Care este diferența dintre HTTP și HTTPS?

Care este diferența dintre HTTP și HTTPS? Dacă nu știți care este diferența între HTTP și HTTPS, trebuie să știți că sunteți în locul potrivit. Http și https nu sunt același lucru, există diferențe importante pe care nu toată lumea le cunoaște și există adesea o tendință de a le confunda semnificația. În acest articol despre, care este diferența dintre HTTP și HTTPS, vă voi explica care este diferența între HTTP și HTTPS astfel încât să înțelegeți cum funcționează și să știți cum să alegeți care dintre cele două este cel mai bun pentru crearea unui site web profesional și de succes.

Care este diferența dintre HTTP și HTTPS

Care este diferența dintre HTTP și HTTPS?

Dacă doriți să aflați care este diferența dintre HTTP și HTTPS, citiți în continuare acest articol și veți afla ce diferență este între aceste două protocoale.

Ce este protocolul HTTP?

HTTP (hypertext transfer protocol) este un protocol la nivel de aplicație din suita de protocoale Internet utilizat ca principal sistem de transmitere a informațiilor pe World Wide Web. Pe scurt, HTTP este un protocol de rețea dezvoltat pentru a permite transferul de informații pe web. Folosind HTTP, este posibil, de exemplu, să se viziteze un anumit site de internet, să se încarce sau să se descarce fișiere, să se urmărească un videoclip pe YouTube, să se facă click pe un link pentru a accesa conținutul disponibil online sau chiar doar să se trimită date de la un dispozitiv la altul (de exemplu, între două calculatoare).

Din cauza modului în care este conceput, protocolul HTTP nu implementează nicio formă de protecție și, prin urmare, comunicațiile dintre browserul utilizat și site-urile a căror adresă începe cu http sunt ușor de interceptat de oricine, deoarece comunicațiile au loc simplu, spre deosebire de HTTPS.

Cum funcționează protocolul HTTP

Protocolul HTTP funcționează prin intermediul a două tipuri principale de mesaje, și anume cererile HTTP și răspunsurile HTTP. O cerere HTTP este generată de browser atunci când un utilizator interacționează cu un anumit element de pe web. De exemplu, dacă un utilizator face click pe un link de pe o pagină a unui site, browserul utilizat de acel utilizator va trimite automat o serie de cereri HTTP GET pentru a afișa conținutul la care se referă acel link.

Un alt exemplu ar putea fi cel al unui utilizator care face o căutare pe Google și un anumit articol care îl interesează apare printre rezultatele căutării. În cazul în care utilizatorul face click pe articolul respectiv, browserul utilizat de utilizator va crea și va trimite automat o serie de cereri HTTP pentru a obține informațiile necesare pentru a afișa pagina care conține articolul solicitat.

Toate cererile trimise de orice browser, indiferent de dispozitivul utilizat pentru a le face, sunt primite de un anumit server care le va procesa și va trimite răspunsurile HTTP corespunzătoare.

O cerere HTTP nu este nimic mai mult decât o serie de linii de text trimise în conformitate cu protocolul HTTP. Acest text, generat în mod automat de browserul ales de utilizator, este trimis prin intermediul internetului către un server. Problema cu HTTP este exact aceasta, adică textul este trimis pur și simplu și, prin urmare, oricine este capabil să monitorizeze această conexiune poate fi capabil să îl citească.

Acest comportament de tip HTTP reprezintă o problemă serioasă, mai ales dacă utilizatorul, prin intermediul site-ului vizitat, trimite informații sensibile, cum ar fi o parolă, numere de card de credit sau date completate printr-un anumit formular. Atunci când serverul responsabil primește o cerere HTTP, acesta va crea automat un răspuns HTTP. În cazul în care un site utilizează HTTP în loc de HTTPS, toate cererile și răspunsurile schimbate între un client și serverul acelui site ar putea fi citite de oricine capabil să monitorizeze sesiunea în curs. Atunci când serverul responsabil primește o cerere HTTP, acesta va crea automat un răspuns HTTP.

Ce este protocolul HTTPS?

