Cel mai bun browser pentru Windows 10

Cel mai bun browser pentru Windows 10. Dacă v-ați săturat de browserul web pe care îl utilizați în prezent pentru a naviga pe internet și căutați un browser care să funcționeze la cele mai bune performanțe pentru a fi utilizat pe PC-ul vostru cu Windows 10 sau Windows 11, trebuie să știți că ați ajuns în locul potrivit. În acest articol despre, cel mai bun browser pentru Windows 10, veți găsi mai multe tipuri diferite de browsere pentru PC-urile cu Windows, cu siguranță veți avea de unde alege browserul potrivit pentru voi.

Cel mai bun browser pentru Windows 10

Dacă vă întrebați care este cel mai bun browser pentru Windows 10, trebuie să știți că mai jos veți găsi browserele care, în opinia mea, sunt cele mai bune browsere pentru sistemul de operare Windows 10.

Microsoft Edge

Microsoft Edge

Primul browser web despre care vreau să vă vorbesc este Microsoft Edge, care, în versiunile recente de Windows, a luat locul la Internet Explorer. Acesta este browserul implicit care se găsește în prezent în Windows 10 și Windows 11, precum și pe cele mai recente console Xbox. De asemenea, este compatibil cu macOS și Linux, precum și cu dispozitivele mobile Android și iPhone.

După lansarea primelor versiuni ale acestui browser web, care se bazau pe motoarele de redare EdgeHTML și Chakra de la Microsoft, compania a schimbat cursul cu o alegere neașteptată pentru mulți, dar care, în același timp, a dat o nouă viață acestui browser. Cea mai recentă versiune de Edge se bazează pe Chromium, proiectul open source pe care se bazează browserul Google Chrome.

Odată cu această schimbare, Edge a devenit un browser mai ușor, mai rapid și mai eficient. Principalul său punct forte este consumul redus de resurse în comparație cu principalul său concurent, Google Chrome, și compatibilitatea cu toate extensiile acestuia din urmă (acestea pot fi descărcate direct din Chrome Web Store), ceea ce îl face mult mai atractiv chiar și pentru utilizatorii mai experimentați sau pentru utilizatorii de Chrome.

Printre principalele sale puncte forte se numără integrarea cu dispozitivele mobile și posibilitatea de a putea sincroniza date precum favoritele, parolele și alte date cu orice altă instanță a browserului care este conectată la același cont Microsoft. În plus, este posibil și crearea mai multor profiluri pe browser, astfel încât fiecare utilizator să aibă posibilitatea de a-și folosi propriile parole, favorite, extensii etc.

Așa cum am menționat, acest browser web este instalat implicit în Windows, așa că nu va fi nevoie să îl descărcați și să îl instalați. În plus, datorită funcției de actualizare automată, nici nu trebuie să vă faceți griji cu privire la instalarea de noi actualizări.

Totuși, dacă aveți nevoie de el, accesați acest site și dați click pe butonul DESCĂRCAȚI EDGE și apoi dați click pe butonul DESCĂRCAȚI pentru Windows, apoi din meniul derulant alegeți versiunea voastră de Windows (în funcție de versiunea pe care o aveți). De asemenea, acest browser poate fi descărcat și pe Windows 7 și Windows 8.

Google Chrome

Google Chrome

Al doilea browser care ar putea fi cel mai bun browser pentru Windows 10, este Google Chrome. Acesta este cel mai utilizat browser web din lume și, bineînțeles, este complet gratuit.

Acesta este probabil cel mai complet browser web în prezent, datorită numeroaselor sale funcții și a integrării cu serviciile Google, cum ar fi Gmail sau YouTube. Un alt punct forte este sincronizarea cu dispozitivele mobile sau cu orice instanță a browserului care este utilizată cu același cont Google. Orice modificare efectuată pe o instanță de browser este apoi sincronizată pe toate dispozitivele conectate cu același cont Google.

De asemenea, la fel ca în cazul browserului Edge, este posibilă crearea mai multor profiluri pe același browser. În acest fel, fiecare utilizator poate selecta unul și are la dispoziție imediat toate parolele, favoritele, istoricul, extensiile etc. Acest browser poate fi personalizat după bunul plac datorită prezenței unui magazin de teme (pentru schimbarea aspectului) și a posibilității de a instala extensii, astfel încât poate fi adaptat pentru toate nevoile.

