Aplicații pentru curățarea telefonului

Aplicații pentru curățarea telefonului. La fel ca și PC-urile, și telefoanele obișnuiesc să acumuleze fișiere cache care, în timp, pot afecta memoria dispozitivelor. Aceste fișiere au importanța lor, permit aplicațiilor să efectueze anumite sarcini mai rapid, fără a fi nevoite să reîncarce din când în când toate informațiile de care au nevoie, dar în unele cazuri devin anormal de mari și trebuie, prin urmare, șterse. Puteți face acest lucru manual, ștergând memoria cache a fiecărei aplicații în parte (pentru aplicațiile care permit acest lucru), sau puteți descărca aplicații care vă permit să ștergeți memoria cache a tuturor aplicațiilor (și memoria cache a sistemului) toate în același timp.

Dacă deschideți magazinul telefonului vostru (de exemplu, Magazin Play, dacă folosiți un telefon Android) și căutați termeni precum cleaning sau cache, veți găsi zeci, chiar sute de aplicații care promit să vă curețe telefonul și să îi ofere performanțe nemaivăzute, dar trebuie să știți că nu toate sunt la fel de fiabile. Unele dintre aceste aplicații pentru curățarea telefonului sunt de încredere și își fac treaba impecabil, altele, însă, deranjează utilizatorul cu notificări care sunt adesea înșelătoare, sunt invazive și rulează continuu, ceea ce are un impact extrem de negativ asupra performanței telefonului. Este cel mai bine să încercați mai multe aplicații, nu vă opriți la prima aplicație pe care o găsiți în Magazin Play (de multe ori, chiar și cele cu comentarii pozitive nu sunt atât de fiabile pe cât ați putea crede). În acest articol despre, aplicații pentru curățarea telefonului, vă voi prezenta o listă cu unele dintre cele mai bune aplicații de curățat telefonul Android sau iOS.

Aplicații pentru curățarea telefonului Android

Când vine vorba de aplicații pentru curățarea telefonului Android, cu siguranță aveți de unde alege. Ceea ce trebuie luat în considerare este alegerea unei aplicații bune și să faceți o curățare nu prea frecventă.

Trebuie sa știți că, ștergerea frecventă a memoriei cache nu creează probleme deosebite, însă aplicațiile pe care le folosiți cel mai frecvent o folosesc pentru a-și accelera procesele, așa că ștergerea ei va deveni (cel puțin inițial) mai lentă, cel puțin până când memoria va fi refăcută. Acestea fiind spuse, haideți să vedem care sunt cele mai bune aplicații pe care le puteți folosi pentru a vă curăța telefonul Android.

Aplicații preinstalate

Aplicațiile preinstalate pe Android

Majoritatea telefoanelor Android au preinstalată o aplicație pentru a curăța memoria telefonului. Aceste aplicații de curățare vă permit să efectuați cele mai importante sarcini pentru a elibera memoria dispozitivului fără a căuta neapărat aplicații de instalat.

Un exemplu de aplicație preinstalată pentru curățarea memoriei pe toate telefoanele Huawei este Optimizer/Optimizare. Pe unele dispozitive, aceeași aplicație se numește Phone Management, dar funcțiile sunt aproape identice. Pentru a utiliza aplicația Optimizare, deschideți aplicația de pe ecranul de pornire al telefonului Huawei și, dintre opțiunile disponibile, selectați Optimizare (prima din listă), apoi continuați atingând pictograma de curățare pentru a începe procesul.

După câteva secunde, aplicația vă afișează o listă de date care trebuie curățate, cum ar fi Aplicații nefolosite, Fișiere spam și Fișiere rămase. Apoi puteți elimina elementele în mod individual cu ajutorul butonului Eliminare.

Din ecranul Curățare puteți accesa și secțiunea Curățare specială, unde puteți elimina fișiere de pe dispozitiv pentru a face mai mult spațiu. Aceste fișiere sunt împărțite în funcție de tip (imagini, video, audio, fișiere mari și aplicații), așa că aveți grijă ce eliminați, deoarece ați putea șterge accidental fișiere utile. Vă sugerez să faceți mai întâi o copie de rezervă, astfel încât, dacă lucrurile nu merg bine, să puteți restaura fișierele.

Files de la Google

Curățare telefon cu aplicația Files de la Google

O altă aplicație foarte bună pentru a elibera memoria telefonului este Files de la Google, care poate fi descărcată doar din Magazin Play și este deja preinstalată pe unele telefoane Android. După descărcare și instalare folosind procedura obișnuită, deschideți aplicația.

