Aplicații de spionat WhatsApp (Android/iPhone)

Aplicații de spionat WhatsApp (Android/iPhone). Bănuiți că cineva a instalat pe telefonul sau tableta voastră o aplicație ca să vă spioneze? Ei bine, în acest caz trebuie să verificați dacă aveți aplicații instalate care pot spiona WhatsApp și alte activități.

Aplicații de spionat WhatsApp (Android/iPhone)

WhatsApp folosește un sistem de criptare foarte avansat (criptare end-to-end) care face foarte dificilă captarea comunicațiilor folosind rețele wireless, dar cu aplicații keylogger și cele pentru control parental, se poate spiona activitățile de la distanță.

În acest articol despre, aplicații de spionat WhatsApp (Android/iPhone), vom vorbi despre care sunt aplicațiile care vă permit să spionați un telefon de la distanță, și cum le puteți elimina dacă credeți că cineva vă spionează telefonul.

WhatsApp Web

Aplicatie de spionat WhatsApp

Datorită serviciului WhatsApp Web și clientului oficial WhatsApp pentru Windows 10 și macOS, puteți utiliza aplicația WhatsApp pe care o aveți pe telefon pe PC sau tabletă.

Funcționarea WhatsApp Web și WhatsApp pentru computer este foarte simplă. Trebuie doar să vă conectați la site-ul WhatsApp Web sau să deschideți clientul WhatsApp pentru computer, apoi încadrați codul QR cu camera telefonului și în câteva secunde veți putea trimite mesaje contactelor voastre folosind PC-ul.

Dacă bifați opțiunea „Mențineți sesiunea conectata”, nu veți fi nevoiți să încadrați codul QR la fiecare acces. De când vă conectați la WhatsApp Web sau deschideți clientul WhatsApp pentru computer, conexiunea cu telefonul sau tableta se face automat. Și aici pândește un potențial pericol de siguranță!

Trebuie să știți că pentru a funcționa, WhatsApp Web și WhatsApp pentru computer nu necesită ca telefonul să fie conectat la aceeași rețea Wi-Fi ca și computerul, poate funcționa și cu rețea 3G/4G/5G. Aceasta înseamnă că cineva ar putea scana codul QR de la WhatsApp Web folosind telefonul său, și apoi să vă acceseze WhatsApp și să rămână conectat la el chiar dacă nu este conectat la aceeași rețea Wi-Fi ca și telefonul vostru (deci nu trebuie să fie în apropiere).

În acest caz ce trebuie să faceți? Ei bine, cu siguranță cea mai eficientă soluție este să activați un sistem de recunoaștere biometrică pe telefonul sau tableta voastră, adică să deblocați telefonul cu fața sau să activați funcția care pentru deblocare necesită confirmarea prin amprentă. În acest caz, nimeni nu se va putea conecta la WhatsApp Web, deoarece accesul la serviciu trebuie să fie autorizat de proprietarul dispozitivului.

De asemenea, dacă bănuiți că cineva folosește WhatsApp Web sau WhatsApp pentru computer fără știrea voastră, deschideți aplicația WhatsApp pe telefon sau tabletă și închideți toate sesiunile active. În acest fel, toate sesiunile active pe WhatsApp Web sau WhatsApp pentru computer vor fi închise și vor necesita din nou acces folosind codul QR. Mai jos vă voi explica cum să închideți sesiunile active folosind un telefon Android sau iOS.

Deconectare dispozitive conectate la WhatsApp

  • Android: deschideți aplicația WhatsApp, apăsați butonul (…) aflat în dreapta sus și apoi atingeți pe opțiunea WhatsApp Web din meniul care se deschide. Apoi pe ecranul care se deschide, atingeți pe o sesiune și confirmați deconectarea acesteia atingând butonul „Deconectați” care a apărut pe ecran.
  • iPhone: deschideți aplicația WhatsApp, accesați fila Setări situată în dreapta jos și selectați opțiunea WhatsApp Web/Desktop. Pe ecranul care se deschide, atingeți pe opțiunea „Deconectați-vă de la toate computerele”.

Aplicații de control parental

Aplicațiile de control parental sunt concepute pentru a monitoriza și limita utilizarea dispozitivelor mobile de către minori. Prin urmare, vă permit să blocați accesul la anumite aplicații, să limitați utilizarea unor aplicații la anumite zile sau ore și să monitorizați toate activitățile desfășurate pe telefon. În ceea ce privește WhatsApp, cu aceste aplicații puteți afla când o persoană accesează serviciul, pentru cât timp și puteți bloca sau limita accesul. Conținutul mesajelor nu este de obicei capturat, dar depinde de aplicația de control parental pe care o utilizați.

Există multe aplicații pentru control parental, atât pentru Android, cât și pentru iOS (însă pentru iOS, funcționarea lor este puțin mai limitată din cauza restricțiilor impuse de Apple). De obicei aceste aplicații sunt contra cost, dar le puteți încerca gratuit câteva zile. Mai jos vă voi prezenta câteva dintre cele mai utilizate.

