Formatare hard disk chiar și extern pe PC sau laptop

Formatare hard disk chiar și extern pe PC sau laptop. Chiar dacă aveți Windows XP, 7, 8 sau 10, formatarea hard disk-ului ajută foarte mult nu numai la eliminarea virușilor sau a programelor nedorite. Acest lucru de multe ori poate ajuta și la performanta PC-ului sau a laptopului.

Formatare hard disk chiar și extern pe PC sau laptop

De menționat este faptul că nu puteți să formatați hard disk-ul pe care rulează sistemul operativ adică Windows-ul, în timp ce PC-ul sau laptopul funcționează. Pentru aceasta, va trebui să porniți computerul de pe un CD/DVD sau un stick USB, cu sistemul operativ, sau cu un program pentru formatare .

Ce înseamnă formatarea la hard disk

Formatarea este procesul de ștergere a tuturor datelor de pe hard disk, dar aveți grijă la „Quick Format”, chiar dacă unitatea pare goală după formatare, se poate recupera destule date. Un Quick Format este ok dacă doriți să reinstalați Windows-ul, dar nu dacă dați hard disk-ul altcuiva.

Cel mai bine este ca înainte de a formata hard disk-ul, să vă asigurați că ați făcut o copie de rezervă/backup la toate pozele, videoclipurile, muzica și tot ceea ce mai aveți în PC sau laptop, pentru că vor fi șterse. Deși fișierele șterse pot fi recuperate în anumite situații, cel mai bine este să nu vă riscați.

Cum se formatează partițiile la un hard disk

Este important să știți ce este o partiție înainte de a începe formatarea. Un hard disk poate fi împărțit în mai multe secțiuni, numite partiții. Este posibil să formatați o partiție în timp ce celelalte rămân neatinse.

Acest lucru este util în anumite situații, dar dacă doriți să formatați întreaga unitate și să utilizați întreaga capacitate într-o singură partiție, va trebui, să ștergeți celelalte partiții.

Pot formata un HDD din BIOS?

Mulți se întreabă cum să formateze un HDD din BIOS. Dar răspunsul este scurt, nu este posibil.

Dacă aveți nevoie să formatați un hard disk și nu îl puteți formata din Windows, va trebui să creați un CD bootabil, sau un stick USB și să rulați un program de formatare.

Puteți folosi Darik’s Boot and Nuke (DBAN). Acest program va formata în totalitate hard disk-ul, permițând o instalare curată a unui nou sistem de operare, iar procesul nu poate fi anulat.

Formatare hard disk chiar și extern pe PC sau laptop Darik's Boot and Nuke

DBAN va crea doar CD-uri sau DVD-uri bootabile, dar dacă doriți să faceți acest lucru de pe un stick USB, puteți folosi Universal USB Installer.

Programul Universal USB Installer va converti rapid și ușor imaginea ISO DBAN pe care ați descărcat-o. Introduceți pur și simplu un stick USB gol, apoi rulați programul de instalare și urmați instrucțiunile.

Pentru a porni de pe stick-ul, va trebui să schimbați unele setări în BIOS. Dacă nu știți cum să intrați în BIOS, avem un articol aici.

În BIOS, navigați la setările pentru ordinea de pornire (boot), și schimbați dispozitivul de boot principal pe unitatea USB . După ce ați salvat setările și ați ieșit din BIOS, introduceți stick-ul USB, și reporniți computerul.

Formatare hard disk chiar și extern pe PC sau laptop stick usb

La repornire PC-ul ar trebui să pornească automat software-ul DBAN, care vă va ghida prin procesul de formatare a hard disk-ului, cu opțiuni pentru diferite niveluri de ștergere a datelor.

Formatare rapidă (Quick Format)

Windows Vista, 7, 8 și 10 au un instrument de gestionare a discurilor încorporat, dar cea mai rapidă modalitate de a formata un hard disk este să faceți clic pe butonul Start, apoi pe Computer și să faceți clic dreapta pe unitatea pe care doriți să o formatați. Dar nu veți putea să formatați unitatea pe care o folosește Windows-ul.

Selectați Format din meniu și va apărea o nouă fereastră cu câteva opțiuni de formatare.

Formatare hard disk chiar și extern pe PC sau laptop stergere rapida

În mod implicit este bifată opțiunea Quick Format și puteți alege sistemul și dimensiunea unității de alocare, precum și schimbarea etichetei (numele unității). De obicei, puteți lăsa toate setările neschimbate și faceți clic pe butonul Start. În mai puțin de un minut hard-ul va fi formatat.

Formatare hard disk chiar și extern pe PC sau laptop finalizare

Dacă căutați programe de partiționare pentru HDD, avem un articol care vă poate fi de folos aici. Programe gratuite de partiționare HDD pentru Windows și Mac.

Desigur în Windows 10 este posibilă partiționarea fără programe suplimentare, vedeți aici. Partiționare hard disk cu Windows 10 fără programe.

Comments 5

 • Este posibil, folosind metoda prezentată sa formatezi un HDD care să fie folosit ca suport exterior ptr înregistrarea unor programe, compatibil cu tv philips 43tpu6162?

  • Dacă dorești să conectezi hard disk-ul la TV, ca să îl recunoască va trebui să îl formatezi în FAT32. Da, poți folosi metoda descrisă în articol doar că trebuie să schimbi la File system în FAT32. Deși televizoarele inteligente de la Philips ar trebui să recunoască hard disk-ul și în format NTFS, posibil că și alimentarea trebuie să fie separată la hard. Pentru mai multe detalii poți consulta manualul de la TV sau site-ul oficial philips.

 • Doresc să schimb hdd cu un ssd la un laptop. Pe ssd voi instala Windows 10. Daca ulterior voi monta hdd in unitatea optică din același laptop, pot sa formatez partiția pe care era instalat vechiul sistem de operare (Windows 7) ?
  Pot sa fac formatarea în același laptop sau trebuie conectat hdd la un alt calculator?

  • Poți să formatezi hard disk-ul în același laptop din Windows, când instalezi Windows 10 pe SSD formatează și hard disk-ul.

 • Am incercat formatarea partiției pe care era instalat Windows pe un hdd și nu a mers. Am pus în prealabil un ssd la un laptop iar hdd in unitatea optică.
  Când am dat formatare nu s-a întâmplat nimic timp de câteva ore și am fost nevoit să dau cancel, dar nici nu mai merge sa accesez partiția acum.