Ce sunt FPS-urile în jocuri

Ce sunt FPS-urile în jocuri? Cu siguranță vi s-a întâmplat în cariera voastră de gaming să vedeți că jocul vostru video preferat merge greu sau se blochează complet. Ei bine, poate că jucați cu un număr scăzut de FPS. Dacă nu știți ce sunt FPS-urile în jocuri, și la ce vă ajută, citiți în continuare acest articol și veți afla!

Ce sunt FPS-urile în jocuri

Ce sunt FPS-urile în jocuri? FPS-urile (Frame per Second) nu este altceva decât o unitate de măsură care indică, mai exact, numărul de imagini, numite cadre (numărul de cadre pe secundă), pe care un PC sau laptop este capabil să le genereze într-o secundă.

Acest factor este influențat în primul rând de GPU, dar și de CPU și de memoria RAM a calculatorului vostru. Termenul FPS este de obicei asociat cu lumea jocurilor video. De fapt, datorită numărului corect de FPS-uri puteți juca jocurile voastre preferate, deoarece acestea creează iluzia de mișcare, un pic ca și cum ați răsfoi o carte animată (cunoscută și sub numele de flipbook). Pentru a da un exemplu, dacă un joc video ar rula la 1 FPS, ați vedea practic o imagine la fiecare secundă. Cu alte cuvinte, ar fi foarte dificil să jucați jocul, din cauza încetinirii software-ului (care ar arăta mai degrabă ca un slideshow de imagini). În schimb, cu cât PC-ul vostru generează mai multe cadre, cu atât jocul va fi mai rapid și mai precis.

Câte FPS trebuie să aibă un joc

Ce sunt FPS-urile în jocuri

Câte FPS trebuie să aibă un joc? Nu există o regulă fixă cu privire la numărul de FPS pe care ar trebui să le aibă un joc video. Fiecare joacă în funcție de propriile gusturi și în funcție de hardware-ul pe care îl deține. Cu toate acestea, pentru ca un joc video să fie plăcut, ar fi recomandabil, dacă nu obligatoriu, să nu coboare niciodată sub 30 FPS.

În special în sfera jocurilor video, există anumite standarde privind numărul ideal de FPS potrivit pentru a vă bucura cât mai bine de un joc video. Desigur, este posibil să se ajusteze numărul de cadre pe secundă prin modificarea setărilor grafice ale software-ului, pe PC și console (acolo unde este posibil).

  • 30 FPS: După cum am menționat anterior, acesta este minimul necesar pentru a juca decent orice joc video. Această experiență de joc este oferită de obicei de console și de PC-uri de jocuri de nivel inferior.
  • 60 FPS: probabil rata de cadre cea mai frecvent utilizată de către gameri. Unele jocuri dezvoltate pe console reușesc să atingă acest nivel, în timp ce pe PC este considerat de mulți ca fiind aproape minimul necesar. Unele jocuri deosebit de puternice se pot chinui puțin să atingă acest FPS la un nivel ridicat de detalii.
  • 120 FPS: Peste 60 FPS, începem să vorbim de rată de reîmprospătare ridicată (refresh rate), nu numai pentru că este nevoie de hardware de înaltă calitate pentru a atinge această performanță, ci și pentru că este necesar un monitor de jocuri capabil să reproducă atât de multe cadre pe secundă. Consola din a noua generație (PS5 și Xbox seria X/S), reușește să suporte acest standard, deși cu câteva jocuri.
  • 144 FPS: Când vine vorba de jocuri la FPS ridicat, majoritatea jucătorilor vizează 144 FPS. Unele jocuri pot atinge cu ușurință acest standard, chiar și cu un hardware mai puțin performant, din cauza ușurinței lor.
  • 240 FPS: jucătorii care vizează acest tip de experiență vor să joace la o fluiditate maximă și să fie mereu gata să apese butonul potrivit la momentul potrivit. Evident, este necesar, dacă nu obligatoriu, să aveți un PC și un monitor foarte performant pentru a atinge acest standard.

Ori de câte ori încercați un monitor de PC cu o rată de reîmprospătare mai mare, veți simți întotdeauna diferența față de un model inferior. Cu toate acestea, este de asemenea adevărat că, cu cât rata de reîmprospătare este mai mare, cu atât diferența este mai puțin vizibilă.

Câte FPS vede ochiul uman

Câte FPS vede ochiul uman? Testele efectuate pe unii dintre cei mai bine pregătiți ochi din lume, și anume pe cei ai piloților militari, au arătat că aceștia puteau percepe un obiect doar dacă acesta apărea la o frecvență de cel puțin 1 cadru la aproximativ 230 de cadre. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă am crește numărul de cadre, percepția acelor imagini nu ar avea timp să se fixeze pe retină și să fie percepute de creier. Există, de fapt, limite fizice ale vederii care trebuie luate în considerare, cum ar fi timpul necesar pentru ca lumina să treacă de la cornee pentru a deveni informație percepută de cortexul cerebral, iar creierul nostru poate procesa această informație doar cu o anumită viteză.