Qustodio Kids

Aplicații de spionat WhatsApp

Qustodio Kids este una dintre cele mai bune aplicații de control parental. Aplicația este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS și include foarte multe funcții foarte interesante. De exemplu, vă permite să monitorizați utilizarea aplicațiilor (pentru a afla când au fost utilizate și pentru cât timp), căutările online, locația geografică a dispozitivului și pentru a limita utilizarea anumitor aplicații în funcție de zile sau ore stabilite. Aplicația o puteți încerca gratuit timp de 3 zile, după care pentru a continua să folosiți toate funcțiile de care aveți nevoie trebuie să achiziționați versiunea completă. Mai multe informații găsiți aici.

Configurarea inițială a aplicației este extrem de intuitivă. După descărcarea aplicației pe telefonul sau tableta care urmează să fie monitorizată, trebuie să urmați procedura de configurare inițială specificând că sunteți nou în serviciul Qustodio și introducând numele, e-mailul și parola pe care doriți să le utilizați pentru a vă accesa contul.

Apoi confirmați că ceea ce utilizați este dispozitivul unui copil (adică un dispozitiv care trebuie monitorizat) și introduceți informațiile despre proprietarul telefonului. Numele, anul nașterii, sexul, imaginea de profil și numele dispozitivului. După ce ați făcut acest lucru, dați aplicației toate permisiunile necesare pentru a funcționa.

Apoi puteți monitoriza și controla telefonul sau tableta de la distanță, pentru acest lucru accesați site-ul web Qustodio și conectați-vă cu contul vostru (care trebuie verificat atingând pe link-ul pe care îl veți primi prin e-mail). Pentru a vizualiza activitățile legate de WhatsApp, selectați fila Timeline și apoi fila Programs din meniul din dreapta sus. Dacă aplicația WhatsApp a fost folosită pe telefonul monitorizat, veți vedea pictograma acesteia și data deschiderii.

Pentru a bloca sau a limita utilizarea WhatsApp, apăsați pe pictograma aplicației de pe site-ul Qustodio și selectați opțiunea Block or allow din meniul care se deschide. Pe pagina care se deschide, puteți decide dacă permiteți utilizarea aplicației sau dacă limitați funcționarea acesteia pentru anumite zile sau ore.

Screen Time

Aplicație de spionat WhatsApp

Screen Time este o altă aplicație de control parental disponibilă pentru Android și iOS. Aplicația este gratuită pentru primele 14 zile, după care pentru a continua să utilizați toate funcțiile premium, inclusiv blocarea sau limitarea aplicațiilor, trebuie să faceți un abonament contra cost.

Pentru a configura aplicația pe telefonul care trebuie monitorizat, după ce ați descărcat și deschis aplicația, specificați că instalați aplicația pentru copilul vostru. Apoi indicați că este prima dată când utilizați serviciul și creați un cont introducând adresa de e-mail, apoi numele copilului (deci numele proprietarului telefonului care trebuie monitorizat) și parola pentru a proteja accesul la aplicație.

După ce ați făcut acest lucru, oferiți aplicației toate permisiunile necesare pentru a funcționa pe telefon (pe Android trebuie să activați aplicația în diferitele meniuri de sistem care vă sunt indicate, pe iOS trebuie să instalați profilul aplicației). Apoi puteți să instalați aplicația Screen Time pe telefonul vostru și să o accesați ca părinte (utilizați același e-mail și parola contului pe care l-ați creat pe telefonul care trebuie monitorizat) pentru a monitoriza sau a limita utilizarea aplicațiilor pe telefonul persoanei.

Pentru a accesa meniul principal al aplicației, trebuie să atingeți pictograma barelor de control situată în dreapta sus. Pentru a vizualiza lista de aplicații utilizate pe telefonul monitorizat, trebuie să atingeți pe pictograma foii din dreapta sus. În mod alternativ, pentru a vizualiza lista de aplicații utilizate de persoana pe care ați decis să o monitorizați, vă puteți conecta la site-ul Screen Time folosind datele contului vostru și mai întâi selectați opțiunea „Children” din bara din stânga și apoi opțiunea „App log” din ecranul care se deschide.

Aplicații de spionat WhatsApp

O aplicație de control parental, dacă este configurată corespunzător, poate deveni o aplicație de spionat WhatsApp, dar caracteristicile acesteia rămân limitate pentru controlul parental (deci, aceste aplicații sunt destul de limitate).

