Aplicare pasta termoconductoare pe procesor (CPU)

Aplicare pasta termoconductoare pe procesor (CPU). Pasta termoconductoare este un material care ajută la îmbunătățirea disipării căldurii generate de procesor (CPU, dar și GPU) și, în PC-uri, se găsește de obicei între cooler-ul de pe procesor. După o perioadă lungă de utilizare a PC-ului, pasta termoconductoare se poate usca, agravând astfel dispersia căldurii, crescând supraîncălzirea și înrăutățind performanța PC-ului. Deci, dacă credeți că este timpul să schimbați pasta termoconductoare la procesor pe PC sau laptop, citiți acest articol și veți afla care este modul de aplicare pasta termoconductoare pe procesor (CPU). Vă voi explica pas cu pas ce trebuie să faceți.

Sfaturi pentru aplicare pasta termoconductoare pe procesor (CPU)

Sfaturi pentru aplicare pasta termoconductoare pe procesor (CPU)

Înainte să vă explic care este modul de aplicare pasta termoconductoare pe procesor (CPU), vreau să vă dau câteva sfaturi cu privire la această procedură. În primul rând, înlocuirea pastei termoconductoare trebuie făcută numai dacă PC-ul sau laptopul începe să se încălzească foarte tare, rezultând o pierdere a performanței și dacă problema continuă să persiste chiar și după o curățare.

Deci, înainte să schimbați pasta termoconductoare, asigurați-vă că ați curățat PC-ul de praf și, după curățare, porniți-l și monitorizați temperatura utilizând programe speciale pentru temperatura PC-ului. Dacă rezultatele sunt bune, vă sfătuiesc să nu schimbați pasta termoconductoare și să lăsați PC-ul așa cum este, mai ales că procedura în cauză nu este lipsită de riscuri. Dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare, atunci puteți să înlocuiți pasta termoconductoare.

Dacă trebuie să faceți acest lucru pe procesorul unui PC, aplicarea pastei nu este un lucru deosebit de dificil de realizat, dar necesită totuși atenție. De exemplu, dacă puneți pastă în mod neintenționat pe altele componente, acest lucru ar putea duce la defecțiunea acestora. În al doilea rând, dacă puneți pastă prea multă pe procesor ar putea fi contraproductivă și poate duce la supraîncălzirea calculatorului, și va funcționa mai rău decât înainte.

Dacă este pentru prima dată când vă pregătiți să schimbați pasta termoconductoare la PC sau laptop, puteți cere ajutorul unui prieten care a mai făcut acest lucru, în acest fel evitați să creați probleme.

Tipuri de paste termoconductoare

Tipuri de paste termoconductoare pentru procesor

Pentru a obține rezultate bune, este necesar să folosiți o pastă termoconductoare de bună calitate, mai jos veți găsi cele mai cunoscute tipuri de paste termoconductoare.

  • Ceramice: sunt de obicei pe bază de ceramică și oferă performanțe bune (datorită naturii izolatoare a ceramicii).
  • Metalice: conțin particule solide de metal unite de o substanță pe bază de silicon și oferă o conductivitate termică ridicată, acest tip de pastă este cea mai bună din categorie. Cu toate acestea, pastele pe bază de metal conduc electricitatea, deci aveți grijă când aplicați acest tip de pastă (deoarece contactul cu alte componente electronice poate provoca scurtcircuit și alte defecțiuni).
  • Metal lichid: aceste paste cu conductivitate termică elimină complet baza de silicon și sunt compuse dintr-un metal lichid, în general pe bază de galiu. Performanțele sunt extrem de ridicate, dar, pe lângă riscurile asociate conducerii energiei electrice, sunt deosebit de periculoase atunci când sunt utilizate pe aluminiu (material de construcție utilizat pentru unele coolere ieftine sau de generație veche).
  • Carbonice: sunt paste caracterizate prin elemente pe bază de carbon și oferă performanțe foarte ridicate, practic fără riscuri. Sunt bune, dar și  scumpe.

În plus, pentru curățare, este bine să aveți o cârpă din microfibră (sau o cârpă care nu lasă scame), utilă pentru a îndepărta orice reziduuri de pe componentele implicate. Pentru ca totul să fie ok, este necesar să aplicați o cantitate mică de alcool izopropilic pe cârpa din microfibră, pentru a vă asigura că pasta termoconductoare se desprinde fără probleme.

Apoi trebuie să accesați procesorul instalat pe PC, să îl curățați și să înlocuiți pasta termoconductoare. Înainte de toate, asigurați-vă că PC-ul a fost oprit timp de cel puțin o oră și că componentele interne au atins cel puțin temperatura camerei, pentru a evita deteriorarea hardware-ului din cauza căldurii. Mai jos veți găsi pașii de urmat.

