Ce înseamnă cablu HDMI?

Ce înseamnă cablu HDMI? HDMI (prescurtare de la High Definition Multimedia Interface) este o interfață compactă pentru transferul de date audiovizuale (atât comprimate, cât și necomprimate) între o sursă compatibilă (un DVD player, Blu-ray player, media player, consolă, calculator) și un dispozitiv de recepție compatibil (un monitor, HDTV, proiector sau dispozitiv audio digital). Dezvoltarea standardului a devenit necesară pentru a înlocui vechile interfețe video cum ar fi VGA sau DVI cu o tehnologie mai puternică și, în același timp, mai puțin incomodă.

De la crearea sa, HDMI a trecut prin numeroase evoluții, însă cablul HDMI și conectorul său au rămas neschimbate, asigurând astfel compatibilitatea cu dispozitivele mai vechi. Cu toate acestea, cele mai recente versiuni suportă caracteristici avansate, cum ar fi conectivitatea Ethernet și 3D.

Ce înseamnă cablu HDMI?

Ce înseamnă cablu HDMI? Cablul HDMI este considerat o interfață multimedia de înaltă definiție care permite transferul de date audio și video digitale printr-un singur cablu. Datele audio pot fi fie comprimate, fie necomprimate, în timp ce datele video transmise prin interfața HDMI nu sunt niciodată comprimate.

Cablul HDMI este, prin urmare, mijlocul prin care semnalul digital este transferat de la o sursă la un dispozitiv receptor. Așa cum am menționat mai sus, sursa poate fi un calculator, o consolă (de exemplu, Xbox sau PlayStation), o cameră video digitală, un DVD player, un decodor de satelit, un player Blu-Ray sau un stick USB. Unitatea de recepție este un dispozitiv cu ecran echipat cu un port HDMI. Așadar, dacă vă întrebați ce înseamnă cablu HDMI, acum ar trebui să aveți o idee ceva mai clară.

Istoria cablului HDMI

Ce înseamnă cablu HDMI

Crearea standardului a început la 16 aprilie 2002 de către Hitachi, Matsushita Electric Industrial, Philips, Silicon Image, Sony, Thomson, RCA și Toshiba. Scopul fondatorilor HDMI a fost acela de a crea un conector audio-video care să fie compatibil cu standardul DVI și, în același timp, să ofere avantaje față de acesta din urmă.

HDMI 1.0 a fost conceput pentru a fi utilizat cu televizoarele HDTV, îmbunătățind calitatea imaginii prin utilizarea unui conector mai mic, încorporând în același timp transmisia de date audio și îmbunătățind suportul pentru codificarea video cunoscută sub numele de YcbCr. Primele centre de testare autorizate pentru testarea noii interfețe de comunicare, au fost deschise între iunie 2003 și mai 2004 în SUA (de către Silicon Image) și Japonia (de către Panasonic). Primul ATC european (Authorized Test Center) a fost deschis în 2005 la Caen (Franța) de către Philips.

Cu toate acestea, primele versiuni ale standardului au fost lansate mai devreme: HDMI 1.0 și-a făcut apariția pe piață în decembrie 2002, în timp ce prima actualizare a fost făcută în mai 2004. Cea mai recentă versiune, HDMI 2.0, datează din septembrie 2013 și este denumită de unii HDMI UHD (Ultra High Definition) pentru compatibilitatea sa cu standardul 4K. În februarie 2013, la aproximativ zece ani de la crearea standardului, fuseseră vândute peste 3 miliarde de dispozitive HDMI.

Caracteristicile HDMI

Caracteristicile cablului HDMI

Caracteristicile HDMI au rolul de a defini protocoalele de comunicare, semnalele de transmisie și interfețele electrice ale standardului. Definirea semnalelor audio și video este lăsată la latitudinea standardelor stabilite de Electronic Consumer Association/Electronic Industries. Mai exact, de la versiunea 1.0 la versiunea 1.2, HDMI adoptă standardul video EIA/CEA 861-B; versiunea 1.3 adoptă standardul EIA/CEA 861-D, iar versiunea 1.4 standardul EIA/CEA 861-E. Aceste standarde sunt utilizate pentru a defini formatul video, profunzimea culorilor, colorimetria și cuantificarea culorilor, precum și modul în care sunt transmise datele atât în formă comprimată, cât și necomprimată.

Pentru a asigura compatibilitatea standardului între dispozitivele produse de diverși producători (și pentru a garanta compatibilitatea retroactivă cu DVI), toate dispozitivele HDMI trebuie să fie capabile să suporte spațiul de culoare sRGB cu o adâncime de 8 biți pe canal.

