Ce este un cod QR și cum funcționează

Ce este un cod QR și cum funcționează. Codurile QR au devenit parte din viața noastră de zi cu zi: de la scanarea meniului la restaurant și a biletului de călătorie la aeroport până la utilizări creative pentru marketing, acestea vă permit să creați o punte de legătură între online și offline prin intermediul unui document tipărit, al unui e-mail sau al unui document digital. În acest articol vă voi explica ce este un cod QR, cum funcționează și cum se pot crea coduri QR gratuite pentru utilizare.

Ce este un cod QR și cum se citește

Ce este un cod QR și cum funcționează

Ce este un cod QR? Codul QR este un cod de bare bidimensional, de formă pătrată, format din mai multe module negre inserate într-un model de fundal alb. Principala funcție a codului QR este de a stoca informații și date. Un singur cod poate conține până la 7.089 de caractere numerice și 4.296 de caractere alfanumerice.

Codul QR își datorează numele termenului englezesc Quick Response Code (cod de răspuns rapid). Această expresie este folosită pentru a exprima rapiditatea cu care codul este capabil să furnizeze informații. Toate informațiile conținute într-un cod 2D sunt, de fapt, concepute pentru a fi decodate rapid de dispozitivele mobile.

Telefoanele inteligente și tabletele sunt porțile de acces la informații prin QR. Pentru a citi un cod bidimensional, este suficient să încadrați codul cu camera smartphone-ului vostru. În câteva secunde, utilizatorul va fi redirecționat către pagina de informații dorită. Unele smartphone-uri în special modelele mai vechi nu acceptă funcția de citire a codurilor QR în setările lor implicite. În acest caz, va fi necesar să descărcați o aplicație specială gratuită care funcționează ca un cititor de coduri QR pentru a accesa informațiile.

Care este caracteristica inovatoare a codului QR? Simplu, posibilitatea de a face din utilizator un utilizator activ al informațiilor. Utilizatorul nu suportă pasiv comunicarea, ci participă activ la procesul de informare prin încadrarea codului QR și prin decizia de a decide la ce informație să ajungă.

Istoria codului QR

Codul QR, un nume derivat din limba engleză quick response (răspuns rapid), este un cod de bare bidimensional, de formă pătrată, caracterizat de o serie de module negre distribuite în interiorul unui model alb.

Denumit și cod 2D, acesta este utilizat pentru a stoca informații și date care pot fi decodate și citite cu ajutorul unui software de pe smartphone-uri sau tablete sau, alternativ, prin instalarea unor aplicații speciale pe dispozitivele proprii. O singură criptogramă poate conține până la 7.089 de caractere numerice sau 4.296 de caractere alfanumerice.

Creat în 1994 în scopul urmăririi pieselor auto în fabricile Toyota, codul QR a fost dezvoltat de compania japoneză Denso Wave. Capacitatea codului 2D de a conține mai multe informații decât codul de bare l-a transformat rapid într-un dispozitiv utilizat de multe fabrici pentru a facilita gestionarea inventarului industrial. Încă de la început, codul QR s-a dovedit capabil să conțină mai multe date decât codul de bare tradițional. Din acest motiv, codul 2D a început să fie utilizat pe scară largă în gestionarea depozitelor industriale.

În 1999, decizia Denso Wave de a distribui codurile QR în baza unei licențe gratuite a facilitat răspândirea acestora. În același an, NTT docomo, cel mai important operator de telefonie mobilă din Japonia, a lansat i-mode, un serviciu care permite conectarea smartphone-urilor la internet. Rezultatul a fost dezvoltarea primelor aplicații pentru telefoane mobile care au văzut lumina zilei la începutul anilor 2000, perioadă în care se foloseau coduri bidimensionale pe hârtie tipărită pentru a transmite URL-uri și pagini web.

În Japonia, în a doua jumătate a anilor 2000, codurile QR au fost utilizate în principal pe panourile publicitare și în reclamele din ziare și reviste. În Europa și în Statele Unite, tehnologia 2D a început să se răspândească abia spre sfârșitul anilor 2000, ca urmare a expansiunii pieței smartphone-urilor. Noile telefoane mobile, datorită capacităților lor tehnologice și a prezenței aplicațiilor specifice, sunt instrumentele perfecte pentru a transmite informațiile inteligente ale codurilor QR.

Ce informații poate conține un cod QR?

Un cod de bare poate conține o cantitate deosebit de mare de date. Mai jos veți găsi câteva tipuri de informații care pot fi descifrate prin scanarea unui cod QR:

 • Site-uri de internet, URL-uri și pagini web;
 • Informații de contact: numere de telefon și adrese de e-mail;
 • Conținut grafic: imagini, fotografii, videoclipuri și sunete;
 • Documente în format Word, PDF etc;
 • Formulare și link-uri de plată;
 • Hărți;
 • Texte;
 • Cărți de vizită.

Cum funcționează codul QR? Toate codurile QR sunt formate din:

 • Patru pătrate poziționate la colțurile matricei, utile pentru a defini orientarea și unghiul codului în timpul scanării;
 • Pixeli albi și negri în interiorul pătratului principal, care conțin și rezumă toate informațiile.

