Ce înseamnă HDMI ARC și eARC?

Ce înseamnă HDMI ARC și eARC? HDMI ARC și eARC sunt cel mai simplu mod de a conecta un televizor și un soundbar (HDMI ARC este o soluție salvatoare). În loc să fie nevoie de mai multe telecomenzi și, eventual, de cabluri suplimentare, ARC vă permite să vă simplificați configurația home cinema, îmbunătățind în același timp calitatea audio față de standardele mai vechi. Dacă ați instalat recent un televizor nou sau o bară de sunet, este posibil să fi văzut eticheta ARC sau eARC pe una dintre intrările HDMI. În ciuda faptului că există de peste un deceniu, această funcție este încă relativ nouă și nu ar fi o surpriză dacă v-ați uita la eticheta ARC întrebându-vă ce este.

Ce înseamnă HDMI ARC și eARC

Răspunsul pe scurt? Este una dintre cele mai bune caracteristici de home cinema care au apărut în ultimii ani. HDMI ARC și eARC sunt ambele metode de transfer al semnalului audio de la un dispozitiv la altul. Acestea au crescut în importanță pe măsură ce standardele HDMI s-au îmbunătățit, iar cablurile HDMI cu lățime de bandă mai mare vă permit să transmiteți mai multe date între dispozitive.

Asociați HDMI ARC cu HDMI-CEC și veți putea să vă controlați sistemul home cinema cu o singură telecomandă în loc de două sau trei. Acest lucru reduce, în esență, necesitatea unei telecomenzi universale și nu va fi nevoie să introduceți coduri specifice de telecomandă pentru ca totul să funcționeze. În plus, cu ARC și eARC, activați, de asemenea, posibilitatea de a reda conținut Dolby Atmos printr-un sistem de difuzoare sau o bară de sunet Dolby Atmos compatibil. Astfel, nu numai că viața voastră este mai ușoară, dar și sunetul home cinema-ului vostru primește un impuls.

HDMI ARC și eARC sunt unele dintre cele mai bune inovații în domeniul home cinema de foarte mult timp încoace. În acest articol despre, ce înseamnă HDMI ARC și eARC, vă voi explica tot ce trebuie să știți despre HDMI ARC și eARC.

Ce înseamnă HDMI ARC?

Ce înseamnă HDMI ARC? HDMI ARC înseamnă Audio Return Channel și, de când a fost introdus standardul HDMI 1.4, ARC a început să apară pe noile televizoare, bare de sunet și receptoare A/V. Acest protocol oferă o comunicare bidirecțională între dispozitive printr-o singură conexiune HDMI. În esență, portul HDMI ARC vă permite să utilizați HDMI atât ca intrare, cât și ca ieșire audio.

De când a fost introdus în 2009, ARC a devenit un standard foarte răspândit și îl veți găsi pe toate cele mai bune televizoare, precum și pe cele mai bune soundbar-uri, de la Devialet Dione la Sonos Arc.

Orice dispozitiv care funcționează cu standardul HDMI 1.4 ar trebui să fie compatibil cu ARC, dar verificați documentația pentru dispozitivele voastre specifice pentru a fi siguri. Nu toate televizoarele acceptă ARC, deși au fost lansate după ce HDMI 1.4 a fost lansat ca standard, dar aproape toate vor accepta ARC.

Ce poți face cu HDMI ARC?

Ce înseamnă HDMI ARC la TV

Fluxul bidirecțional al sunetului oferit de HDMI ARC înseamnă că puteți face cu ușurință unele lucruri care, până acum, necesitau cabluri suplimentare. În primul rând, vă puteți conecta sistemul audio cu un singur cablu HDMI. Conectați bara de sunet la televizor folosind portul compatibil ARC și îl puteți utiliza pentru fiecare dispozitiv care se conectează la televizor, inclusiv playere Blu-ray, console de jocuri și alte dispozitive. Și face acest lucru prin intermediul televizorului însuși, în loc să necesite un receptor audio separat.

În al doilea rând, puteți rula aceste conexiuni prin intermediul barei de sunet în sine, permițându-vă să transferați conexiunile HDMI multiple de la televizor la bara de sunet fără a necesita o configurare suplimentară. Acest lucru este deosebit de util în cazurile în care televizorul este montat pe perete și nu aveți acces la toate porturile HDMI sau pur și simplu doriți un aspect mai curat, cu mai puține cabluri care să ruleze spre și de la televizor. Aceasta înseamnă, de asemenea, mai puține cabluri de instalat.

În funcție de distanța dintre playerul de streaming și televizor, este posibil să aveți nevoie de cabluri HDMI active care necesită alimentare de la un conector USB-C. Dacă cumpărați un cablu HDMI nou, căutați logo-ul HDMI Cable Power care poate prelua energie de la dispozitivul sursă în loc să necesite un cablu USB separat.

Atunci când televizorul este conectat la o bară de sunet sau la un sistem de difuzoare, puteți utiliza, de asemenea, conexiunea ARC pentru a transmite audio de la televizor la difuzoare. De exemplu, sunetul care ajunge la televizor de la o antenă poate fi transmis prin HDMI și prin bara de sunet în loc de difuzoarele încorporate ale televizorului. Acest lucru este deosebit de important în cazul televizoarelor inteligente, pentru care serviciile de streaming livrează tot conținutul prin Wi-Fi, fără a mai fi nevoie să alimentați un receptor. În schimb, conexiunea ARC vă permite să transmiteți acel sunet către bara de sunet fără a fi nevoie să vă conectați cu un cablu audio dedicat.

