria de masă și le procesează sau le modifică folosind un anumit algoritm (care, pe scurt, nu este altceva decât o serie de comenzi).

Procesorul trimite apoi datele procesate înapoi la memoria de masă pentru a fi stocate. Acest proces continuă la nesfârșit până când datele procesate de procesor sunt pregătite pentru ieșirea respectivă.

Ce înseamnă output?

Modul în care un calculator emite date (sau output în engleză) depinde de problemele de rezolvat pentru care a fost programat calculatorul. Un monitor de calculator, de exemplu, poate afișa text, imagini, filme, jocuri interactive, dar și alte lucruri virtuale.

În schimb, difuzoarele unui computer pot doar emite date sub formă de sunet. Cu toate acestea, dacă se dorește, datele transmise de un calculator pot fi, de asemenea, semnale electrice care pot controla mișcările unui robot. Atunci când computerele se conectează la internet, datele de ieșire ale unui computer (numit client) pot deveni, de asemenea, datele de intrare ale unui alt computer (numit server) și invers.

Calculatoarele fac parte integrantă din viața noastră, iar înțelegerea modului în care acestea funcționează ne permite să profităm la maximum de ele. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți care este funcționarea unui calculator.