Ce înseamnă adresa URL la un site web

Ce înseamnă adresa URL la un site web? Conceput în 1994 de Tim Berners-Lee, acesta ajută la identificarea unică a unei resurse pe internet. Compus din mai multe elemente, acesta este omologul adresei IP. Google ar dori să scape de el sau, cel puțin, să îl schimbe o dată pentru totdeauna, deoarece, spun cei de la Mountain View, nu mai este funcțional în modul în care suntem obișnuiți să folosim astăzi internetul. Ar crea confuzie și ar face mai ușor decât ar trebui să fie pentru hackeri să înșele utilizatorii prin crearea de portaluri de phishing sau altele similare. Adevărul este că URL-ul, aflat la 25 de ani de existență, riscă să dispară pentru totdeauna, în ciuda faptului că este încă unul dintre elementele fundamentale ale navigației noastre online.

Ce înseamnă adresa URL la un site web

Conceput în 1994 de către Tim Berners-Lee (da, același care a creat standardele fundamentale ale web-ului la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 ai secolului trecut), URL-ul este menit să faciliteze consultarea resurselor online, fie că este vorba de site-uri web întregi, de o anumită pagină HTML, de o fotografie sau de un videoclip, permițând să se indice o anumită adresă IP fără a fi nevoie să o cunoaștem. Pentru ca acest lucru să fie posibil, sunt necesare și alte elemente și protocoale (cum ar fi DNS, de exemplu, sau HTTPS), dar haideți să continuăm în ordine și să vedem ce înseamnă adresa URL la un site web, la ce folosește și cum este structurată.

Ce înseamnă adresa URL la un site web

Ce înseamnă adresa URL la un site web în browser

Ce înseamnă adresa URL la un site web? URL înseamnă Uniform Resource Locator. Denumit și adresă web, acesta este o referire la o resursă web, cum ar fi un anumit site, pagină sau fișier. De exemplu, dacă introduceți URL-ul în browser: https://omulbun.com/care-este-diferenta-dintre-http-si-https/ browserul vostru vă va duce la această postare. Dacă, pe de altă parte, introduceți pur și simplu: https://omulbun.com/ veți fi redirecționat către pagina principală a site-ului omulbun.com

De fapt, de obicei, URL-ul paginii de pornire a unui site coincide cu numele de domeniu (de exemplu, www.omulbun.com), în timp ce URL-urile paginilor interne conțin informații suplimentare. Prin urmare, un URL este diferit de un nume de domeniu, iar un nume de domeniu este cel mai adesea parte a unui URL.

În teorie, fiecare URL valid indică o resursă unică. O astfel de resursă poate fi o pagină HTML, un document CSS, o imagine etc. În practică, există câteva excepții, cea mai frecventă fiind un URL care indică o resursă care nu mai există sau care s-a mutat. Deoarece resursa reprezentată de URL și URL-ul în sine sunt gestionate de serverul web, este de datoria proprietarului serverului web să gestioneze cu atenție resursa respectivă și URL-ul asociat.

Un URL este un tip specific de Identificator uniform de resurse (URI), deși multe persoane folosesc cei doi termeni în mod interschimbabil. Un URL încorporează numele de domeniu, împreună cu alte informații detaliate, pentru a crea o adresă completă (sau adresă web) pentru a direcționa un browser către o anumită pagină online numită pagină web.

În esență, este un set de instrucțiuni, iar fiecare pagină web are una unică. În exemplul de mai sus, am folosit URL-ul paginii omulbun.com. Deși toate link-urile indică un URL, URL și link nu sunt același lucru. URL-ul este, de fapt, una dintre cele două componente esențiale ale unui link, cealaltă fiind textul de ancorare.

Textul de ancorare este textul pe care se poate face click într-un link. Acest text este, de asemenea, singura parte a legăturii care este vizibilă pentru utilizator. URL-ul de destinație este adresa paginii web către care veți fi direcționat atunci când faceți click pe link. Cu alte cuvinte, este destinația la care duce link-ul.

Ce este adresa URL și la ce folosește

Ce este adresa URL și la ce folosește? După cum am spus (și după cum ne spune și numele său, Uniform Resource Locator), URL-ul este unul dintre elementele fundamentale ale World Wide Web. Este un șir alfanumeric, format dintr-un număr variabil de caractere, care identifică în mod unic o resursă în cadrul rețelei.

Dacă scopul principal al unei adrese URL este de a ne permite să găsim conținutul stocat pe cine știe ce server, motivele care au dus la nașterea acesteia sunt diferite, deși nu complet separate de acest scop principal. După cum știm, de fapt, fiecare resursă sau conținut de pe internet este identificat în mod unic datorită adresei sale IP: pentru a afla în ce centru de date la distanță este stocat, tot ce trebuie să facem este să cunoaștem IP-ul, să îl introducem în bara de adrese a oricărui browser și să așteptăm ca acesta să fie descărcat și afișat pe ecran.

