Ce înseamnă deepfake?

Ce înseamnă deepfake? Dacă ați auzit de deepfake dar nu aveți idee ce înseamnă, trebuie să știți că sunteți în locul potrivit. Citiți în continuare acest articol și veți afla ce înseamnă cuvântul deepfake.

Ce înseamnă deepfake?

Deci, dacă vă întrebați ce înseamnă deepfake, trebuie să știți că, un deepfake este un fișier în care o persoană care există cu adevărat într-o imagine sau într-un videoclip este înlocuită cu imaginea unei alte persoane. Cu alte cuvinte, un deepfake este un fișier (adesea o poză sau un videoclip, dar uneori și un fișier audio) care este manipulat cu ajutorul inteligenței artificiale astfel încât să modifice conținutul original al fișierului.

Deepfake-urile pot fi utilizate în scopuri benefice, cum ar fi crearea de efecte speciale în filme sau videoclipuri muzicale, dar și în scopuri dăunătoare, cum ar fi răspândirea de informații false sau comiterea de infracțiuni de defăimare și furt de identitate.

Ce înseamnă deepfake

Iată o imagine preluată dintr-un videoclip deepfake, în stânga este fața originală iar în dreapta este deepfake.

Când s-a inventat deepfake-ul?

Termenul deepfake a fost inventat în 2017 de un grup de cercetători de la Universitatea din Washington pentru a descrie tehnica de creare de videoclipuri false cu ajutorul unor algoritmi care permiteau suprapunerea fețelor peste corpul autentic. Cuvântul a intrat apoi în uzul comun datorită răspândirii unei știri despre un videoclip în care capul actriței Scarlett Johansson a fost suprapus cu cel al unei alte persoane.

Deepfake-urile au devenit celebre în 2018, când au început să circule online câteva exemple de deepfake-uri. Unul dintre primele și cele mai faimoase deepfake-uri a fost acest videoclip în care actorul și regizorul Jordan Peele vorbește în rolul președintelui american Barack Obama. Cu toate acestea, deepfake-urile au devenit și mai faimoase atunci când a fost lansat un program numit FakeApp, care permitea oricui să-și creeze propriile deepfake-uri folosind doar o fotografie și un videoclip.

Programul FakeApp a fost folosit pentru a crea unele dintre cele mai faimoase deepfake-uri, inclusiv cele ale lui Jennifer Lawrence și Gal Gadot. Cu toate acestea, FakeApp nu este singurul program disponibil pentru crearea de deepfake-uri. De fapt, există și alte programe, cum ar fi DeepFaceLab, care pot fi folosite în același scop.

De-a lungul timpului, deepfake-urile au devenit atât de răspândite încât în multe țări au fost introduse legi specifice pentru a împiedica răspândirea lor. În China, de exemplu, a fost adoptată o interdicție împotriva răspândirii de deepfake-uri care urmăresc să afecteze reputația altor persoane. În Europa, pe de altă parte, nu există încă o legislație specifică privind deepfake-urile, dar problema este luată în considerare de autorități. Între timp, multe țări încearcă să conștientizeze populația cu privire la pericolele pe care le pot reprezenta deepfake-urile.

Cum funcționează deepfake-urile?

Deepfake-urile sunt create cu ajutorul sistemelor automate, adică o formă specială de inteligență artificială. În practică, se folosește un algoritm care analizează mii de fotografii și videoclipuri ale persoanei din care trebuie să se obțină deepfake-ul. Algoritmul încearcă apoi să imite modul în care se mișcă fața persoanei, cu intenția de a o aplica la fața persoanei falsificate care urmează să apară în deepfake-ul care va fi creat.

Care sunt pericolele pe care le creează deepfake-urile?

În trecut, pentru a crea deepfake-uri de bună calitate era necesar să se dispună de hardware și software costisitor, dar acum este posibil să se facă acest lucru folosind orice dispozitiv (cum ar fi un PC, un telefon sau o tabletă), ceea ce, prin urmare, implică o serie de pericole. Deepfake-urile pot fi folosite pentru a răspândi informații false despre o persoană sau pentru a crea materiale ireale fără consimțământul persoanei în cauză.

În plus, deepfake-urile ar putea fi folosite pentru a păcăli oamenii să facă ceva ce altfel nu ar face niciodată, cum ar fi dezvăluirea de informații personale sau financiare. Deepfake-urile sunt încă o tehnologie în dezvoltare și în continuă evoluție, astfel încât este dificil să se prevadă toate modurile în care ar putea fi utilizate în viitor. Cu toate acestea, este important să fim conștienți de existența lor și de potențialele pericole pe care le pot reprezenta.

Cum recunoști un deepfake?

Recunoașterea unui deepfake devine din ce în ce mai dificilă, deoarece tehnologia cu ajutorul căreia sunt create deepfake-urile se îmbunătățește constant. Cu toate acestea, există unele elemente care ar putea indica faptul că ceea ce vedeți este de fapt un deepfake:

  • În primul rând, trebuie acordată atenție fluidității mișcărilor faciale: în deepfake-uri, buzele și ochii sunt adesea sincronizate în mod neobișnuit.
  • De asemenea, trebuie să fim întotdeauna foarte atenți la videoclipurile care conțin și sunet, dacă cuvintele nu par să se potrivească în mod natural cu buzele, cel mai probabil este vorba de un deepfake.
  • Dacă aveți în continuare suspiciuni, puteți încerca să folosiți un instrument de recunoaștere a deepfake-urilor, cum ar fi Sensity.

În plus, pentru a combate fenomenul deepfake-urilor, ar fi bine să se evite răspândirea pe rețelele de socializare a prea multor fotografii personale sau ale prietenilor, deoarece acestea ar putea rămâne pe internet pentru totdeauna, cu riscul ca cineva să le modifice ulterior. În plus, în cazul în care aveți îndoieli că vă confruntați cu un deepfake fără consimțământul persoanei în cauză, ar trebui să evitați să îl partajați și, eventual, să îl raportați cât mai curând posibil site-ului pe care vă aflați.

În cazul în care deepfake-ul a fost folosit pentru a încălca viața privată a unei persoane sau pentru a comite o infracțiune, este mai bine să contactați direct autoritățile competente.

Deepfake-urile vor deveni din ce în ce mai realiste și mai greu de recunoscut, așa că este important să fiți conștienți de existența lor. În acest fel, veți putea să vă apărați împotriva falsurilor, identificând informațiile false atunci când este necesar. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce înseamnă deepfake.