Ce iPad să cumpăr (sfaturi utile)

Ce iPad să cumpăr (sfaturi utile). De-a lungul anilor, gama de iPad-uri a devenit din ce în ce mai vastă, și din ce în ce mai complicată, iar pentru noi utilizatorii nu este ușor să le deosebim. Gândiți-vă, în prezent există trei tipuri de iPad-uri pe piață și fiecare dintre ele include cel puțin două modele de tablete diferite, fără a mai menționa faptul că fiecare versiune a iPad-ului este distribuită în diverse tipuri de memorie, culori și variante Wi-Fi.

Ce iPad să cumpăr (sfaturi utile)

Pe scurt, după cum ați înțeles deja, trebuie să citiți cu atenție pentru a afla ce iPad să cumpărați. O să vă dau o mână de ajutor pentru a afla care sunt principalele modele de tablete Apple, și vom analiza împreună toate caracteristicile tehnice și funcționale pentru a înțelege care este cel mai potrivit pentru voi.

Vă asigur că nu trebuie să fiți expert în tehnologie pentru a înțelege diferențele dintre un model de iPad și altul: tot ce trebuie să faceți este să acordați atenție caracteristicilor, pe care le vom evalua împreună și, depinde de nevoile voastre. Întrebați-vă de ce doriți să cumpărați un iPad, pentru ce activități intenționați să îl utilizați și veți ști care este cel mai potrivit!

Ce iPad să cumpăr

Întrebarea multor utilizatori este ce iPad să cumpăr? Ei bine, pentru a afla ce iPad să cumpărați, trebuie să învățați să recunoașteți diferitele tipuri de tablete pe care Apple le are pe piață și, la fel de important, trebuie să evaluați cu atenție caracteristicile tehnice și funcționale la modelele de iPad disponibile. Citiți mai departe și veți afla mai multe.

Modele iPad

Modele iPad

Să începem cu modelele de iPad-uri existente pe piață, adică a diferitelor tipuri de iPad pe care Apple le-a pus pe piață și care, la rândul lor, includ diferite tipuri de dispozitive (cu diferite tipuri de memorie, diverse culori și diferite tipuri de conectivitate la rețea).

 • iPad – acesta este modelul de iPad 10.2  (model 2019) și o variantă de 9.7  (model 2018). Acceptă Apple Pencil, creionul Apple, care vă permite să scrieți și să desenați extrem de precis pe ecranul dispozitivului, precum și Smart Keyboard (acesta este disponibil doar la modelul din 2019). Prețul său este destul de accesibil.
 • iPad Pro – aceasta este evoluția maximă a conceptului iPad. Diferă de gama Air și de iPad-ul de bază pentru unele caracteristici de afișare (de exemplu, tehnologia ProMotion) și accesorii, cum ar fi Smart Keyboard (care trebuie conectat prin portul Smart Connector care nu este prezent pe alte modele de iPad ). Două variante principale sunt disponibile: una de 12.9 (care reprezintă un înlocuitor bun pentru MacBook) și una de 11, cu margini ultra subțiri și un ecran care acoperă aproape în întregime suprafața frontală a dispozitivului, fără buton Home. Există, de asemenea, două modele mai vechi ale dispozitivului cu buton Home: unul de 12.9 cu cadre clasice și unul de 10.5 cu margini mai subțiri, care la rândul său a fost luat de un model de 9.7 (încă disponibil comercial, dar nu mai este vândut direct de Apple).
 • iPad mini – iPad Mini sunt cele mai mici tablete produse de Apple. Au diagonala de 7.9 și un ecran cu rezoluție Retina. Cel mai recent model a fost lansat în martie 2019 și include suport pentru Apple Pencil, precum și un display compatibil cu standardul P3. Chiar dacă nu mai este disponibil la Apple, puteți găsi și iPad Mini 4 pe piață.
 • iPad Air – după o perioadă de absență, iPad Air a reînnoit gama de tablete în martie 2019, cu un model care implementează hardware sofisticat într-un model cu grosime redusă. Cel mai recent model acceptă Apple Pencil și integrează un Smart Connector pentru conectarea cu accesorii externe (cum ar fi Smart Keyboard), poziționându-se destul de bine ca preț între iPad mini și tradiționalul iPad de 9.7 inch. De asemenea, în acest caz, găsim unele dintre calitățile tipice ale modelelor Pro, cum ar fi afișarea P3 și tehnologia TrueTone integrată, dar prețul este mai mic.

