Ce este un browser web pentru Internet

Ce este un browser web pentru Internet. Ce e ăla un browser web? Este o întrebare pe care și-au pus-o aproape toți utilizatorii la început. În acest articol vă voi explica ce este un browser, și care sunt cele mai bune browsere pentru navigare pe Internet.

Ce este un browser web pentru Internet

Pe scurt, vă voi explica într-un mod simplu, dar detaliat, ce este un browser. Un browser web poate fi folosit pe PC, smartphone, tabletă etc. Pentru mai multe detalii, citiți în continuare acest articol.

Ce este un browser web

Ce este un browser web

Pentru început, trebuie să înțelegeți ce este un browser și pentru ce este folosit. În informatică, browserul Web este un software la fel ca orice alt program instalat pe calculator conceput special pentru a putea prelua, prezenta și răsfoi anumite resurse de pe Internet, cum ar fi texte, videoclipuri, muzică, imagini și diferite alte tipuri de conținut care sunt identificate printr-o adresă URL specifică (de exemplu, www.numesit.ro). Pe scurt, este acel „lucru” care vă permite să accesați paginile site-urilor de pe Internet, precum și să interacționați cu acestea.

De exemplu, puteți să utilizați browserul pentru a putea vizualiza site-urile preferate, bloguri, site-uri de rețete, pentru a accesa Google sau un alt motor de căutare, pentru a accesa Facebook sau alte rețelele sociale, pentru a face cumpărături online pe Amazon sau pe alte site-uri similare și așa mai departe.

Browserul poate fi folosit de pe calculator, dar și de pe un smartphone sau tabletă (sub formă de aplicație). În ambele cazuri nu există diferențe, operațiunea rămâne practic aceeași indiferent de dispozitivul utilizat. Ceea ce se schimbă este metoda de interacțiune (așa cum voi explica în detaliu mai jos).

Unele browsere sunt deja instalate pe calculatoare, smartphone-uri și tablete, multe altele pot fi descărcate și instalate. De exemplu, pe sistemele de operare Windows există preinstalat Internet Explorer și Edge, pe Mac există Safari, pe Linux există Firefox, pe dispozitivele Android de multe ori există Chrome, în timp ce pe iOS există Safari, versiunea pentru iPhone și iPad menționată anterior pentru dispozitivele Apple.

Pentru a putea folosi browserul pentru navigarea pe Internet, nu este suficient doar să aveți programul în cauză instalat pe PC, telefon mobil sau tabletă,  trebuie să aveți și o conexiune la Internet.

ce e ala un browser

De asemenea, trebuie menționat că, chiar dacă browserele sunt destinate în principal pentru web, acestea pot fi utilizate și în alte scopuri diferite, cum ar fi accesarea informațiilor furnizate de serverele web pe o rețea locală sau vizualizarea fișierelor într-un sistem de fișiere.

Cum utilizezi un browser pentru Internet

Cum utilizezi un browser pentru Internet

Acum că aveți idei mult mai clare despre ce este un browser, vreau să vă spun cum să îl utilizați. Indiferent dacă decideți să utilizați Chrome, Firefox sau alt browser, funcționarea browserului Web este practic aceeași și totul poate fi gestionat din fereastra programului. Să vedem în detaliu modul în care acesta este alcătuit și cum puteți utiliza secțiunile, funcțiile și opțiunile disponibile.

  • Bara de meniu – este situată în partea de sus în fereastra browserului. Vă permite să accesați setările, funcțiile și opțiunile browserului (de exemplu, istoricul, marcajele, modul de afișare etc.), precum și să aveți comenzile principale ale acestora.
  • Bara de instrumente – este situată imediat sub bara de meniu și vă permite să accesați butoanele și comenzile principale pentru a gestiona navigarea online: există butonul pentru afișarea paginii de pornire, cel pentru reîncărcarea paginii, cel pentru deschiderea noilor file, săgețile pentru a merge înainte și înapoi între paginile deschise deja, butoanele referitoare la extensiile instalate etc.
  • Bara de adrese – aceasta ocupă o parte din bara de instrumente. Este practic acea secțiune în care este afișată adresa URL a paginii vizitate și unde este posibil să introduceți noi adrese web pentru a le vizita. De asemenea, vă permite să căutați pe net fără a fi nevoie să apelați la pagina principală Google sau la orice altceva și oferă sugestii rapide despre căutările care urmează să fie efectuate.
  • Caseta de căutare – este prezentă în majoritatea browserelor, funcția este aproape întotdeauna atașată la bara de adrese, aceasta se află lângă bara de adrese și vă permite să căutați online fără a fi nevoie să apelați la pagina principală a motorului vostru de căutare preferat.
  • Secțiunea dedicată filelor deschise – se află chiar sub bara de adrese sau chiar mai sus (depinde de browserul folosit). Este practic acea parte a ferestrei prin care este posibil să deschideți noi file făcând click pe butonul corespunzător sau, în orice caz, apelând funcția corespunzătoare și care grupează toate filele deschise deja, permițându-vă să comutați rapid între ele pur și simplu prin selectarea titlului.
  • Meniul contextual – poate fi utilizat după ce dați un click dreapta într-un punct gol al oricărei pagini de Internet, pe un link sau, după selectarea unui element. Permite accesul rapid la unele funcții suplimentare (unele dintre acestea fiind implementate și de orice extensie instalată), cum ar fi comanda de imprimare a paginii, comanda de a deschide o legătură specifică într-o nouă filă, comanda pentru salvarea imaginilor etc.

