Ce este formatul XML (cum deschizi un fișier XML)

În acest articol despre, ce este formatul XML și cum deschizi un fișier XML, vă voi explica mai întâi ce este un fișier XML și cum puteți deschide astfel de fișiere. Există mai multe modalități de organizare și salvare a datelor într-un fișier, una dintre acestea fiind formatul XML.

Ce este formatul XML și cum deschizi un fișier XML

Spre deosebire de multe altele, este foarte probabil ca, mai devreme sau mai târziu, să vă treziți gestionând un fișier scris și salvat în acest format. Dacă ați ajuns la această pagină, înseamnă că exact asta vi s-a întâmplat și că acum doriți să încercați să aflați toate detaliile despre fișierele în format XML. Comparativ cu alte fișiere salvate în anumite limbaje de marcare, de fapt, cel în format XML este deosebit de răspândit și este de presupus că ați intrat în contact cu un fișier de acest tip în timp ce navigați pe internet sau ați descărcați unul sau mai multe documente de studiu sau de lucru. Nu trebuie însă să vă faceți griji, deoarece deschiderea lor este foarte ușoară.

Ce este formatul XML

Ce este formatul XML? XML înseamnă Extensible Markup Language și este un limbaj de marcare bazat pe o sintaxă care face posibilă definirea și controlul semnificației elementelor conținute într-un text. Fișierele XML sunt, prin urmare, fișiere text al căror conținut este organizat astfel încât să conțină date structurate care pot fi utilizate de diverse programe.

În plus, formatul XML nu este un limbaj proprietar și, prin urmare, are și o portabilitate ridicată, deoarece este compatibil nu numai cu pachetul Office, ci și cu multe alte programe.

Deschidere fișiere XML

Deschidere fișiere XML, fișierele XML pot fi deschise și editate cu orice program sau editor de text, inclusiv Notepad. Adevărata problemă este că, pentru a fi util, software-ul de citire ar trebui să fie capabil să înțeleagă codul prezent, astfel încât să vă poată oferi o vizualizare organizată a datelor prezente.

De exemplu, dacă decideți să folosiți Notepad pentru a deschide un fișier XML, nu veți vedea decât un șir de semne și etichete de neînțeles pentru voi, reprezentând structura arborescentă a limbajului de marcare din XML. Acest lucru înseamnă că, pentru al deschide, pentru al afișa corect și pentru a putea înțelege datele pe care le conține, va trebui neapărat să folosiți un program capabil să afișeze un document în acest format.

Dacă aveți o conexiune activă la internet, puteți deschide un fișier XML utilizând site-uri web create în acest scop. Aceasta este o soluție foarte rapidă pe care o puteți utiliza atât de pe un PC sau laptop care rulează sistemul de operare Windows, macOS, Linux etc, cât și de pe dispozitive mobile, cum ar fi un telefon sau tabletă. Cel mai cunoscut serviciu în acest sens este Code Beautify. Trebuie doar să accesați această platformă online, să dați click pe butonul Browse și să încărcați fișierul XML de pe calculator. De asemenea, îl puteți muta în interfața serviciului cu ajutorul mouse-ului, deoarece este compatibil cu funcția drag-and-drop.

După ce ați făcut acest lucru, Code Beautify va decoda fișierul XML și vi-l va prezenta în două versiuni: în stânga veți vedea codul curat, iar în dreapta veți vedea versiunea vizuală, navigabilă a fișierului XML. Să știți că cu acest serviciu online puteți edita și documentul, pentru acest lucru trebuie doar să apăsați butonul corespunzător. În cele din urmă, după ce ați terminat editarea, puteți salva noua versiune a fișierului XML în format CSV. Bineînțeles, puteți utiliza instrumentul și pentru a crea fișiere XML.