Ecranul

Ecranul la iPad

iPad-urile pot fi echipate cu ecrane de 7.9, 9.7, 10.5, 11 sau 12.9. Pe care să îl cumpărați? Aici depinde exclusiv de nevoile voastre. iPad-urile Mini sunt potrivite pentru cei care au nevoie de portabilitate maximă, permit să se bucure cu ușurință de videoclipuri, cărți electronice și conținut web, dar nu sunt deosebit de confortabile pentru a lucra. iPad-urile de 11, 10,5 și 9,7 sunt cele care oferă cel mai bun raport între dimensiune și manipulare (ținând cont de faptul că unul de 11, datorită marginilor sale ultra-subțiri oferă un ecran mai mare).

De asemenea, este necesar să vă gândiți la grosime și prezența butonului Home: iPad Pro lansat în 2018 are un design în stil iPhone X care înlocuiește butonul Home cu Face ID și margini extrem de subțiri. Acest lucru vă permite să aveți dispozitive cu ecrane mai mari, fără a pierde manevrabilitatea, dar, evident, gusturile sunt gusturi și există cei care ar putea prefera clasicul iPad cu un buton fizic Home.

Un alt lucru de luat în considerare la evaluarea calității unui ecran iPad este suportul tehnologic True Tone. Tehnologia True Tone ajustează automat luminozitatea și culorile ecranului, astfel încât să se adapteze nuanțelor mediului înconjurător. Pare un detaliu simplu, dar în utilizarea zilnică a tabletei poate face diferența. În prezent este disponibil doar pe iPad Pro.

iPad Pro poate conta și pe o altă tehnologie foarte interesantă referitoare la ecran, cea numită ProMotion care ajustează automat rata de actualizare a ecranului (adică frecvența cu care sunt actualizate conținuturile afișate pe ecran) pe baza conținutului care va fi afișat. Acest lucru vă permite să aveți fluiditatea maximă în cele mai dinamice aplicații (rata de actualizare poate ajunge până la 120Hz) și să mențineți consumul de energie scăzut. Mai mult, iPad-ul Pro de ultimă generație și noul iPad Air din 2019 pot reproduce o paletă de culori mai largă datorită suportului P3, și numai iPad Pro asigură o gamă dinamică datorită suportului HDR.

De asemenea, un alt detaliu pe care trebuie să îl luați în considerare este că, iPad-ul de 9,7 lansat de Apple în 2017 (și apoi reînnoit în 2018), are un ecran non laminat. Pe dispozitivele echipate cu ecrane ne laminate există un mic spațiu de aer între sticlă și ecran, ceea ce face ca atingerea să fie puțin mai plăcută și crește afișarea reflecțiilor.

Memoria

memoria ram

După cum știți cu siguranță, iPad-urile nu oferă posibilitatea extinderii memoriei interne cu microSD (așa cum se întâmplă pe unele tablete Android și Windows). Există doar stick-uri USB/Lightning care permit transferul fișierelor pe iPad-uri, pe iPad Pro 2018 există un port USB-C care, atunci când este necesar, permite conectarea stick-urilor USB, microSD etc. Dar nu putem vorbi despre o mărire reală a memoriei.

Având în vedere acest lucru, vă sfătuiesc să alegeți un iPad cu minim 32 GB, deoarece între aplicații, actualizări de sistem, fotografii și videoclipuri este foarte ușor să consumați spațiu de stocare (ca să nu mai vorbim de faptul că din valoarea nominală a memoriei trebuie să scădeați spațiul deja ocupat de sistemul de operare).

Conexiune 3G/4G

Conexiune 3G 4G

Conexiunea la iPad-uri poate fi doar Wi-Fi sau Wi-Fi + Cellular, adică cu suport pentru rețelele 3G și 4G. Modelele cu Wi-Fi + Cellular costă mai mult decât cele cu doar Wi-Fi, dar sunt indispensabile dacă doriți să navigați pe internet chiar și în zonele în care rețelele Wi-Fi nu sunt disponibile.

Audio

Audio

Dacă doriți să obțineți maximul din punct de vedere audio, gândiți-vă la iPad Pro care, spre deosebire de celelalte modele, au patru difuzoare (în loc de două) și, prin urmare, reproduce un sunet mai clar la un volum mai mare.

