Ce înseamnă memorie RAM dual channel

Ce înseamnă memorie Ram dual channel. În acest articol vom vorbi despre ce înseamnă memoria RAM dual-channel și ce alt hardware este necesar pentru o memorie Ram dual channel.

Ce înseamnă memorie Ram dual channel

Memoria RAM dual-channel este o versiune a memoriei multi-canal. Toate versiunile de RAM multi-canal sporesc viteza de transfer de date prin adăugarea mai multor canale de comunicare între memorie și controlerul de memorie.

Ce înseamnă memorie Ram dual channel

RAM-ul de pe modulul de memorie comunică cu restul computerului prin intermediul controlerului de memorie de pe unitatea de procesare centrală (cunoscută și ca procesor sau CPU) utilizând o magistrală. Unele controlere de memorie au mai multe canale de comunicare cu modulul de memorie.

Acest lucru permite un schimb mai rapid de date, deoarece datele pot fi trimise pe mai multe canale. Există controale de memorie construite cu un canal, două canale, patru canale, șase canale și opt canale. Arhitectura cu șase canale și opt canale este de obicei concepută pentru servere.

Există, de asemenea, câteva plăci de bază care rulează arhitectură cu trei canale. Arhitectura cu trei canale utilizează de asemenea intercalarea, care este o metodă de atribuire a adreselor de memorie la memorie într-o ordine setată.

Pentru arhitectura cu două canale, designul original a combinat două magistrale pe 64 de biți într-o singură magistrală pe 128 de biți. Creșterea performanțelor nu a fost însă suficientă. Producătorii au descoperit că două magistrale independente au sporit performanțele mai mult, astfel încât modelul este, de obicei, stabilit implicit pentru majoritatea procesoarelor moderne.

Ce alt hardware este necesar?

Pentru a profita de memoria cu mai multe canale, procesorul trebuie să aibă un controler de memorie care să accepte arhitectura cu mai multe canale, iar placa de bază trebuie să sprijine arhitectura. În plus, modulele RAM trebuie să fie potrivite ca grupuri care corespund nivelului de arhitectură multi-canal.

Plăcile de bază care acceptă arhitectură multi-canal vor avea în mod frecvent sloturi de memorie cu coduri de culori pentru a vă asigura că modulele potrivite sunt inserate.

Cel mai bine este să cumpărați RAM compatibil cu placa de bază și procesor dacă intenționați să profitați de memoria cu mai multe canale (dual channel). Dacă modulele de memorie care nu se potrivesc sunt inserate, acestea vor funcționa de obicei, dar la specificațiile celui mai lent modul.

Cum știu dacă dual-channel este activ?

Când este activ, pe ecranul inițial de pornire care afișează viteza și capacitatea memoriei, ar trebui să apară Dual Channel sau Dual Channel Interleaved undeva în setările de memorie. Ca alternativă, programele precum CPU-Z pot detecta și afișa și aceste informații. Avem un articol separat cu cele mai bune programe de testat memoria RAM sau procesorul.

Dacă doriți să accelerați în mod semnificativ calculatorul, arhitectura cu mai multe canale o poate face. Dar există o investiție semnificativă în hardware compatibil pentru a susține viteza.