Optimizare calculator cu Windows 10 sau Windows 7

Optimizare calculator cu Windows 10 sau Windows 7. Calculatorul lent este o problemă clasică, care depinde în esență de doi factori hardware: memoria RAM și hard disk-ul.

Optimizare calculator cu Windows 10 sau Windows 7

Pe un calculator cu puțină memorie RAM și mai ales dacă se rulează programe pretențioase, când RAM-ul disponibil se termină, procesorul este obligat să folosească hard disk-ul, care este cea mai lentă parte a computerului. Consecințele unui computer cu puțină memorie RAM sunt două: computerul lent la pornire și întârzierea de a răspunde comenzilor, și în unele momente este aproape 100% blocat.

Pe de altă parte, hard disk-ul este cea mai lentă parte a unui computer, care din fericire, în noile PC-uri, este înlocuit de cea mai rapidă și mai eficientă unitate SSD. Este important de remarcat faptul că, datorită naturii sale fizice, orice hard disk, chiar cel mai bun, va fi încărcat încet. Pe computerele cu hard disk-uri pot apărea încărcări continue și o pornire foarte lentă.

În această situație, singura modalitate de a face calculatorul mai rapid într-un mod sensibil și concret este de a instala mai multă memorie RAM și de a schimba hard disk-ul. Adăugarea de memorie și înlocuirea hard disk-ului cu o unitate SSD vor aduce beneficii și vor da viață nouă oricărui calculator, chiar și la unul mai vechi care părea a fi de aruncat.

Dar dacă nu este posibil să faceți aceste actualizări hardware, puteți încerca să rezolvați problema de încetinire din setările sistemului, sau cu ajutorul programelor de optimizare. Să vedem ce se poate face pentru a accelera un calculator care este întotdeauna lent și ce configurații trebuie să faceți.

Dezinstalare programe inutile în Windows 10

Deci, deschideți Panoul de control, accesați Programe și caracteristici pentru a vizualiza toate programele instalate. Sortați după Editor și apoi dezinstalați, unul câte unul, toate programele pe care nu le cunoașteți, cu excepția celor al căror editor este Microsoft, Intel, AMD, NVidia sau alți dezvoltatori care se referă la dispozitive hardware și care sunt probabil drivere.

În schimb, eliminați toate programele al căror editor este marca PC-ului, cum ar fi Acer, Asus, Lenovo, HP. Singurele pe care nu ar trebui să le dezinstalați sunt programele de recovery a sistemului (chiar și așa probabil nu le veți folosi niciodată).

Apoi, dezinstalați toate programele preinstalate de producător, dacă ați achiziționat calculatorul cu sistemul deja instalat, inclusiv antivirusul. De fapt, nu uitați că în Windows 10 antivirusul Windows Defender este prezent, și lucrează destul de bine și sigur.

Pentru dezinstalarea programelor preinstalate puteți folosi un program gratuit de șters aplicațiile preinstalate sau puteți face acest lucru din Powershell. Cum dezinstalezi aplicațiile preinstalate în Windows 10.

Oprește programele din startup

Dacă ați dezinstalat toate programele pe care nu le folosiți, la repornirea PC-ului ar trebui să observați deja o îmbunătățire a vitezei, deoarece multe dintre aceste programe au fost în execuție automată. Un program care pornește automat atunci când porniți calculatorul nu numai că încetinește pornirea Windows-ului, dar păstrându-l în memorie face ca PC-ul să fie mai lent.

Chiar și un program pe care îl folosiți des, dacă nu este un driver de sistem (cum ar fi managerul pentru placa video sau audio), merită să îl scoateți din execuția automată. Dacă nu știți cum să dezactivați programele din startup, avem un articol care vă poate fi de folos. Cum elimini programe din startup în Windows 10.

Dacă rulați Windows 7 pe PC sau laptop și doriți să dezactivați programele din startup va trebui să folosiți un program special cum ar fi: Autorun Organizer, Quick Startup, HiBit Startup Manager, Starter sau Startup Delayer.

Șterge fișierele temporare și inutile

După dezinstalarea programelor, calculatorul lasă o mulțime de fișiere inutile, deoarece procesele de eliminare nu reușesc să șteargă toate fișierele și datele create de programe.