Aplicare pasta termoconductoare pe procesor

Aplicare pasta termoconductoare pe procesor

Primul lucru de făcut pentru aplicare pasta termoconductoare pe procesor este să accesați cooler-ul integrat (sau IHS), adică capacul metalic care face contact direct cu sistemul de răcire.

Deci, mai întâi de toate, deconectați toate cablurile de la carcasa PC-ului și așezați carcasa pe orizontal, pe o suprafață netedă, dreaptă și nemetalică, orientată în jos către panoul care conține placa de bază. Apoi, deșurubați șuruburile situate pe partea din spate a PC-ului, după ce ați făcut acest lucru, scoateți ușor panoul carcasei, pentru a avea acces la componentele interne ale PC-ului.

Dacă PC-ul vostru este echipat cu un sistem de răcire cu aer, scoateți cu grijă conectorul din slotul de pe placa de bază și ridicați cârligele de blocare sau deșurubați șuruburile de fixare, astfel încât să puteți scoate ventilatorul. Apucați ventilatorul și trageți-l cu grijă în sus, făcând mici mișcări laterale, până când iese din carcasă. Este posibil să întâmpinați o rezistență mică, datorită pastei termoconductoare (mai ales dacă aceasta a fost aplicată incorect).

Dacă PC-ul sau laptopul vostru este echipat cu răcire cu lichid, scoateți șuruburile de fixare și, în cele din urmă, scoateți ușor sistemul de răcire din carcasă. Aveți grijă, deoarece mișcările rapide ar putea determina decuplarea tuburilor de lichid. După ce ați făcut acest lucru, turnați puțin alcool izopropilic pe cârpa din microfibră și curățați atât componenta de răcire, cât și IHS-ul de pasta anterioară, până când toate reziduurile sunt complet eliminate.

Încercați să acordați o atenție deosebită și să nu atingeți alte părți ale procesorului sau ale sistemului de răcire, altfel puteți deteriora hardware-ul.

Pasta pe procesor laptop

După curățare, asigurați-vă că componentele sunt complet uscate și aplicați o cantitate mică de pastă termoconductoare, de mărimea unui bob de orez sau puțin mai mult, direct în centrul IHS al procesorului. Apoi luați placa de răcire și repoziționați-o în contact direct cu IHS-ul procesorului, făcând o singură mișcare delicată (va fi apăsarea asupra sistemului de răcire pentru a răspândi pasta pe întreaga suprafață a IHS-ului).

Apoi trebuie doar să fixați sistemul de răcire pe placa de bază folosind șuruburile sau cârligele de fixare (verificați dacă componenta rămâne fixă, nu trebuie să se miște), puneți panoul carcasei la locul său și conectați toate cablurile scoase anterior. După ce ați terminat, porniți PC-ul, așteptați pornirea sistemului de operare și efectuați o nouă monitorizare a temperaturii, dacă totul a mers bine, ar trebui să obțineți rezultate bune.

Aplicare pasta termoconductoare la laptop

Aplicare pasta termoconductoare la laptop

Pe laptop, în teorie pașii de urmat sunt aproape la fel ca pentru PC, dar în practică este mult mai complicat. Pentru a accesa procesorul IHS (mult mai mic decât al unui PC), trebuie să dezasamblați complet laptopul, pe de altă parte, întreaga procedură necesită experiență, deoarece nu e chiar așa simplu.

Din acest motiv, dacă nu sunteți extrem de informat despre acest lucru, nu vă recomand să încercați o astfel de procedură, pentru că riscați să deteriorați laptopul.

Aplicare pasta termoconductoare la placa video

Placa video laptop

Ați citit pe Internet că reînnoirea pastei termoconductoare de pe placa video ar putea crește performanța acesteia și ar putea scădea orice problemă de supraîncălzire? Ei bine, acest lucru este adevărat dar, plăcile moderne, nu sunt compuse doar din unitatea de procesare (numită GPU), ci din multe alte componente (cum ar fi ventilatoarele și cipurile de disipare), care ar trebui eliminate înainte de a accesa procesorul grafic.

Această operațiune ar trebui să fie efectuată de un expert, chiar mai bine dacă este un tehnician specializat, deoarece necesită o precizie extremă și trebuie să știe ce face. În majoritatea cazurilor, nu este necesar să înlocuiți pasta termoconductoare la placa video, deoarece pasta originală ar trebui să fie bună chiar și după o utilizare îndelungată.

Dacă intenționați să faceți acest lucru, contactați un tehnician specializat și evitați să faceți acest lucru acasă, deoarece rezultatul s-ar putea să fie dezamăgitor, dacă nu chiar dezastruos.