În ceea ce privește partea audio digitală, HDMI suportă începând cu standardul PCM stereo ( pistă audio necomprimată, fără multicanal) al faimosului, dar învechitului format Video8. Un cablu HDMI poate fi utilizat pentru a conecta un sistem audio format din până la 8 canale (audio necomprimat) cu o adâncime a sunetului de 16, 20 și 24 de biți și o frecvență de 32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz și 192 kHz. Odată cu versiunea 1.3, standardul acceptă și audio comprimat lossless (fără pierderi), reprodus ca Dolby TrueHD sau DTS-HD Master Audio.

Prin natura sa, HDMI nu este conceput pentru a afișa subtitrări sau alt conținut textual deasupra videoclipului. Din acest motiv, va fi necesară convertirea subtitrărilor și a textului în imagini și apoi comprimarea acestora în date video, astfel încât să poată fi transmise prin cablul HDMI.

Versiunile HDMI

Dispozitivele HDMI sunt construite în conformitate cu orientările și reglementările stabilite de HDMI Forum în documentele tehnice și tehnologice. Diferența dintre o versiune a standardului și alta este, de obicei, lățimea de bandă de transmisie a datelor, acest lucru nu exclude însă alte îmbunătățiri tehnologice.

  • Versiunile 1.0, 1.1 și 1.2. Dezvoltate între 2002 și 2005, acestea se caracterizează printr-o lățime de bandă de aproape 5 gigabiți pe secundă (mai exact, 4,95 Gb), dintre care 4 gigabiți pe secundă sunt dedicați exclusiv transmiterii de date video necomprimate. Evoluțiile HDMI 1.1 și HDMI 1.2 oferă un suport audio mai larg (adăugarea de DVD-Audio și Super Audio CD), fără a modifica însă lățimea de bandă disponibilă.
  • Versiunea 1.3. Lansată în mai 2006, HDMI 1.3 crește frecvența de transmisie a datelor la 340 megahertzi, mărind capacitatea de transmisie a standardului la 10,2 gigabiți pe secundă. Aceasta a crescut, de asemenea, adâncimea de culoare (până la 30, 36 sau 48 de biți) și acceptă Dolby TrueHD și DTS-HD Master Audio.
  • Versiunea 1.4. Pentru aceeași lățime de bandă, noua versiune a standardului oferă suport pentru moduri video dincolo de high-definition (rezoluție de până la 3840×2160 4K Ultra HD cu o rată de reîmprospătare de 24 Hz, 25 Hz sau 30 Hz). Adaugă canalul HDMI Ethernet (HEC), o conexiune Ethernet care permite schimbul de date și partajarea conectivității web între două dispozitive conectate prin HDMI.
  • Versiunea 2.0. Lansată în urmă cu mai puțin de un an, noua versiune mărește și mai mult lățimea de bandă până la 18 gigabiți pe secundă. Acest lucru permite dispozitivelor HDMI 2.0 să suporte rezoluția 4K la 60 de cadre pe secundă, până la 32 de canale audio și video 3D la până la 25 de cadre pe secundă.

Conectori HDMI

Ce înseamnă cablu HDMI

Până în prezent, există cinci tipuri diferite de conectori HDMI. Tipurile A/B sunt definite cu versiunea 1.0: versiunea 1.3 definește tipul C, în timp ce tipurile D/E sunt definite cu versiunea HDMI 1.4.

  • Tipul A. Conectorul de sex masculin are dimensiunile de 13,9 x 4,45 milimetri, 19 pini și o lățime de bandă suficientă pentru a asigura suportul pentru modurile video SDTV, EDTV și HDTV.
  • Tipul B. Aproape de două ori mai lat decât tipul A (21,2 milimetri), tipul B are 29 de pini și este compatibil cu formate video mai mari decât HDTV (suportă o rezoluție de până la 3.840×2.000 pixeli), dar nu a fost încă utilizat în niciun produs până în prezent.
  • Tipul C. MINI HDMI (acesta este numele sub care este cunoscut conectorul de tip C) este mai mic decât tipul A (10,42 x 2,42 milimetri), păstrând în același timp cei 19 pini și aceeași lățime de bandă pentru a transporta semnalul audio-video.
  • Tipul D. Cunoscut și sub numele de Micro HDMI, acesta seamănă foarte mult cu un conector microUSB (6,3 x 2,8 milimetri), păstrând cei 19 pini deja prezenți în tipul A și tipul C. Cu toate acestea, dispunerea pinilor și conexiunile sunt complet diferite față de celelalte două tipuri.
  • Tipul E. Introdus recent, sistemul de conectare pentru autovehicule este prevăzut cu o clemă de siguranță care permite cablului HDMI să rămână mai bine fixat pe dispozitiv și să reziste la șocuri și zdruncinături. De asemenea, împiedică praful și murdăria să pătrundă în interiorul conectorului și să interfereze cu transmiterea semnalului.

Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce înseamnă cablu HDMI, care sunt caracteristicile, versiunile, și câte tipuri de conectori există.