Ce este interfața GUI (diferența dintre GUI și CLI)

Ce este interfața GUI (diferența dintre GUI și CLI). Timpul în care computerele erau domeniul exclusiv al oamenilor de știință și al dezvoltatorilor de software a trecut de mult. În zilele noastre, practic oricine poate utiliza un PC sau o tabletă, adesea chiar și fără a avea cunoștințe speciale de informatică. Dar acest lucru a necesitat dezvoltarea interfețelor grafice.

Primele concepte de interfață grafică cu utilizatorul au fost introduse în anii 1970 de către compania Xerox. Principalul obiectiv era operarea PC-urilor cu ajutorul mouse-ului și al tastaturii, în loc să se folosească instrucțiuni text. Xerox a fost primul PC cu o interfață grafică. În anii 1980, Apple a urmat cu Macintosh. Odată cu dezvoltarea telefoanelor inteligente și a tabletelor, principiul GUI a evoluat semnificativ, astfel încât astăzi ecranele pot fi utilizate și cu ajutorul gesturilor și al degetelor.

Diferența dintre GUI și CLI

În epoca în care trăim, suntem obișnuiți să interacționăm cu dispozitivele electronice prin diverse tipuri de interfețe care ne permit să efectuăm anumite operațiuni și să comunicăm cu dispozitivele în sine. Două dintre cele mai comune interfețe sunt GUI și CLI. Aceste două interfețe prezintă diferențe semnificative atât în ceea ce privește modul în care utilizatorii interacționează cu dispozitivele electronice, cât și în ceea ce privește experiența generală a utilizatorului. Prin urmare, în acest articol, vă voi explica ce este interfața GUI și care este diferența dintre GUI și CLI și de asemenea, care sunt avantajele și dezavantajele acestora.

Ce este interfața GUI?

Ce este interfața GUI? O interfață GUI (Graphical User Interface) este o interfață care utilizează elemente vizuale cum ar fi pictograme, ferestre, butoane și meniuri derulante pentru a permite utilizatorilor să interacționeze cu dispozitivul pe care îl utilizează.

GUI-urile sunt utilizate în mod obișnuit în sistemele de operare moderne, cum ar fi Windows, macOS și Linux, și în aplicațiile pentru calculatoare, smartphone-uri și tablete (de exemplu, în procesarea de text, foi de calcul, prezentări multimedia și alte programe de birou). GUI-urile oferă o experiență interactivă și intuitivă, permițând utilizatorilor să efectueze acțiuni prin simpla apăsare a unui buton al mouse-ului sau prin glisarea și plasarea anumitor elemente. Acest lucru oferă un feedback vizual cu privire la ceea ce este selectat sau introdus de către utilizator.

GUI-urile oferă, de obicei, o gamă largă de opțiuni și funcții și sunt adesea grupate în categorii sau meniuri derulante care pot fi selectate cu ușurință de către utilizator. Mai jos găsiți un exemplu de interfață GUI.

Ce este interfața GUI

Avantajele interfeței grafice GUI

 • Utilizare intuitivă: interfața grafică este concepută pentru a fi ușor de utilizat, reducând necesitatea de a învăța comenzi specifice. Utilizatorii pot naviga și interacționa cu interfața fără a fi nevoiți să învețe nicio comandă.
 • Interacțiunea vizuală: datorită elementelor vizuale, utilizatorii pot vizualiza cu ușurință opțiunile disponibile și pot acționa imediat în funcție de acțiunile lor.
 • Multitasking simplificat: interfețele grafice permit efectuarea mai multor sarcini în același timp, oferind posibilitatea de a deschide mai multe ferestre sau file și de a comuta rapid între ele.

Dezavantajele interfeței GUI

 • Dependența de hardware: interfețele grafice necesită resurse de sistem semnificative, cum ar fi memoria și puterea de procesare, ceea ce poate limita viteza și performanța pe calculatoarele mai puțin puternice.
 • Complexitate: din cauza abundenței de caracteristici și opțiuni, interfețele grafice pot deveni foarte complexe de utilizat, ca să nu mai vorbim de faptul că poate dura mult timp pentru a învăța toate funcțiile lor.
 • Limitări ale funcționalității: este posibil ca unele operații avansate să nu fie disponibile prin intermediul interfețelor grafice, fiind astfel necesară utilizarea CLI-urilor pentru a efectua anumite sarcini.

Ce este interfața CLI?

O interfață CLI (Command line interface) este o interfață textuală care permite utilizatorilor să interacționeze cu un dispozitiv electronic prin intermediul unor instrucțiuni textuale specifice. Cu o interfață CLI, utilizatorii trebuie să introducă comenzi (prin intermediul unui shell sau Linie de comandă) pentru a face dispozitivul în cauză să efectueze acțiunile corespunzătoare.

CLI-urile sunt utilizate în principal în sistemele de operare Unix și Linux de către profesioniștii IT și programatorii care sunt familiarizați cu comenzile și sintaxele unui anumit program sau sistem de operare. CLI-urile sunt utilizate, în special, pentru gestionarea calculatoarelor și a serverelor la distanță, pentru automatizarea sarcinilor repetitive, precum și pentru depanarea unui anumit sistem de operare.

CLI-urile sunt, în general, mai eficiente decât interfețele grafice, deoarece permit utilizatorului să efectueze mai rapid sarcini complexe fără a fi nevoit să interacționeze cu programul prin intermediul pictogramelor sau al ferestrelor. Mai jos găsiți un exemplu de interfață CLI.

Ce este interfața CLI

Avantajele interfeței CLI

 • Eficiență: odată ce comenzile au fost învățate, interfața CLI poate deveni o modalitate foarte rapidă și eficientă de a efectua sarcini comune, deoarece necesită adesea mai puține click-uri și mișcări de mouse decât interfața GUI.
 • Automatizare: interfața CLI permite crearea de scripturi sau de grupuri de comenzi, automatizând astfel procese repetitive sau complexe.
 • Acces de la distanță: CLI-urile pot fi utilizate pentru a obține acces la computere de la distanță prin intermediul protocoalelor de rețea, cum ar fi SSH, oferind un control complet asupra calculatorului de la distanță.

Dezavantajele interfeței CLI

 • Învățarea comenzilor: utilizarea CLI necesită cunoașterea unor comenzi specifice (și a sintaxei acestora), ceea ce poate dura destul de mult timp pentru a le învăța corect.
 • Lipsa interacțiunii vizuale: spre deosebire de GUI, CLI nu oferă un  vizual imediat și necesită o mai mare familiaritate cu sistemul de operare pentru a înțelege rezultatele comenzilor.
 • Erori posibile: absența unor indicii vizuale în interfața CLI poate duce la erori de tastare sau la executarea unor comenzi neintenționate care ar putea avea consecințe neașteptate.

Atât interfața GUI, cât și CLI oferă metode diferite de interacțiune cu dispozitivele electronice, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. Alegerea între cele două depinde adesea de preferințele personale, de natura sarcinilor efectuate și, nu în ultimul rând, de cunoștințele tehnice ale utilizatorului.

În timp ce interfața grafică este de obicei mai intuitivă și mai accesibilă pentru utilizatorii mai puțin experimentați, CLI oferă un control mai precis, precum și posibilitatea de a automatiza mai multe sarcini, dar necesită cunoștințe mai profunde. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce este interfața GUI și care este diferența dintre GUI și CLI.