Există numeroase site-uri online pentru a deschide documente în format XML și același lucru este valabil și pentru programe. De fapt, există mai multe programe care vă permit să vizualizați și să editați un fișier în acest format. Eu vă recomand să folosiți Notepad de la Microsoft, este gratuit, foarte ușor de utilizat și, de asemenea, extrem de simplu de utilizat. Practic, veți avea la dispoziție o singură interfață, cu o parte dedicată codului de marcare și o parte dedicată vizualizării și navigării conținutului fișierului XML în cauză, în partea stângă. Practic, este o versiune a notepad-ului modificată tocmai pentru a vă permite să folosiți aceste documente particulare.

De asemenea, puteți edita datele, iar pentru a face acest lucru, mergeți la Edit, pe care îl găsiți în bara de meniu din partea de sus. Printre altele, XML Notepad este, de asemenea, util atunci când introduceți date noi sau modificați structura arborescentă, deoarece vă avertizează în cazul unor erori de sintaxă, cum ar fi faptul că o etichetă nu este închisă. Dacă este prezentă, o eroare de sintaxă afectează fișierul și îl împiedică să se deschidă corect.

De ce este important XML?

Extensible Markup Language (XML) se referă la limbajul de marcare care oferă reguli pentru definirea oricăror date. Spre deosebire de alte limbaje de programare, XML nu poate efectua operații de calcul pe cont propriu. În schimb, orice limbaj de programare sau software poate fi implementat pentru a gestiona date structurate.

Să ne gândim, de exemplu, la un document text pe care au fost adăugate comentarii. Astfel de comentarii îmbunătățesc capacitatea de utilizare a documentului fără a afecta conținutul acestuia. În mod similar, XML utilizează simboluri de marcare pentru a furniza informații suplimentare despre orice date. Alte programe informatice, cum ar fi browserele și aplicațiile de procesare a datelor, utilizează aceste informații pentru a procesa mai eficient datele structurate.

Ce avantaje are utilizarea XML?

Susținerea tranzacțiilor între companii. Atunci când o companie vinde un bun sau un serviciu unei alte companii, cele două companii trebuie să facă schimb de informații, cum ar fi costurile, specificațiile tehnice și termenele de livrare. Cu ajutorul limbajului XML (Extensible Markup Language), acestea pot face schimb electronic de toate informațiile necesare și pot încheia automat negocieri complexe fără intervenție umană.

Păstrarea integrității datelor. XML permite ca datele să fie transferate împreună cu descrierea lor, evitându-se astfel pierderea integrității. Aceste informații descriptive pot fi utilizate pentru a efectua următoarele operațiuni:

 • Verificarea preciziei datelor
 • Personalizarea automată a prezentării datelor pentru diferiți utilizatori
 • Stocarea datelor în mod consecvent pe mai multe platforme

Îmbunătățirea eficienței de căutare. Programele informatice, cum ar fi motoarele de căutare, sunt capabile să sorteze și să clasifice fișierele XML mai eficient și mai precis decât alte tipuri de documente. De exemplu, cuvântul marcă, pe baza etichetelor XML, motoarele de căutare pot clasifica cu acuratețe mărcile pentru a obține rezultate de căutare relevante. Prin urmare, XML ajută computerele să interpreteze mai eficient limbajul natural.

Proiectarea aplicațiilor flexibile. Cu ajutorul XML, puteți actualiza sau modifica în mod convenabil designul aplicației voastre. Multe tehnologii, în special cele mai noi, au suport XML încorporat. Acestea pot citi și procesa automat fișierele de date XML, astfel încât să poată fi efectuate modificări fără a fi nevoie să reformatați întreaga bază de date.

Care sunt aplicațiile XML?

Extensible Markup Language (XML) este tehnologia care stă la baza a mii de aplicații, de la instrumente comune de productivitate, cum ar fi procesarea textelor, la software de editare a cărților și chiar la sisteme complexe de configurare a aplicațiilor.

