Diferența dintre placa video dedicată și integrată

Care este diferența dintre placa video dedicată și integrată? Vă gândiți să cumpărați un calculator nou și nu știți dacă este mai bine să alegeți unul cu o placă video dedicată sau integrată? Dacă răspunsul este da, în acest articol vă voi explica care este diferența între placa video dedicată și integrată.

Diferența dintre placa video dedicată și integrată la PC sau laptop

Care este diferența dintre placa video dedicată și integrată?

Dacă vă întrebați care este diferența dintre placa video dedicată și integrată, trebuie să știți că, indiferent dacă este un calculator desktop sau un laptop, când sunteți pe cale să cumpărați un calculator nou, vă confruntați deseori cu dilema obișnuită: este mai bună o placă video integrată sau o placă video dedicată? În acest articol voi încerca să vă lămuresc orice îndoială, și vă voi explica ce diferență există între fiecare dintre aceste tipuri de GPU.

Placă video integrată

Placa video integrată, uneori numită integrated graphics, shared graphics solutions, integrated graphics processors (IGP) sau unified memory architecture (UMA), este un tip particular de placă video care nu are memorie video proprie și, prin urmare, folosește o parte din memoria RAM a calculatorului ca memorie video.

O placă video integrată are o cantitate de memorie video de ordinul MB și poate fi integrată cu exactitate fie în placa de bază ca parte a chipset-ului, fie împreună cu procesorul (la fel cum se întâmplă, de exemplu, în APU la AMD sau în produsele Intel Graphics HD).

Plăcile video integrate sunt mai puțin costisitoare decât plăcile video dedicate și aproape întotdeauna au performanțe foarte limitate. Folosirea lor este, așadar, recomandată celor care trebuie să utilizeze calculatorul doar în scopuri simple, precum navigarea pe internet, verificarea e-mailului sau chiar vizionarea videoclipurilor online cum ar fi YouTube etc (nu vă gândiți la jocuri cu grafică de ultima generație deoarece nu vor funcționa).

Placă video dedicată

Printre diferitele tipuri de plăci video existente, placa video dedicată reprezintă cea mai bună soluție din punct de vedere al performanței. Termenul dedicată se referă la faptul că, spre deosebire de placa video integrată, placa video dedicată are o memorie video proprie, cu mai mulți GB, cum ar fi GDDR3, GDDR5, GDDR5X, GDDR6 sau chiar HBM, HBM 2 sau HBM 3.

În general, plăcile video dedicate sunt montate pe placa de bază a PC-ului cu ajutorul unui slot de expansiune, cum ar fi PCI Express, AGP sau, în unele cazuri, și prin PCI. Plăcile video dedicate au avantajul de a putea fi înlocuite sau actualizate foarte ușor, chiar și fără ajutorul profesioniștilor. Plăcile video dedicate pot fi de asemenea utilizate împreună cu alte plăci video integrate sau dedicate.

Plăcile video dedicate au, în general, prețuri care pot varia de la sute până la mii de euro și, prin urmare, sunt recomandate celor care folosesc calculatoare în principal pentru a juca jocuri sau pentru cei care trebuie să lucreze cu software pretențios cum ar fi editare video etc.

Placă video partajată

Placa video partajată este pur și simplu o altă modalitate de a numi placa video integrată. Termenul comun se referă, de fapt, la caracteristica plăcilor video integrate care, neavând o memorie video proprie, este folosită o anumită cantitate de memorie RAM din calculator ca memorie video.

De exemplu, dacă utilizați o placă video partajată de 256 MB într-un calculator cu 8 GB de RAM (8.192 MB), memoria totală disponibilă pe calculator va scădea la 7.936 MB. Trebuie remarcat, însă, că cantitatea de memorie video partajată nu depășește de obicei niciodată 1GB și, dacă se dorește, poate fi, de asemenea, crescută sau diminuată după bunul plac din setările BIOS/UEFI de la placa de bază.

Plăci video hibride și plăci video externe

Pe lângă plăcile video deja menționate, pe piață este posibil, uneori, să găsiți alte două tipuri de plăci video: plăci video hibride și plăci video externe:

  • prin partajarea unei părți din memoria RAM din calculator și folosirea unei memorii cache dedicate, plăcile video hibride sunt ca o alternativă la plăcile video integrate și plăcile video dedicate, ceea ce le face, prin urmare, un pic mai scumpe decât plăcile video integrate, dar cu un preț decisiv mai scăzut decât cele dedicate. Cele mai frecvente implementări ale acestui tip particular de placă video sunt prin tehnologiile AMD HyperMemory și TurboCache de la NVIDIA.
  • plăcile video externe, numite și eGPU, sunt utilizate mai ales pe laptopuri pentru a ridica performanțele slabe oferite de placa video integrată sau dedicată. Pentru a utiliza o placă video externă, însă, este necesar să folosiți un port Thunderbolt adecvat (în versiunea 2 sau 3), de obicei este găsit și pe MacBook-urile de la Apple.

Deci, dacă ați citit până aici, la finalul acestui articol, acum ar trebui să știți care este diferența dintre placa video dedicată și integrată. Vă întrebați cum puteți dezactiva placa video integrată din PC? Dacă raspunsul este da, vă sfătuiesc să citiți un articol dedicat acestui subiect, în care am explicat care este modul de dezactivare placa video integrată din BIOS sau UEFI.