Suport pentru creion Apple (Apple Pencil)

Suport pentru creion Apple (Apple Pencil)

Apple Pencil este un un creion care vă permite să scrieți și să desenați pe iPad Pro. În utilizarea normală a iPad-ului acesta nu are un rol important, dar dacă lucrați în domeniul graficii sau trebuie să faceți semnături sau adnotări la documente poate fi un accesoriu obligatoriu.

Două versiuni sunt disponibile: o versiune concepută pentru iPad Pro 2018 și o versiune compatibilă doar cu modelele de bază din anul 2018, și cu iPad-urile din gama Pro lansate în 2017/2016 sau cu iPad-urile Air și Mini din 2019. Pentru iPad, iPad Mini și iPad Air mai vechi de 2019, există creioane produse de terți, dar nu se compară cu calitatea Apple Pencil, care are o latență de doar 20 ms.

Suport pentru tastatura Apple

Suport pentru tastatura Apple

Un accesoriu care poate fi utilizat cu iPad Pro, iPad Air (2019) și iPad-urile de bază (2019) este Apple Smart Keyboard: o tastatură care se conectează la Smart Connector prezent pe ultimele tablete cu mărul mușcat. Este destul de confortabil, dar nu este un lucru must-have precum Apple Pencil.

De fapt, există multe tastaturi care funcționează prin Bluetooth și, prin urmare, sunt compatibile cu toate modelele iPad (precum și cu orice alt dispozitiv cu suport Bluetooth).

Porturile USB

Porturile

De asemenea, merită luat în considerare numărul de porturi USB pe tabletele Apple. Ultimele modele iPad Pro (cele lansate în 2018) au un port USB-C care vă permite să conectați dispozitivul la monitoare externe, camere de luat vederi, cititoare de carduri SD și alte accesorii foarte utile. Au renunțat, însă, la mufa pentru căști: de fapt, trebuie să folosiți un adaptor USB-C pentru jack pentru a utiliza căștile cu fir.

Toate celelalte modele de iPad care sunt pe piață sunt dotate cu o intrare pentru căști și au portul Lightning clasic, care este mai puțin versatil decât USB-C.

Sistemul operativ

Tabletele Apple sunt echipate cu iOS, care în 2019 a fost redenumit iPadOS (pentru introducerea unor funcții specifice care lipsesc pe iPhone): este un sistem de operare foarte sigur și ușor de utilizat, chiar dacă este destul de închis în comparație cu Windows sau Android, care oferă utilizatorului o gamă foarte largă de aplicații și jocuri perfect optimizate pentru formatul tabletei.

Toate iPad-urile sunt actualizate la cea mai recentă versiune de iOS/iPadOS când Apple dispune oficial de actualizări pentru sistem. Cu toate acestea, instalarea celor mai recente versiuni de iOS/iPadOS pe dispozitive mai vechi reduce deseori viteza sau autonomia acestora. Mai mult, unele caracteristici din versiunile mai noi nu funcționează pe iPad-uri mai vechi.

Cel mai bun iPad

Mai jos veți găsi informații utile despre care ar fi cel mai bun iPad pentru nevoile voastre. Deci, citiți în continuare acest articol și o să aflați alte lucruri interesante despre iPad-urile de la Apple.

iPad de 10,2 (2019)

iPad 10,2

iPad-ul de 10,2 este iPad-ul entry-level pe care Apple l-a lansat în 2019. Are un design clasic, cu margini destul de evidente și un buton Home fizic (cu Touch ID).

Este echipat cu un ecran LCD IPS de 10,2 și rezoluție de 1620 x 2160 pixeli. Ecranul este excelent, dar are mai multe deficiențe în comparație cu cel de la iPad Pro: nu are laminare completă, este mai supus unor reflecții și nu are suport pentru tehnologiile TrueTone, ProMotion și P3 ca la ecranele iPad Pro. Aceasta înseamnă că are o redare mai scăzută a culorilor, nu se adaptează tonului luminos din jur și conținutul (inclusiv operațiunile de scriere și desen cu Apple Pencil) sunt mai puțin fluide, deoarece sunt executate cu o rată de cadru mai mică decât cea de la iPad Pro.