Prin urmare, este esențial să curățați și să ștergeți aceste fișiere inutile folosind instrumentul de curățare a discului, dând click dreapta pe pictograma hard disk-ului și accesând proprietățile, în mod alternativ puteți folosi un program precum Ccleaner.

Acest tip de activitate este baza întreținerii a unui calculator și trebuie repetat cel puțin o dată la două sau trei luni. Acest lucru nu numai că face calculatorul mai rapid, dar reduce și riscul de viruși care pot fi ascunși între aceste fișiere temporare.

Dezactivează efectele vizuale

Dezactivarea efectelor vizuale prin limitarea animațiilor grafice este un truc bun pentru a accelera un calculator lent, mai ales dacă este vechi. Accesați Panoul de control> Sistem> Setări complexe de sistem (linkul din stânga). Aici puteți utiliza opțiunea Setări și dezactivați câteva opțiuni pentru o performanță mai bună.

Dezinstalare antivirus Avast, Avg, kaspersky etc

În noile PC-uri veți găsi unul sau două programe antivirus de încercare, acestea trebuiesc dezinstalate. După cum am menționat mai sus, însă, dacă PC-ul are Windows 10, lăsați-l așa cum este și utilizați antivirusul Windows Defender integrat, care funcționează excelent și protejează Pc-ul. Datorită simplității sale, are o utilizare foarte redusă a resurselor, este gratuit, nu necesită niciodată intervenția utilizatorului și este actualizat constant.

Optimizare calculator sau laptop cu Windows

 • Actualizați-vă browserul (Chrome sau Firefox) întotdeauna la cea mai recentă versiune și eliminați extensiile neutilizate.
 • Evitați să schimbați setările BIOS-ului pentru a încerca overclockarea hardware, cu excepția cazului în care știți ce faceți.
 • Dacă hard disk-ul este aproape plin, PC-ul sau laptopul poate deveni foarte lent, deci trebuie să eliberați spațiu pe hard disk.
 • Dacă PC-ul vostru este infectat cu un malware sau virus, acesta poate fi lent datorită activității, așa că trebuie să îl verificați cu un program antivirus.
 • Dezactivați actualizările automate la Windows pentru a evita blocarea calculatorului în timpul acestor instalări.

Programe pentru optimizare calculator sau laptop

Oricine are un PC lent poate utiliza în continuare unele programe pentru a îmbunătăți situația, care optimizează viteza la maximum, suspendând orice serviciu și proces inutil și lăsând calculatorul să aibă întotdeauna o anumită memorie disponibilă pentru a îndeplini sarcinile cerute. Mai jos veți găsi o listă cu câteva programe pe care le puteți folosi pentru optimizarea PC-ului.

 • Piriform CCleaner, menționat deja mai sus, este întotdeauna programul numărul unu pentru optimizarea PC-ului Windows, atât pentru că este gratuit, cât și pentru că funcționează bine fără erori.
 • IObit Advanced SystemCare, pe lângă încercarea de a optimiza utilizarea memoriei RAM, programul dispune de instrumente pentru protejarea vieții private și pentru curățarea profundă a regiștrilor.
 • Razer Cortex: Game Booster, acesta este un program gratuit care concentrează toate resursele hardware pentru a menține calculatorul rapid în jocuri.
 • Process Lasso, este un program pe care îl puteți folosiți pe Pc-uri care au un procesor vechi sau foarte limitat, pentru a evita utilizarea acestuia 100%.
 • Memory Cleaner, deși eficacitatea acestui tip de program pentru optimizarea memoriei RAM este destul de limitată, dacă aveți puțină memorie RAM, merită să încercați. Pe scurt, este un utilitar care recuperează memoria RAM din procesele de fundal.
 • ADWCleaner, este un program pentru a elimina adware și spyware, esențial dacă PC-ul este lent în navigarea pe internet.
 • Smart Defrag, cel mai bun program pentru optimizarea hard disk-ului, acesta face o defragmentare a fișierelor și corectează erorile care pot compromite încărcarea sistemului operativ. Dacă instalați Advanced System Care, acest instrument este inclus.