De asemenea, puteți utiliza acest lucru împreună cu un alt standard HDMI, denumit Consumer Electronics Control (HDMI-CEC), care vă permite să controlați dispozitive externe, cum ar fi playere Blu-ray sau receptoare de satelit, cu ajutorul telecomenzii televizorului. Prin utilizarea conexiunii ARC pentru audio și a funcționalității HDMI-CEC (aceasta ar trebui să fie activată în mod implicit pe televizor), puteți reduce atât numărul de cabluri utilizate, cât și numărul de telecomenzi necesare pentru home cinema.

Configurare audio cu HDMI ARC

Este posibil să fie nevoie de câțiva pași suplimentari pentru ca totul să fie activat și configurat pentru ARC, în funcție de producătorul televizorului vostru și de modelul specific.

În primul rând, verificați care sunt porturile care au suport ARC. Cei mai mulți producători de televizoare oferă ieșire ARC doar printr-un singur port HDMI, în loc de toate cele trei sau patru porturi de pe televizor. Acest lucru este indicat, de obicei, de o etichetă de pe televizor. Dacă porturile HDMI nu sunt etichetate clar, puteți verifica manualul televizorului, care ar trebui să indice ce port HDMI trebuie utilizat.

În al doilea rând, este posibil să fie nevoie să activați ieșirea ARC pe televizor. În general, veți găsi această funcție în meniul Settings, la secțiunea Audio. În timp ce multe televizoare detectează automat dispozitivele cu capacitate ARC, altele necesită activarea manuală a acestei funcții.

În cele din urmă, doar conectați-vă dispozitivul. Acest lucru este foarte simplu, orice cablu HDMI va funcționa. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont este că portul compatibil ARC trebuie să fie conectat la dispozitivul audio extern.

Dezavantaje posibile la HDMI ARC

Ce înseamnă HDMI ARC și eARC la televizor

În timp ce simplitatea ARC și audio prin HDMI este minunată, nu este în întregime perfectă. Standardul ARC a fost conceput special pentru a înlocui ieșirile audio digitale S/PDIF (denumite și TOSLINK) și, prin urmare, acceptă fiecare format audio care ar trece în mod normal prin S/PDIF: Dolby Digital, DTS și PCM audio. Acesta poate gestiona fără probleme atât sunetul obișnuit cu două canale al televizorului, cât și sunetul surround 5.1.

Dar are, de asemenea, aceleași limitări ca și standardul S/PDIF pe care îl înlocuiește. Și anume, nu poate trimite audio HD sau audio cu rată mare de biți folosită de standarde precum Dolby Atmos și DTS:X. Acest lucru este deosebit de enervant, deoarece semnalul audio prin HDMI poate fi transmis fără probleme, este pur și simplu o limitare a specificației ARC.

Și mai enervant este faptul că unele televizoare retrogradează de fapt ieșirea audio prin ARC, convertind totul în sunet pe două canale, chiar dacă a fost creat ca sunet 5.1. Nu este un lucru obișnuit, dar, în funcție de marca și modelul televizorului vostru, s-ar putea să vă confruntați cu o calitate inferioară a sunetului prin ARC. În aceste cazuri, conectarea unui cablu audio suplimentar sau a două cabluri audio suplimentare ar putea merita să vă deranjeze pentru a obține o calitate superioară a sunetului.

Actualizarea HDMI 2.1 cu eARC

Următoarea versiune de HDMI ARC a sosit în 2018, când HDMI 2.1 a început să ajungă pe televizoare. Conectivitatea HDMI 2.1 are o mulțime de beneficii, cum ar fi o lățime de bandă mai mare pentru rezoluții și framerate-uri mai mari, precum și caracteristici noi și interesante, cum ar fi modurile automate de joc.

Dar HDMI 2.1 oferă, de asemenea, o versiune nouă și îmbunătățită de ARC, numită Enhanced Audio Return Channel, sau eARC. Cea mai mare îmbunătățire pe care o oferă eARC este suportul pentru semnalul audio de rezoluție completă, ceea ce înseamnă că acceptă Dolby Atmos și alte formate de sunet necomprimate.

Nu toate televizoarele utilizează în prezent HDMI 2.1 pentru toate porturile HDMI, dar un număr mare oferă suport parțial 2.1 pentru funcții specifice, eARC fiind cea mai răspândită. Veți găsi eARC pe modelele de la LG, Samsung, Sony, TCL, Vizio și Hisense dar și pe alte modele.

Spre deosebire de HDMI ARC original, care funcționează cu toate cablurile HDMI, eARC necesită cabluri noi care au lățimea de bandă mai mare a specificației 2.1. eARC va funcționa și cu cabluri HDMI 2.0, dar acestea nu vor oferi rezoluție 4K la 120 fps. Așadar, vă recomand să achiziționați un cablu HDMI 2.1 pentru a beneficia la maximum de configurația home cinema. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce înseamnă HDMI ARC și eARC.