Cine a inventat televizorul

Cine a inventat televizorul? Este greu să ne imaginăm vremurile de dinainte de inventarea televiziunii, în care singurul mijloc de difuzare, informare și divertisment era radioul, iar percepția vizuală în direct a conținutului lipsea. Într-o lume dominată deja de radio și de cinematograf, strămoșul televiziunii moderne, ca sistem de filmare și transmitere a imaginilor pe un ecran, s-a născut în SUA în 1927, însă data și locul sunt produsul unei concomitențe de factori și punctul culminant al unui proces etapizat care a început cu primele experimente cu cel puțin 20 de ani mai devreme. Dar întrebarea este, cine a inventat televizorul?

Cine a inventat televizorul

Dacă doriți să aflați cine a inventat televizorul și care este istoria lui, citiți în continuare acest articol și veți afla anul în care a apărut televizorul, când a apărut televiziunea alb-negru și care au fost problemele de transmisie.

Cine a inventat televizorul alb-negru

Cine a inventat televizorul? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie mai întâi să înțelegem ce înseamnă termenul în sine, deoarece, dacă vorbim despre nașterea televiziunii așa cum o concepem astăzi, atunci meritul trebuie atribuit lui John Logie Baird, un inginer scoțian care a făcut o demonstrație publică la Londra în 1926. Dispozitivul său a fost denumit televiziune electromecanică și a reușit să transmită semnalul de la Londra la New York prin intermediul unei linii telefonice, reușind chiar să prezinte imagini color în 1928.

Cu toate acestea, acesta nu a fost primul experiment pe această temă, deoarece, într-o formă mai primordială, ne putem întoarce în timp până în 1884, cu discul lui Paul Gottlieb Nipkow, un dispozitiv care a fost de fapt folosit și de Baird pentru televizorul său. Tehnologia presupunea două discuri ale lui Nipkow, unul în fața unor elemente de seleniu, de la care se obținea un semnal electric luminos, iar celălalt în fața unei lămpi cu neon, care recepționa aceste descărcări și le traducea în imagini.

Invenția televiziunii electronice a fost prezentată cu succes pentru prima dată la San Francisco, la 7 septembrie 1927, de către Phil Taylor Farnsworth, un inventator în vârstă de 21 de ani, care trăise într-o casă fără electricitate până la vârsta de 14 ani.

În timp ce se afla la liceu, Farnsworth a conceput primul dispozitiv de captare a imaginii complet electronic (tubul camerei), la care a adăugat disector de imagine, precum și primul sistem de televiziune complet electronic și funcțional. Farnsworth a dezvoltat un sistem de televiziune complet cu receptor și cameră, a fost prezentat la Institutul Franklin din Philadelphia în 1934, după care a fost fondată Farnsworth Television and Radio Corporation, care a fabricat și distribuit televizoare din 1938 până în 1951, în Fort Wayne.

În ce an a apărut televizorul

Cine a inventat televizorul

Trebuie spus că invenția televizorului de către Farnsworth a fost urmată de mai multe încercări, astfel că prezentarea din 1927 este un punct cardinal într-o cronologie care începe cu cel puțin două decenii mai devreme. Cu șaisprezece ani înainte de primul succes al lui Farnsworth în SUA, Boris Rosing, în Rusia, efectuase câteva experimente de transmitere a imaginilor, iar un sistem de televiziune mecanică, care scanează imagini cu ajutorul unui disc rotativ cu găuri dispuse în spirală, fusese demonstrat de scoțianul John Logie Baird în Anglia și de Charles Francis Jenkins în SUA la începutul anilor 1920.

Cu toate acestea, invenția lui Farnsworth de scanare a imaginilor cu ajutorul unui fascicul de electroni a fost cea care a marcat primul pas uriaș pentru inventarea televiziunii. Prima imagine transmisă a fost o simplă linie, apoi camera primitivă a fost îndreptată spre un dolar, deoarece un investitor a întrebat: „Când vom vedea dolari în chestia asta, Farnsworth?”.

