Ce Xbox să îmi cumpăr (sfaturi utile)

Ce Xbox să îmi cumpăr (sfaturi utile). Dacă nu știți ce Xbox să cumpărați, trebuie să știți că ați ajuns în locul potrivit.

Ce Xbox să îmi cumpăr (sfaturi utile)

Cu acest articol vă voi ajuta să înțelegeți diferențele dintre Xbox 360 (destul de vechi), Xbox One, Xbox One S, Xbox One X, noua generație de console reprezentate de Xbox Series S și Xbox Series X, și vă voi ajuta să găsiți consola potrivită pentru voi.

Ce Xbox să îmi cumpăr?

La întrebarea ce Xbox să îmi cumpăr, trebuie să știți că, în magazine este posibil să găsiți diverse modele de Xbox, fiecare dintre acestea aparținând unei generații diferite de console și cu caracteristici și funcții diferite. Haideți să le aflăm pe toate în detaliu începând cu ultima generație disponibilă.

Xbox Series X

Xbox Series X

Xbox Series X reprezintă noua generație Microsoft, cea care concurează direct cu PS5. Este cea mai recentă consolă realizată de producătorul american lansată pe 10.11.2020. Suportă jocuri 4K și HDR până la 8K.

Are o carcasă mai voluminoasă decât modelele Xbox anterioare, dar trebuie echipamentului său hardware. Procesorul Zen 2 cu 8 nuclee și o frecvență de 3,8 GHz (3,66 GHz cu SMT ), un GPU 12 TERAFLOP AMD cu 52 de unități de calcul la 1,825 GHz și o arhitectură RDNA 2 personalizată, un player optic Blu-ray 4K UHD, 16 GB de memorie RAM GDDR6 și un SSD de 1 TB, mult mai rapid și mai imediat decât hard dsik-urile mecanice ale vechilor console.

De asemenea, pe partea audio, oferă maximul din punct de vedere al jocurilor datorită Dolby Digital 5.1 care folosește Dolby TrueHD cu Atmos pentru a se asigura că sunetul este auzit din mai multe puncte.

Jocurile optimizate pentru Xbox Series X au timp de încărcare foarte scurt și o calitate a imaginii extraordinară capabilă să atingă până la 120 fps. De asemenea, este compatibil cu mii de jocuri din precedentele 4 generații Xbox și datorită funcției Smart Delivery este posibil să cumpărați un joc acceptat și să îl jucați în cea mai bună versiune disponibilă în funcție de consola Microsoft utilizată.

Din păcate, gama de lansare Microsoft nu are jocuri exclusive pentru consolă, dar aici intervine Xbox Game Pass, pe care îl putem compara cu un „Netflix de jocuri video”. Serviciul oferit de Microsoft vă permite să jucați multe jocuri diferite, mereu actualizate, plătind un singur abonament anual sau lunar.

De asemenea, chiar și controlerul a fost îmbunătățit și revizuit în design, acum mai ușor de gestionat și mai puțin voluminos decât cel anterior, cu declanșatoare care oferă o aderență mai mare chiar și în cele mai agitate faze de joc. Partajarea a fost îmbunătățită, cu un buton special pentru partajarea directă a conținutului pe ecran, iar compatibilitatea a fost extinsă nu numai la Xbox Series X/S și PC-urile Windows, ci și la sistemul Android.

În concluzie, Xbox Series X, datorită specificațiilor sale hardware, este consola ideală pentru cei care nu au un PC de gaming dar au un televizor 4K bun cu suport HDR.

Xbox Series S

Xbox Series S

Xbox Series S face parte din noua generație Microsoft, lansată pe 11/10/2020, și am putea să o definim ca fiind sora la Xbox Series X. Această consolă nu are un cititor optic, dar poate conta întotdeauna pe serviciu Xbox Game Pass și compatibilitate cu mii de jocuri din ultimele 4 generații Xbox.

Fiind o versiune înjumătățită și cu costuri reduse a Seriei X, rezoluția jocurilor ajunge doar la 1440p, sau 2K și auto HDR. Carcasa este mai mică decât la Xbox Series X. Are un procesor Zen 2 personalizat cu 8 nuclee de 3,6 GHz (3,4 GHz cu SMT), un GPU AMD 4 TERAFLOP cu 20 de unități de calcul la 1.565 GHz și o arhitectură RDNA 2 personalizată, 10 GB de memorie RAM pe 128 de biți GDDR6 și o unitate de 512 GB, dar totuși mai rapid decât un hard disk.

Partea audio, rămâne cu același echipament datorită suportului Dolby Digital 5.1 și Dolby TrueHD cu Atmos. În ceea ce privește jocurile, performanța indică 120 fps, dar avem serviciul Xbox Game Pass și aceleași exclusivități Xbox Series X.

În concluzie, Xbox Series S este perfect dacă nu doriți să cheltuiți prea mult pe o consolă, întotdeauna ideal dacă nu aveți un PC bunișor și nu doriți rezoluție maximă de la imagini.

Xbox One X

Xbox One X

Xbox One X (cunoscut anterior ca Project Scorpio) este cea mai recentă evoluție de Xbox One și acceptă jocuri 4K. Xbox One X oferă în continuare performanțe bune datorită specificațiilor tehnice pe care le are.

