Instalare placa de bază în carcasă (montare)

Instalare placa de bază în carcasă (montare). Asamblarea unui calculator pe cont propriu poate părea un lucru destul de dificil. Cu toate acestea, cu puțină răbdare și cu mare atenție, este o operațiune la îndemâna tuturor, care, printre altele, nu necesită abilități tehnice specifice.

Instalare placa de bază în carcasă (montare)

După ce ați ales toate componentele pentru calculatorul vostru, trebuie să montați placa de bază în carcasă urmând pașii din acest articol.

Instalare placa de bază în carcasă

Pentru început aveți nevoie de un set de șurubelnițe cu cap magnetic. În primul rând, pentru a evita să deteriorați componentele electronice din calculator, asigurați-vă că descărcați energia electrică din corpul vostru, atingând cu ambele mâini un calorifer sau marginile metalice de la carcasa calculatorului, sau folosiți mănuși.

Așezați carcasa pe o suprafață posibil solidă, bine luminată și la o înălțime care vă permite să vă mișcați cu ușurință. Acum puneți carcasa în poziție orizontală, cu fața orientată spre voi și partea stângă orientată în sus, apoi deșurubați peretele lateral al carcasei și puneți-l deoparte. În funcție de carcasă, această ultimă operație poate fi făcută fie direct cu mâinile, fie cu ajutorul unei șurubelnițe. În funcție de carcasă, ar trebui să găsiți și câteva distanțiere pentru placa de bază.

distantiere placa de baza

Înșurubați cu mâinile sau cu o șurubelniță toate distanțierele necesare în găurile indicate în manualul de instrucțiuni de la placa de bază. Dacă nu găsiți aceste informații în manualul de instrucțiuni de la placa de bază, așezați momentan placa de bază în carcasă pentru a verifica poziția dintre găurile de pe placa de bază și cele din carcasă, astfel încât să înțelegeți câte distanțiere va trebui să înșurubați.

După ce înșurubați toate distanțierele necesare, scoateți panoul metalic și introduceți-l pe cel furnizat împreună cu placa de bază. Când faceți acest lucru, asigurați-vă că conectorii audio colorați sunt în partea din spate în carcasă și încercați să îl inserați în carcasă apăsând ușor marginile din interiorul carcasei.

conectorii audio

Acum luați placa de bază apucând-o posibil de acolo unde nu există componente electronice și introduceți-o în carcasă acordând o atenție deosebită în timp ce o înclinați cu porturile către spatele carcasei.

porturile din spate

Apoi verificați dacă distanțierele înșurubate anterior în carcasă, se potrivesc perfect găurilor de pe placa de bază. Odată ce placa de bază se sprijină pe distanțierele din alamă, mai întâi introduceți și înșurubați un șurub cu mâinile, pentru a nu mișca momentan placa de bază, și apoi toate șuruburile necesare, înșurubați-le bine cu o șurubelniță.

înșurubare suruburi

Dacă ați montat deja sursa de alimentare în carcasă, acum va trebui să conectați cablul pentru a putea alimenta placa de bază (ușor de recunoscut datorită dimensiunii mari) pe conexiunea specială care se găsește de obicei pe marginea plăcii de bază în apropierea sloturilor de memorie RAM. Când introduceți acest cablu mare, încercați să acordați o atenție deosebită direcției de introducere (în funcție de caz, acest cablu ar putea fi împărțit într-un conector de 20 + 4 pini din motive de compatibilitate). Pentru a facilita lucrurile, amintiți-vă că cârligul de plastic trebuie să fie întotdeauna orientat spre exterior.

cablu sursa de alimentare

Pe lângă cablul de alimentare de 20 sau 24 de pini, dacă ați instalat deja sursa de alimentare în carcasă, acum va trebui să conectați și un al doilea cablu mai mic, de 4 sau 8 pini, în funcție de placa de bază, care va trebui pentru putere suplimentară la procesorul vostru. În acest caz, atacul de pe placa de bază este de obicei lângă procesor.

alimentare procesor

Montare mufe placa de bază

După ce ați montat placa de bază în carcasă, tot ce trebuie să faceți este să conectați toate mufele de alimentare de la carcasă, adică mufele care provin de la panoul frontal al carcasei și care vă permit să porniți și să resetați calculatorul, mufele pentru LED-urile carcasei, hard disk, dar și mufa de la difuzorul încorporat (acesta prin unul sau mai multe beep-uri, va semnaliza pornirea normală a calculatorului, sau dacă este ceva în neregulă).

cablurile pentru hard disk audio etc

Pentru a conecta aceste mufe fără erori, trebuie doar să urmați cu atenție instrucțiunile din manualul plăcii de bază (chiar și pe placa de bază ar trebui să găsiți instrucțiuni), aveți grijă să conectați mufele cu textul orientat spre exterior (oricum nu se întâmplă nimic dacă le conectați cu textul spre interior).

Pentru a facilita conectarea acestor mufe, în pachetele plăcilor de bază moderne puteți găsi, de obicei, și un mic adaptor, numit Q-Connector în cazul ASUS, care vă permite să conectați mufele de alimentare fără a fi nevoie să le conectați direct la placa de bază.

Q-Connector de la ASUS

Montare cabluri placa de bază

După conectarea cablurilor de alimentare, va trebui să conectați numai cablurile USB, FireWire, audio (AC97 sau HD Audio), eSATA și toate celelalte cabluri care vă permit să alimentați porturile din față sau din spate.

Pentru conectarea corectă a cablurilor va trebui să consultați din nou manualul de instrucțiuni de la placa de bază, deoarece va trebui să potriviți culoarea cablului cu aceeași culoare a conectorului în cauză. De exemplu, cablurile USB au de obicei un conector albastru deschis …

conector cablu USB

… sau un conector negru.

conector negru USB

În schimb, cablurile FireWire sunt roșii, în timp ce cablurile audio sunt de obicei galbene. Cu toate acestea, aceste culori nu sunt întotdeauna respectate, așa că încercați să vă informați bine din manualul de instrucțiuni de la placa de bază. Acordați atenție faptului că contactele lipsă sunt utilizate pentru a evita introducerea cablurilor într-o direcție greșită, în acest mod se evită deteriorarea plăcii de bază.

De asemenea, pe site-ul nostru găsiți și alte articole despre cum se montează procesorul și cooler-ul pe placa de bază, cum se montează memoria RAM în PC sau cum se montează placa video. Pentru alte articole similare folosiți caseta de căutare.