Când a apărut televiziunea alb-negru

La sfârșitul anilor 1930, RCA domina industria radiofonică din SUA cu cele două rețele NBC și a investit 50 de milioane de dolari în dezvoltarea invenției televiziunii. Pentru a conduce acest efort, președintele companiei, David Sarnoff, îl angajează pe omul de știință de origine rusă Vladimir Kosma Zworykin, care participase la experimentele lui Rosing la începutul anilor ’20. În 1939, este transmisă inaugurarea Expoziției Mondiale de la New York, deschisă de un discurs al președintelui Franklin Delano Roosevelt, care devine primul președinte care apare la televiziune.

Mai târziu, în același an, RCA a cumpărat de la Farnsworth licența de utilizare a invenției televiziunii. În acest fel, RCA de la Broadcaster, adică producător de conținut și radiodifuzor, a început să vândă și televizoare cu tuburi de imagine de 12,7 x 25,4 cm. Primele programe difuzate au fost scene filmate de o unitate mobilă și, la 17 mai 1939, meciul de baseball dintre universitățile Princeton și Columbia.

În 1941, Columbia Broadcasting System (CBS), principalul concurent al RCA în sectorul radio, a difuzat două programe de știri de 15 minute pe zi pentru o audiență limitată de la postul său de televiziune din New York.

Probleme de transmisie

Chiar și la zeci de ani de la inventarea sa, televiziunea era destul de primitivă. Toată acțiunea primului meci de baseball a fost filmată de o singură cameră, iar limitările primelor camere de filmat îi obligau pe actori să lucreze sub lumini excesiv de aprinse, purtând ruj negru și machiaj verde (camerele aveau probleme cu culoarea albă).

Primele emisiuni de știri ale CBS au fost de tip chalk talk, în care un reporter mișca un indicator pe o hartă a Europei pentru a prezenta știrile despre cel de-al Doilea Război Mondial, numai că, din cauza calității slabe a imaginii, era dificil de distins reporterul. Al Doilea Război Mondial a încetinit dezvoltarea invenției televiziunii, deoarece companii precum RCA s-au orientat către producția militară. Progresul televiziunii de la invenție la noul mijloc de comunicare este încetinit și mai mult de o luptă pentru alocarea lungimii de undă cu noul radio FM și de o bătălie privind reglementarea guvernamentală, care a culminat cu o decizie a Curții Supreme în 1943, care a forțat National Broadcasting Company să vândă una dintre cele două rețele de radio ale sale.

Cea de-a doua rețea a devenit noua American Broadcasting Company (ABC), care avea să intre pe piața de televiziune în deceniul următor. Șase posturi de televiziune experimentale au rămas active în timpul războiului: în Chicago, Philadelphia, Los Angeles și Schenectady, N.Y., și două în New York, dar emisiunile comerciale de televiziune la scară largă au început în Statele Unite abia în 1947.

Televizorul electronic

Pe cât de revoluționar și uimitor a fost televizorul lui Baird, pe atât de mult a dat naștere la o serie de experimente ale unor terți care au îmbunătățit tehnologia, cum ar fi cel realizat de americanul Philo Farnsworth. În 1927, la doar doi ani de la demonstrația lui Baird, a dat naștere televizorului electronic, dezvoltat cu ajutorul tubului catodic inventat de Ferdinand Braun la începutul secolului XX, mai exact în 1897. Tehnologia s-a dovedit a fi un succes și acest tip de televizor a început să se răspândească ca un foc de paie, primele linii de producție europene provenind din Germania cu Telefunken.

Cu toate acestea, trebuie să punem această popularitate în context, deoarece televizorul era încă un aparat pentru puțini, cea mai mare răspândire fiind în Marea Britanie, cu aproximativ 20.000 de aparate produse înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, și un număr mult mai mic în restul lumii, aproximativ 8.000 în SUA și mai puțin de 2.000 în Germania.