Pentru a accesa informațiile conținute în codul QR, va fi suficient să se utilizeze un dispozitiv mobil echipat cu o cameră foto. Prin încadrarea codului, utilizatorul va fi redirecționat în câteva secunde către paginile de date rezumate în matrice.

Unele dispozitive mobile necesită instalarea unei aplicații suplimentare pentru a descifra codurile QR. Există nenumărate aplicații gratuite disponibile în App Store și Magazin Play care permit telefonului vostru să citească codurile bidimensionale.

Tipologia codurilor QR

De la crearea sa în 1994, codul QR a suferit evoluții și transformări. Haideți să aflăm ce tipuri există:

 1. Codul iQR – Codul iQR este o versiune deosebit de funcțională a codului bidimensional. Acest tip de cod poate conține cu 80% mai multe informații decât codurile QR clasice și poate fi redus cu 30% în dimensiune. Cea mai inovatoare caracteristică a iQR este forma sa: acest cod poate lua orice formă fără a-și schimba caracteristicile.
 2. Codul Micro QR – Micro QR este un tip de cod redus ca dimensiune și conținut. Acesta este utilizat pentru a partaja o cantitate minimă de informații.
 3. Codul QR Frame – Codul QR Frame este una dintre cele mai moderne versiuni ale codului QR. Particularitatea sa constă în posibilitatea de a personaliza interiorul codului cu imagini.
 4. Codul QR dinamic – Cea mai recentă versiune a codului QR este, fără îndoială, codul QR dinamic. Caracteristica inovatoare a acestei matrici este posibilitatea de a schimba și actualiza informațiile asociate codului fără a fi necesară modificarea acestuia. Cu alte cuvinte, în timp ce codul QR clasic este asociat unei singure informații care este mereu aceeași în timp, codul QR dinamic permite actualizarea informațiilor fără a fi nevoie să se genereze un nou QR. Codul dinamic poate fi un mijloc de informare actualizat pentru clienți. Păstrând același cod, clientul poate afla informații îmbunătățite în timp real.

Cum puteți crea un cod QR? Crearea unui cod QR este un lucru pe care îl poate face oricine. Există nenumărate platforme online și aplicații pentru smartphone pentru crearea rapidă și gratuită de coduri QR. Puteți insera orice fel de informații în cod, de la URL-ul unui site web până la propriile informații de contact. QR Code Generator este una dintre cele mai utilizate și populare aplicații pentru generarea de coduri QR gratuite. Caracteristica de succes a aplicației este posibilitatea de personalizare: utilizatorul poate genera coduri cu toate imaginile de pe smartphone-ul său.

Cum poate fi utilizat codul QR?

În funcție de domeniul de utilizare, codul QR poate avea funcții diferite. Iată care sunt cele mai frecvente domenii de utilizare a codului QR:

 • Publicitate și business – Cea mai frecventă utilizare a codurilor QR este, fără îndoială, în publicitate. Codurile bidimensionale sunt plasate în apropierea pliantelor, a paginilor online sau a produselor pentru a oferi o experiență optimizată clienților. Utilizarea codurilor QR în afaceri poate acoperi mai multe aspecte: de la distribuirea de cupoane și vouchere până la posibilitatea de a plăti cu telefonul prin încadrarea codului. Multe companii folosesc codurile QR pentru a le oferi clienților informații suplimentare despre produsul pe care îl cumpără. Codul poate fi un instrument esențial pentru îmbunătățirea experienței consumatorului, făcând-o completă și adaptată la smartphone.
 • Muzee și locuri turistice – Capacitatea de a combina mai multe informații într-o singură imagine face din codurile QR instrumente esențiale pentru muzee și locuri turistice. Prin plasarea unui cod QR în apropierea locațiilor turistice, vizitatorilor li se pot furniza informații suplimentare în mod rapid și intuitiv. Este suficientă o scanare cu smartphone-ul pentru a citi sau a asculta un ghid gratuit al locului pe care îl vizitează.
 • Cărți de vizită– Inserarea unui cod QR în interiorul cărții de vizită este o activitate răspândită și eficientă. De fapt, QR vă permite să stocați toate datele de contact conținute în cartea de vizită pe smartphone, prin simpla citire a codului. Tocmai din acest motiv, multe platforme online de creare a cărților de vizită oferă posibilitatea de a adăuga coduri QR statice sau dinamice.

Codurile QR au acum o istorie îndelungată în spate, ceea ce le face fiabile și ușor de utilizat de pe aproape orice platformă. Pandemia le-a adus în lumina reflectoarelor și tot mai multe instituții publice și private le-au adoptat pentru a le dematerializa, reducând necesitatea de a le igieniza pentru a reduce numărul de infecții.

Dincolo de urgență, această utilizare din ce în ce mai masivă a transformat rolul acestor coduri dintr-o simplă curiozitate într-un punct de informare utilizabil cu ajutorul dispozitivelor personale, eliberându-i pe cei care produc conținutul de obligația de a pune la dispoziție un cititor pentru cei care trebuie să îl folosească. Astfel, un cod QR poate înlocui un ghid audio într-un muzeu sau o tabletă pentru alegerea preparatelor într-un restaurant. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce este un cod QR și cum funcționează.