HTTPS (denumit uneori și HTTP over TLS sau HTTP over SSL) este un protocol utilizat pentru a asigura o comunicare securizată prin intermediul unei rețele de calculatoare și este utilizat pe scară largă pe internet. Cu alte cuvinte, HTTPS este un protocol de rețea conceput pentru a oferi o mai mare securitate atunci când se utilizează internetul și nu este nimic altceva decât HTTP, la care se adaugă un certificat digital.

Prin HTTPS se poate, de exemplu, să se protejeze mai bine confidențialitatea atunci când se navighează pe un anumit site sau să se garanteze integritatea datelor schimbate în timpul tranzitului unei comunicări prin intermediul browserului preferat. Trebuie menționat faptul că HTTPS nu este un protocol nou, a fost creat în 1994 de către Netscape și a fost primul protocol care a utilizat certificate digitale. De atunci, a devenit standardul global de referință pentru toate comunicațiile securizate pe internet.

Cum funcționează protocolul HTTPS

În HTTPS, protocolul de comunicare este criptat cu ajutorul TLS sau, anterior, SSL. Cu alte cuvinte, HTTPS face posibilă crearea unui canal de comunicare criptat prin schimbul de certificate digitale care pot fi gratuite sau contra cost pentru a garanta identitatea părților implicate, precum și confidențialitatea datelor trimise.

În practică, atunci când vă conectați la un site web cu un certificat digital valid, browserul afișează o pictogramă de lacăt închis în bara de adrese, iar https:// apare la începutul URL-ului (în loc de http://, cum este cazul unui site care utilizează protocolul HTTP). Acest lucru indică faptul că conexiunea utilizată este protejată și că navigați pe un site care utilizează protocolul HTTPS.

Care este diferența dintre HTTP și HTTPS

Pentru a accesa un anumit site utilizând protocolul HTTPS, este necesar doar ca certificatul site-ului vizitat să fie valid. Prin urmare, utilizarea protocolului HTTPS nu este o alegere care poate fi făcută de către utilizatorul care vizitează site-ul în cauză, ci depinde de persoana care gestionează site-ul respectiv. În cazul în care certificatul digital al unui site a expirat, la începutul URL-ului va apărea un https barat (adică https) pentru a indica faptul că certificatul utilizat de site-ul respectiv nu mai este valabil, cu toate riscurile pe care le poate implica acest lucru.

Ce caracteristici adaugă HTTPS la HTTP?

Utilizarea protocolului HTTPS are mai multe avantaje. În primul rând, criptează toate informațiile trimise către site-ul web. Acest lucru ajută la protejarea datelor sensibile (cum ar fi numele de utilizator, parola sau numerele cărților de credit) de infractorii cibernetici, hackeri sau alți atacatori rău intenționați care ar putea să stea la pândă online încercând să fure astfel de informații valoroase. În al doilea rând, protocolul HTTPS face ca navigarea pe internet să fie mult mai privată, nepermițând astfel nimănui (inclusiv furnizorilor de servicii de internet) să vadă ce faceți online.

De exemplu, dacă faceți căutări, cumpărați un produs sau introduceți date sensibile (cum ar fi informații medicale sau datele de autentificare), cu siguranță nu doriți ca alte persoane să poată afla astfel de informații private. Protocolul HTTPS servește tocmai pentru a evita acest lucru, adică pentru a garanta confidențialitatea în toate acele situații în care este necesar un anumit grad de securitate (cum ar fi, de exemplu, atunci când efectuați o tranzacție financiară pe site-ul băncii voastre).

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că, dacă un site web suportă doar HTTP, acest lucru nu înseamnă că trebuie neapărat să se evite vizitarea acelui site. De exemplu, un site privind prognozele meteo care utilizează protocolul HTTP ar putea fi vizitat fără niciun risc.

Astfel, în timp ce HTTP este un protocol de rețea standard care nu oferă nicio formă de protecție, HTTPS este în schimb un protocol conceput pentru a se asigura că datele transmise între un utilizator și un anumit site rămân private, astfel încât să nu poată fi interceptate de terți. Prin urmare, multe site-uri web utilizează protocolul HTTPS pentru a transmite datele utilizatorilor într-o manieră sigură, astfel încât acestea să nu poată fi vizualizate sau modificate de nimeni altcineva în afară de destinatar (adică, în majoritatea cazurilor, de site-ul vizitat). Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți care este diferența dintre HTTP și HTTPS.