Cu toate acestea, acesta este doar un aspect al modului în care funcționează ochiul uman, deoarece primul lucru care trebuie înțeles este că percepem diferit diferitele aspecte ale vederii. Detectarea mișcării nu este același lucru cu detectarea luminii. Un alt lucru este că diferite părți ale ochiului se comportă diferit. Vederea periferică este diferită de vederea centrală.
În plus, totalitatea a ceea ce percepem este mai mare decât ceea ce poate realiza un singur element al sistemului nostru vizual. Acest lucru înseamnă că procesarea creierului în ansamblu determină achiziția imaginii, dincolo de percepția fizică a ochiului de a distinge două linii.

Distingerea unei surse de lumină de un element în mișcare este cheia pentru a interpreta câte FPS sunt importante pentru un jucător. De exemplu, o lumină care pulsează cu o frecvență foarte mare este echivalentă cu o lumină continuă dacă acest punct nu se mișcă. Dacă, în schimb, acest punct se mișcă, diferența este mult mai vizibilă, mai ales pentru vederea noastră periferică, care este cea mai bună în ceea ce privește percepția mișcării.

Ochiul este, de fapt, făcut pentru a focaliza bine în centrul imaginii și pentru a percepe bine mișcarea la periferie. Explicația este că, dacă trebuie să fugim de o amenințare și suntem în fugă, nu ne interesează să ne concentrăm bine asupra obiectelor, dar este important să vedem bine în jurul nostru pentru a scăpa. În schimb, dacă trebuie să facem o muncă de precizie, vom fi pe loc și trebuie să vedem bine detaliile.

Viziunea periferică ne permite să vedem artefacte de mișcare la viteze de cadre mult mai mari de 200 FPS. Tocmai acest tip de percepție este cel care permite creierului nostru să observe diferența dintre un monitor la 30 FPS și unul la 60 FPS. Artefactele de mișcare și, prin urmare, fluiditatea imaginii pot fi percepute la o frecvență de cadre foarte ridicată, chiar mai mare de 300 FPS.
Ideea este că astfel de artefacte nu sunt percepute cu adevărat ca imagini, ci sunt percepute de creier doar ca o neplăcere perceptivă, fără a putea distinge cu adevărat ceea ce a fost văzut.

Atunci când căutăm și catalogăm elemente ca fiind ținte într-un joc de împușcături, urmărim ținte multiple și detectăm mișcarea obiectelor mici. În acest caz, frecvența de timp optimă pentru a le distinge este cuprinsă între 7 și 13 Hz (3 – 12 FPS). Dincolo de aceste valori, sensibilitatea noastră la mișcare scade semnificativ. Vi se pare prea puțin?

Din păcate, este adevărat că, atunci când creierul nostru dorește să facă o căutare vizuală sau pur și simplu să interpreteze direcția de mișcare, poate folosi doar 13 imagini pe secundă dintr-un flux continuu, toate cadrele suplimentare nu sunt procesate cu adevărat. Acest lucru a fost demonstrat de cercetătorul Rufin van Rullen în 2010 și putem experimenta acest lucru și prin efectul „roata de căruță”, adică acel efect pe care îl avem atunci când vedem o roată cu raze care se rotește în sens opus, deși vehiculul se mișcă de fapt înainte. Acest lucru se întâmplă pentru că spițele depășesc FPS-ul maxim pe care îl putem percepe și creează alterări ale percepției.

Doar pentru că puteți vedea diferența dintre 30 FPS și 200 FPS, nu înseamnă că puteți fi mai bun la un joc, după 24 Hz nu vă veți îmbunătăți percepția, ci doar veți avea o experiență fenomenologică diferită. Acestea fiind spuse, performanța crește pentru că experiența voastră generală este mai bună, dar cu siguranță nu pentru că ceea ce vedeți la 60 FPS nu puteți vedea la 30 FPS.

Este important să ai multe FPS-uri?

Am putea spune că a avea un număr mare de FPS-uri poate fi întotdeauna un avantaj. Cu toate acestea, răspunsul este mai puțin evident decât s-ar putea crede. Atenție, cu cât mai multe, cu atât mai bine. Cu cât mai multe cadre rulează pe monitoarele voastre, cu atât mai receptiv puteți fi în joc, dar PC-ul nu poate fi întotdeauna performant. Uneori, nu este vorba doar de performanță pură, ci și de căutarea unei stabilități potrivite în software. Încercarea de a avea cu orice preț un număr mare de cadre poate duce la posibile încetiniri în joc sau la afișarea unor artefacte pe ecran.