La prima pornire, apăsați butonul Continuare, apoi apăsați butonul Permiteți, apoi apăsați butonul Ștergeți din bara de jos pentru a deschide ecranul cu recomandări cu privire la fișierele care trebuie șterse. Opțiunile care pot fi selectate sunt diferite și depind, de asemenea, de tipul de fișiere din memorie.

De exemplu, este posibilă afișarea categoriei Ștergere duplicate, Ștergere fotografii neclare sau Ștergere capturi de ecran mai vechi. Cu toate acestea, procedura de ștergere a fișierelor rămâne aceeași.

De exemplu, puteți șterge fișierele nedorite, adică toate acele fișiere temporare produse de aplicații, apăsând butonul Selectare fișier, apoi selectați fișierele apăsând pe pictograma lor și confirmați apăsând butonul Ștergeți.

O altă secțiune a funcțiilor de curățare se numește Ștergeți fișiere mari, dedicată eliminării fișierelor care ocupă mult spațiu în memorie. Pentru a proceda, tot ce trebuie să faceți este să apăsați pe butonul Selectați fișiere, selectați fișierele care trebuie șterse și atingeți pe butonul Ștergeți.

Aceeași procedură poate fi efectuată și în secțiunile de fișiere media Whatsapp (videoclipuri, imagini și alte fișiere descărcate). În cele din urmă, de la butonul Răsfoire din bara de jos, puteți elimina manual fișiere de pe dispozitiv navigând prin diferite foldere sau categorii (împărțite în imagini, videoclipuri, audio, documente și aplicații).

SD Maid – Curățător

Aplicații pentru curățarea telefonului

SD Maid este una dintre cele mai bune aplicații pentru curățarea telefonului Android. Aplicația șterge nu numai fișierele cache, ci și fișierele „rămase” lăsate de aplicațiile care nu mai sunt instalate pe dispozitiv, fișierele temporare de sistem, fișierele duplicate și elementele de bază de date inutile create de aplicații precum Dropbox și Spotify. Atingeți aici pentru a descărca aplicația din Magazin Play.

Aplicația este disponibilă în două versiuni, una gratuită care vă permite doar să operați asupra memoriei cache a sistemului, și o versiune cu plată care vă permite să operați și asupra memoriei cache a aplicațiilor terțe. Eu personal o recomand pe cea cu plată, care merită fiecare bănuț cheltuit, vă asigur. Dacă doriți, însă, puteți încerca versiunea gratuită și apoi, eventual, să faceți upgrade la Pro.

Deși funcționează cel mai bine pe dispozitive cu root (dacă nu știți cum să faceți root, citiți articolul cum faci root la Android), aplicația funcționează foarte bine și pe telefoane care nu sunt deblocate. Pentru a-i testa potențialul, deschideți aplicația și atingeți pe butonul Scanare din partea de jos a ecranului de pornire.

Este posibil ca prima dată să fie necesară o scurtă procedură de configurare. În acest caz, apăsați butonul Următorul și butonul Permiteți pentru a acorda aplicației permisiunea de a accesa spațiul de stocare. Apăsați din nou butonul Permiteți, apoi apăsați butonul Următorul și repetați aceeași operațiune dacă aveți un card SD.

După ce ați acest lucru, se pornește o scanare a telefonului, prin care aplicația va găsi toate rămășițele aplicațiilor care nu mai sunt instalate pe telefon sau tabletă, fișierele de sistem care pot fi șterse, fișierele cache ale aplicațiilor și elementele din bazele de date de la Spotify, Dropbox și alte aplicații care salvează baze de date în memoria telefonului. Când scanarea este finalizată, puteți alege dacă doriți să ștergeți toate elementele dintr-o dată, apăsând pe butonul „Rulează acum”, sau dacă doriți să ștergeți elementele individuale găsite de aplicație, apăsând pe pictograma coșului de gunoi de lângă numele acestora.

Aplicații pentru curățarea telefonului Android

Dacă doriți să folosiți aplicația pentru a găsi (și, eventual, a șterge) fișierele duplicate de pe telefonul vostru, atingeți pe butonul ≡ din colțul din stânga sus și selectați Duplicate din bara care apare în lateral. Apoi atingeți pe săgeata circulară din colțul din dreapta jos și așteptați rezultatul scanării.

La sfârșitul scanării, dacă există fișiere duplicate pe care doriți să le eliminați, atingeți-le și confirmați ștergerea lor atingând pe butonul Șterge. Dacă doriți să ștergeți toate fișierele duplicate dintr-o singură dată, apăsați pe pictograma baghetă magică, alegeți dacă doriți să păstrați cele mai vechi sau cele mai noi fișiere din memoria telefonului și confirmați prin apăsarea butonului Aplicare.