Este echipat un chipset Apple A10 Fusion Quad-Core de 2,34 GHz, 2 GB RAM și 32/128 GB stocare (nu poate fi extins), în timp ce bateria este de 32,4 Wh cu 10 ore de autonomie. Camera fotografică din spate este de 8MP f/2.4, 31mm capabilă să înregistreze videoclipuri la 1080p/ 30fps sau 720p/120fps cu HDR și audio stereo. Camera frontală este de 1,2MP cu o deschidere f/2,2, 31 mm (standard) și este capabilă să înregistreze videoclipuri la 720p/30fps.

 • De ce să cumpărați acest iPad: are un raport calitate preț excelent, oferă performanțe la cel mai înalt nivel și acceptă creionul Apple și Smart Keyboard.
 • De ce să nu cumpărați acest iPad: ecranul nu este laminat și are mai multe reflectări decât iPad Pro, de asemenea nu include suport pentru tehnologiile TrueTone, ProMotion și HDR și acceptă o gamă mai mică de culori (nu este P3); când vine vorba de imagini/video lasă ceva de dorit în comparație cu iPad Pro și are doar două difuzoare audio.

iPad de 9,7 (2018)

iPad de 9,7 (2018)

Acesta este modelul de bază al iPad-ului lansat de Apple în 2018. Principalele sale puncte este prețul, performanța (este echipat cu un cip A10 Fusion) și suportul Apple Pencil, creionul Apple. Ceea ce vă permite să desenați pe ecranul tabletei.

Aspectul său este tipic din gama Air, cu un display de tip Retina de 9,7 (2048 x 1536 pixeli) la 264 ppi de densitate. Ecranul are aceeași caracteristică ca iPad-ul de 10,2, deci nu este laminat și nu are nici gama de culori ca la iPad Pro.

Performanța este excelentă, datorită procesului integrat A10 Fusion (mai puternic decât procesorul inclus în modelul iPad anterior, dar este în continuare inferior cipului A10X Fusion inclus în iPad Pro) și a celor 2 GB de RAM. Memoria internă poate fi de 32 sau 128 GB, evident că nu poate fi extinsă, în timp ce conectivitatea poate fi doar Wi-Fi sau Wi-Fi + Celular. De remarcat este și prezența funcției Touch ID, dar de primă generație, deci mai puțin rapidă decât iPad-ul Pro sau iPhone-urile de ultimă generație (cu excepția iPhone SE).

Acesta are două camere, una în spate de 8MP și una în față de 1,2MP. Față de iPad Pro, lipsește înregistrarea 4K și stabilizarea optică. Tot din multimedia, există și lipsa sistemului audio cu patru difuzoare (are doar două).

Mărimea tabletei este de 240 x 169,5 x 7,5 mm, iar greutatea este de 469 g. Bateria are o autonomie maximă de 10 ore, sistemul de operare care este preinstalat este, desigur, iOS/iPadOS.

În general, tableta poate satisface atât nevoile multimedia, cât și nevoile de muncă (datorită suportului Apple Pencil).

 • De ce să cumpărați acest iPad: are un raport calitate-preț excelent; oferă performanțe la cel mai înalt nivel; acceptă creionul Apple.
 • De ce nu cumpărați acest iPad: are toate părțile negative de la iPad 10,2; este de asemenea cu un an mai vechi, și nu este compatibil cu Smart Keyboard.

iPad Air (2019)

iPad Air (2019)

Anunțat în martie 2019, noul model iPad Air include cele mai noi tehnologii. Acesta este disponibil cu 64 și 256 GB spațiu de stocare și fiecare model poate fi Wi-Fi, și Cellular, suportând astfel conexiunea de date prin rețele celulare. În ceea ce privește lungimea și lățimea este de 250,6 mm și 174,1 mm.

Noul iPad Air folosește și un conector Lightning (și nu USB Type-C ca cele mai noi modele Pro), are un senzor de amprentă Touch ID integrat în butonul Home și cadre tradiționale. Nu lipsește jack-ul audio de 3,5 mm pentru căști și microfon și există, de asemenea, Smart Connector, ca la modelele Pro, pentru conectarea accesoriilor compatibile. Un exemplu? Smart Keyboard, care transformă tableta într-un mini laptop fără a fi necesară o conexiune (cum se întâmplă cu tastaturile Bluetooth).