Probleme similare pot apărea din cauza faptului că PC-ul nu poate menține o rată de cadre bună în momentele potrivite. Problema poate fi rezolvată prin activarea FreeSync sau G-Sync, sau prin setarea valorii maxime a ratei de reîmprospătare a cadrelor la rata maximă de reîmprospătare a monitorului din setările jocului. Astfel, dacă avem un monitor de 144Hz, vom seta frecvența din drivere sau din panoul de control al Windows și apoi vom limita FPS-ul la 144 în toate jocurile.

În alte cazuri, în special atunci când se joacă jocuri care nu sunt foarte recente, un număr mare de cadre poate genera animații anormale sau inexacte. Acest lucru se datorează faptului că animațiile create de dezvoltatori au fost făcute pentru a funcționa cu un număr precis de cadre.

În orice caz, înțelegerea motivului pentru eventualele încetiniri ale unui joc nu este ușoară. În general, aceasta poate depinde de jocul în sine, astfel neoptimizat la maximum, de hardware-ul pe care îl dețineți sau de probleme software cauzate de drivere sau alte programe. Din acest motiv, s-ar putea să nu fie întotdeauna o soluție bună să jucați cu cât mai multe FPS-uri posibile.

FPS vs Hz (Refresh Rate)

Ce sunt FPS-urile în jocuri FPS vs HZ

Atunci când cumpărați un PC de jocuri de înaltă performanță, de obicei alegeți un monitor de PC corespunzător cu o rată de reîmprospătare ridicată pentru a încerca să obțineți cel mai mare număr de FPS.

Trebuie specificat faptul că numărul de FPS generate de PC și rata de reîmprospătare a monitorului nu sunt același lucru. Pe scurt, rata de reîmprospătare indică numărul de imagini pe secundă pe care monitorul este capabil să le genereze și este o valoare constantă, în funcție de modelul de monitor.

Pentru a da un exemplu, dacă un joc rulează la 60 FPS și este reprodus de un monitor la 144 Hz, monitorul va reda în continuare 144 de imagini pe secundă. O parte din cele 60 FPS vor fi pur și simplu reproduse și reluate de monitor. În cazul opus, însă, atunci când un PC generează mai multe FPS decât poate afișa monitorul, o parte din acele cadre vor fi eliminate de monitor, deoarece acesta nu poate reproduce atâtea FPS.

Cu toate acestea, în ambele cazuri, poate apărea așa-numita eroare screen tearing. Acest lucru se întâmplă atunci când nu există sincronizare între cadrele generate de placa video și rata de reîmprospătare a monitorului și poate fi observată o imagine distorsionată. Această problemă enervantă poate fi rezolvată prin achiziționarea unui monitor compatibil G-Sync (Nvidia) sau Freesync (AMD) și prin activarea acestei opțiuni în setările driverului video.

Cum să ai mai multe FPS-uri în jocuri

În cele din urmă, dacă tot ce vă doriți de la calculatorul vostru este cea mai bună performanță, puteți obține FPS-uri mai multe în jocurile voastre cu câteva mici trucuri, fără a fi nevoie să recurgeți la metode ciudate. Printre cele mai comune și eficiente metode, puteți încerca:

  • Reglați setările plăcii video: mai ales dacă PC-ul vostru de jocuri nu este de ultimă generație, reglarea setărilor grafice ale jocului vă poate ajuta să recuperați FPS. Umbrele și reflexiile, în special, au un impact mare asupra GPU-ului, la fel ca orice filtru, iar setarea acestora la un nivel minim sau dezactivarea lor completă poate ajuta foarte mult.
  • Închideți aplicațiile: atunci când vă jucați jocurile preferate, închideți aplicațiile deschise pentru a ajuta procesorul să gestioneze mai bine sarcina, dedicând mai multe resurse jocului în curs de desfășurare.
  • Actualizați driverele video: producătorii de plăci video (AMD și Nvidia) îmbunătățesc adesea performanța GPU-urilor lor atunci când lansează actualizări ale driverelor. În acest caz, actualizarea driverelor GPU nu numai că vă va oferi mai multă compatibilitate cu jocurile video și alte programe, dar vă poate ajuta să obțineți și performanțe mai bune. În cele din urmă, puteți încerca, de asemenea, să dezinstalați driverele video și să le instalați din nou dacă aveți probleme cu jocurile video.
  • Activați Game Mode în Windows 10: începând cu versiunea 1703 a sistemului de operare Windows 10, este posibil să activați Game Mode, care vă permite să optimizați mai bine resursele calculatorului atunci când rulați un joc video.

Dacă nici măcar cu aceste metode nu puteți obține o performanță mai bună a jocurilor, puteți încerca să actualizați BIOS-ul, însă s-ar putea să nu obțineți neapărat avantaje. Ca o ultimă soluție, nu pot decât să vă sfătuiesc să cumpărați un GPU și să îl înlocuiți cu unul mai performant sau, dacă preferați, să asamblați un nou PC de jocuri și să vă jucați cât mai bine. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce sunt FPS-urile în jocuri și la ce vă ajută.