Nu trebuie uitată posibilitatea de a putea transmite orice filă deschisă (inclusiv conținut multimedia) direct către un dispozitiv extern compatibil cu tehnologia Google Cast (de exemplu, Chromecast), fără a fi nevoie să instalați programe suplimentare sau să efectuați operațiuni complicate de configurare.

Navigarea pe internet este foarte rapidă, la fel ca și comutarea între diferite file deschise în browser. Dar, din păcate, singurul defect al browserului Google Chrome, este consumul excesiv de resurse, în special de memorie RAM. Din acest motiv, adesea nu este cea mai bună alegere pentru cei care folosesc PC-uri cu specificații tehnice mai puțin avansate. De asemenea, toate datele de navigare sunt urmărite de Google.

Acest browser web este compatibil cu aproape orice platformă, poate fi descărcat pe Windows, macOS și Linux, și este disponibil și ca aplicație mobilă pentru Android și iOS. Pentru download browserul Google Chrome, accesați acest site și dați click pe butonul Descarcă Chrome, după ce ați descărcat fișierul de instalare, trebuie doar să îl instalați.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox

Un alt browser care puteți decide voi dacă este cel mai bun browser pentru Windows 10 este Mozilla Firefox, care, la fel ca și Google Chrome, nu mai are nevoie de nicio prezentare, deoarece este cel mai longeviv browser dintre cele enumerate. Prima sa versiune datează din 2002 și până în prezent este încă unul dintre cele mai bune browsere web disponibile. În plus, spre deosebire de concurenții săi, este un browser gratuit, deci nu are nevoie de nicio licență pentru al utiliza și este dezvoltat de Mozilla Foundation.

După lansare, Firefox a crescut rapid, devenind în câțiva ani cel mai utilizat browser web din lume, dar și din cauza faptului că Internet Explorer, prezent în mod implicit pe PC-urile Windows, nu era nici pe departe la fel de bun.

Din nefericire, odată cu apariția browserului Google Chrome a început declinul său rapid, atât de rapid încât în prezent înregistrează scăderi continue ale cotei sale de piață și se află mereu în urma lui Google Chrome și Edge în clasamentul celor mai utilizate browsere.

Inițial, Firefox nu se remarca în ceea ce privește performanța și, de asemenea, consuma foarte multe resurse. Din 2017, însă, browserul web a fost complet rescris, motorul grafic Gecko fiind înlocuit cu noul Quantum. Acest lucru a făcut din el un browser care consumă mai puține resurse, dar absolut egal cu concurenții săi în ceea ce privește performanța.

Unul dintre principalele sale puncte forte este reprezentat de posibilitățile sale de personalizare, un factor care a fost preluat și de alți concurenți, datorită posibilității de a modifica aspectul său datorită temelor și de a adăuga funcționalități datorită extensiilor. În plus, este probabil unul dintre cele mai bune browsere în ceea ce privește confidențialitatea utilizatorului, datorită utilizării funcțiilor anti-tracking.

Acest browser este compatibil cu PC-urile Windows, Mac și Linux. În plus, este adesea folosit ca browser web implicit în diverse distribuții de Linux, inclusiv Ubuntu. Bineînțeles, este disponibil și ca aplicație pentru dispozitivele mobile Android și iOS. Pentru download browserul Mozilla Firefox, accesați site-ul oficial și dați click pe butonul Descarcă Firefox.

Cum să schimbi browserul implicit în Windows 10

Cum să schimbi browserul implicit în Windows 10

Acum că știți mai multe despre care ar putea fi cel mai bun browser pentru Windows 10, mă gândesc că o să descărcați unul și o să îl folosiți zilnic. Dar, din păcate, veți observa că, atunci când faceți click pe un link, se deschide întotdeauna browserul pe care îl foloseați anterior, și nu cel pe care tocmai l-ați instalat.

Dar nu vă faceți griji, tot ce trebuie să faceți este să setați noul browser web ca fiind cel implicit. Dacă nu știți cum să setați browserul implicit pe Windows 10, vă sfătuiesc să citiți articolul schimbare browser implicit în Windows 10, în care am explicat pas cu pas cum să faceți acest lucru.