Să trecem acum la caracteristicile tehnice: iPad Air 2019 folosește un ecran multi-touch retroiluminat cu LED de 10,5 cu o rezoluție maximă acceptată de 2224 × 1668 pixeli. Aceasta înseamnă că densitatea pixelilor este de 264 ppi, în timp ce în ceea ce privește calitatea imaginii este compatibil cu standardul P3, prin urmare, o gamă largă de culori și o saturație ridicată a culorilor. Tableta acceptă și tehnologia True Tone, astfel încât ecranul poate echilibra automat culorile în funcție de culoarea luminii ambientale. Acesta vine cu o acoperire oleofobă și poate atinge o luminozitate de 500 nits.

Printre noutățile acestui model, în comparație cu alte modele, avem suportul Apple Pencil, pe lângă prezența puternicului procesor Apple A12 Bionic cu arhitectură pe 64 de biți și Neural Engine integrat, pentru a efectua calculele inteligenței artificiale direct în local. Camerele sunt două: camera din spate este de 8 Megapixeli cu obiectiv f/2.4 și suport pentru înregistrarea videoclipurilor în Full HD la 120 fps (în slow-motion), în timp ce cea din față este un FaceTime HD de 7 Megapixeli cu deschidere f/2.2 .

Acest model are două difuzoare stereo, două microfoane, suport pentru Wi-Fi ac și Bluetooth 5.0 și oferă 10 ore de navigare Wi-Fi datorită bateriei 30.2 Wh.

 • De ce să cumpărați acest iPad: datorită suportului Apple Pencil și Smart Connector, acesta poate fi definit ca un iPad Pro, conceput pe de o parte pentru divertisment, iar pe de altă parte pentru muncă și productivitate. Raportul calitate-preț este bun, ecranul oferă o calitate excelentă a imaginii datorită la P3, iar performanța este foarte ridicată.
 • De ce să nu cumpărați acest iPad: pe aceast model există doar două difuzoare audio în comparație cu cele patru de pe modelele Pro, iar marginile nu sunt atât de reduse. Lipsește, de asemenea, Face ID, iar procesorul nu funcționează ca cel integrat pe cele mai puternice modele de pe piață.

iPad Pro de 11 (2018)

iPad Pro de 11 (2018)

iPad Pro de 11 (model 2018) este primul iPad care nu are un raport de aspect 4:3 și prezintă noul design all-screen similar cu cel de la iPhone X . Are marginile foarte subțiri, un sistem de navigare bazat pe gesturi și nu are butonul fizic Home dar are Face ID, sistemul de deblocare a feței introdus pentru prima dată de Apple pe iPhone X, care funcționează indiferent de poziție, indiferent unde tableta este ținută, pe verticală sau pe orizontală.

Este echipat cu un ecran LCD IPS numit Liquid Retina, are o rezoluție de 2388 × 1668 pixeli, o densitate de 264 ppi, 600 nits de luminozitate și acceptă tehnologiile ProMotion, True Tone și P3.

Este echipat cu puternicul cip Apple A12X Bionic care, datorită la Neural Engine, efectuează cinci mii de operații pe secundă. Aceasta permite performanțe de top în aplicații și jocuri și oferă fotografii întotdeauna perfecte. Există, de asemenea, două camere foto: una în spate de 12MP cu o deschidere f/1.8 1/3 și una în față de 7 MP cu o deschidere f/2.2 și 32mm.

De menționat este prezența a patru difuzoare audio cu sunet stereo, un port USB-C (în locul celui Lightning), care permite conectarea la monitoare externe, camere foto, adaptoare SD și alte accesorii și compatibilitate cu gama de accesorii de la Apple, cum ar fi creionul Apple Pencil (care poate fi atașat magnetic pe partea din față a dispozitivului) și Smart Keyboard.

Memoria disponibilă este de 64 GB, 256 GB, 512 GB și 1 TB, în timp ce memoria RAM este de 4 GB pe toate modelele. În ceea ce privește conectivitatea, iPad Pro are suport Bluetooth 5.0 și suport pentru rețea wireless AC.

Bateria oferă 10 ore de navigare Wi-Fi și 9 ore de navigare 3G/4G. Mărimea dispozitivului este de 247,6 x 178,5 x 5,9 mm și greutate 468 g. Sistemul de operare este, desigur, iOS/iPadOS.