Prin urmare, pentru a vizita un site web, trebuie doar să introduceți adresa URL în bara de adrese și să apăsați tasta Enter de pe tastatură.

utilizarea browserului bara de adrese

După cum am spus mai sus, browserul poate fi utilizat și pe un dispozitiv mobil, smartphone sau tabletă. Funcționarea sa este practic identică cu varianta  pentru PC.

utilizarea browserului de pe Android

Singurul lucru care se schimbă este faptul că, în loc să dați click, trebuie să atingeți, cu degetele pe ecran. În plus, funcțiile care pot fi utilizate în general prin click dreapta sunt accesibile după o atingere lungă asupra elementului de interes.

Cele mai bune browsere

Acum vreau să vă prezint cele care, în opinia mea, sunt cele mai bune browsere pentru navigarea pe Internet. Mai jos găsiți lista și mai multe detalii.

Google Chrome

Google Chrome

Google Chrome este practic cel mai folosit browser web din lume. Este gratuit și este perfect compatibil cu Windows, Mac și Linux.

Este foarte rapid în faza de pornire și încarcă paginile de Internet rapid, poate fi personalizat după bunul plac datorită numeroaselor extensii disponibile și se actualizează automat. Este disponibil și într-o versiune mobilă, pentru Android și pentru iOS, iar din punct de vedere viteză și utilizare, are aceleași caracteristici ca browserul pentru PC.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox este un alt browser care merită încercat. Acesta este gratuit și este compatibil cu Windows, Mac și Linux. Integrează un sistem online de sincronizare a datelor și un sistem de actualizare automată care vă permite să aveți întotdeauna cea mai recentă versiune a programului.

Oferă performanțe bune în ceea ce privește viteza, faza de pornire, încărcarea paginilor (chiar dacă este puțin mai lent decât Chrome) și nu consumă multe resurse hardware. Chiar și în acest caz, funcționarea programului poate fi personalizată datorită extensiilor speciale.

Este disponibil și într-o versiune mobilă, pentru Android și pentru iOS.

Safari Apple

Safari Apple

După cum v-am spus mai devreme, Safari este browser-ul web implicit pentru calculatoarele Apple și cel mai probabil cel mai bun care poate fi folosit pe Mac. Este foarte rapid și include multe caracteristici interesante: AirPlay, sincronizarea datelor de navigare prin iCloud și multe altele.

În ceea ce privește extensiile, din păcate acestea nu sunt la fel de multe ca și pentru browserele menționate, dar principalele sunt încă disponibile. Trebuie menționat că Safari poate fi utilizat doar pe dispozitivele Apple.

Microsoft Edge

Microsoft Edge

Microsoft Edge este browserul preinstalat pe Windows 10 (deși în realitate Internet Explorer este ascuns în sistemul de operare). Este foarte rapid și îndeplinește toate cele mai recente standarde web. De asemenea, este capabil să asigure un consum de energie destul de redus și reușește să funcționeze suficient de bine chiar și pe PC-uri mai puțin performante. Sistemul de actualizare nu este cel mai bun (se actualizează prin Windows Update).

Din păcate lipsește versiunea pentru dispozitive mobile. Pe dispozitivele Windows Phone și Windows Mobile, compania Redmond a decis să includă o variantă de Internet Explorer.

Nu știți care este diferența între un browser și motor de căutare? În acest caz, vă sfătuiesc să citiți un articol dedicat acestui subiect. Diferența între browser și motor de căutare.