Ce este un sistem de operare pentru PC

Ce este un sistem de operare pentru PC. Un sistem de operare este software-ul principal care gestionează toate componentele hardware și alte programe de pe un computer. Sistemul de operare, interfețează cu hardware-ul calculatorului și oferă servicii pe care aplicațiile le pot utiliza.

Ce este un sistem de operare pentru PC

Ce este un sistem de operare?

Un sistem de operare este setul principal de software pe un dispozitiv care păstrează totul împreună. Sistemele de operare comunică cu hardware-ul dispozitivului. Ele ocupă totul de la tastatură mouse, Wi-Fi, hard disk etc. Sistemele de operare folosesc drivere de dispozitiv scrise de creatorii de hardware pentru a comunica cu dispozitivele.

Sistemul de operare se află între aplicațiile pe care le executați și hardware-ul, utilizând driverele hardware ca interfață între cele două. De exemplu, atunci când o aplicație dorește să imprime ceva, ea transferă sarcina respectivă în sistemul de operare. Sistemul de operare trimite instrucțiunile către imprimantă, utilizând driverele imprimantei pentru a trimite semnale corecte, iar sistemul de operare gestionează detaliile.

Ce este un sistem de operare pentru PC windows

Sistemul de operare se ocupă, de asemenea, de multi-tasking, alocarea resurselor hardware între mai multe programe care rulează. Sistemul de operare controlează procesele care rulează și le alocă între diferite CPU-uri dacă aveți un computer cu mai multe CPU-uri sau nuclee, permițând mai multe procese să ruleze în paralel. De asemenea, gestionează memoria internă a sistemului, alocând memorie între aplicațiile care rulează.

Cele mai multe aplicații software sunt scrise pentru sisteme de operare. De exemplu, atunci când rulați Minecraft, îl pe rulați pe un sistem de operare. Minecraft nu trebuie să știe exact cum funcționează fiecare componentă hardware. Minecraft utilizează o varietate de funcții ale sistemului de operare, iar sistemul de operare le traduce în instrucțiuni hardware.

Sistemele de operare nu sunt doar pentru PC-uri

Ce este un sistem de operare pentru PC alte sisteme

Când spunem computerele rulează sisteme de operare, nu înseamnă doar PC-uri desktop și laptop-uri. Telefonul smartphone este tot un computer, precum tabletele, televizoarele inteligente, console de jocuri, ceasuri inteligente și routere Wi-Fi. Chiar și Google Home este un dispozitiv care rulează un sistem de operare.

Sistemele de operare pentru PC-uri sunt Microsoft Windows, Apple MacOS, sistemul de operare Google Chrome și Linux. Sistemele de operare pentru smartphone sunt iOS-ul Apple și Google Android.

Alte dispozitive, cum ar fi routerul Wi-Fi, pot executa „sisteme de operare încorporate”. Acestea sunt sisteme de operare specializate cu mai puține funcții decât un sistem tipic de operare, conceput special pentru o singură sarcină, cum ar fi rularea unui router Wi-Fi.

Care este diferența dintre firmware și un sistem de operare?

Ce este un sistem de operare pentru PC firmware

Multe dispozitive rulează doar firmware un tip de software de nivel scăzut care este în general programat direct în memoria unui dispozitiv hardware. Firmware-ul este, de obicei, doar un pic de software conceput să facă doar elementele de bază.

Când un computer pornește, acesta încarcă firmware-ul UEFI de pe placa de bază. Acest firmware este un software de nivel scăzut, care inițializează repede hardware-ul computerului. Apoi pornește sistemul de operare de pe unitatea hard disk. Acea unitate SSD sau hard disk are propriul firmware intern, care se ocupă de stocarea datelor pe sectoarele fizice.

De exemplu, sistemul de operare pentru iPhones și iPad-uri Apple, este denumit iOS, și este deseori numit firmware. Sistemul de operare la un PlayStation 4 se numește tot un firmware.

Cu toate acestea, un firmware foarte simplu care rulează pe o telecomandă TV, de exemplu, nu este, numit un sistem de operare.