 • De ce să cumpărați acest iPad: display pe tot ecranul cu margini foarte reduse, Face ID; display cu suport pentru tehnologiile True Tone, HDR, ProMotion și P3; Port USB-C; raport mărime/greutate excelent; accesoriile funcționează perfect; patru difuzoare audio.
 • De ce să nu cumpărați acest iPad: având în vedere dimensiunea relativ compactă a modelului de 12,9, și modelului de 11, având în vedere prețul, poate fi mai puțin atractiv (în funcție de nevoile voastre); lipsa butonului Home nu poate fi apreciată de toată lumea; Accesoriile oficiale costă mult; lipsește 3D Touch (care totuși lipsește pe toate celelalte modele iPad); chiar și cu iOS 12, iPad-ul rămâne prea limitat în comparație cu un Mac sau un PC Windows / Linux.

iPad Pro de 12,9 (2018)

iPad Pro de 12,9 (2018)

Acum ajungem la iPad Pro de 12,9, tableta pe care Apple a lansat-o pentru a contracara Microsoft și toate celelalte tablete care în ultimii ani au încercat să înlocuiască notebook-urile iPad, sistemul său de operare, este încă limitat în multe feluri, dar recent a făcut mulți pași în față și a făcut acest dispozitiv extrem de atractiv, cel puțin pentru cei care nu au nevoi specifice în ceea ce privește utilizarea sistemelor de operare macOS sau Windows.

iPad Pro de 12,9 are toate caracteristicile tehnice la fel ca modelul de 11. Doar schimbarea ecranului, care măsoară 12,9 are o rezoluție de 2732 × 2048 pixeli și o densitate de 264 ppi. Dimensiunea este de 280,6 x 214,9 x 5,9 mm și greutatea de 631 sau 633 g, în funcție de modelul achiziționat. Bateria este mai mare, dar garantează aceeași autonomie ca cea de la iPad Pro 11.

 • De ce să cumpărați acest iPad: display pe tot ecranul cu margini reduse; Face ID; display cu suport pentru tehnologiile True Tone, HDR, ProMotion și P3; Port USB-C;  raport mărime/greutate excelent; accesoriile funcționează perfect; ecranul mare și cele patru difuzoare audio asigură o experiență multimedia impecabilă.
 • De ce să nu cumpărați acest iPad: în ciuda la dimensiune și greutate, rămâne un dispozitiv voluminos, nu este potrivit pentru toate circumstanțele; lipsa butonului fizic Home nu poate fi apreciată de toată lumea; Accesoriile oficiale costă mult; lipsește 3D Touch,  pentru multe utilizări iPad-ul rămâne prea limitat în comparație cu un Mac sau un PC Windows/Linux.

iPad Pro de 12,9 (2017)

iPad Pro de 12,9

iPad-ul Pro de 12,9 cel cu butonul fizic Home, include: un ecran Retina de 2048 x 2732 pixeli și 264 ppi, echipat cu tehnologie True Tone pentru adaptare automată la tonul luminos de mediu, tehnologia ProMotion, suport standard P3 pentru o reproducere mai bună a culorilor și suport HDR pentru o reproducere mai bună a luminii și umbrelor.

Are un procesor Apple A10X Fusion de 64 de biți, 4 GB RAM, 64/256/512 GB memorie internă (evident că nu poate fi extinsă), o baterie cu o durată de viață maxim 10 ore, o cameră în spate de 12MP cu bliț și înregistrare video 4K și cameră frontală de 7MP.

Există, de asemenea, senzorul Touch ID pentru detectarea amprentelor, NFC pentru utilizarea Apple Pay și patru difuzoare stereo care asigură o calitate excelentă și un volum ridicat. Evident, compatibilitatea cu Apple Smart Keyboard și creionul Apple Pencil este garantată.

 • De ce să cumpărați acest iPad: display cu suport pentru tehnologiile True Tone, HDR, ProMotion și P3; raport mărime /greutate excelent; accesoriile funcționează perfect; ecranul larg și cele patru difuzoare audio asigură o experiență multimedia de cel mai înalt nivel; în unele cazuri, poate deveni un adevărat înlocuitor pentru MacBook, modelul din 2016.
 • De ce să nu cumpărați acest iPad: accesoriile costă mult; lipsește 3D Touch prezent pe iPhone-uri (care totuși lipsește și la toate celelalte modele iPad); în ciuda numeroaselor actualizări făcute la iOS, pentru multe utilizări iPad-ul rămâne prea limitat în comparație cu un Mac sau un PC Windows / Linux; chiar și Face ID lipsește.

iPad Pro de 10,5 (2017)

iPad Pro de 10,5 (2017)

Până la lansarea iPad Air 2019, iPad Pro de 10,5 a fost iPad-ul care a oferit cel mai bun compromis între dimensiune, greutate și performanță. Datorită marginilor sale extrem de subțiri, un pic mai mari decât cele de la iPad-ul de 9,7, acesta este capabil să ofere un ecran mai mare și, fiind un model Pro, are accesoriile precum Apple Pencil și Smart Keyboard.