Aplicațiile de spionat WhatsApp și nu numai, sunt aplicații special concepute pentru a spiona activitățile utilizatorilor. Acestea sunt bine ascunse (de obicei nu apar în meniurile sistemului) și acționează asupra sistemului prin captarea frazelor tastate pe tastatură, de obicei pot face capturi de ecran și să salveze mesajele trimise. Aplicațiile de spionat care chiar funcționează sunt foarte scumpe, așa că nu sunt la îndemâna tuturor, dar este bine să știți despre existența lor pentru a vă apăra împotriva acțiunii lor.

iKeyMonitor

iKeyMonitor

iKeyMonitor este una dintre cele mai bune aplicații de spionat WhatsApp. Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS (dar are nevoie de jailbreak pentru a funcționa corect) și vă permite să efectuați mai multe operațiuni. De exemplu, puteți monitoriza mesajele trimise în aplicațiile de socializare și de mesagerie (inclusiv WhatsApp), să înregistrați cuvintele și frazele tastate pe tastatură, să faceți capturi de ecran, să monitorizați căutările online și multe altele. Aplicația o puteți încerca gratuit timp de 3 zile apoi trebuie să achiziționați versiunea completă.

După instalarea aplicației folosind pachetul său apk pentru Android sau Cydia pentru iPhone, puteți accesa panoul de control al aplicației. Pentru acest lucru deschideți browserul, tastați adresa localhost: 8888 și activați versiunea de încercare gratuită apăsând butonul Get 3-day trial license și introduceți o parolă pentru a proteja accesul la aplicație.

După ce ați făcut acest lucru, puteți vizualiza meniul principal al aplicației și puteți accesa toate funcțiile. Veți găsi mai multe opțiuni de unde puteți alege, de exemplu opțiunea Keystrokes pentru cuvintele și expresiile tastate pe tastatură, opțiunea Chats pentru mesajele aplicațiilor de mesagerie, Call history pentru istoricul apelurilor, App blocker pentru blocarea aplicațiilor etc. De asemenea, tot din setările aplicației, puteți seta trimiterea poziției geografice și a capturilor de ecran prin e-mail. Mai multe informații găsiți aici.

Ferește-te de aplicații de spionat WhatsApp

Ferește-te de aplicații de spionat WhatsApp

Aplicațiile de spionat WhatsApp sunt adesea invizibile, dar există modalități de a le găsi și de a preveni instalarea lor de către persoane rău intenționate.

  • Utilizați un cod de deblocare – aplicațiile de spionat necesită acces la telefonul sau tableta voastră. De aceea, este recomandat să evitați accesul neautorizat la telefon utilizând un cod de deblocare securizat. Pentru a seta un cod de deblocare pe telefon, procedați în felul următor.
  • Pe Android: accesați meniul Setări> Securitate> Blocare ecran, selectați opțiunea PIN și introduceți codul care va fi folosit pentru a debloca telefonul. Din meniul Securitate> Amprentă, puteți seta și deblocarea telefonului prin intermediul unei amprente (cu condiția să aveți un telefon echipat cu senzor de amprentă).
  • Pe iPhone: accesați meniul Configurări> Touch ID și cod, selectați opțiunea de a seta un cod pe iPhone și introduceți codul care va fi folosit pentru a debloca telefonul. Din același meniu, apăsând opțiunea Adăugați o amprentă puteți seta deblocarea iPhone-ului folosind amprenta (desigur, doar dacă aveți un iPhone echipat cu senzor de amprentă).

De asemenea, verificați și lista de aplicații instalate pe telefon sau tabletă astfel veți ști dacă există aplicații suspecte pe care voi nu le-ați instalat. Mai jos veți găsi pașii de urmat pe Android și iOS.

  • Pe Android: accesați meniul Setări> Aplicații, apăsați butonul (…) aflat în dreapta sus și selectați opțiunea Afișare procese de sistem din meniul care apare. În acest fel, veți putea vedea și aplicațiile setate ca aplicații de sistem.
  • Pe iPhone: deschideți Configurări> General> Stocare iPhone și iCloud și apăsați butonul Gestionare spațiu situat sub secțiunea Stocare iPhone.

Verificați aplicațiile cu permisiuni avansate. Aplicațiile de spionat WhatsApp sau aplicațiile de control parental, au nevoie de permisiuni avansate pentru a funcționa. De aceea, este recomandat să intrați în setările telefonului vostru și să verificați lista de aplicații care au permisiuni avansate. Mai jos veți găsi pașii de urmat pe Android și iPhone.

  • Pe Android: deschideți meniul Setări> Securitate> Administratori dispozitiv. Dacă aveți un telefon la care ați făcut root, deschideți și aplicația SuperSU/SuperUser și verificați dacă există aplicații suspecte printre aplicațiile care au permisiuni de root.
  • Pe iPhone: deschideți meniul Configurări > Profil și Gestionare dispozitiv.

Dacă găsiți aplicații suspecte, dezinstalați-le urmând procedura standard de dezinstalare aplicații de pe dispozitiv. Pentru mai multe detalii despre dezinstalarea aplicațiilor Android sau iOS, citiți articolul dezinstalare aplicații Android sau dezinstalare aplicații din iPhone. Dacă aveți un telefon sau tabletă Android, nu uitați să instalați o aplicație anti-malware pentru a bloca aplicații de spionat WhatsApp. Pe scurt, instalați un antivirus pentru Android.