Transferul datelor

XML poate fi utilizat pentru a transfera date între două sisteme care stochează aceleași date în formate diferite. De exemplu, unele site-uri web stochează datele în format MM/DD/AAAA, dar sistemele de contabilitate stochează datele în format DD/MM/AAAA. Este posibil să se transfere date de pe site-ul web către sistemul de contabilitate folosind XML. Dezvoltatorii pot scrie un cod care să convertească automat următoarele:

 • Datele site-ului web în format XML
 • Date XML în datele sistemului de contabilitate
 • Datele sistemului de contabilitate în format XML
 • Datele XML înapoi în datele site-ului web

Aplicații web

XML oferă o structură pentru datele afișate pe paginile web. Alte tehnologii de site-uri web, cum ar fi HTML, lucrează cu XML pentru a prezenta date coerente și relevante pentru vizitatorii site-ului web. De exemplu, luați în considerare un site de comerț electronic care vinde haine. În loc să afișeze toate hainele tuturor vizitatorilor, site-ul utilizează XML pentru a crea pagini web personalizate pe baza preferințelor utilizatorilor. Acesta prezintă apoi produse de anumite mărci prin filtrarea tag-ului .

Documentație

XML poate fi utilizat pentru a specifica informațiile structurale ale oricărui document tehnic. Alte programe procesează apoi structura documentului pentru al prezenta într-o manieră flexibilă. De exemplu, sunt disponibile etichete XML pentru un paragraf, un element dintr-o listă numerotată și un titlu. Utilizând aceste etichete, alte tipuri de programe pregătesc automat documentul pentru utilizări precum tipărirea și publicarea de pagini web.

Tipul de date

Multe limbaje de programare acceptă XML ca tip de date. Cu acest suport, se pot scrie cu ușurință programe în alte limbaje care lucrează direct cu fișiere XML.

Care sunt componentele unui fișier XML?

Un fișier XML (Extensible Markup Language) este un document bazat pe text care poate fi salvat cu extensia .xml. Puteți scrie XML într-un mod similar cu alte fișiere text. Pentru a crea sau a edita un fișier XML, puteți utiliza unul dintre următoarele instrumente:

 • Editoare de text, cum ar fi Notepad sau Notepad++
 • Editor XML online
 • Browser web

Orice fișier XML include următoarele componente.

Document XML

Tag-urile sunt utilizate pentru a marca începutul și sfârșitul unui fișier XML. Conținutul acestor etichete se numește, de asemenea, document XML. Aceasta este prima etichetă pe care orice program o va căuta atunci când procesează codul XML.

Declarație XML

Un document XML începe cu câteva informații despre XML în sine. De exemplu, se poate menționa versiunea XML pe care o urmează. Aceste informații introductive se numesc declarație XML. Iată un exemplu.

Elemente XML

Toate celelalte etichete create în cadrul unui document XML sunt denumite elemente XML. Elementele XML pot conține următoarele caracteristici:

 • Text
 • Atribute
 • Alte elemente

Toate documentele XML încep cu o etichetă principală, numită element rădăcină.

Ce este un analizator (parser) XML?

Un analizator/parser XML este un program care poate procesa sau citi documente XML pentru a extrage date din acestea. De asemenea, un analizator XML verifică sintaxa sau regulile fișierului XML și îl poate valida în raport cu o anumită schemă XML. Deoarece XML este un limbaj de marcare strict, un analizator nu procesează fișierul în cazul unor erori de validare sau de sintaxă. De exemplu, analizatorul XML returnează erori în cazul în care una dintre aceste condiții este adevărată:

 • Lipsește o etichetă de închidere sau de sfârșit
 • Valorile atributelor nu conțin ghilimele
 • Nu a fost îndeplinită o condiție a sistemului

Aplicațiile software utilizează analizatoare XML pentru a transforma fișierele XML în tipuri de date native. Acestea se pot apoi concentra asupra logicii aplicației, fără a fi nevoite să se ocupe de detaliile XML-ului în sine. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce este formatul XML și cum deschideți un fișier XML.