De asemenea, aplicația include o funcție utilă care vă permite să identificați fișierele care ocupă cel mai mult spațiu în memoria telefonului vostru și să le ștergeți pe cele de care nu aveți nevoie. Pentru a o utiliza, atingeți pe butonul ≡ din colțul din stânga sus și selectați Fișiere mari din bara care apare în lateral. Apoi atingeți pe săgeata circulară din colțul din dreapta jos și așteptați rezultatul scanării.

Când scanarea este finalizată, vi se va afișa o listă cu folderele care conțin cele mai mari fișiere din memoria telefonului. Pentru a vizualiza fișierele în cauză, atingeți pictogramele folderelor și navigați prin ele până când găsiți elementele care ocupă cel mai mult spațiu. Pentru a șterge un fișier, țineți degetul apăsat pe el și apăsați pe pictograma coșului de gunoi care apare în colțul din dreapta sus.

Aplicații pentru curățarea telefonului (iPhone)

iOS este sistemul de operare al iPhone-urilor și necesită mai puțină întreținere decât Android. Acest lucru înseamnă că nu are nevoie de aplicații specifice care să se ocupe de ștergerea cache-ului sau a altor fișiere temporare, ci face totul singur atunci când este nevoie.

Dacă deschideți App Store și căutați termeni precum „cleaning” sau „cache”, veți găsi zeci de aplicații care promit să vă curețe telefonul prin ștergerea fișierelor cache și a altor date temporare din iOS, dar, în realitate, acestea sunt aplicații care nu fac altceva decât să păcălească iPhone-ul prin forțarea funcțiilor sale implicite de curățare.

Pe scurt, nu este nevoie să descărcați aplicații pentru curățarea telefonului iOS. Dacă iPhone-ul are puțină memorie disponibilă, încercați să descărcați o aplicație mare sau un film din iTunes Store, iar iOS va șterge automat toate fișierele de care nu aveți nevoie. Dacă doriți cu adevărat să eliberați spațiu de memorie pe iPhone, urmați sfaturile de mai jos.

  • Ștergeți fotografiile și clipurile video inutile, importându-le pe PC sau laptop sau stocându-le pe servicii de stocare în cloud, cum ar fi iCloud și Google Photos.
  • Ștergeți istoricul de navigare și datele din Safari accesând meniul Configurări> Safari> Ștergeți datele și istoricul site-urilor web, și atingeți butonul Ștergeți istoricul și datele. Aceasta va șterge istoricul și datele de navigare de pe toate dispozitivele conectate la contul vostru de iCloud.
  • Ștergeți lista de lecturi Safari accesând Configurări> General> Stocare iPhone, alegeți Safari din lista de aplicații instalate pe iPhone, trecând cu degetul peste elementul Listă de lectură offline și atingeți butonul Ștergeți. Modificările vor fi efectuate pe toate dispozitivele conectate la contul vostru de iCloud.
  • Ștergeți aplicațiile inutile accesând meniul Configurări> General> Stocare iPhone și selectați aplicațiile care ocupă cel mai mult spațiu în memoria iPhone.

Aplicații pentru curățarea telefonului de viruși

Cele mai bune aplicații pentru curățarea telefonului de viruși

Acum că ați citit cum puteți folosi aplicații pentru curățarea telefonului gratis, pentru a scăpa de fișierele inutile sau de aplicațiile nefolosite, cred că este timpul să trecem la modalități de a scăpa de viruși de pe telefon sau tabletă.

Mă refer în special la aplicațiile pentru curățarea telefonului de viruși, disponibile atât pentru telefoanele cu Android, cât și pentru cele cu iOS. Din fericire, există mai multe, de exemplu, printre cele mai bune pentru Android este cu siguranță Avast Mobile Security. Funcționarea sa este foarte simplă, după ce îl instalați, tot ce trebuie să faceți este să apăsați un buton de pornire pentru a începe să vă scanați automat telefonul.

În ceea ce privește siguranța împotriva virușilor pe iPhone, problema este puțin diferită. Primul sfat pe care vi-l dau este să NU instalați o aplicație antivirus pentru iPhone. Ați citit bine, pe iPhone nu vă trebuie, deoarece aplicațiile disponibile nu acționează cu adevărat ca antivirus. Soluția în acest caz constă în respectarea unei serii de pași, cum ar fi actualizarea sistemului de operare iOS, eliminarea aplicațiilor care nu sunt din App Store, eliminarea profilurilor VPN suspecte, și în cel mai rău caz resetați iPhone-ul. Urmând aceste sfaturi, veți putea reduce riscul de a avea un telefon infectat cu viruși.