Televizorul color

La începuturile sale, televiziunea, deși cei mai tineri ar putea crede că era color, era de fapt alb-negru. Imaginile color vor trebui să aștepte până în anii 1960, iar pentru a ne face o idee despre costul extrem de ridicat al aparatelor care adoptau această tehnologie, putem lua în considerare rata inflației: primul televizor color pus pe piață de Admiral Corporation costa puțin peste 1.000 de dolari, ceea ce, convertit la rata inflației de astăzi, ar fi aproximativ 8.000 de euro.

Chiar și luând în considerare boom-ul economic de după cel de-al Doilea Război Mondial, aceasta era o sumă de bani pe care foarte puțini o puteau investi în achiziționarea unui televizor.

Când a apărut televizorul color în românia

Cine a inventat televizorul

Când a apărut televizorul color în românia? Televizorul color a reprezentat o inovație tehnologică majoră în industria de divertisment și comunicare, și a fost introdus în România într-un moment de tranziție și modernizare în istoria țării. Această schimbare a adus o experiență de vizionare mult mai vibrantă și captivantă pentru publicul român, schimbând modul în care oamenii se bucurau de programele TV.

În anii 60, tehnologia televizorului color a devenit disponibilă pe piața internațională, iar cererea pentru acest produs inovator a crescut în România. Prima transmisie color a avut loc în anul 1968, când Televiziunea Română a difuzat programul Color la TVR. Această premieră a fost primită cu entuziasm de către publicul român, deoarece aducea o paletă de culori bogată și vibrantă în casele lor.

Cu toate acestea, televizoarele color erau inițial un lux accesibil doar unei minorități înstărite din România. În timp, tehnologia a devenit mai accesibilă pe măsură ce industria a evoluat și producția în masă a scăzut prețurile. Astfel, în decursul anilor 70 și 80, numărul gospodăriilor cu televizoare color a crescut semnificativ.

Televizorul color a schimbat complet modul în care românii se bucurau de evenimentele televizate importante, precum cele sportive sau transmisiile de la evenimente culturale și artistice. Acest mediu color a adus spectacolul direct în casele lor, într-o manieră mai captivantă și realistă.

În timp, tehnologia televizoarelor color a continuat să evolueze, culminând cu trecerea la televizoarele cu ecran plat și înalta definiție în anii 2000. Această evoluție tehnologică a consolidat poziția televizorului ca un element central al vieții cotidiene în România.

Televizorul digital

Acest articol despre, cine a inventat televizorul, nu putea fi complet fără a vorbi despre televiziunea digitală. Aceasta este o nouă metodă de transmisie, spre deosebire de cea analogică, care a început să se răspândească la începutul anilor 90 în Statele Unite și apoi a devenit un standard și la noi în țară. Avantajele față de televiziunea analogică sunt numeroase, începând cu calitatea semnalului, care este mult mai precisă și lipsită de zgomote sau zgomot și de imagini neclare pe care cei care au câțiva ani în spate își vor aminti cu siguranță.

La fel ca toate mediile de comunicare, televiziunea formată din emisiuni programate de persoane specializate va fi nevoită să se schimbe radical, deoarece apariția internetului a împins-o aproape în plan secundar, divertismentul digital provenind de la diverse companii care dețin drepturile asupra programelor, filmelor, serialelor TV etc. Ceea ce este cert, însă, este că ecranul prin care se primește informația nu va muri prea curând, ci, dimpotrivă, va evolua.

Dacă în trecut existau doar câțiva producători, în prezent avem mai multe companii care produc televizoare cu tehnologii din ce în ce mai performante, astfel că putem alege între televizoarele Samsung, LG, Sony și multe altele.

Pentru al alege pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor voastre, luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi rezoluția maximă a panoului, optând pentru ecrane care pot afișa conținut 4K, calitatea sunetului dacă nu intenționați să conectați televizorul la un sistem dedicat și, nu în ultimul rând, prezența unui modul wireless pentru conectarea directă la internet fără a opta neapărat pentru un TV box extern. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți cine a inventat televizorul și care este istoria lui.