SoC Scorpio Engine, care include un procesor Octa-core de 2,3 GHz, un GPU AMD Radeon cu 40 de unități de calcul de 1172 MHz (cu 6 teraflops de calcul grafic, comparativ cu 1.4 din Xbox One S și 1.3 din Xbox One), 12 GB de memorie RAM GDDR5 (din care 9 GB rezervată exclusiv jocurilor) și un hard disk de 1 TB.

Este capabil să redea și să înregistreze videoclipuri în 4K la 60 de cadre pe secundă și să îmbunătățească, păstrând la rezoluție maximă, toate jocurile pentru Xbox One și One S care utilizează un sistem de reducere a rezoluției pentru a menține un framerate constant. Un alt „plus” la Xbox One X în comparație cu modelele inferioare este suportul pentru aplicațiile de realitate virtuală și augmentată.

Xbox One S

Ce Xbox să îmi cumpăr Xbox One S

Lansat în iunie 2016, Xbox One S a fost prima evoluție Xbox One lansată de Microsoft. Este o versiune subțire caracterizată printr-o carcasă cu 40% mai compactă decât modelul anterior (29,5 x 23 x 6,5 cm și are 2,9 kg ).

De asemenea, are suport pentru rezoluția 4K (2160p @ 60Hz) și tehnologia HDR10 pentru o reproducere mai fidelă a luminii și a umbrelor. Jocurile nu sunt jucate în format nativ 4K, ci sunt upscaling de la rezoluție Full HD 1080p la rezoluție 4K, adică sunt îmbunătățite în rezoluție datorită sistemelor de îmbunătățire a imaginii artificiale.

Datorită integrării unui procesor mai mic și mai eficient, unui GPU puțin mai rapid și a unei lățimi de bandă mai mari pentru ESRAM, Xbox One S poate reda jocuri care nu au un framerate blocat cu 7-11% comparativ cu Xbox One.

De asemenea, este de remarcat suportul pentru UltraHD Blu-Ray, conținutul de streaming 4K și prezența controlerului cu suport Bluetooth (acest lucru înseamnă că este posibil să îl utilizați cu alte dispozitive Bluetooth fără să folosiți dispozitive suplimentare) și îmbunătățiri minore în ceea ce privește ergonomia.

De asemenea, interesantă este eliminarea portului pentru Kinect, care pornind de la acest model de consolă Microsoft trebuie utilizat printr-un adaptor USB. Apropo de specificații, consola este echipată cu un procesor AMD cu 8 nuclee de 1,75 GHz (format din 2 module Jaguar Quad-Core), 8 GB RAM DDR3 și un GPU cu 12 unități de calcul de 914 MHz.

În 2019 a fost introdusă și o variantă a consolei fără unitate optică, se numește Xbox One S All Digital, are un hard disk intern de 1 TB și se vinde într-un pachet cu trei jocuri incluse (evident în versiunea digitală) și șansa de a primi gratuit o lună de Xbox Live Gold.

Xbox One

ce Xbox să îmi cumpăr (Xbox One)

Xbox One s-a născut ca un rival la PS4 și acum începe să fie cea mai veche consolă Microsoft. Consola dispune de un procesor AMD cu 8 nuclee de 1,75 GHz (format din 2 module Jaguar Quad-Core), 8 GB RAM DDR3, un hard disk intern de 500 GB sau 1 TB și un GPU AMC Radeon 853 MHz GCN.

Pe lângă DVD-uri citește și Blu-Ray și poate fi conectat la Internet prin Wi-Fi. Include 3 porturi USB 3.0 și o ieșire audio S/ PDIF. Asigură compatibilitate cu peste 100 de jocuri Xbox 360. Vine în două versiuni pe piață: 500 GB și 1 TB, plus o serie de ediții speciale care pot schimba aspectul consolei sau al controlerelor.

De remarcat în mod deosebit este ediția Elite care include o unitate SSD de 1 TB și un controler special. Are încă un hardware foarte bun, dar, dacă nu îl găsiți la prețuri extrem de accesibile (poate la mâna a doua), este mai bine să optați pentru modelele superioare.

Xbox 360

Xbox 360

Xbox 360 este cea mai veche consolă Microsoft și este dificil de găsit pe piață. Acesta aparține celei de-a șaptea generații de console și este echipat cu un procesor Tri-Core Xenon PowerPC de 3,2 GHz, 512 MB de memorie RAM GDDR3 de 700 MHz și un GPU ATI Xenos de 500 MHz. Se poate conecta la Internet chiar și prin Wi-Fi și include un hard disk pentru a stoca date despre jocuri și multe altele. Consola este disponibilă în două versiuni.

  • Xbox 360 Slim, este o versiune mai subțire, mai compactă și de culoare neagră (spre deosebire de albul tipic al primului model). Are 5 porturi USB 2.0 și are o ieșire audio digitală.
  • Xbox 360 Stingray (cunoscut și sub numele de Xbox 360 „E”) este ultima versiune care vine cu o estetică mai asemănătoare cu cea a Xbox One, are un port USB mai puțin (deci are 4 porturi USB 2.0) și nu are ieșire audio digitală optică. În afară de aceasta, este identic cu Slim.

Cam atât despre articolul ce Xbox să îmi cumpăr, dacă nu știți ce iPad să cumpărați, vă sfătuiesc să citiți un articol cu câteva sfaturi utile. Ce iPad să cumpăr?