Ecranul la iPad-ul Pro de 10,5 are o rezoluție de 2224 × 1668 pixeli, o densitate de 264 ppi și acceptă toate tehnologiile avansate, cum ar fi True Tone, ProMotion, P3 și HDR. Procesorul este un Apple A10X Fusion pe 64 de biți, GPU are 12 nuclee, memoria internă poate fi de 64, 256 sau 512 GB (nu poate fi extinsă), în timp ce bateria oferă o autonomie de până la 10 ore. Acesta are o cameră foto în spate de 12MP cu bliț și suport video 4K și o cameră în față de 7MP.

Deși nu mai este vândut de Apple (înlocuit în mod oficial de iPad Air 2019), iPad Pro de 10,5 este disponibil prin magazine. Mărimea este de 250,6 x 174,1 x 6,1 mm și are o greutate de 469 g.

 • De ce să cumpărați acest iPad: cea mai bună experiență iPad inclusă într-un dispozitiv extrem de compact și ușor, are  suport pentru tehnologiile True Tone, HDR, ProMotion și P3 pentru display; 4 GB RAM; patru difuzoare audio; suport pentru creion Apple, Smart Keyboard și Touch ID.
 • De ce să nu cumpărați acest iPad: iPad Air 2019 oferă multe avantaje față de acest model și la un preț mai mic.

iPad mini (2019)

iPad mini (2019)

La fel ca modelul din 2015, noul iPad mini este îmbunătățit în aproape toate caracteristicile sale și este extrem de puternic. Dimensiunile rămân neschimbate: 203,2 x 134,8 mm cu o grosime de 6,1 mm, iar greutatea crește de la 298,8 g la 300,5 g. Calitatea imaginilor se schimbă: noul model este compatibil cu standardul P3, acceptă True Tone pentru echilibrul automat bazat pe lumina ambientală.

iPad-ul mini (2019) este îmbunătățit, de asemenea, în ceea ce privește hardware-ul integrat: pentru noul model, Apple a ales puternicul A12 Bionic cu Neural Engine integrat pentru calculele inteligenței artificiale și cu coprocesorul M12. În butonul Home senzorul de amprentă Touch ID continuă să fie integrat și, pentru prima dată în modelele mini, este implementat și asistența pentru Apple Pencil. În ceea ce privește camerele, are una de 8 Mp în spate f/2.4, deci nu foarte luminosă, și posibilitatea înregistrării în Full HD la maximum 120 fps (în modul slow-motion). Camera din față este de 7 Mp f/2.2.

Această tabletă are două difuzoare stereo, Wi-Fi ac și Bluetooth 5.0 și o autonomie de până la 10 ore în funcție de Wi-Fi și 9 ore în rețeaua de date mobile pentru modelele care o acceptă.

 • De ce să cumperi acest iPad: este cea mai mică tabletă dintre cele mai vândute în prezent. Oferă putere mare, și este cel mai bun iPad în prezent pe piață din punct de vedere utilizare și ușurința transportului. De asemenea, are suport pentru creionul Apple Pencil.
 • De ce să nu cumpărați acest iPad: dimensiunea mică înseamnă, de asemenea, ecranul mic. Formatul este 4:3, deci dacă, pe de o parte, este excelent pentru navigarea pe internet și pentru lectură în general, pe de altă parte pentru filme (care folosesc formate de 16:9 sau chiar mai mari) vizualizarea nu este așa de grozavă. De asemenea, suportul pentru Smart Keyboard lipsește. În acest caz, puteți cumpăra iPad-ul din 2018, care are un ecran mai mare și un procesor mai puțin puternic (ceea ce nu face nicio diferență în viața de zi cu zi).

Dacă doriți mai multe informații despre diferite modele de iPad, accesați site-ul Apple: acolo puteți consulta toate caracteristicile tehnice la fiecare dispozitiv și le puteți compara între ele.

Comments 1