Cu toate acestea, adresele IP sunt afectate de o problemă deloc minoră: sunt imposibil sau aproape imposibil de reținut pe de rost. De fapt, o adresă IP creată conform protocolului IPv4 este compusă dintr-un total de 12 cifre împărțite în patru triplete și fiecare tripletă poate lua valori între 000 și 255; în schimb, o adresă IP creată cu ajutorul protocolului IPv6 este compusă dintr-un șir alfanumeric (atât cifre, cât și litere) de 32 de caractere împărțite în 8 cvartete. Prin urmare, este clar că, dacă este deja dificil să reții pe de rost o succesiune de 4 triplete numerice IPv4, reținerea a 8 cvartete de caractere hexazecimale (capabile să ia 16 valori diferite: numerice între 0 și 9 sau alfabetice între A și F) IPv6, devine o sarcină aproape imposibilă din punct de vedere uman.

Pentru a evita aceste dificultăți de memorare, Tim Berners-Lee a venit cu ideea de URL-uri. Aceasta este un fel de etichetă aplicată pe fiecare adresă IP disponibilă, astfel încât aceasta să poată fi reținută mai ușor. Un fel de poreclă pe care creierul uman o poate stoca și recupera din memorie într-un mod mai simplu și mai imediat (de exemplu, URL www.omulbun.com pe site-ul adresei IPv4 63.103.66.118). În momentul în care un URL este tastat în bara de adrese a browserului, intră în joc DNS (acronim pentru Domain Name System), un fel de agendă telefonică care se ocupă de convertirea URL-urilor în adresele IP corespunzătoare și de direcționarea cererii noastre de acces la resursă către serverul corect.

Părțile importante la o adresă URL

Dacă i se spune adresă URL (poate simplificând puțin funcția sa), trebuie să existe un motiv, nu? Așa cum adresa topografică permite identificarea unică a unei case sau a unui birou într-un punct precis al unui oraș, tot așa și URL-ul identifică în mod unic locația unui conținut în cadrul rețelei. Pentru a realiza acest lucru, ambele sunt alcătuite din mai multe elemente care permit, prin etape succesive, restrângerea câmpului de căutare.

Mai exact, un URL este format din trei secțiuni de bază: Schema, Authority și Path, Query și Fragments (parametrii de interogare), care la rândul lor sunt împărțite în alte subelemente. Fiecare dintre acestea joacă un rol crucial în identificarea precisă a resursei, la fel cum diferitele elemente ale unei adrese stradale sunt necesare pentru a ne ajuta să găsim casa sau clădirea pe care o căutăm.

Să luăm ca exemplu URL-ul https://omulbun.com/ce-inseamna-open-source-software/ și să vedem cum este structurat.

  • Schema. Deși mulți cred că un URL este doar o adresă web, problema este mai complexă. Deși este adevărat că toate adresele web sunt URL-uri, nu este adevărat și invers: prin intermediul rețelei este posibilă accesarea unei serii lungi de servicii, chiar și a unor site-uri foarte diferite și portaluri web de diferite tipuri. Și aici intră în joc Schema, primul element care compune un URL: este vorba de șirul de citire urmat de : care indică serverului protocolul care trebuie utilizat pentru a comunica cu software-ul sau aplicația (cum ar fi un browser) care trimite cererea. Schema cea mai utilizată, cel puțin de către utilizatorii normali de internet, este HTTP sau HTTPS și determină acțiunile pe care trebuie să le întreprindă un server web pentru a da răspunsuri exacte la comenzile trimise de browser. Alte exemple de scheme sunt FTP (File Transfer Protocol), un protocol optimizat pentru transferul de fișiere în cadrul rețelei, și Telnet, un protocol utilizat în principal în conexiunile client-server.
  • Authority. Acesta este elementul care urmează după // și este el însuși divizibil în mai multe părți. În exemplul nostru de început, autoritatea este reprezentată de www.wordpress.com, care, în întregime, se numește în mod convențional nume de gazdă sau nume de domeniu. La rândul său, acesta este alcătuit din trei elemente: începând din dreapta, găsim domeniul de nivel superior (oTLD), adică com, domeniul de nivel doi, alias wordpress și domeniul de nivel trei, www. TLD-urile sunt gestionate de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) și servesc la identificarea unei caracteristici fundamentale a site-ului: poate indica, de exemplu, zona geografică de interes sau sfera comercială și economică la care se referă. Se poate întâmpla, de asemenea, ca în locul lui www să existe alte șiruri de caractere, care identifică alte servicii ale subdomeniului principal; Google, de exemplu, folosește al doilea subdomeniu pentru a diversifica între diferitele servicii web pe care le oferă: mail.google.com; drive.google.com; photo.google.com; news.google.com, și așa mai departe.
  • Calea și parametrii de interogare. În dreapta TDL, de obicei separate de o bară oblică /, se află alte elemente care pot facilita serverelor și browserelor localizarea mai precisă a resursei căutate pe internet. În URL-ul pe care l-am luat ca exemplu, elementul /ce-inseamna-open-source-software/ reprezintă calea de acces; în URL-ul https://www.omulbun.com/?s=telefon, pe de altă parte, ceea ce urmează după ? reprezintă interogarea, adică o interogare directă a bazei de date a site-ului pe care îl vizităm. Deci, dacă ați citiți acest articol, acum știți ce înseamnă adresa URL la un site web, la ce folosește și cum este structurată.